Skocz do zawartości
IGNORED

8K , 4K - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

• Moderatorzy
Godzinę temu, Maju napisał:

Z żalem muszę przyznać że znowu nie zgadzam się z naszym "maniakiem i fanatykiem 8K" którego wpis tak zabrzmiał jakby 8K miało zupełnie pójść w niebyt.....poza tym zadziwiająca jest ta zmiana narracji, bo tak tak jak kiedyś to wróżył rozdzielczości 4K, tak teraz zaczyna pisać o 8K.     🙂

No ! Jesteście Kozaki przewrotności, Putin przy was to pikuś!

Czyli wojna o 8K będzie trwać tylko zamieniacie się rolami ? Ty bronisz, a drugi user zakopuje technologię ?

Dziękuję w imieniu właściciela forum bo jednak robicie ruch w klikalności.

P.S. w imieniu moderacji proszę tylko o kulturę wypowiedzi, żeby było mniej roboty. No chyba, że przewrotnie chcecie zadbać, żeby moderacja się nie zasiedziała.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

2 minuty temu, stench napisał:

Czyli wojna o 8K będzie trwać

Wydaje mi się, że nie i wątek niedługo faktycznie wygaśnie. Co miało być już zostało napisane, rozwój 8K można włożyć między bajki, telewizory drogie i właściwie bezużyteczne, żadnych nowości nie ma.

Trochę szkoda, że potencjał został zmarnowany, szczególnie w odniesieniu do naprawdę dużych przekątnych.

14 minut temu, stench napisał:

Jesteście Kozaki przewrotności

Nie, Wielce Szanowny @stench. Ja po prostu widzę co się dzieje i w jakim kierunku to wszystko idzie. Nad czym boleję, co napisałem otwartym tekstem. 

Niektórzy natomiast uprawiają polemikę dla polemiki i muszą być w kontrze i dla zasady. Ja przez długi czas mówię "białe", druga strona próbuje mnie przekonać że "czarne". Potrafię się przyznać do błędu i że źle oceniłem sytuację. Więc piszę, że nie miałem racji, jednak "czarne". Wtedy druga strona na zasadzie przekory powiada: "a nie, jednak białe".

Ja to odbieram jako chęć wywoływania napięć i kłótni. Za wszelką cenę.

Edytowane przez Bobcat
  • Moderatorzy
1 minutę temu, Bobcat napisał:

Ja po prostu widzę co się dzieje i w jakim kierunku to wszystko idzie. Nad czym boleję, co napisałem otwartym tekstem. 

I masz rację , chciałbym tv o parametrach oleda, 8K, jakieś 100 cali - za rozsądne pieniądze.

Ale tak samo chciałbym prawdziwego Imperialnego Niszczyciela z wyposażeniem 🙂

Teraz, Bobcat napisał:

3D już zdechło.

Nie zdechło 🙂 byłem na Avatarze 2 i było super.

Ale chyba poza kreskówkami to nie powstało więcej niż 10 filmów z prawdziwego zdarzenia, porządnym 3D.

7 minut temu, Bobcat napisał:

3D już zdechło.

Gówno prawda, ostatnio byłem w kinie na Avatarze 2 3D, fantastycznie. 

To jest wspaniała technologia dającą rzeczywista różnice wizualną, a te wszystkie 4k hdry można sobie w dupe wsadzić. 

3 minuty temu, stench napisał:

chciałbym tv o parametrach oleda, 8K, jakieś 100 cali - za rozsądne pieniądze.

Najbliżej 100 cali w 4K - TCL 98C735 98" - 25 tyś, Samsung 98QN90 - 55 tyś, LG G2 97" - 100 tys.

W wersji 8K ceny należy pomnożyć x2 albo x3

5 minut temu, Ajothe napisał:

Gówno prawda, ostatnio byłem w kinie na Avatarze 2 3D, fantastycznie. 

To jest wspaniała technologia dającą rzeczywista różnice wizualną, a te wszystkie 4k hdry można sobie w dupe wsadzić. 

Też byłem, i jak nie przepadam za 3D (zazwyczaj trochę kreci mi się w głowie po seansie) w tym wypadku to była petarda.

1 minutę temu, stench napisał:

Przy 100 calach to 8K już chętnie.

Przy tej przekątnej zaczyna mieć sens. Podstawowe pytanie: co pooglądamy w 8K?

• Moderatorzy
1 minutę temu, konradskala napisał:

co pooglądamy w 8K?

Tak postawione pytanie podważa w ogóle sens posiadania tv.

🙂

31 minut temu, stench napisał:

Nie zdechło

24 minuty temu, Ajothe napisał:

Gówno prawda

Miałem na myśli 3D w  telewizorach, nie kinowe. 

Edytowane przez Bobcat
31 minut temu, stench napisał:

No ! Jesteście Kozaki przewrotności, Putin przy was to pikuś!

Miło jak się mnie bez sensu do putina porównuje.....

Tylko nieśmiało chcę zauważyć że to nie ja zmieniam opowieści na temat 8K.....zawsze mówiłem że to się może przyjąć jak dojrzeje do tego technologia i ludzkie potrzeby!

Mam przypomnieć takie swoje posty???

36 minut temu, stench napisał:

Czyli wojna o 8K będzie trwać tylko zamieniacie się rolami ? Ty bronisz, a drugi user zakopuje technologię ?

Pudło!

37 minut temu, stench napisał:

P.S. w imieniu moderacji proszę tylko o kulturę wypowiedzi, żeby było mniej roboty. No chyba, że przewrotnie chcecie zadbać, żeby moderacja się nie zasiedziała.

Chodzi to o "naszego maniaka i fanatyka 8K"???

Przecież cytuję to jak rzeczony sam siebie nazwał.    🙂

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

17 minut temu, Ajothe napisał:

To jest wspaniała technologia dającą rzeczywista różnice wizualną,

Już kiedyś rozmawialiśmy na ten temat. 3D w telewizorze to jest namiastka, gdyż wielowymiarowy obraz masz tylko przed sobą. Prawdziwe 3D da Ci dopiero holografia. Gdy akcja filmu odbywa się w dżungli, z tylnych głośników słyszysz podejrzany szelest, odwracasz głowę i widzisz że tam czai się tygrys, który za chwilę rzuci się na Ciebie.

4 minuty temu, stench napisał:

Proszę nie...

Niech przypomni. Jako Moderator masz narzędzia, aby je natychmiast ukryć.😉

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Miałem na myśli 3D w  telewizorach, w kinowe. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

3D nie jest w obrębie moich zainteresowań, ale jakieś filmy są wydawane. Ale czy są jeszcze jakieś współczesne telewizory/projektory obsługujące ten format?

Ukryta Zawartość

32 minuty temu, konradskala napisał:

szkoda, że potencjał został zmarnowany, szczególnie w odniesieniu do naprawdę dużych przekątnych

Nie wydaje mi się by coś zostało zmarnowane.....mimo wszystko.

Tak naprawdę to ceny telewizorów nie są na tyle niskie by każdy Kowalski mógł kupić stosownie duży telewizor by w pełni korzystać z 4K.
Wczoraj zapytano mnie jaki telewizor (wielkość) ma właściciel salonu sobie kupić.....powiedziałem że co najmniej 70 cali dla HD, bo tak daleko od tv siedzą.....sprawdziłem, pomyliłem się 80 nie byłby za duży.

A co tu w takiej sytuacji mówić o 8K, tam sensu w ogóle tom nie ma a do 4K potrzebują ekranu na całą ścianę a to już jest pieśń bardzo dalekiej przyszłości.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

6 minut temu, Maju napisał:

Tak naprawdę to ceny telewizorów nie są na tyle niskie by każdy Kowalski mógł kupić stosownie duży telewizor by w pełni korzystać z 4K.

A to już jest efekt pazernej polityki producentów, bo ceny mogły by być dużo niższe. Mogli by wypuścić telewizory, w których nie ma niepotrzebnych rzeczy i było by łatwiej. I taniej.

Edytowane przez konradskala
53 minuty temu, stench napisał:

poza kreskówkami to nie powstało więcej niż 10 filmów z prawdziwego zdarzenia, porządnym 3D.

Nie wiem co masz na myśli pisząc porządne 3D.....z tego co wiem i  tu w tym temacie już pisałem w formacie 3D nagrano wielokrotnie więcej filmów niż w 8K.....dla mnie porządne 3D to nie same fajerwerki z wyskakującymi postaciami, rzeczami przed ekran czy obraz z nienaturalną olbrzymia głębią a zwyczajny,  taki trójwymiarowy obraz jaki widzą moje oczy.

Ps. A mój odwieczny oponent znowu myli holografię z obrazem trójwymiarowym.....kiedyś bez 8K sobie przyszłości nie wyobrażał twierdząc że 4K to przejściówka która za parę lat  zniknie a teraz chce pominąć obraz trójwymiarowy i chce przeskoczyć od razu do holografii.....to chyba tak samo nie wypali jak 8K.

Edytowane przez Maju

12 minut temu, konradskala napisał:

Mogli by wypuścić telewizory, w których nie ma niepotrzebnych rzeczy i było by łatwiej. I taniej.

Zgoda. Tylko które rzeczy są Twoim zdaniem niepotrzebne?

Teraz, Bobcat napisał:

Zgoda. Tylko które rzeczy są Twoim zdaniem niepotrzebne?

Np. tuner TV - w dzisiejszych czasach jest zbędnym dodatkiem i jest mi do niczego niepotrzebny. Kiedy z niego korzystałem? Sam niepamiętam, może z 15 lat temu?

Dane wskazują, że kilka lat temu 38% telewidzów korzystało wyłącznie z TV naziemniej. W zeszłym roku było to już tylko 30%, czyli ponad 2/3 odbiorców to satelita albo kablówka.

Chcesz oglądać 4K - trzeba antenę i tuner sat albo łącze internetowe.

A Ty korzystasz z wbudowanego tunera DVB-T? Albo ile masz np. portów HDMI 2.1 w swoim TV? Zapłaciłeś i za nie, jak je wykorzystasz?

8 minut temu, konradskala napisał:

A Ty korzystasz z wbudowanego tunera DVB-T?

Oczywiście że tak. Mam na dachu półprofesjonalny zestaw anten: UHF (większość multipleksów TV), VHF III (niektóre multipleksy TV oraz radio cyfrowe DAB+), FM. Oraz osobno antenę Sat 110 cm wycelowaną na Hotbirda i Astrę.

Godzinę temu, konradskala napisał:

8K można włożyć między bajki, telewizory drogie i właściwie bezużyteczne, żadnych nowości nie ma.

Trochę szkoda, że potencjał został zmarnowany, szczególnie w odniesieniu do naprawdę dużych przekątnych.

54 minuty temu, Ajothe napisał:

Kiedyś widziałem telewizor sony z technologią 3D bez okularów....petarda.
Chyba że mi się to przyśniło....😁

Nie przyśniło ci się.
Nad tą technologią (bazującą też na większych niż 8K rozdzielczościach) pracują różne firmy już od ponad dekady.....tego że Sony ma na tym polu osiągnięcia nie słyszałem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Bobcat napisał:

HDMI 2.1 mam sztuk 1, pozostałe 3 są 2.0. Ze specyfikacji 2.1 nie korzystam, do 4K 60 fps wystarczy 2.0.

Dokładnie. U mnie jest ze 4 HDMI 2.1, których przepustowości nie wykorzystam NIGDY. Tunera TV także nie będę używał NIGDY. Dodatkowej kamery dodanej do TV Sony nie podłączę NIGDY, podobnie jak tych samych portów HDMI 2.1 itd.

Ale zapłacić trzeba ZAWSZE.

Podejście producentów powinno się jak najszybciej zmienić, bo w tej chwili jest mocno archaiczne. Jest stanowczo za mało możliwości konfiguracji i opcji wyboru wyposażenia TV.

57 minut temu, konradskala napisał:

Mogli by wypuścić telewizory, w których nie ma niepotrzebnych rzeczy i było by łatwiej. I taniej.

33 minuty temu, konradskala napisał:

tuner TV

Akurat te (dla niektórych potrzebne dla innych zbędne) rzeczy raczej nie zawyżają ceny odbiornika aż tak bardzo i nie są jakieś bardzo duże by je z większych telewizorów eliminować....tak mi się zdaje skoro tunery w osobnych obudowach z osobnym zasilaniem są niezbyt drogie.

W tej sprawie stanę po stronie @Bobcat, choć ten jak widzę apeluje by moje posty ukrywać.   :)))

Ps. Z drugiej strony zrobią DVB-T 3, 4, 5, 16 i nasz wbudowany tuner na nic.

Co do ilości gniazd i innych akcesoriów zdania nie mam, też z niewielu korzystam.
Można by mniej ich robić ale uniwersalne.....będzie pewnie taniej.   😉

Edytowane przez Maju

3 minuty temu, Maju napisał:

Akurat te (dla niektórych potrzebne dla innych zbędne) rzeczy raczej nie zawyżają ceny odbiornika aż tak bardzo i nie są jakieś bardzo duże by je z większych telewizorów eliminować....tak mi się zdaje skoro tunery w osobnych obudowach z osobnym zasilaniem są niezbyt drogie

Tak, są tunery po 80 zł, ale są i po 500 zł. Tylko, że na żadnym z nich nie ma logo Sony, LG, Philips czy Panasonic.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.