Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

mam juz sitary w domu,proporcje dzwieku duzo lepsze w moim zestawie wzgledem tempo,mniej gory oraz mniej basu,ale za to lepiej kontrolowany.dzisiaj sprzedawca w sklepie zdradzil mi prawdopodobnie optymalne ustawienie kolum i moze miedzy innymi dlatego sitary graja ogolnie lepiej. tempo jednak zdecydowanie przyjemniej odtwarzaly wokale. jest jednak cos co nie pozwala mi przestac myslec o dzwieku tempo,moze gdybym mial dwie porownywane pary kolum w jednym czasie u siebie na odsluchu to bym umial to nazwac. mam jeszcze dwa dni na zbadanie co bedzie lepsze w moim przypadku... spostrzezeniami bede sie dzielil na biezaco

kolejny dzien sluchania sitar pozwala mi stwierdzic ze tempo sa znacznie lepszymi kolumnami zarowno w stereo i w kinie,jednak w moim pokoju i zestawie pojawiają sie niedoskonalosci.postanowilem ze wezme tempo i wady wyeliminuje: powieksze pokój o 6metrow kwadratowych i bede mogl ustawic je tak jak nalezy(niemalze na srodku pomieszczenia, wymienie wzmacniacz jako najslabszy element toru,na koncu zmienie kable ) mysle ze wtedy osiagne maksimom moim mozliwosci i nie bede nic ruszał przez długo-oczywiscie zycie to zweryfikuje....

mysle ze wtedy osiagne maksimom moim mozliwosci i nie bede nic ruszał przez długo-oczywiscie zycie to zweryfikuje....

Też sobie tak wmawiam już od kilku lat i nie ma roku aby coś nie "rotowało" w moim zestawieniu.

czym sie roznią tempo 4 od tempo 5 i 6 ? zarowno wizualnie jak w brzmieniu

Nie było takiego modelu :) były tempo, II, III , new tempo, VI. Czwórka nigdy sie nie pojawiła w nazwie ze względu na rynek Azji, gdzie jak wiadomo 4 jest pechowa:) itp

czy zna ktos strone z zarchiwizowanymi wszytkimi kolumnami jakie audio physic wyprodukował,albo chociaz z ostanich 5-10lat. niektore firmy mają na swoich stronach takie archiwom.....

Cześć Panowie. Gdzie zapytać jak nie w klubie Wielbicieli AP.

Więc pytam - co to za model Tempo?

Jak to jaki?

To pierwszy model Tempo. Nie wiem jak gra bo nigdy nie słyszałem, ale to początek tej serii.

po testach tempo 6 oraz sitar bylem pewien ze moj zakup nie moze byc ponizej tempo 6 , w efekcie koncowym kupilem w ciemno avanti century. glosniki odbiore niebawem i zaraz po tym podziele sie wrazeniami z odsluchu.

stało się. odebralem wylicytowane avanti century ,przywiozłem do domu i podłaczylem. bylem przekonany ze je odsprzedam dalej bo nie polubią sie z resztą toru oraz z za malym pomieszczeniem- jak miło jest sie zaskoczyc.... dzwiek jest delikatny,szczególowy z twardym mocnym basem i oczywiscie sporą przestrzenią. wokale są na swoim miejscu,niemalże namacalne,niesamowicie przyjemne. moje zaskoczene jest tym wieksze ze nawet slabo nagrane plyty nie powodują dyskomfortu podczas odsluchu . porownojac avanti century do popularnych tempo 6 ,ktore mialem okazje rowniez potestowac stwierdzam ze tempo mają wiekszy dzwiek,zarowno dół jak gore pasma. w starych avanti jest natomiast znacznie wiekszy porzadek ktory w moim niezaduzym pomieszczeniu pieknie zostaje zachowany. nie ma w nich efekciarstwa ,wszelkie szumy znacznie mniej slyszalne niz w tempo a kolumny nawet przy bardzo duzych poziomach głosnosci(200W na wzmacniaczu przy 4omach,odkrecone na 90%) pokazują prawdziwą klase i nie da sie doslyszec zniekształcen. ogolnie jak sie okazuje mozna czasem nabyc udany element toru nie dokonując wczesniej odsluchu ....

No i dlatego pierwsze wypusty serii Audiophysic włączając Tempo 2 takie delikatne brzmienie posiadały co wg mnie dyskwalifikuje je w realności przekazu. Uważam że od serii piątej inaczej podeszli do problemu kierując się ku jaśniejszej stronie grania i dobrze zrobili. Tylko taki sposób da realny przekaz materiały muzycznego. Reasumując moim zdaniem piąta rewizja i szósta to głośniki lepsze. Jestem tego pewien odnosząc się do Tempo 2 porównując z Tempo 5.

Moze ktos z fanow AP sie skusi na Superiory za 5000?

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

Chyba po zakupie Yary wstapie do klubu, ale mam kilka pytan?

Czy ktos z klubowiczow ma doswiadczenia z ta kolumna, ja mam elektronoke naima i po zmianie z glosnikow naim intro gdzies mi gore wcielo i srednica stala sie dosc ciezka i malo przejzysta, dodam ze to Yary z pierwszej wersii

Z jaka elektronika gracie i jakie kabelki macie , z gory dziekuje za pomoc bo glosnik podoba mi sie bardzo...

Witajcie , piszę do Was z takim zapytaniem v: jak się spisze Jolida 302B z AP Sitara. Dodam że obecnie mam Baltlaba Epoca 1v3, wiem że to jest inne brzmienie, ale czy warto> Kabelki którym jest to podłączone to : Albedo Air 1. Dzięki za odpowiedż.

• 2 tygodnie później...

witam!

Jestem nowy na grupie ... choć nie ukrywam, przeglądam ją sobie od jakiegos czasu. Chciałbym prosić o poradę - otórz zamiram wrócić do "audiofilstwa" i zakupić cos grającego. Z powodów totalnego braku czasu porzuciłem je kilka lat temu ale na stare lata (choć w sumie dziadkiem nie jestem i daleko mi do tego) czas powrócić do tych chwil mile spędzonych z muzyką. Mój ostatni system to AP Virgo II + Roksan Caspian cd + wzmcniacz. Niestety nie posiadam jakiegoś super dużego pomieszczenie - około 23-24m2, bardzo odpowiadało mi brzmienie Virgo II i jakoś nie biorę pod uwagę kolumn innej firmy. Mam upatrzone Virgo V od pierwszego właściciela lub Tempo IV - ceny mocno się różnią - odpowiednio 13.000 i 6.500. Nie miałem mozliwości słucha żdnych z nich, ale forum jest pełne pochlebnych opinii o jednych jak i drugich. Niestety nie mam mozlwiści ich odłuchania i w rachube w chodzi tylko kupno w ciemno - choć jestem pewien, że nie zawiodą mnie żadne. Czy miał ktoś z klubowiczów mozliwość prównania tych kolumienek ? Co do systemu jeszcze nie wiem z czym to będzie grało.

z góry dziękuję za pomoc - muszę szybko podjąc decyzję

pozdrawiam

pts

Ja tam brałbym te Tempo za 6500, a za pozostałą kasę nakupowałbym MUZYKI !!! no chyba, że nie kusi Cię 150 nowych płyteczek ;-)

A może kolego powrót do Virgo II? Można je przeca kupić za równowartość tych Tempo.

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

Ja tam brałbym te Tempo za 6500, a za pozostałą kasę nakupowałbym MUZYKI !!! no chyba, że nie kusi Cię 150 nowych płyteczek ;-)

A może kolego powrót do Virgo II? Można je przeca kupić za równowartość tych Tempo.

No właśnie jakoś 150 płyt mnie nie kusi - wolę jednak dołozyć tę kwotę do sprzętu ;)

Nie brałem pod uwagę Virgo II, ponieważ chciałbym spróbować czegoś innego ale również ze stajni AP.

pozdrawiam

No właśnie jakoś 150 płyt mnie nie kusi - wolę jednak dołozyć tę kwotę do sprzętu ;)

Smutne ...

... żeby był jakiś porządek i sens tego wszystkiego nieznanego i tajemniczego, stworzył człowiek bogów, osadził ich w miejscach niedostępnych i ich mocom oddał swój los ...

• 2 tygodnie później...

Sitara + Primare 30 (cd i wzmak) co sadzidzie o takowym zestawie, jestem po odsluchach i chyba się zdecyduje kupić. Proszę o opinie.

Ja nie lubie primare lepiej by wypadł naim xs plus cd naim 5i plus sitara a jeszcze lepiej naim 5i plus dobra lampa albo hybryda, Słuchałem takiego zestawienia jak kupowałem sparki (manley plus spark 5 plus naim - bardzo dobre zestawienie) . Moze cos z unisona (model sr1 - rewelacja sam obecnie posiadam jest bardziej dynamiczny niz obecna seria unico która może byc za "ospale" grajaca ) . Primare gra sucho, ten zestaw nie będzie muzykalny.

Ja nie lubie primare lepiej by wypadł naim xs plus cd naim 5i plus sitara a jeszcze lepiej naim 5i plus dobra lampa albo hybryda, Słuchałem takiego zestawienia jak kupowałem sparki (manley plus spark 5 plus naim - bardzo dobre zestawienie) . Moze cos z unisona (model sr1 - rewelacja sam obecnie posiadam jest bardziej dynamiczny niz obecna seria unico która może byc za "ospale" grajaca ) . Primare gra sucho, ten zestaw nie będzie muzykalny.

trochę się boje lampy bo to jest mój początek z takim sprzętem. Natomiast bardzo ważna jest dla mnie szczegolowosc i przestrzeń plus duża scena. Słucham raczej spokojnej muzy, z rocka dire stairs itp

trochę się boje lampy bo to jest mój początek z takim sprzętem. Natomiast bardzo ważna jest dla mnie szczegolowosc i przestrzeń plus duża scena. Słucham raczej spokojnej muzy, z rocka dire stairs itp

Nie słuchałem całego zestawu Primare 30 ale wzmacniacz I30 + dvd 26 + Sitara - dla mnie bardzo satysfakcjonujący dźwięk.

Jak dla mnie Primare wcale nie gra zimno - owszem jest precyzyjny i mniej podkolorowany niż lampa ale w moich uszach brak w nim zarzucanej sterylności.

Muszę też dodać że połączenie AP Sitara ze wzmacniaczem Manley Stingray było bardzo udane i godne polecenia - oczywiście bas z płaszczki nie był tak dobry jak z Primare I30 ale jeśli ktoś takiego basu nie potrzebuje to zestawienie może się spodobać.

Spróbuj odsłuchać zestaw Sitara-Amplifon WT-40. U mnie gra to od ok. tygodnia i jest świetnie w 17 m2.Dźwięk jaki lubię, przestrzeń, szczegółowość, imponujaca scena i mocny mięsisty bas co z 15 cm wooferów jest zaskakujące. Pan Andrzej P., właściciel Amplifona, który przywiózł mi wzmacniacz też chyba był pod wrażeniem takiego połączenia a podobno będzie jeszcze lepiej w miarę dogrzewania się lamp. Szukam najlepszej opcji jesli chodzi o kable, czy ma ktoś może jakieś sugestie. Na razie jest atlas hyper 2 i equator jako interkonekt i to się sprawdza ale chcę trochę poeksperymentować.

Witam Kolegów posiadaczy A-P,

Czy ktoś z Was mógłby mi napisać coś o brzmieniu Audio Physic Yara II Classic? Jak z basem u tych kolumn, bo ich postura skromna, a średnice wooferów też nie przerażające. Czy w czymś szczególnie odbiegają od szkoły dźwięku Audio Physic? Będą grały w pokoju 22 m2, ze wzmacniaczem Bladelius Thor Mk III (mocny tranzystorowiec) i analogowym źródłem. Muzyka każda, głównie klasyczna - kameralna najchętniej.

Z góry dzięki za garść info,

Pozdro,

Yul

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.