Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, Robert_72465 napisał:

Dzięki za odpowiedź. Pisząc o fenomenalnym (cytat), masz na myśli Elac 407, czy AP Scorpio?

Robert

Scorpio 

4 minuty temu, Riczi75 napisał:

Tym wzmakiem raczej nie napędzisz Scorpio 

Nie znam tego sprzętu ale 300W na kanał przy 4om powinno prądowo dać radę scorpiakom

1 minutę temu, Riczi75 napisał:

To wzmak w klasie D . 

Z klasą D i Scorpio mam złe wspomnienia . 

Nie wiem jakiego wzmaka miałeś w klasie D ale ja grałem na scorpio z NAD C368+268, a później z C658+298 i mam same dobre wspomnienia. Jest klasa D i klasa D. 

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, marjel111 napisał:

Nie wiem jakiego wzmaka miałeś w klasie D ale ja grałem na scorpio z NAD C368+268, a później z C658+298 i mam same dobre wspomnienia. Jest klasa D i klasa D. 

Właśnie NAD . Chyba 368 . Nie pamietam teraz juź dobrze bo było to z pięć lat temu . Miałem Nad-a i Yamahę AS2100 w bezpośrednim porównaniu . Yamaha wypadła lepiej , choć i teraz po latach uważam że i ona tyłka nie urywa bo w międzyczasie przyszły inne "lepsze" wzmaki z którymi Scorpio zagrało ciekawiej . Ostatecznie jak to w życiu bywa Scorpio poszło do nowego pana a zostały mniejsze TVI bo w mniejszym pomieszczeniu w którym ostatecznie wylądowałem zagrały lepiej od Scorpio25. 

Właśnie NAD . Chyba 368 . Nie pamietam teraz juź dobrze bo było to z pięć lat temu . Miałem Nad-a i Yamahę AS2100 w bezpośrednim porównaniu . Yamaha wypadła lepiej , choć i teraz po latach uważam że i ona tyłka nie urywa bo w międzyczasie przyszły inne "lepsze" wzmaki z którymi Scorpio zagrało ciekawiej . Ostatecznie jak to w życiu bywa Scorpio poszło do nowego pana a zostały mniejsze TVI bo w mniejszym pomieszczeniu w którym ostatecznie wylądowałem zagrały lepiej od Scorpio25. 

368 w wersji solo nie miał prawa zagrać dobrze i nie zagrał. Ja na początku też go miałem wpiętego w scorpio i brakowało wszystkiego ale po spięciu bliźniaka w mostek to było całkiem inne granie. Jak sprzedawalem ten zestaw i przyjechał Klient odsłuchać to po 5min kazał kończyć i szybko pakować bo zabiera 🙂 

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, marjel111 napisał:

368 w wersji solo nie miał prawa zagrać dobrze i nie zagrał. Ja na początku też go miałem wpiętego w scorpio i brakowało wszystkiego ale po spięciu bliźniaka w mostek to było całkiem inne granie. Jak sprzedawalem ten zestaw i przyjechał Klient odsłuchać to po 5min kazał kończyć i szybko pakować bo zabiera 🙂 

U mnie było solo . 

1 godzinę temu, Robert_72465 napisał:

Dzięki za odpowiedź. Pisząc o fenomenalnym (cytat), masz na myśli Elac 407, czy AP Scorpio?

Robert

Pisałem o scorpio ale żebyśmy się dobrze zrozumieli - Elac Vela 407 to kapitalne kolumny, które zadziwiają pod każdym względem. Trudno jest je porównać do scorpio bo i jedne i drugie grają świetnie. 

Teraz, marjel111 napisał:

Pisałem o scorpio ale żebyśmy się dobrze zrozumieli - Elac Vela 407 to kapitalne kolumny, które zadziwiają pod każdym względem. Trudno jest je porównać do scorpio bo i jedne i drugie grają świetnie. 

A tak na marginesie to są u mnie do zabrania Scorpiaki. Stan gabinetowy. Full zestaw z VCF II 

Nowe Tempo 35 za 25 kzł ... i cały czas w opisach nawiązują do VI. Nie wiem czy na tych biednych 6 można jeszcze tak opierać marketing. Przydałoby się coś świeżego chyba a nie tylko cena :/

Ostatnio słuchałem Elac Carina 247 z Heglem H190, góra środek przyjemne w odsłuchu, niezła przestrzeń, ale niskie dla mnie straszenie rozlazłe, brak zwartości, np. uderzenia w kotły było jakby rozklejone, brak wykopu, wchodziły nawet w buczenie(to mnie od razu odrzuca). Tak samo ze stopą perkusji. W moich Yarach nie ma takiego problemu. Myślę że wynika to z tego że powierzchnia membran jest mała, i aby nadrobić ilość basu, zwiększono mocno skok membrany, przy utracie kontroli grania niskich.

Całościowo w moim odczuciu  moje Yary trochę lepiej grają we wszystkich aspektach, poza niskimi gdzie Yary deklasują  Cariny jego jakością.

Edytowane przez Prewwit

Miałem raz elac jakieś starsze i dla mnie dzwięk nie do zaakceptowania właśnie głównie ze względu na totalny brak kontroli niskich częstotliwości ,nie wiem czy to ich przypadłość ale od tamtej pory w ogóle nie zwracam na ta markę uwagi , sitary 25 zjadają je we wszystkich aspektach  ;))

Edytowane przez freju
10 minut temu, freju napisał:

Miałem raz elac jakieś starsze i dla mnie dzwięk nie do zaakceptowania właśnie głównie ze względu na totalny brak kontroli niskich częstotliwości ,nie wiem czy to ich przypadłość ale od tamtej pory w ogóle nie zwracam na ta markę uwagi , sitary 25 zjadają je we wszystkich aspektach  ;))

Uwierz mi, że trochę się pozmieniało. Elac Vela 407 mniejszy 2 razy gra u mnie jak równy z równym z AP Scorpio, a w dolnych rejestrach potrafił czasem zawstydzić potężne Scorpio, które mają 4 niskotonowe. Takie czasy. 

Zapewne tak i po części sie z tobą zgadzam ,miałem jakiś starszy model ale kompletnie nie pamietam modelu ,mimo wszystko szanująca sie marka moim zdaniem nawet w najniższej serii czy tez starszych serii nie pozwala sobie na takie ewidentne wpadki bo to był dla mnie taki lepszy market 😉

W dniu 26.03.2021 o 13:31, Robert_72465 napisał:

Zastanawiam się czy mogę gdzieś w Poznaniu posłuchać, a najlepiej wypożyczyć Audio Physic.

Cześć,

podpytaj w Audio Plaza, mają kilka modeli Audio Physic na stanie. Posłuchaj, zobacz czy to Twój styl grania. Jeśli będziesz miał problem z wypożyczeniem odezwij się do nas, może uda się coś wymyślić 🙂

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

• 2 tygodnie później...

Ktoś może miał możliwość porównania Classic5/8 vs Classic10? Ewentualnie jak ktoś słuchał samych Classic 10 i podzieliłby się ważnieniami, to bym był wdzięczny🙂

W dniu 28.03.2021 o 16:42, marjel111 napisał:

Elac Vela 407 mniejszy 2 razy gra u mnie jak równy z równym z AP Scorpio

Ładne te Vele , jak wypadają w porównaniu z AP w zakresie przestrzenności, sceny ? Czy są wrażliwe na pozycjonowanie w pomieszczeniu ?

W dniu 29.03.2021 o 17:36, Na Temat Audio napisał:

Cześć,

podpytaj w Audio Plaza, mają kilka modeli Audio Physic na stanie. Posłuchaj, zobacz czy to Twój styl grania. Jeśli będziesz miał problem z wypożyczeniem odezwij się do nas, może uda się coś wymyślić 🙂

Pozdrawiam,

Michał

Masz jeszcze Koris na ul. Umultowskiej. 

W dniu 8.04.2021 o 12:48, wig napisał:

Ładne te Vele , jak wypadają w porównaniu z AP w zakresie przestrzenności, sceny ? Czy są wrażliwe na pozycjonowanie w pomieszczeniu ?

scena układa się w zależności od realizacji tam gdzie jest koncertowo tam jest szeroko, tam gdzie realizacja jest kameralna kolumny grają mniejszą sceną. Scena ogólnie jest nieco wycofana w porównaniu do AP Scorpio. Jeśli chodzi o pozycjonowanie to ELAC ma tutaj spora przewagę, ponieważ AP jest bardzo wymagające jeśli chodzi o ustawienie (muszą być zachowane odległości od ściany).  

Cześć. Po kilku odsłuchach kolumn  różnych marek postanowiłem "dać szansę" jeszcze raz Audio Physicom. Miałem Yary wersję pierwszą-ponoć ta miała "jaśniej" brzmiącą kopułkę, co mnie drażniło w niektórych kawałkach. Dodatkowo na basie było zbyt słabo. Grałem w pokoju 16 m.kw. W moim budżecie są do kupienia Spark5, podobno kopułka jest w nich z Tempo 6, a dwa perlesy są o 2 cm większe niż w Yarach-pasmo przenoszenia też w dół niższe...Brzmienie Yar ogólnie mi się bardzo podobało, tylko w/w wady spowodowały, że je sprzedałem... Czy jestem w błędzie? Jakich zmian mogę się spodziewać po Sparkach 5 w stosunku do moich Yar? Pomijam już, że są dużo ładniejsze:)i niezwykle się podobają żonie...:)

Edytowane przez fido920

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

@fido920 z tego co pamiętam, to jest ta sama Vifa co w Yarach z innym frontem, może z jakimiś lekkimi modami na zlecenie AP. Ja bym uderzał w Classic 5 na przetwornikach Wavecor, oczywiście odsłuch wcześniejszy wskazany. Szkoda że już się pozbyłeś Yara, bo za 400zł można było rozwiązać problem, wstawiając SB Acoustics SB29RDC tak jak u mnie(dobrane po przejrzeniu wielu charakterystyk różny tweeterów, aby były jak najbardziej zbliżone do oryginalnych Vif, by musieć jak najmniej zmieniać w zwrotnicy i to się udało)

Jak masz nie daleko to sprawdź te Classic 5  https://allegro.pl/listing?string=audio physic classic5&bmatch=cl-e2101-d3793-c3792-uni-1-5-0415&order=p Tutaj trochę o tych kolumnach https://forum.audio.com.pl/topic/77143-audio-physic-classic-5-kraftest/

Sprawdziłbym też ewentualnie Classic 10 też na Wavecorach.

23 minuty temu, Prewwit napisał:

z tego co pamiętam, to jest ta sama Vifa co w Yarach z innym frontem, może z jakimiś lekkimi modami na zlecenie AP. Ja bym uderzał w Classic 5 na przetwornikach Wavecor,

A kopułka tak, Vifa. No właśnie chciałbym zostać przy Peerlessach, te Wavecory słyszałem w Tempo Plus- niezbyt mi się podobało...Może ktoś ma Sparki 5 i się wypowie...?

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

12 minut temu, fido920 napisał:

A kopułka tak, Vifa. No właśnie chciałbym zostać przy Peerlessach, te Wavecory słyszałem w Tempo Plus- niezbyt mi się podobało...Może ktoś ma Sparki 5 i się wypowie...?

W Tempo Plus siedzą tweetery HHCT wersja 3, robione jak czytałem dokładnie według projektu AP. W Classic 5 zrezygnowali z tego i wstawili gotowy tweeter z oferty Wavecor, może z jakimiś modami.

Dodatkowo Tempo Plus ma średniotonowe i niskotonowce z membraną alu, Yary mają papierowe SDS, a Sparki HDSy z Nomexu, Classic 5 włókno szklane.

Edytowane przez Prewwit
Gość

(Konto usunięte)
26 minut temu, fido920 napisał:

Ja miałem w jednym czasie Spark V oraz Tempo VI . Poza pasmem niskotonowym to są to bardzo podobnie grajace kolumienki . Średnica i góra bardzo wyrównana nie szklista , niemal identyczna przestrzeń . 

Bardzo dobrze wspominam niepozorne Sparki i polecam jeżeli bas nie jest priorytetem .

polecam jeżeli bas nie jest priorytetem

Tzn trochę jest 🙂 Ale jeśli będzie go więcej niż w Yarach to wystarczy, ponadto jednak elektronika też chyba swoje robi. A w jakim metrażu miałeś obie kolumny?

A jakie jest rekomendowane przez AP dobranie wzmacniacza? Czytałem, że były strojone na Burmesterach, ale hmmm cena zabija...

Gość

(Konto usunięte)
1 minutę temu, fido920 napisał:

Tzn trochę jest 🙂 Ale jeśli będzie go więcej niż w Yarach to wystarczy, ponadto jednak elektronika też chyba swoje robi. A w jakim metrażu miałeś obie kolumny?

Miałem je i w 50m2 i w około 20 m2. Do dużego pomieszczenia to już nie koniecznie podejdą . Oczywiście zagrają ale w 20-25m daja radę znacznie lepiej 

Napędzałem je Yamahą AS2100 i było tak sobie ale miałem je również pod M557 Heglem H1 i P1 oraz Audio Gd Master oraz Proceed PRE . Na dzielonkach dźwięk z wyższej półki w stosunku do Yamahy . 

Niestety nie wiem jak grają Yary .  

Spark V bas posiada ale nie osiągnie on takiego zejścia jak TempoVI . Przestrzeń średnica i góra świetna według mnie . 

14 minut temu, Riczi75 napisał:

Miałem je i w 50m2 i w około 20 m2. Do dużego pomieszczenia to już nie koniecznie podejdą . Oczywiście zagrają ale w 20-25m daja radę znacznie lepiej 

Napędzałem je Yamahą AS2100 i było tak sobie ale miałem je również pod M557 Heglem H1 i P1 oraz Audio Gd Master oraz Proceed PRE . Na dzielonkach dźwięk z wyższej półki w stosunku do Yamahy . 

Niestety nie wiem jak grają Yary .  

Spark V bas posiada ale nie osiągnie on takiego zejścia jak TempoVI . Przestrzeń średnica i góra świetna według mnie . 

Dzięki. Jak myślicie jaką cenę warto dziś zapłacić za Sparki5?

Teraz, Riczi75 napisał:

Ja sprzedałem za 2700 rok temu ale jak obecnie się ceny mają nie wiem .

Są dwie pary 3300 i 3500

https://www.olx.pl/d/oferta/audio-physic-spark-5-CID99-IDJnbEu.html#63a1a57117

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-audio-physic-spark-5-CID99-IDIDlB8.html

Które lepsze? wg Ciebie?

W jakich latach były produkowane. Jedne mają numery seryjne 8... ileś a brązowe 502. Rozumiem, że nowsze są 8..setki?

Gość

(Konto usunięte)
Godzinę temu, fido920 napisał:

Są dwie pary 3300 i 3500

https://www.olx.pl/d/oferta/audio-physic-spark-5-CID99-IDJnbEu.html#63a1a57117

https://www.olx.pl/d/oferta/kolumny-audio-physic-spark-5-CID99-IDIDlB8.html

Które lepsze? wg Ciebie?

W jakich latach były produkowane. Jedne mają numery seryjne 8... ileś a brązowe 502. Rozumiem, że nowsze są 8..setki?

To już kwestia gustu . Tempo mam czarne takie jak te Sparki i na źywo wygładają lepiej . Moje sparki były w klonowych skrzynkach(super)

Sparki V produkowane były od 2005 roku do chyba 2009 .

Nie wiem jak z numeracją , ale jak prześlesz te numery do Audio Physic w Niemczech dostaniesz bez problemu odpowiedź w którym roku zostały wyprodukowane . 

Trafiłem przypadkiem na forum niemieckie i kolega lakonicznie acz kolwiek napisał , że Sparki grają lepiej od Yar , bardziej detalicznie i ciekawszą średnicą ale nic nie pisał o niskich.

Ceny jak widzę poszybowały . 

28 minut temu, Riczi75 napisał:

Ceny jak widzę poszybowały . 

Ceny bywają różne, około dwa miesiące temu były Sparki 5 w idealnym stanie, w cenie takiej jak ty sprzedałeś. Sam się nad nimi zastanawiałem, czy ich nie kupić i przełożyć tweetery SB co mam teraz w Yarach do nich🙂

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.