Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  392 członków

Audio Physic Klub
IGNORED

Fan-Club Audio Physic

Rekomendowane odpowiedzi

Czyli wiarygodne zrodlo, Troche mnie zmartwilo takie oskarzenie (nie Twoje), ze jak to, ze wszyscy sluchaja Tempo 25, a Polacy nie chca tego kupowac, czytaj myla sie lub maja cos nie halo z gustem. Nie cierpie srania we wlasne gniazdo, a my niestety mamy taka brzydka maniere walenia kupy pod wlasny dywan. Takie przekonanie ciagnie sie chyba jeszcze z czasow komunizmu, gdzie wszystko co polskie kojarzylo sie jak najgorzej. Wstydzimy sie wlasnego kraju, zagraniczna recenzja ma wiekszy ciezar, a moze i nawet wiarygodnosc niz przekonania Polakow. Dlaczego gusty chinczyka, czy japonczyka ma byc dla nas miarodajny. Jestesmy narodem niezaleznym do diabla. To oczywiscie temat na dluzsza debate, ale jest cos na rzeczy, bo przy kazdej okazji spotykam sie z mniemaniem, ze to co polskie jest beee, nawet gust. Litosci....., Radze poczytac, pojezdzic, lub chociaz obejrzec Discovery, wtedy okaze sie, ze Niemcy to nie tylko ladne drogi i BMW i cudowny hi end.

Na co zmieniasz, jesli to nie tajemnica? No i dlaczego :)

Mam aktualnie nowy sprzęt w salonie, zamierzam teraz kupić do sypialni, no a APTempo 25 stoją samotnie w pokrowcach na poddaszu. Fajnie by było mieć trzeci zestaw, ale czy to aby nie przesada ??

Czy przesada? Nie wiem, to chyba tylko kwestia finansow. Mozna siedziec na desce z Cersanitu lub zamowic u jubilera zlota, wysadzana diamentami. W tym zyciu ogranicza nas cialo, pieniadz i na koncu wyobraznia. No ale jesli glosniki maja zjesc korniki, to pewnie, niech ktos sie nimi jeszcze nacieszy :)

.

Miałem Virgo 5 również w tym nowym wydaniu. Bardzo dobre paczki. problem u ciebie wynika z wydajności wzmacniacza ECI to dobry wzmak ale do mniejszych konstrukcji. ja grałem np na musical fidelity A308 i było bardzo dobrze. to wydajny prądowo wzmacniacz moim zdaniem jedna z topowych udanych konstrukcji musicala. Jeszcze lepiej jest z MF KW250 ale z nim to troche loteria ponieważ nie do końca soft wgrany spełnia swoją funkcje i potrafi zaskoczyć słuchającego np niespodziewanym samoistnym wzrostem głośności..

Poszukaj coś również z ATC np SIA150 - bardzo muzykalne urządzenie. Również rzuć okiem na bladeliusa thor mk3 lub jego odpowiednik advantage

Chwilę mnie nie było, ale wielkie dzięki za porady.

ECI będę więc sprzedawał powoli (może Ktoś chętny? :) )

Musical swego czasu był na giełdzie/allegro- chyba wyższy model kw 550, ale koszt ponad 10k trochę nie dla mnie.

Popatrzyłem online to też za dużego wyboru nie ma wśród propozycji.

W Dani jest wspomniany ATC, strach tak kupować. Cena ok 6k PLN. W UK jest KW 500 1600 funtów.

Kusi mnie Blacknote DSA 150 czy Krell KSA 150 - przynajmniej mocy nie zabraknie vs obecny wzmak.

Podsumowując celuję w coś raczej do 7k. No i musi mieć XLR. Kupiłem ostatnio Orchida Xlr, więc głupio z niego nie korzystać :D

Spróbuj Denona PMA 2020. Zmiescisz się w budżecie jedyny problem to brak XLR. Porównywałem go ostatnio z Elektrocompaniamentem i zagrał bardziej przejrzyście, bas na takim samym poziomie.

Dzięki. Czytałem, widziałem opinie dot tego wzmaka. Może Ktoś z Kolegów mieszka w Warszawie i chciałby posłuchać moich Virgo w końcu wątek o AP ze swoim wzmacniaczem, tak w celach edukacyjnych, żeby być bogatszym w doświadczenie. Ja osobiście może będę wiedział w którym kierunku iść ze wzmakiem.

Muszę opuścić Wasz klub. Dziękuję za wszelaką pomoc i pozdrawiam.

Może jeszcze kiedyś wrócę bo jest to ciekawe doświadczenie, punktowe źródła pozorne i dokładność sceny miedzy kolumnami.

Muszę opuścić Wasz klub. Dziękuję za wszelaką pomoc i pozdrawiam.

Może jeszcze kiedyś wrócę bo jest to ciekawe doświadczenie, punktowe źródła pozorne i dokładność sceny miedzy kolumnami.

zmiana klubu? jakieś nowe zakupy? :-)

Lubię sobie pogrywać ... 

Niespodziewanie stałem się posiadaczem Tempo 3i, mają bardzo analogowe brzmienie. I na prawde zaskakującą scenę Ikony 6 które mam nie dorastają im do pięt. Choć wydaje mi się że z kandy k2 brzmią zbyt ciepło.

czy to normalne że w Tempo IV są takie zaciski jak na pierwszym zdjęciu? - czy jednak musiały zostać wymienione przez właściciela?

bo do tej pory wszystkie Tempo VI jakie widziałem to były solidne zaciski jak na zdjęciu drugim

post-24531-0-79144200-1425209004_thumb.jpg

post-24531-0-60977600-1425209012_thumb.jpg

Edytowane przez krzysiekol

czy to normalne że w Tempo IV są takie zaciski jak na pierwszym zdjęciu? - czy jednak musiały zostać wymienione przez właściciela?

bo do tej pory wszystkie Tempo VI jakie widziałem to były solidne zaciski jak na zdjęciu drugim

Soory za błąd w obu przypadkach chodzi o tempo VI

zaciski po prawej montowane były pod koniec produkcji tempo 6 po prawej pochodzą ze starszej produkcji. to normalne. Jak dla mnie te po prawej sa solidniejsze.

zaciski po prawej montowane były pod koniec produkcji tempo 6 po prawej pochodzą ze starszej produkcji. to normalne. Jak dla mnie te po prawej sa solidniejsze.

Dzieki ale wszedzie piszesz ze po prawej stronie -chyba gdzies wkradl sie blad?

Edytowane przez krzysiekol

Te z lewej to WBT Nextgen, montowane w Tempo 25 a pod koniec produkcji rowniez w Tempo VI. W opisie Tempo 25 wymieniane sa jako zaleta... W moich Tempo VI rowiez użyli tych zacisków. Wygodne, solidne, bezproblemowe przy żonglowaniu kablami.

Edytowane przez Balum Balum

"To co teraz, ha?"

Witam. Z wielkim żalem ale muszę się rozstać z moimi AP VIRGO 2. Może znajdą godniejsze miejsce? U mnie przeważnie stoją, bo gram głównie na lampie o niewielkiej mocy.

http://allegro.pl/kolumny-glosnikowe-audio-physic-virgo-2-i5138993037.html

post-40252-0-61311200-1425232202_thumb.jpg

Te z lewej to WBT Nextgen, montowane w Tempo 25 a pod koniec produkcji rowniez w Tempo VI. W opisie Tempo 25 wymieniane sa jako zaleta... W moich Tempo VI rowiez użyli tych zacisków. Wygodne, solidne, bezproblemowe przy żonglowaniu kablami.

Wielkie Dzięki

Zaciski po prawej są starsze niż te po lewej (wbt nextgen). Moim zdaniem te nextgeny są trochę badziewiarskie. Powierzchnia kontaktu/styku elektrycznego dla widełek jest bardzo ograniczona. W starych jest to baza (powierzchnia na której opierają się widełki), śruba i nakrętką. W nextgenach jest to tylko baza i w dodatku obcięta. Reszta konstrukcji to plastik.

To nie jedyne różnice w konstrukcji tempo 6. Pisałem już kiedyś o korektorze fazy i zawieszeniu w średniotonowym. Są na pewno dwa wydania tego głośnika. Najciekawsze że AP chyba zatoczył koło, bo pierwsze tempo 6 i tempo 25 wizualnie mają ten sam średniotonowy natomiast pośrednie (ja mam z tych lat) mają inny. Takie praktyki moim zdaniem bardzo poważnie podkopują teorie pducentów sprzętu hi-end w temacie ogromnego znaczenia najmniejszych szczegółów konstrukcyjnych i niuansów w temacie doboru materiałów. Albo producenci kłamią w temacie znaczenia niuansów i z powodzeniem stosują zamienniki w swoich konstrukcjach albo zwyczajnie zarobek jest ważniejszy niż utrzymanie rygorów jakościowych i powtarzalności w danej linii produktu. Stawiam na opcję drugą. To samo 'rozczarowanie' doznałem gdy pytałem producenta wzmacniacza lampowego który kupiłem o stosowane lampy. Do recenzji trafił na lampach NOS Philipsa (w stopniach wejściowych), ja po niecałych dwóch latach kupiłem już na standardowych JJ które raczej do czołówki nie należą. Zapytałem o to producenta. Odpowiedź producenta sugerowała że w zasadzie nie ma to znaczenia. Kiedyś stosowali różne lampy, teraz tylko JJ. Przepraszam, ale właśnie testuję wymianę jednej ( a jest ich 5) lampy w sekcji przedwzmacniacza i różnica jest ewidentna, jeśli nie powiedzieć drastyczna. Więc jak się mają pierwsze wzmacniacze z tej linii do obecnych? A wiadomo że recenzje pisze się dla produktów debiutujących a nie dla weteranów. Ciekawe ile gwiazdek dostałby mój wzmacniacz na obecnych lampach (swoją drogą na fabrycznych i tak gra pięknie ale widać da się o wiele lepiej).

Czyli Black Piano ktoś przygarnął a w ich miejsce stanęły 2x Większe .. ;-)

Z czym to gra i jak ?

(Niebieska sofa a na niej w żółtej koszulce przeszczęśliwy facet zachwycony nowym nabytkiem - faajne

Edytowane przez birgman

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Czytaj: Ocenzurowana przez Moderację

Koledze nie podoba sie niwy nabytek czy fan A. Physica ?

"Zostałeś umieszczony w kolejce moderacyjnej. Oznacza to, że zawartość którą dodajesz musi być zatwierdzona przez moderatora"

Gra to z asr emitterm 1 i rdac + tomanek(szukam porządnego daca) napędem jest laptop i pionner bd 450

focale grają bardziej rozdzielczo, dynamicznie, szczegółowo ale z lepszym wypełnieniem średnicy, w bezpośrednim porównaniu ap grają cieplej i bardziej miękko ale dźwięk jest mniej żywy i nie tak nasycony, bas totalnie inny w focalu chyba maxymalnie szybki i konturowy ma wiele oblicz, w ap bardziej miękki nieco okrągły choć przedtem odbierałem go jako szybki ale życie to zweryfikowało :) jeżeli chodzi o przestrzeń stawiam znak = w ap szerzej focal z lepszą głębią.

Kolega ap nie uznaje nie bede pisal w tym watku jak sie o nich wyraza.

Nie jest szczesliwy bo mezzo utopie nie pojawiaja sie zbyt czesto a slinka mu kapie jak je slyszy:D

Utopie to faktycznie rarytas ..

Może spróbuj Daca od Naima - Focal z Naimem połączyły siły więc może i odsłuchowo sie zgrają.

Ale to nie ma co porównywać obu kolumn bo już ze zdjęcia widać że to 2 różne kategorie wagowe ... ;-)

Jak Dawid z Goliatem. ..

Chociaż większy i cięższy powinien być i wolniejszy ;)

naim dac ma usb z pradawnej epoki a zależy mi na dobrym wejściu usb, jak zrobili nowy proszę mnie poprawić, z naimem mam dobre doświadcznia xs fajnie grał z ap tempo ale caspian był lepszy o asr nie wspominam...

Chcę spróbować tego black dragona zachwalanego pod niebiosa i audio gd master 7 naima też postaram się posłuchać.

Goliat szybszy od Dawida sporo :)

Ja na swoich virgo porownywałem naim v dac z Young Dsd który zostAł. Lepsza rozdzielczość, jest jaśniejszy. Naim to było granie trochę bez blasku na górze i bardziej pełne na średnicy/dole.

Edytowane przez maciek36
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.