Skocz do zawartości
IGNORED

8K , 4K - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

7 minutes ago, bubusia said:

A to, że większy obraz daje większą przyjemność jest czymś zupełnie naturalnym.

Dlatego kina komercyjne jeszcze prosperują mimo słabszego obrazu niz na dobrym telewizorze. A i dzwięk zazwyczaj nie powala jakosciowo ale wielkosc obrazu daje frajdę z oglądania filmu w kinie.

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

4 minuty temu, Bobcat napisał:

Do pewnego momentu - zgoda. Dalej (dla każdego jest to inny punkt) zaczyna się "a po co mi to?". Ponadto zauważmy, że przyjemność oglądania większego ekranu jest skutecznie i z nawiązką zniwelowana świadomością ile to kosztowało.

Niekonicznie. Ktoś może się tym nawet szczycić. Na tym polega cały high end.

2 minuty temu, brewka87 napisał:

Dlatego kina komercyjne jeszcze prosperują mimo słabszego obrazu niz na dobrym telewizorze. A i dzwięk zazwyczaj nie powala jakosciowo ale wielkosc obrazu daje frajdę z oglądania filmu w kinie.

Oczywiście.

Ale teraz możemy mieć kino w domu. Zresztą sam to wiesz.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

3 minutes ago, Bobcat said:

Ponadto zauważmy, że przyjemność oglądania większego ekranu jest skutecznie i z nawiązką zniwelowana świadomością ile to kosztowało.

To chyba Ty tak masz, ze analizujesz kazdą wydaną zlotowkę po zakupie. Wiele osob kupuje i po prostu cieszy się z nowego zakupu ☺

Kolumny frontowe: Heco Celan XT701, Wzmacniacz: Yamaha AX900 - pracuje jako końcówka mocy, Amplituner: Marantz SR7010, Transport: Squeezebox Classic, Media player: Zidoo Z1000 Pro, FireTV 4K Max 2Gen, Subwoofer: 2x Velodyne EQ-MAX12, Projektor: JVC DLA-X90R, Kolumny efektowe w konfiguracji 7.2.4: satelity 2×Quadral TSA300 (centralny) 4×Quadral TSA500 (surround) 4×Quadral TSA300 (atmos).

22 minuty temu, bubusia napisał:

. Ktoś może się tym nawet szczycić.

Większość takich nie tyle się może szczyci co raczej szpanuje.

21 minut temu, brewka87 napisał:

To chyba Ty tak masz, ze analizujesz kazdą wydaną zlotowkę po zakupie. Wiele osob kupuje i po prostu cieszy się z nowego zakupu ☺

Nie tylko ja. Znakomita większość tak postępuje. Analizuje. I nie po zakupie, lecz przed. Na podejście do sprawy według zasady "cena nie gra roli" może sobie pozwolić marginalna, niszowa mniejszość. Dla całej reszty jest to dylemat jak w podanym poprzednio przykładzie: kupić sobie telewizor giga-kolosa czy polecieć z rodziną na wakacje na Karaibach? Albo dołożyć do nowego samochodu?

Uwazam, ze nie masz racji. Mi nie chodzi o oracjonalne podejscie do zakupów, bo kazdy sam decyduje na co wydac ciezko zarobione pieniądze.Ja się odniosłem do stwierdzenia

1 hour ago, Bobcat said:

przyjemność oglądania większego ekranu jest skutecznie i z nawiązką zniwelowana świadomością ile to kosztowało.

Według to którego Twoim zdaniem klient po zakupie nowego TV rozmysla jak duzo dał za niego kasy i ile go ta przyjemnosc kosztowała. Z tym się nie zgadzam.

23 minuty temu, brewka87 napisał:

Według to którego Twoim zdaniem klient po zakupie nowego TV rozmysla jak duzo dał za niego kasy i ile go ta przyjemnosc kosztowała. Z tym się nie zgadzam.

To był raczej model teoretyczny. Większość analizuje na co wydać kasę przed decyzjami zakupowymi. Rozmyślanie później to (masz rację) musztarda po obiedzie.

22 godziny temu, Bobcat napisał:

A 97% rynku to będą nadal LCD za 2 - 3 tyś zł. Rynek to nie są ekstrema jakościowe z naj-najwyższej półki (za adekwatną cenę) ale masówka. I chodzi o to, aby dać ludziom porządną jakość za akceptowalną cenę.

Proszę zwróć uwagę, że wysokiej klasy telewizory LCD kosztują tyle co OLED-y.

Owszem, lwią cześć rynku zajmują zabawki po 2-3 tys. Oprócz "akceptowalnej" ceny (celowo piszę w cudzysłowie bo to pieniądze wyrzucone w błoto) - z porządną jakością nie mają absolutnie nic wspólnego.

54 minuty temu, konradskala napisał:

Proszę zwróć uwagę, że wysokiej klasy telewizory LCD kosztują tyle co OLED-y.

Owszem, lwią cześć rynku zajmują zabawki po 2-3 tys. Oprócz "akceptowalnej" ceny (celowo piszę w cudzysłowie bo to pieniądze wyrzucone w błoto) - z porządną jakością nie mają absolutnie nic wspólnego.

Szpaner dla którego istnieje tylko naj-najwyższa półka tego nie zrozumie.

Ale Wy się lubicie 😉

3 godziny temu, Bobcat napisał:

Szpaner dla którego istnieje tylko naj-najwyższa półka tego nie zrozumie.

No pewnie nie zrozumie... 

Telewizor za 2-3 tys. to technologiczny i jakościowy archaizm, a nie oferta dobrze i tanio. Przecież w tych modelach nie ma dosłownie nic godnego uwagi... Matryca 50hz ze słabiutkim kontrastem i kątami widzenia oraz jeszcze gorszymi kolorami, zero stref wygaszania (a nawet jak są to działają wręcz komicznie) a o dobrze zaimlementowanej technologii QLED czy podobnych oraz diodach miniLED nawet nie wspomnę... To, że jest tanio wiem, ale że nie jest dobrze widać od razu.

Chyba, że ktoś nie widzi... 

Edytowane przez konradskala
On 7/31/2019 at 12:33 PM, porlick said:

To tylko pół prawdy. Druga połowa jest taka, że nadawcy te 8k muszą jakoś przepchnąć przez wąskie gardło łącza do odbiorcy. Jak będzie rewolucja w kodekach albo nadawca będzie chciał zainwestować w szersze pasmo, 8k zaistnieje, w przeciwnym wypadku jeszcze długie lata będziemy czytali niusy o próbnych transmisjach i zapowiedzi o chęciach nadawania w 8k.

Racja, masz absolutnie słuszność. Wprowadzenie nowych standardów, takich jak 8K, nie tylko zależy od zdolności samej technologii, ale również od infrastruktury, która musi być w stanie obsłużyć przesyłanie i odbieranie tak dużych ilości danych.

Mam od roku ten TV LG 77CS9LA i pytanie jest następujące. Sprzedać za 6-8tys zł i dołożyć z 10 tys i kupić jakiegoś LG 85 cali czy lepiej jeszcze dozbierać i kupić jakiegoś Soniacza? 

Czerń, 4K to mnie interesuje chociaż filmy oglądam z Blue Ray Disc

Edytowane przez Stary200
27 minut temu, max720 napisał:

Jednak rozmiar robi różnicę 🙂

Rozmiar to nie wszystko! Liczą się umiejętności jeżeli pozwolisz. 

Mnie interesuje jakość niż wielkość! Czy Oled za 20 tys zł w rozmiarze 85-88 cali bedzie lepszy niż dotychczasowy oraz czy warto sprzedawać obecny czy jeszcze poczekać rok na przykład i w tedy kupić coś dobrego…

W dniu 22.10.2023 o 16:46, Stary200 napisał:

Czy Oled za 20 tys zł w rozmiarze 85-88 cali bedzie lepszy niż dotychczasowy

Nie będzie... a przynajmniej nie na tyle co wskazywała by cena. 85 cali to nadal takie samo WRGB OLED jak masz w domu. Najlepszy OLED LG G3 w tym rozmiarze nie posiada warstwy mikrosoczewek MLA. Natomiast QD-OLED w tym rozmiarze jeszcze nie ma.

20 godzin temu, konradskala napisał:

Nie będzie... a przynajmniej nie na tyle co wskazywała by cena. 85 cali to nadal takie samo WRGB OLED jak masz w domu. Najlepszy OLED LG G3 w tym rozmiarze nie posiada warstwy mikrosoczewek MLA. Natomiast QD-OLED w tym rozmiarze jeszcze nie ma.

Jeszcze trzeba pamiętać, że to będzie 83 cale, czyli tylko 6 więcej.

W dniu 24.10.2023 o 18:50, S_Mac napisał:

Jeszcze trzeba pamiętać, że to będzie 83 cale, czyli tylko 6 więcej.

Ale to nie koniecznie musi być znowu LG, zawsze byłem wierny Sony ale ostatnio chciałem spróbować coś innego, dlatego padło na LG i chyba to było pierwszy i ostatni raz…

3 godziny temu, Stary200 napisał:

Ale to nie koniecznie musi być znowu LG, zawsze byłem wierny Sony ale ostatnio chciałem spróbować coś innego, dlatego padło na LG i chyba to było pierwszy i ostatni raz…

Czy to LG, Sony, Panasonic, Philips czy cokolwiek innego - matryce OLED są od LG. Kwestia systemu operacyjnego, softu, procesora, budowy, wyposażenia, dopracowania itd. oraz ceny.

A co Ci przeszkadza/brakuje w Twoim LG?

17 godzin temu, Stary200 napisał:

Ja mam odwrotnie, mam bardzo duzo filmow na domowym serwerze i tylko LG radzi sobie z ich oddtwarzaniem. Sony, ktory rowniez posiadam, nie potrafi nawet wszystkich wyswietlic na liscie, nie mowiac o odtworzeniu. A obraz z OLEDa C3, moim zdaniem w swojej kategorii cenowej nie ma sobie rownych.

Edytowane przez JB007
17 godzin temu, Stary200 napisał:

To też nie jest tak, że Sony będzie taki hiper-super. Sam używam od ponad roku XR-83A90J i swoje wady ma.

19 godzin temu, konradskala napisał:

A co Ci przeszkadza/brakuje w Twoim LG

Albo ja go nie umiem ustawić albo on jest tak kiepski… widziałem nie jeden Oled za ponad 20 tys zł w mniejszym rozmiarze i robiło to wow… tutaj jak na oleda jest gorzej niż miałem w starym Sony 75XE9004 LCD przed projektorami JVC DLA RS1000 i RS2000…

5 godzin temu, S_Mac napisał:

To też nie jest tak, że Sony będzie taki hiper-super. Sam używam od ponad roku XR-83A90J i swoje wady ma.

Ja w swoim nie widziałem żadnych i jak na LCD-ka miał zajeb…stą czerń tutaj jest mizernie😔 czasami to nie chce mi się go nawet włączać… wszystkie ulepszacze wyłączone a obraz dalej jest denny… 

Godzinę temu, Stary200 napisał:

Albo ja go nie umiem ustawić albo on jest tak kiepski… widziałem nie jeden Oled za ponad 20 tys zł w mniejszym rozmiarze i robiło to wow… tutaj jak na oleda jest gorzej niż miałem w starym Sony 75XE9004 LCD przed projektorami JVC DLA RS1000 i RS2000…

Stawiałbym na to pierwsze...

Może masz włączony tryb ochronny matrycy OLED albo jakieś opcje Eco, może czujnik oświetlenia robi Ci psikusy... Oprócz większości "polepszaczy" należy wyłączyć te dwie opcje, one najbardziej degradują i zakłamują obraz. Ponadto w jakim trybie obrazu oglądasz (sport, standard, kino)? Masz kłopot z materiałem SDR czy HDR?

A może przyzwyczaiłeś się do podbitego obrazu z innego telewizora?

Ja mam odwrotnie, mam bardzo duzo filmow na domowym serwerze i tylko LG radzi sobie z ich oddtwarzaniem. Sony, ktory rowniez posiadam, nie potrafi nawet wszystkich wyswietlic na liscie, nie mowiac o odtworzeniu. A obraz z OLEDa C3, moim zdaniem w swojej kategorii cenowej nie ma sobie rownych.
Jak masz dużo filmów na serwerze, to powinieneś kupić odtwarzacz plików.

Lepsza czerń w LCD niż w oledzie ? Tego jeszcze nie grali. W oled czerń jest taka jak na wyłączonym tv. Więc porównania tu nie w ogóle. Po za tym z 77", ja bym nie przechodził od tak na 83". Co innego z 65". Ale też to po paru latach widziałbym sens.

To fakt LG chyba wszystko łyka.
Ale odtwarzacz bez dwóch zdań powinien w tym przypadku być.
58 minut temu, RAF77 napisał:

Mialem kilka, wszystko bylo slabsze od LG. Nowy procesor w LG daje rade. Jedynie starsze pliki .avi sa ignorowane, ale po pierwsze, stare .avi na takim telewizorze to krwawienie z oczu a po drugie od biedy w pare minut na kompie mozna zmienic format na .mkv

10 minutes ago, JB007 said:

Mialem kilka, wszystko bylo slabsze od LG

Jakie to były odtwarzacze? 

43 minuty temu, brewka87 napisał:

Jakie to były odtwarzacze? 

Oczywiscie nie byl to Zidoo za 800 euro i tym podobne. Mialem np. dobrze oceniany HIMEDIA Q20 4K i jak dla mnie to powolne czytanie zawartosci serwera, szata graficzna na poziomie lat 90-tych. Nie chce byc zle zrozumiany, ale wydawanie 500, 600 i wiecej euro, tylko po to aby miec dodatkowy klocek i nastepny pilot 😞 nie lezy w mojej koncepcji sprzetu audio - video. Dlattego wybieram LG, bo w nich mam wszystko, co mi potrzebne do szczescia. Jedyny punkt krytyki, to plastikowy niepodswietlany pilot, ale za to z funkcja "pointera/myszy". Wtym punkcie mogloby LG zaczerpnac troche z Sony 😉

22 minuty temu, STELVIO napisał:

Ja kupiłem zidoo z9x za mniej niż 1000zł. Ale co kto lubi.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To ta sama liga co HIMEDIA Q20 4K, ale co kto lubi 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.