Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

No kusisz kolego

E tam,kuszę :)

No może trochę.

Mam Virgo i czasami kombinuję, że może coś zmienić, ale jak sobie siądę i włączę to... już nie kombinuję.

Posłuchaj i tego i tego i wtedy zdecyduj.

No właśnie, Virgo 3 i cała reszta potem dosyć skutecznie zniechęciły. Ale teraz chłopaki piszą że jest OK. Trzeba obadać.

Stare miały metalową górę której się trochę obawiałem, zawsze z miękkich przyjemniejsze wokale, no ale pewnie niepotrzebnie :)

ciągłe zmiany ...

Stare miały metalową górę

Słyszałem takie opinie, ale wyłącznie od sprzedawców, którzy chcą sprzedać inne kolumny niż AP.

Na pewno nie mają metalowej góry.

Naprawdę posłuchaj.

zdecydowana większość dealerów będzie sprzedawać kolumny na których maja największą marżę i układając do tego wszystkiego bełkot audiofilski na zasadzie ochów i achów byleby tylko temat uskutecznić. słuchać swoim uchem i wnętrzem to najlepszy wasz doradca.

zdecydowana większość dealerów będzie sprzedawać kolumny na których maja największą marżę i układając do tego wszystkiego bełkot audiofilski na zasadzie ochów i achów byleby tylko temat uskutecznić

Trochę w nawiązaniu. Dziś byłeś świadkiem, jak sprzedawca w Nautilusie na Okopowej (Wawa) opowiadał klientom, że trzyma AP Virgo 2 (chyba) jako przykład porównawczy tego, jak pozornie dobra, bo droga kolumna może źle brzmieć. Taktyka bywa więc różna. :) Dla orientacji dodam, że Nautilus nie sprzedaje AP.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Trochę w nawiązaniu. Dziś byłeś świadkiem, jak sprzedawca w Nautilusie na Okopowej (Wawa) opowiadał klientom, że trzyma AP Virgo 2 (chyba) jako przykład porównawczy tego, jak pozornie dobra, bo droga kolumna może źle brzmieć. Taktyka bywa więc różna. :) Dla orientacji dodam, że Nautilus nie sprzedaje AP.

Krytykę AP V2 też "przyjąłem na klatę". Niestety kolega z Nautilusa ma kilka własnych nieco "przyciężkawych" teorii. 3 z nich:

1. Pliki FLAC HiRes, grają gorzej od swoich nieskompresowanych odpowiedników a CD gra lepiej niż streamer za podobną cenę,

2. Wszystkie "Chario" w pień "wyżynają" AP-ki,

3. Vovox "uber alles"

... nie przeczę, że CD jeszcze nie umarło, póki grają takie klocki jak np. Ayon, ale wystarczy przerzucić przez DAC rzeczonego Ayon'a Bellezza Crudel - VIVALDI, wydane przez Lindberg'a Lyd'a (192/24), żeby szybko się przekonać, że kurde... coś się jednak zmieniło.

Chario potrafią zagrać całkiem przyjemnie i przestrzennie ale też diabelnie nudno, z mułowatym basem i zazwyczaj wycofaną, bezbarwną średnicą.

...a Vovox (np. Vocalis lub Textura) są zdecydowanie bardzo dobre ale świat się na nich nie kończy ani nawet nie zaczyna - właściciele np. Harmonix'ów, TaraLabs'ów lub Tellurium Q (za analogiczne pieniądze), pewnie się ze mną zgodzą.

oczywiście popieram złote słowa przedmówców - ja też jak nie zobaczę na własne uszy, to nie wierzę w to, co widzę.

Pzdr, P

Lubię sobie pogrywać ... 

Dla orientacji dodam, że Nautilus nie sprzedaje AP.

Obstawiam tak na 99%., że gdyby w Nautilusie sprzedawali AP, to pewnie by chwalili :)

Poza tym ten sprzedawca nie rozróżnia modeli Virgo, a różnią się brzmieniem pomiędzy modelami.

no dobra ale zejdźmy z gościa - nie zachowujmy się jak moja teściowa z moją żoną w trakcie rozmowy o celebrytach :-)))

Spoko, w końcu to Klub AP :), i o kolumnach powinniśmy gadać.

A kolumny ja najbardziej warte polecenia, szczególnie e starsze wersje.

Zastanów sie czy taka taktyka o której piszesz ma najmniejszy chociaz sens.? gdybys miał w swoim portfolio głośniki np kosztujące 40k lub więcej i uzyskując - strzelam - 30,40% zysku - sprzedawca wyciągałby z zaplecza AP virgo które mają naście lat klient słucha stwierdza że faktycznie cos w temacie jest na rzeczy dziękuje sprzedawczykowi za poświęcony czas i wychodzi zdziwiony ze sklepu i kupuje upragnione virgo na rynku wtórnym????:) ...pliz:) Pan sprzedawczyk strzeliłby sobie zwyczajnie w kolano bo po pierwsze traci furmankę pieniędzy z marży, 2. z....jeby od szefa Pana Roberta Sz. a na koniec strzela wielkiego buraka przy kliencie:) paliwem rakietowym firm dystrybucyjnych hi end to maksymalizacja zysków bo przeciez do jasnej cholery firma musi z czegoś utrzymać cały ten staf.

tyle w temacie...

Edytowane przez darius4you

A czemu akurat ja mam się zastanawiać. ;) Ja tylko napisałem to jako anegdotę.

Ale jak pytasz, to imo ma sens. Tzn. sprzedawca głupi nie jest i taki manewr zrobi tylko w przypadku jednoznacznej wygranej. Na pewno potrafi tak dobrać sprzęt towarzyszący i tak ustawić, by akurat te AP zagrały źle.

Tyle w temacie.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Zastanów sie czy taka taktyka o której piszesz ma najmniejszy chociaz sens.?

Ale jak pytasz, to imo ma sens. Tzn. sprzedawca głupi nie jest i taki manewr zrobi tylko w przypadku jednoznacznej wygranej. Na pewno potrafi tak dobrać sprzęt towarzyszący i tak ustawić, by akurat te AP zagrały źle.

Tyle w temacie.

Dokładnie tak jest jak pisze Stachu19.. Mi opowiadali w tym sklepie, że właśnie na zainteresowanemu klientowi AP, włączali je( a nie mają w swojej ofercie jak wiemy) , po czym jakieś ze swojej oferty, i ... podobno klienta powalało na korzyść oczywiście tych drugich.

Zwróciłem uwagę, że Ap wymagają odpowiedniego ustawienia, o czym pisze oficjalnie na swojej stronie AP, i podają instrukcję "krok po kroku jak to zrobi, żeby było optymalnie.

Nietrudno jest ustawić AP "byle jak", a potem inne kolumny prawidłowo i mogą zagrać lepiej.

Na tą moją uwagę, zaczęli coś bąkać pod nosem, i zmienili temat, widząc chyba że nie "powalczą".

Pan sprzedawczyk strzeliłby sobie zwyczajnie w kolano

No właśnie nie do końca, bo jeśli jest to obliczone na coś , co nazywa się "zyski przyszłych okresów", to warto walczyć z "kultowością" Ap, szczególnie tych starszych które można teraz kupić za rozsądne pieniądze.

Klient który kupi AP, nie kupi od nich, prawda?

Myślę , że dlatego taki "czarny PR".

Edytowane przez papaja

Czy ktoś z Was był na tegorocznym Audio Show i słuchał AP Cardeasów??? Jeśli tak to poproszę o zdjęcie z jakimi elementami toru współpracował i jakie są jego wrażenia z odsłuchu.

Czy ktoś z Was był na tegorocznym Audio Show i słuchał AP Cardeasów???

Słuchałem i wg mnie bez wyrazu grały te Cardeasy. niestety :(. Było sucho, płasko, a w szczególności nie było w ogóle czuć tej przestrzeni, z której przecież AS słyną. W stosunku do tego modelu takie same wrażenie miałem, jak słuchałem go w tym roku w Monachium, gdzie grały z bodajże jeszcze lepszą elektroniką. Poprawne ledwo wtedy było granie, nic więcej. Za te pieniądze i nawet 50% mniej żadna rewelacja. Pewnie się nie znam, ale o wiele większe wrażenie zrobiły na mnie w trakcie AS2014 mniejsze i tańsze Classic 20 z tanią elektroniką BC (?). Oczywiścioe nie był to high-end pełną gębą, ale w relacji cena/jakośc było świetnie, a to tego było zdecydowanie przyjemniej - sporo czasu spędziłem w tym pokoju, zważywszy na pogoń po innych pokojach :).

Jedna jednak uwafa. Trzeba brać pod uwagę przy ocenie warunki AS: słaba zwykle akustyka, duża sala etc. (choć na Careasy w sam raz w sumie). Tak więc AS nie jest miarodajnym miejscem do oceny. Pewne wrażenie zawsze jednak jest, pozostaje i to ono przesądza. Gdybym więc chciał kupić te kolumny, to przykładowe powyższe 2 odłsuchy skutecznie by mnie od takiego zakupu odstraszyły.

A Ty nie masz przypadkiem na sprzedaż Avantera'asów? :). Powinni Ci wystraczyć i może są nawet lepsze od C.

Edytowane przez SVART

darius4you zdjęcia tu: http://www.audiostereo.pl/audio-show-8-9112014_114467.html/page__st__480?do=findComment&comment=3282420

Co do VDH to nie raz słyszałem jego złe zastosowanie, m/in z Proacami. Jakoś u Jasika zawsze hulały te kable! Może coś w rodzaju Taralabs ew. sreberko w sygnałowych.

b822b30e269f5729m.jpg

ciągłe zmiany ...

Słuchałem i wg mnie bez wyrazu grały te Cardeasy. niestety :(. Było sucho, płasko, a w szczególności nie było w ogóle czuć tej przestrzeni, z której przecież AS słyną. W stosunku do tego modelu takie same wrażenie miałem, jak słuchałem go w tym roku w Monachium, gdzie grały z bodajże jeszcze lepszą elektroniką. Poprawne ledwo wtedy było granie, nic więcej. Za te pieniądze i nawet 50% mniej żadna rewelacja. Pewnie się nie znam, ale o wiele większe wrażenie zrobiły na mnie w trakcie AS2014 mniejsze i tańsze Classic 20 z tanią elektroniką BC (?). Oczywiścioe nie był to high-end pełną gębą, ale w relacji cena/jakośc było świetnie, a to tego było zdecydowanie przyjemniej - sporo czasu spędziłem w tym pokoju, zważywszy na pogoń po innych pokojach :).

Jedna jednak uwafa. Trzeba brać pod uwagę przy ocenie warunki AS: słaba zwykle akustyka, duża sala etc. (choć na Careasy w sam raz w sumie). Tak więc AS nie jest miarodajnym miejscem do oceny. Pewne wrażenie zawsze jednak jest, pozostaje i to ono przesądza. Gdybym więc chciał kupić te kolumny, to przykładowe powyższe 2 odłsuchy skutecznie by mnie od takiego zakupu odstraszyły.

A Ty nie masz przypadkiem na sprzedaż Avantera'asów? :). Powinni Ci wystraczyć i może są nawet lepsze od C.

Niestety przyłączam się do powyższej opinii w całej rozciągłości.

Na wystawie były jeszcze bodaj 2 "aplikacje" AP (classic 20 i 10?) i wszystkie nieudane - mam niejasne przeczucie, że dzieje się coś niedobrego; albo konkurencja poczyniła tak duży progres (przykład - firma meblowa spod znaku Soundecco) albo to panowie z AP trochę się pogubili. Generalnie AP to jedno z poważniejszych rozczarowań wystawy w JS.

Lubię sobie pogrywać ... 

Cardeasy grały tak słabo,że nie mogłem uwierzyć z classic 20 było dużo lepiej.Przychylam się do opinii kolegi Pantaleona ,że alfa F3 zagrały o niebo lepiej.

Edytowane przez newadec

Każdy człowiek może zbłądzić , uparcie w błędzie tkwi tylko głupi.... Cyceron

Jestes kolejną osobą która potwierdza moje odczucia i znajomych audiofilów w DE. Oni zdecydowanie wybrali na lepszą konstrukcję niżej czyli wspomnianą przez ciebie Avantere. Zresztą bardzo popularną w sprzedaży w niemczech. Avantra jest lepsza od cardeas i tańsza.

Z drugiej strony aż niewiarygodne że cardeasy tak cinko zagrały. Pamiętasz co było tam do nich podpięte.?

p.s.

Avantery mam na sprzedaż to prawda. Ja natomiast siedzę w innej firmie z uwagi na ograniczone pomieszczenie.

Jak ktoś chętny na AP Avantera to zapraszam.:)

Niestety przyłączam się do powyższej opinii w całej rozciągłości.

Na wystawie były jeszcze bodaj 2 "aplikacje" AP (classic 20 i 10?) i wszystkie nieudane - mam niejasne przeczucie, że dzieje się coś niedobrego; albo konkurencja poczyniła tak duży progres (przykład - firma meblowa spod znaku Soundecco) albo to panowie z AP trochę się pogubili. Generalnie AP to jedno z poważniejszych rozczarowań wystawy w JS.

......wszystko zalezy jak się do tego wszystkiego przyłoży obecny dystrybutor. Co oni momentalnie słuch stracili że nie zrobili próby przed otwarciem wystawy??? przecież to PRowa promocja. walka o klienta. Przeciez to oczywiste że 80% zainteresowanych będzie kierowało uwage na instrument muzycny czyli głośnik a w twoich słowach słyszę rozczarowanie. pytanie nalezy zadać dystrybutorowi czy dołożył wszelkich starań żeby prezentacja wyszła "wow" czy tylko żeby odbębnić kolejne targi z firmą Audio Physic.

Jestes kolejną osobą która potwierdza moje odczucia i znajomych audiofilów w DE. Oni zdecydowanie wybrali na lepszą konstrukcję niżej czyli wspomnianą przez ciebie Avantere. Zresztą bardzo popularną w sprzedaży w niemczech. Avantra jest lepsza od cardeas i tańsza.

Z drugiej strony aż niewiarygodne że cardeasy tak cinko zagrały. Pamiętasz co było tam do nich podpięte.?

p.s.

Avantery mam na sprzedaż to prawda. Ja natomiast siedzę w innej firmie z uwagi na ograniczone pomieszczenie.

Jak ktoś chętny na AP Avantera to zapraszam.:)

......wszystko zalezy jak się do tego wszystkiego przyłoży obecny dystrybutor. Co oni momentalnie słuch stracili że nie zrobili próby przed otwarciem wystawy??? przecież to PRowa promocja. walka o klienta. Przeciez to oczywiste że 80% zainteresowanych będzie kierowało uwage na instrument muzycny czyli głośnik a w twoich słowach słyszę rozczarowanie. pytanie nalezy zadać dystrybutorowi czy dołożył wszelkich starań żeby prezentacja wyszła "wow" czy tylko żeby odbębnić kolejne targi z firmą Audio Physic.

hmmm... pewnie po części masz rację, ale z drugiej strony;

1/ mimo, że moje serce jest wciąż z AP, to uszy jednoznacznie podpowiadają, że konkurencja (z różnych półek) ostatnio nie spała (Soundecco, Kaiser Acoustic, GoldenEar, SonusFaber, Stainway&Son/Lyngdorf, Unitra - osoby, które były w JS pewnie wiedzą o czym mówię),

2/ może to naciągana teoria ale, moim zdaniem, dobre "klocki" bronią się nawet w słabszym towarzystwie (a na wystawie, do AP raczej byle Grunding podpięty nie był)

Lubię sobie pogrywać ... 

Chciałbym u siebie zobaczyć audio physic. Ograniczenia pokoju dość spore.

Sorki za zal. Robiłem go w telefonie.

Całość powierzchni okolo 12 m2.

muza przekrojowa oprócz metalu raczej spokojna.

Wzmak lampa na kt88.

Co ze starszych modeli (bo na nowe mnie nie stać) byście polecali do tak malego pokoju? Yara II classic wystsrczy?

Chciałbym u siebie zobaczyć audio physic. Ograniczenia pokoju dość spore.

Sorki za zal. Robiłem go w telefonie.

Całość powierzchni okolo 12 m2.

muza przekrojowa oprócz metalu raczej spokojna.

Wzmak lampa na kt88.

Co ze starszych modeli (bo na nowe mnie nie stać) byście polecali do tak malego pokoju? Yara II classic wystsrczy?

nie zaznaczyłeś drzwi i okna. pisze o tym ponieważ pytanie do ciebie czy mógłbyś zrobić małą rewolucję w pokoju i wszystko ustawić w prostokąt??? to byłaby idealna sprawa. tak jak przedstawiasz też od biedy może być (zakładam że inaczej być nie może)

moim zdaniem Yara II zdecydowanie wystarczy. bierz od kolegi virgo z KT88 zagra bardzo dobrze bas wypełni tobie pokój. najlepiej jak masz taka możliwość porównaj sobie w tym samym czasie 2do 3 modeli będziesz miał pewność co tobie najlepiej idpowiada i co dobrze wkomponuje się w takie nietypowe ustawienie jak masz u siebie.

Edytowane przez darius4you

Yara II classic wystsrczy?

Znam dobrze dzwięk AP Yara. Nie wiem jakie są różnice z Yara II Classic. "Na oko" wyglądają identycznie.

Mało tego! Yary te grają z Cayin'em A 100 na kt88. Dobrze się zgrywają.

Tylko uwaga! Mimo bas refleksu skierowanego w dół lubią sporo miejsca wokół siebie. Odsłuch przed zakupem wskazany.

"To co teraz, ha?"

Niestety wejście czyli drzwi są w prawym dolnym rogu a okno na całej ścianie po przeciwległej stronie czyli po lewej str rysunku.

Skutecznie to uniemożliwia jakąkolwiek zmianę. I tak kupując wszystkie meble zrobiłem wszystko żeby mieć symetrię ale nie wziąłem pod uwagę ze kolumny dobrze jest wysunąć. Doszedlem do tego ze scena jest fajniejsza po czasie i dlatego zrobiłem standy pod moje monitory. Stoją dokładnie w takim rozstawieniu jak na rys.

No właśnie na 12 m2 boje się nieco przesądzić z basem bo lampka (Ming Da mc88-PL) - niestety można zapomnieć o regulacji czegokolwiek chyba ze samymi żarowkami. Skolei myślę ze taka Yara będzie mieć sporo więcej basu niż moje Monitor Audio BX2 a jednocześnie są to gabarytów o male kolumny jeśli chodzi o głębokość co umożliwia lekkie wysunięcie do przodu.

Edytowane przez szy_a

virgo w 12m2 to samobójstwo!

u mnie virgo2 w ponad 25m2 (80cm od tylnej ściany, 100cm od boków) zaczęły grać prawidłowo na basie i przestrzeni.

No chyba że lubisz estradowe brzmienie :)

pzdr

S

...Naim + Studio16Hertz...

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.