Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny stereo do Denon x2400h

cycek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Poszukuję kolumn stereo do Denon x2400h. Budowę kina domowego podzieliłem na 2 etapy, pierwszym są kolumny podłogowe. Mój budżet to 2000-2500 zł. Potrzebuję sprzętu głownie do filmów (70%), w mniejszym stopniu do muzyki (rock, muzyka klasyczna). Salon to około 35 m2 w prostokącie, z centralnie ustawioną kanapą. Chciałbym postawić przeszłym kolumny możliwie blisko ściany. Zależy mi na dość głębokim bass i wyraźnych dialogach w filmach. Nie wiem czy to wykonalne przy takiej konfiguracji i budżecie. Dlatego proszę o pomoc specjalistów.  

Zastanawiałem się na Pylon Pearl 27 lub Melodika BL40 MK III lub Magnat Quantum 675.

https://www.audiostereo.pl/topic/144480-kolumny-stereo-do-denon-x2400h/

z Denonem bardzo dobrze zgrywają się kolumny Yamaha NS-555 Te kolumny grają typową "V", czyli mają dużo góry i dołu, więc z raczej spokojnym Denonem świetnie się uzupełniają. Są to świetne kolumny do kina domowego. Efekt murowany ? Warto je dopisać do listy odsłuchów.

U nas alternatywa to Indiana Line. W tym budżecie można odsłuchać modelu Tesi 561.

Musisz umówić się w kilku salonach na prezentacje i ze swoim ampli udać się na odsłuchy.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

22 godziny temu, cycek napisał:

Witam

Poszukuję kolumn stereo do Denon x2400h. Budowę kina domowego podzieliłem na 2 etapy, pierwszym są kolumny podłogowe. Mój budżet to 2000-2500 zł. Potrzebuję sprzętu głownie do filmów (70%), w mniejszym stopniu do muzyki (rock, muzyka klasyczna). Salon to około 35 m2 w prostokącie, z centralnie ustawioną kanapą. Chciałbym postawić przeszłym kolumny możliwie blisko ściany. Zależy mi na dość głębokim bass i wyraźnych dialogach w filmach. Nie wiem czy to wykonalne przy takiej konfiguracji i budżecie. Dlatego proszę o pomoc specjalistów.  

Zastanawiałem się na Pylon Pearl 27 lub Melodika BL40 MK III lub Magnat Quantum 675.

W tym budżecie taką opcją 50/50 Melodika jest częstym wyborem. Co mogę podpowiedzieć od siebie to zwiększając lekko budżet jesteś w stanie zakupić Heco Aurorę 700.

15 godzin temu, jacquess napisał:

Szukaj cos z klipscha bedzie  dobrze .

Klipsch świetna kolumn, ale w muzyce często ciężka do zaakceptowania, ponieważ o ile efektowe granie sprzyja oglądaniu filmów, to w muzyce zdarza się być niekiedy za ostry.

Warto skorzystać z odsłuchu, zapraszam ?

Pozdrawiam.

Do jasnego Denona trzeba trochę zrównoważenia. Indiana Line z serii Diva albo Klipsch to jakieś rozwiązanie. Te pierwsze na pewno są przyciemnione, drugie mają mocny dół. Odsłuch wymagany.

Godzinę temu, Tonnii99 napisał:

Do jasnego Denona trzeba trochę zrównoważenia. Indiana Line z serii Diva albo Klipsch to jakieś rozwiązanie. Te pierwsze na pewno są przyciemnione, drugie mają mocny dół. Odsłuch wymagany.

Przeczytaj to co napisałeś.

Od kilku dni jest temat podobny z 1400h.
Ludzie czytajcie posty tematy zanim powstanie coś nowego.
Wystarczy poświecić trochę czasu.
Denon 1400h/1500h/2400/2500 to słabe modele. Podstawowy minus iż nie posiadają Pre-out złączy aby podłączyć końcówki mocy, od modelu avr-x3xxx w zwyż są już, tym bardziej autor tematu ma 35m2 salon. Te amp av 1xxx/2xxx są po prostu słabe.
Wystarczy na forum poczytać bo to nie pierwszy taki temat podobny.
Jeśli już masz tego Denona to Monitor Audio Silver, Heco MusicStyle / Heco Aurora pasują do Denona, ja bym jeszcze zaryzykował z Klipsch RP seria
Nie ma co się oszukiwać, aby mieć w miarę porządne KD to trzeba zainwestować, raty lub kupowanie po trochu, fronty, sub, central i itp. no i należy pamiętać o przewodach tu też metry schodzą a minimum aby przewód był z miedzi beztlenowej a nie jakieś wynalazki mix za 1zł za m.

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

16 godzin temu, BaliGdynia napisał:

Nie ma co się oszukiwać, aby mieć w miarę porządne KD to trzeba zainwestować, raty lub kupowanie po trochu, fronty, sub, central i itp. no i należy pamiętać o przewodach tu też metry schodzą a minimum aby przewód był z miedzi beztlenowej a nie jakieś wynalazki mix za 1zł za m.

Przewód za złotówkę najlepszy... ?
Ale to racja za przyzwoite kino trzeba trochę wyłożyć i grunt to nie ucinać kosztów na elektronice.
Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...

Witam,

swojego czasu przesłuchiwałem zestaw do kina Quadral argentum 6000 chyba, koszt około 4k PLN za zestaw 5.0 i powiem szczerze że zaskoczył mnie dosyć pozytywnie na pomieszczeniu około 30m2. Polecam posłuchać.

Pozdrawiam

• 1 miesiąc później...
  • 2 tygodnie później...
W dniu 16.05.2019 o 10:47, cycek napisał:

Zastanów się dobrze nad ostateczną decyzją chyba że już jest za późno. Większość brzmienia w kinie i uzupełnienie w stereo to wyłącznie amerykańskie bipolary od Definitive Technology. Po szczegóły zapraszam na priv

FEZZ AUDIO TITANIA - REGA PLANAR 3 - REGA FONO MM 2017 - PIONEER UDP - LX 500 - DEFINITIVE TECHNOLOGY BP 10 - TELLURIUM Q BLUE - RCA + SPEAKER

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.