Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

A dlaczego wolisz Tempo 6??

Bo kompletnie nie podoba mi sie gora pasma w Tempo 25, mimo zastosowania wyrafinowanej techniki, ktora chwali sie producent. Nie przekonuje mnie to brzmieniowo, a draznilo mnie do tego stopnia, ze je oddalem i wymieniliem na 6-stki wlasnie.

Bo kompletnie nie podoba mi sie gora pasma w Tempo 25, mimo zastosowania wyrafinowanej techniki, ktora chwali sie producent. Nie przekonuje mnie to brzmieniowo, a draznilo mnie do tego stopnia, ze je oddalem i wymieniliem na 6-stki wlasnie.

Na ostatnim Audio Show rozmawiałem z gościem z AP na temat nowego głośnika wysokotonowego i ogólnego odbioru Tempo 25. Powiedział, że jest coś dziwnego bo całemu światu Tempo 25 przypadło do gustu a tylko Polakom nie. Dlatego też wciąż robią Tempo VI praktycznie tylko na polski rynek.

Na ostatnim Audio Show rozmawiałem z gościem z AP na temat nowego głośnika wysokotonowego i ogólnego odbioru Tempo 25. Powiedział, że jest coś dziwnego bo całemu światu Tempo 25 przypadło do gustu a tylko Polakom nie. Dlatego też wciąż robią Tempo VI praktycznie tylko na polski rynek.

Tempo 25 jest bardziej wyrafinowanym i lepszym głośnikiem od Tempo 6. I Diesterich z AP ma rację.

ja mam Sitary z końcówka Atolla AM100SE

Mam pomieszczenie 4,85 X 4,35 = ok. 21,1m2. Kolumny stoją na dłuższej ścianie 17cm od niej. Pokój jest silnie tłumiony - ciężkie zasłony, zabudowa biblioteczna, kanapy, fotele, dywan, itp. i otwarty na aneks kuchenny po krótszej ścianie. Sitary, nawet w deklaracjach producenta, są strojone "do ściany" - stawianie ich w wolnej przestrzeni w dużych pomieszczeniach jest "niewypałem" co wielokrotnie miałem okazję sprawdzić osobiście.

Przy ustawieniu jak wyżej basu nie brakuje, jest szybki, zwarty konturowy i nie ma tendencji do wzbudzania (mimo bliskości ściany i wylotu bass-reflexu na tylnej ścianie). Tocatta Bacha wychodzi majestatycznie, fortepian ma odpowiednią masę, kontrabas ma nieco więcej pudła niż drżenia strun ale jest szybki i barwny (nie ma tendencji do jednostajnego buczenia). Stopa perkusji - OK. Werble - nie znam lepszych kolumn.

Warto mieć na uwadze, że AM100SE nieco "dopala" obszar basowy, co wpływa na odbiór Sitar. Efekty brzmieniowe w połączeniu np. z micromeg'ą mogą nie być już tak spektakularne. Potencjalnie dobre połączenia (wzmacniacze): Atoll, Vincent (hybrydy), Naim. Xindak XA-6950 - teoretycznie powinien być świetnym partnerem. Niewykluczone, że będziesz musiał odsunąć Sitary nieco dalej od ściany 20-25cm, żeby uzyskać równowagę tonalną (co będzie miało tylko pozytywne konsekwencje).

Koszty ustawienia: bliska odległość od tylnej ściany powoduje ograniczenie głębi sceny i precyzji lokalizacji źródeł (w mniejszym stopniu). Szerokość sceny więcej niż satysfakcjonująca.

Sitary już ustawione,niestety jakbym nimi nie manewrował brakuje basu. Liczyłem się z tym, dlatego we wtorek przyjdzie subwoofer żeby trochę wspomóc te maluchy :) Ale dźwięk faktycznie nic sie nie rozłazi, 100% Audio Physic tak jak był w opisie .

Sitary już ustawione,niestety jakbym nimi nie manewrował brakuje basu. Liczyłem się z tym, dlatego we wtorek przyjdzie subwoofer żeby trochę wspomóc te maluchy :) Ale dźwięk faktycznie nic sie nie rozłazi, 100% Audio Physic tak jak był w opisie .

hmm... nie wiem czemu to przypisać - może niewygrzane?

Nie są to "tektoniczne" kolumny ale w mojej aplikacji bas jest całkiem obfity (chyba, że twój punkt odniesienia to np. Vienna A Mahler :-))

jakie masz źródło? kable głośnikowe? (jeśli dźwięk wydaje Ci się zbyt jasny i mało nasycony niższymi składowymi polecam głośnikowe Tellurium q Blue - tanio a frajda dużego kalibru)

Raczej odradzam zakup subwoofera. Chyba lepiej dołożyć do Tempo VI (lub 25).

Ale napisz co się wykluło z tego mariażu - sam jestem ciekaw.

Pzdr, P

Lubię sobie pogrywać ... 

Tempo VI są oki, bas oki średnie oki lecz jako całość mimo różnych kombinacji... hmmm.. jak dla mnie Tempo VI kolorują po posłuchaniu Thiel'i byłem o tym już przekonany tym bardziej że w Thiel'ach jest membrana bierna z głośnikiem współosiowym średnie-wysokie. ... Mam miłe wspomnienia z Audio Physic Tempo VI, lecz doszło do zdrady z Thiel'ami :) które są tez wymagające od reszty toru a raczej chyba nie mam budżetówki.

Tempo 25 jest bardziej wyrafinowanym i lepszym głośnikiem od Tempo 6. I Diesterich z AP ma rację.

W sensie konstrukcji jestem w stanie w to uwierzyc. Mnie taki dzwiek jednak kompletnie nie lezy. Sprawa jest tak ewidentna, ze jak odsluchiwalismy je po raz pierwszy z kolega, to oboje niezle sie zdziwilismy. W wiekszosci normalnych nagran slyszalem typowy brytyjski koc na glosniku. Jak sie to komus podoba, to okay, wolna wola naturalnie. Ja oddalem do sklepu i przytulilem z radoscia szostki. Dla mnie glosnik ma grac i jesli robi to znakomicie, to jestem w stanie nazwac go wyrafinowanym. Nie wazne wtedy, czy konstruktor sklecil go na kolanie, czy sleczal nam nim 10 lat.

hmm... nie wiem czemu to przypisać - może niewygrzane?

Nie są to "tektoniczne" kolumny ale w mojej aplikacji bas jest całkiem obfity (chyba, że twój punkt odniesienia to np. Vienna A Mahler :-))

jakie masz źródło? kable głośnikowe? (jeśli dźwięk wydaje Ci się zbyt jasny i mało nasycony niższymi składowymi polecam głośnikowe Tellurium q Blue - tanio a frajda dużego kalibru)

Raczej odradzam zakup subwoofera. Chyba lepiej dołożyć do Tempo VI (lub 25).

Ale napisz co się wykluło z tego mariażu - sam jestem ciekaw.

Pzdr, P

Zakup subwoofera Rel T5 do Sitar był strzałem w dziesiątkę. Nareszcie mam to czego trochę brakowało tym małym głośnikom. Łatwo powiedzieć dołożyć do Tempo VI,tylko to "dołożyć" to jeszcze raz taka kwota :) Subwoofera wogole nie można zlokalizować, mam wrażenie ze te Sitary tak grają .

No to gratulujemy celnego strzału.

Właściwie ja też dołączam do klubu. Od sierpnia jestem posiadaczem Sitar 25 i jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę. Zakupione zresztą od forumowicza. Z tym że u mnie grają w 14m2, oczywiście żadego suba nie potrzebują, bas jest świetny. Producent zaleca je do powierzchni 15-25, ale jak widać lepiej sprawdzają się w 13-20. :) U mnie chodzą ze wzmakiem Caspian m1 i mam nadzieję, że to będzie para na długo.

I przy okazji pozdrowienia i podziękowania Pantaleona, bo na podstawie samych odsłuchów w salonie to nie wiem, czy bym się zdecydował.

Jeszcze jedna rzecz. Już po zakupie, patrząc na nie co dzień, myślę, że to jedne z najzgrabniejszych kolumn na rynku. Żadne podstawkowce nie wyglądałyby tak ładnie.

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Zakup subwoofera Rel T5 do Sitar był strzałem w dziesiątkę. Nareszcie mam to czego trochę brakowało tym małym głośnikom. Łatwo powiedzieć dołożyć do Tempo VI,tylko to "dołożyć" to jeszcze raz taka kwota :) Subwoofera wogole nie można zlokalizować, mam wrażenie ze te Sitary tak grają .

Jakoś zawsze się obawiam takich zestawień (za bardzo kojarzą mi się z przerysowanym charakterem brzmienia zestawów kina domowego), ale cieszę się, że Tobie się udało. Gratuluję dobrych decyzji.

Pzdr, P

Lubię sobie pogrywać ... 

No to gratulujemy celnego strzału.

Właściwie ja też dołączam do klubu. Od sierpnia jestem posiadaczem Sitar 25 i jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę. Zakupione zresztą od forumowicza. Z tym że u mnie grają w 14m2, oczywiście żadego suba nie potrzebują, bas jest świetny. Producent zaleca je do powierzchni 15-25, ale jak widać lepiej sprawdzają się w 13-20. :) U mnie chodzą ze wzmakiem Caspian m1 i mam nadzieję, że to będzie para na długo.

I przy okazji pozdrowienia i podziękowania Pantaleona, bo na podstawie samych odsłuchów w salonie to nie wiem, czy bym się zdecydował.

Jeszcze jedna rzecz. Już po zakupie, patrząc na nie co dzień, myślę, że to jedne z najzgrabniejszych kolumn na rynku. Żadne podstawkowce nie wyglądałyby tak ładnie.

cała przyjemność po mojej stronie - faktycznie AP Sitara mają szczególny "dar" do robienia słabego pierwszego wrażenia (w salonach odsłuchowych), stąd chyba ich marna sprzedaż w porównaniu do innych modeli (Yara, Tempo)... przyczyna tkwi zapewne w niesprzyjających warunków odsłuchu (zbyt duże i zbyt wytłumione pomieszczenia, zbyt duża odległość od tylnej ściany)

ciekawe, że jesteś już kolejną osobą, która pożeniła Caspiana z Sitarami (i wszyscy sobie chwalą).

Lubię sobie pogrywać ... 

O, kolejną? Myślałem, że wynalazłem te połączenie. ;) W każdym razie na forum nie znalazłem nikogo, kto miałby taki zestaw. W klubie Roksana popularna jest para caspian + dynaudio focus 160, ale mi się to wydawało trochę brzmieniowym masłem maślanym, zwłaszcza do klasyki (do jazzu, bluesa itp. pewnie ok), a poza tym wolę podłogówki.

Edytowane przez Stachu19

Elementarna empatia: nie mów drugiemu, że urządzenie, które ma dopiero tydzień, jest kiepskie.

Witam kolegów, jestem użytkownikiem Virgo, tych pierwszych :) i mam pytanie do tych którzy używali, słuchali zarówno Virgo jak i Virgo 2.

Jakie są różnice w brzmieniu tych kolumn? Jak z barwą, basem, etc.

Prośba, żeby nie zabierali głosu Ci którzy znają te kolumny tylko z opisów, bo te(opisy) znam w każdą stronę..

Virgo znam dobrze, ale nie miałem okazji słuchać Virgo 2.

Zastanawiam się nad zmianą swoich Virgo na "dwójki".

Dziękuję za wszelkie merytoryczne uwagi i opinie.

Andrzej

• 2 tygodnie później...

Przymierzałem się, ale jednak na razie Virgo.

Moim zdaniem mam trochę za małe pomieszczenie, żeby Avanti się dobrze "rozpędziły".

:)

A tak w ogóle to o których Avanti myślisz?

Z mojej wiedzy wynika że Avanti dobrze się czują w pomieszczeniach 20-30 metrów.

Ale tak jak mówiłem, jest to wiedza uzyskana od kolegów z forum.

Może oni się dokładniej wypowiedzą, choć ten wątek jakoś zamarł.

Tak myślałem ze bedzie wiecej opinii...

Ja niestety mam większe pomieszczenie o znacznej kubaturze i juz nie jest tak dobrze...

W związku z powyższym jesli ktos jest poważnie zainteresowany mam Avanti V. Pierwszy właściciel z gwarancja do połowy 2016.

Szczegóły na priv.

Pozdrawiam

Avanti 3(OZ) i 5 j/w, natomiast model II z uwagi na OZ i spójność fazową( tylko dwa przetworniki) na froncie dadzą się słuchać nawet w 19m.

Ja niestety mam większe pomieszczenie o znacznej kubaturze

To już tylko Cardeas lub Kronos ( te pierwsze mam w b.d cenie)

Nikt nie miał obu modeli u siebie?

No niestety :).

Ja od razu zacząłem od dwójek,wcześniej miałem dwie wersje Tempo,potem właśnie Virgo 2,dalej Avanti 2 w jakiejś fajnej wersji, i Avanti 3.

Avanti dobrze się czują w pomieszczeniach 20-30 metrów.

Moim zdaniem 20 metrów to za mało,bliżej 30-tu tak.Miałem i sprawdziłem to u siebie.

Avanti potrzebują wokół siebie dużo więcej miejsca niż mniejsze modele.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

A możesz coś więcej napisać o dźwięku z tych "dwójek"?

Najbardziej udane Audio Physiki w historii,takie moje zdanie :).

Może mało audiofilskie,za to cholernie przyjemnie słuchało się na nich muzyki,synergia z dobra lampą,nasycone,z piękną barwą,może trochę słabszym basem.

Jazz grał na tym kapitalnie,innej muzyki wtedy nie słuchałem ;)

Dobrze ustawione dadzą wiele radości ;)

Dziękuję, właśnie takie opinie już czytałem, a Ty potwierdzasz. :)

W tej chwili słucham na Virgo, tych pierwszych :), i jest naprawdę świetnie.

Zastanawiam się nad Virgo 2, bo ....

No cóż, wciąż szukam żeby coś poprawić, żeby było lepiej, jeszcze lepiej.

:)

z tego co kojarzę virgo2 w stosunku do wersji pierwszej mają poprawioną sekcję niskotonową.

osobiście gram na virgo2 -- potwierdzam że kolumny są naprawdę z wysokiej ligi.

Dodam iż bardzo dobrze słychać na nich jakiekolwiek zmiany w torze. Z mojego doświadczenia źródło ma bardzo ważną rolę w finalnym odbiorze.

No i trzeba wydajnego prądowo wzmacniacza - naim nait 5i nie dał rady dobrze ich wysterować, z densenem DM10 jest bardzo dobrze.

pzdr

S

...Naim + Studio16Hertz...

Virgo II nie miałem, ale rzeczywiście, to b. udany produkt i wiele osób to podkreśla.

Owego czasu, bezskutecznie polowałem na ten model. Niestety, z czasem okazało się, że to nie ja byłem myśliwym i to mnie ustrzelono - bo kupiłem Tempo III

Ech.., to były inne czasy:)

jest naprawdę świetnie.

To i nic nie ruszać :)

jeszcze lepiej.

Zawsze może być,ale można także łatwo zepsuć to co jest.

Jeśli Cię "nosi",to sprawdź,czy w innym miejscu systemu,akustyki,ustawienia nie można czegoś poprawić.

No chyba,że już wiesz,że wycisnąłeś wszystko co się da z obecnego stanu rzeczy.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.