Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

No ale teraz Woodolec jestem zadowolony po wymianie Tempo25 na Tempo6. Glosniki stoja w tej chwili w nieduzym pomieszczeniu, kupilem je jednak z mysla o przyszlym miejscu odsluchowym. Nad elekronika tez troche popracuje. Byc moze nie wygrzalem tych Tempo 25, ale nie chcialem ryzykowac i czekac pol roku az mi zagraja. Wtedy nie mialbym juz mozliwosci wymiany ich w sklepie, co najwyzej moglbym je ze strata sprzedac. Ja wiem, wygrzewanie jest wazne, ale odczuwalem tak duzy dyskomfort, ze nie bylem w stanie czekac. Naprawde jestem ciekawy jak graja te Twoje Tempo z Twoja elektronika, chetnie zrobilbym taka konfrontacje szostek i dwudziestek piatek. Szostki graja tak jak lubie. Zdrowa, otwarta, fajnie brzmiaca gora. Wazne, ze i Ty i ja jestesmy zadowoleni.

Może w lutym bedziesz w Polszcze. W styczniu mam narty... Ja posłuchalem sobie 6 i góry mają dla mnie za dużo. Za to o dziwo mniej basu (czemu?), co akurat takie zle nie jest. Na bas jednak już nie narzekam, Audionet wziął je za mordę i jest spokój.

• 2 tygodnie później...

Może w lutym bedziesz w Polszcze. W styczniu mam narty... Ja posłuchalem sobie 6 i góry mają dla mnie za dużo. Za to o dziwo mniej basu (czemu?), co akurat takie zle nie jest. Na bas jednak już nie narzekam, Audionet wziął je za mordę i jest spokój.

Bede w Polsce, spoko. Teraz graja glosniki jak nalezy, moze 25tki sa bardziej specyficzne i trzeba bardziej wokol nich chodzic, wymagaja widocznie specyficznej elektroniki. Ja mam takie pragmatyczne podejscie. Kolumna ma grac, jasne ze z super elektronika, ktora wycisnie z niej ostatnie soki bedzie najlepiej, jednak juz z przecietna powinno byc dobrze, prawidlowo. Czasami czyta sie wlasnie, ze kolumny nie chca grac z taka czy inna elektronika, to troche dziwne. Dla mnie to niepoprawne podejscie. Jak ma panna ladne stopy, to poprawnie wykonane buty beda zawsze na nia pasowac, z haluksami bedzie juz problem. Ale kazdy lubi co innego, wiec jest ok, ze mi Tempo6 graja super a Tobie 25, o to w tej zabawie chodzi. Nie polam sie na nartach, chociaz siedzac w domu zawsze mozna posluchac dobrej muzyki :) Poza tym strasznie sennie jest na tym watku, czyzby Audiophisykowcy poszli w slady niedzwiedzi?

Edytowane przez Mario_77

Witam. Powoli przymierzam się do zakupu nowych kolumn i mam na oku Tempo25 lub Dynaudio Specjal 25 i tu moje pytanie do użytkowników AP, czy ktoś może miał okazję porównać bezpośrednio te głośniki? Oczywiście przed zakupem wypożyczę jedne i drugie do domu i sam sprawdzę ale chciałbym wiedzieć czego mogę się spodziewać i czy ma sens porównanie kolumny podłogowej do monitora.

Dodam jeszcze ze pomieszczenie w jakim będą grać głośniki to około 20m2

myślę, że raczej słuchają muzyki ;-)

dużo muzyki ;-)

Mnie zauroczyła stara płyta Garbarka, tyle że niedawno ja odkryłem. Visible World, świetna kurczę.

Mnie zauroczyła stara płyta Garbarka, tyle że niedawno ja odkryłem. Visible World, świetna kurczę.

O, kochany, musisz poszperac jeszcze toche w Garbarku to jeszcze nie jedna jego płytka Cie zaskoczy mile.

A sporo tego wydał.......

Edytowane przez izokom
Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Proszę o pomoc. Jakie AP do pokoju wytłumionego około 18m2. Sprzęt Micromega IA 100 (moc 2x 100W w 4 omach i 2x 53 w w 8omach). Zestaw gra raczej wyższą średnicą. Bas nie punktowy, średnio kontrolowany. Wysokie tony delikatne bardzo przyjemne i świetna stereofonia. Jest to sprzęt przejściowy. W przyszłości planuje zmiany może na wyższą Micromege albo na coś innego. Ważne więc, żeby kolumny były uniwersalne na lata. Budżet około 8000 zł. Muzyka: Rock, czasem jakaś elektronika w stylu duftpunka i dużo poważnej/klasyki. Dzięki

Proszę o pomoc. Jakie AP do pokoju wytłumionego około 18m2. Sprzęt Micromega IA 100 (moc 2x 100W w 4 omach i 2x 53 w w 8omach). Zestaw gra raczej wyższą średnicą. Bas nie punktowy, średnio kontrolowany. Wysokie tony delikatne bardzo przyjemne i świetna stereofonia. Jest to sprzęt przejściowy. W przyszłości planuje zmiany może na wyższą Micromege albo na coś innego. Ważne więc, żeby kolumny były uniwersalne na lata. Budżet około 8000 zł. Muzyka: Rock, czasem jakaś elektronika w stylu duftpunka i dużo poważnej/klasyki. Dzięki

W tej cenie mieszczą się i są fajne: Audio Physic Yara II Superior. Myślę, że to optymalny wybór. Potarguj się ponadto, to spuszczą z ceny.

Witam !! Od 14 miesiecy posiadam zestaw Denon 1510 AE + AP tempo 25, ale teraz dopiero zapisuje sie do fan-clubu !!

Witaj w klubie ;-)

Napisz kilka zdań o kabelkach jakie masz w tym zestawie.

W 18m2 mogłyby zagrać spokojnie Tempo 6 - ale musiał byś szukać używanych lub ex-demo. Zdarzają się okazje. Elektronika i poważna - szeroka rozpiętość gatunków ;-) też tak mam - tempo 6 dają radę. Nie wiem jak zagrają z Micromegą - nie słuchałem tego sprzetu.

Edytowane przez BobW

Witam, ktoś sprzedaje AP Sitara za 5500 na giełda hifi. [email protected]

Jeszcze jedno pytanie. Czy AP nie mają zbyt ostrej góry ? W micromedze jest ona bardzo łagodna co mi odpowiada.

W mojej ocenie nie mają ostrej góry, choć przyznam, że przy niektórych płytach można odnieść takie wrażenie, u mnie wynika ono raczej z winy CD Yamahy, które tymczasowo w systemie.

na hifi.pl do kupienia też "Audio physic tempo 3 i - jak nowe !

(ogłoszenie numer 93534 zamieszczone w dziale Kolumny od 3.000 do 5.000 zł)

Cena: 4500"

Witam,Prosze o pomoc.Mam okazje kupic Tempo III za 3500 PLN.Czy to jest dobra cena i czy bede zadowolony podlaczajac je do Roksana Kandy K2?

Slucham glownie jazzu,klasyki i troszke elektroniki.Zrodlem jest Roksan Caspian M2.pozdrawiam!

Edytowane przez smart_bee

Witam,Prosze o pomoc.Mam okazje kupic Tempo III za 3500 PLN.Czy to jest dobra cena i czy bede zadowolony podlaczajac je do Roksana Kandy K2?

Slucham glownie jazzu,klasyki i troszke elektroniki.Zrodlem jest Roksan Caspian M2.pozdrawiam!

Moim zdaniem jeśli są w dobrym stanie to warto za tą cenę. Do klasyki i jazzu AP pasuje. O dziwo do elektroniki też - zależy czego dokładnie słuchasz. Mam AP Tempo VI to dość uniwersalne kolumny

Czesc

Tak zapytam z ciekawosci. Jakiej wielkosci musialbym miec pokoj zeby pomiescic AP Tempo 3i? Planuje przeprowadzke w niedalekiej przyszlosci i rozwazam zakup kolumn wolnostojacych w tym wyzej wymienionych Tempo.

Dziekuje bardzo

Edytowane przez luckyguliver

Witajcie, od lat jestem posiadaczem Virgo/ chyba pierwszej edycji/ i niestety zaczynają mi podać niskotonowe głośniki.

Czy ktoś może mnie poinformować, gdzie kupię P17 RC H353?

Pozdrawiam

No i zostałem posiadaczem AP Yara II Superior...gra to z creek evo 2 i CA Azur 720:)

Witaj w klubie

Napisz jakie masz do tego kable. No i oczywiście pochwal się wrażeniami ze słuchania.

Przesiadłem się z MA RS6 i powiem szczerze jeżeli chodzi o brzmienie to jest przepaść, bas, scena średnica wszystko jest tam gdzie powinno być, zakochałem się w ich brzmieniu, zastrzeżenia mam jedynie co do jakości wykonania kolców, tu masakra...szczególnie w porównaniu z MA GS20

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

A ja rozważam zakup AP Sitara do mojego 18m 2 pokoju. Pytanie czy brzmieniowo jest duża różnica między sitarą 25 a zwykłą sitarą ? Różnica w cenie około 1000 zł. Co się bardziej opłaca kupić używaną sitarę 2 letnią w bardzo dobrym stanie za około 6000 zeta czy nówkę za 9600 ? Jaką długość życia mogą mieć te głośniki zakładając, że właściciel przez 2 lata rozsądnie ich używał.

Co o tym sądzicie? Regulacja kolców do zbyt łatwych nie należy....czy dużym nietaktem jest nie zdejmowanie osłon z głośników?

Masz na myśli maskownice od frontu czy boczne?

A ja rozważam zakup AP Sitara do mojego 18m 2 pokoju. Pytanie czy brzmieniowo jest duża różnica między sitarą 25 a zwykłą sitarą ? Różnica w cenie około 1000 zł. Co się bardziej opłaca kupić używaną sitarę 2 letnią w bardzo dobrym stanie za około 6000 zeta czy nówkę za 9600 ? Jaką długość życia mogą mieć te głośniki zakładając, że właściciel przez 2 lata rozsądnie ich używał.

Myślę że po 2 latach normalnego użytkowania nic im nie jest i spokojnie mogą długo służyć. Co do różnicy w cenie pomiędzy nowymi a używanymi, to kwestia indywidualnej oceny. Pamiętaj że 9600 to cena katalogowa, zawsze można postarać się o rabat ;-)

Gość Audio_Newby

(Konto usunięte)

Masz na myśli maskownice od frontu czy boczne?

Myślę że po 2 latach normalnego użytkowania nic im nie jest i spokojnie mogą długo służyć. Co do różnicy w cenie pomiędzy nowymi a używanymi, to kwestia indywidualnej oceny. Pamiętaj że 9600 to cena katalogowa, zawsze można postarać się o rabat ;-)

Czy realne jest trzymanie rabatu o więcej niż 600 zl ??

Ja swoje Sitary sprzedałem za 5500zł - miały trochę ponad rok i żadnych śladów użytkowania - tyle tylko że były dobrze wygrzane :-)

Więc takie głośniki moim zdaniem warto kupić, odradzam jednak zakup bez wcześniejszego obejrzenia głośników bo sam jechałem już z kasą za półroczne Tempo 6 w stanie bdb które miały poobijane narożniki i ubytek forniru na górnej ściance.

Wcześniej myślałem że jak ktoś kupuje jakby nie patrzeć dość drogie kolumny to o nie dba - jak widać nie jest to standard.

Warto więc poświęcić trochę czasu i pieniędzy by odebrać głośniki osobiście i upewnić się że wszystko jest OK.

Rabat na nowe kolumny może być różny w zależności od tego jaka jest marża sklepu na konkretny model/markę oraz czy mają go na stanie czy muszą go specjalnie sprowadzać.

Z doświadczenia wiem że jak się ktoś tylko dopytuje to niewiele się dowie ale jak przyjdzie z gotówką do sklepu to sprawy nabierają innego obrotu.

Czy realne jest trzymanie rabatu o więcej niż 600 zl ??

Skontaktuj się ze mną na priv, to Ci pomogę coś załatwić.....

Chodzi mi o maskownice z przodu i boczne też....

Bocznych bym nie ruszał - bo po pierwsze wyglądało by to średnio bez, a po drugie myślę że niewielka była by zmiana w jakości dźwięku.

Co innego frontowe - ja ich nawet jeszcze nie założyłem ;-) od ponad roku

ja tez z zasady nie zakładam frontowych osłonek, problem leży w dzieciach, boję się, że któreś podejdzie i coś wciśnie...

czy produkty AP są trwałe i nie ma problemów z uszkodzeniami np. elektroniki?

Ja moich dwóch chłopaków co 3-4 miesiące oduczam ciekawości robiąc im sesję kontrolowanego "dotykania"... Zazwyczaj pokazuję im jak delikatna jest konstrukcja przetwornika, w jaki sposób pracuje głośnik, jego zawieszenie, jak drży, porusza się, jakie są jego ograniczenia i w jaki sposób można go uszkodzić. Jakim pasmem gra tweeter, średniotonówka, woofer... co słychać przykładając ucho do każdego z nich. Chłopaki są obecnie w wieku 6 oraz 9 lat i pomimo ich ogromnej aktywności i pomysłowości przechodzą obojętnie obok niezasłoniętych głośników. Z ciekawości dziecięcej zepsuli praktycznie każdą jedną zabawkę jaką dostali, a głośniki jakoś ich nie interesują... no bo po co się nimi bawić, skoro wiedzą "co i jak"... polecam taką metodę!

Słuchając rozumu....

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.