Skocz do zawartości
IGNORED

Denon PMA-2020AE - warto kupić?

Rekomendowane odpowiedzi

12 godzin temu, Uchatek napisał:

O awaryjnosci i jakosci wykonania nie bede wspominal bo kazdy wie jak jest.

I to jest poważny atut 2020AE . Dawna szkoła bezkompromisowego podejścia do budowy tego typu urządzeń .

2020AE mam moc , jest szybki i zwinny więc na trudnych kolumnach może wywijać na basie gdzie inne wzmaki zdychały . Stąd może być wrażenie dużego basu .

nie bardzo mogę pisać bo mam techniczne problemy. 

tylko kilka słów do cwoka co mnie do laryngologa wysyla. Akurat znow sie pomyliłeś ze jestem przygluchy to raczej ty masz brud w uszach skoro słyszysz brudny dźwięk. Świadczy tez ten bas w denonie słabo słyszysz wysokie i średnie stad ten bas w denku. I chyba raczej nigdy nie badałeś sobie sluchu bo byś wiedział ze u audiologa bada sie do 8 kHz. 

chlopie co ja miałem w domu i czego słuchałem to ty nawet na obrazku nie widziałeś, poważnie. 

skk

czy denon ma za dużo basu ? Łatwo sprawdzić idźcie sobie na koncert rokowy z dobrym nagłośnieniem (dobre to takie co wisi "grono" i jest na dole  odchylone od pionu, nazw nie podaje bo to nic nie da) po koncercie kupcie płytę .w domu odpalcie sprzęt włączcie płytę z koncertu. Co usłyszycie? 

skk

6 minutes ago, stalin said:

Co usłyszycie? 

No plyte z koncertu, bo niby co innego mamy uslyszec.

39 minutes ago, stalin said:

chlopie co ja miałem w domu i czego słuchałem to ty nawet na obrazku nie widziałeś, poważnie. 

Zapewne tak jest poniewaz nie ogladam obrazkow.

jak macie za duzo basu w 2020ae to proste rozwiązanie brać 1510ae, u mnie zdecydowanie lepiej wypadł od 2000R ale fakt małe pomieszczenie

46 minut temu, stalin napisał:

czy denon ma za dużo basu ? Łatwo sprawdzić idźcie sobie na koncert rokowy z dobrym nagłośnieniem (dobre to takie co wisi "grono" i jest na dole  odchylone od pionu, nazw nie podaje bo to nic nie da) po koncercie kupcie płytę .w domu odpalcie sprzęt włączcie płytę z koncertu. Co usłyszycie? 

Zdajesz sobie sprawę, że to o czym piszesz jest cięte na 80Hz? ?

nagrywamy.com

1 godzinę temu, przemak napisał:

Zdajesz sobie sprawę, że to o czym piszesz jest cięte na 80Hz? ?

a zdajesz sobie sprawę ze jak jest "cięte" to nie znaczy ze jak nozem tylko z pewna ilością dB na oktawe ?? 

i jak juz sie tnie to na 40.

A zdajesz sobie sprawę ze niektóre zespoły maja wymagania sprzętowe ? 

Ciekawe jakie 80 Hz maja niektóre zespoły bo czasem niski bas powala jakieś bardzo niskie hyba.

ah bym był zapomniał 81 Hz to nie bas ?

1 godzinę temu, costa brava napisał:

jak macie za duzo basu w 2020ae to proste rozwiązanie brać 1510ae, u mnie zdecydowanie lepiej wypadł od 2000R ale fakt małe pomieszczenie

bo 1510 ae to fajny wzmacniacz trochę niesforny i porywczy ale to właśnie jest w nim wyjątkowe taki niegrzeczny chłopiec. Trochę zbyt wybredny no i pod prądem ciągle trzeba go trzymać.

Edytowane przez stalin

skk

7 godzin temu, stalin napisał:

zdajesz sobie sprawę ze jak jest "cięte" to nie znaczy ze jak nozem tylko z pewna ilością dB na oktawe ?? 

i jak juz sie tnie to na 40.

A zdajesz sobie sprawę ze niektóre zespoły maja wymagania sprzętowe ? 

Ciekawe jakie 80 Hz maja niektóre zespoły bo czasem niski bas powala jakieś bardzo niskie hyba.

ah bym był zapomniał 81 Hz to nie bas ?

W tajemnicy powiem, że cały system często cięty jest nawet niżej niż 40Hz, ale najniższa oktawa to suby, które sobie w dwóch rzędach stoją grzecznie na ziemi ;) 

nagrywamy.com

1 godzinę temu, przemak napisał:

W tajemnicy powiem, że cały system często cięty jest nawet niżej niż 40Hz, ale najniższa oktawa to suby, które sobie w dwóch rzędach stoją grzecznie na ziemi ?

chłopie toż to dziecko wie.

Nie zrozumiałeś mnie. Pisałem jak rozpoznać dobre nagłośnienie nie z czego sie sklada. I co jakie pasmo przenosi.

W tajemnicy Ci powiem ze wiem więcej niż Ci sie wydaje bo widziałem takie nagłośnienie ze dwa razy może nawet trzy;)

Edytowane przez stalin

skk

Godzinę temu, rafal735r napisał:

Czyli wzrok masz dobry. Tyle wiadomo ?

żeś blysnal ! Twoi koledzy poklepia cię po ramieniu wydajac z siebie glosne łłłaaaał. 

skk

W dniu 7.07.2019 o 11:12, Uchatek napisał:

No przeciez tak napisal.

Wlasnie dlatego nie da sie tego sluchac. Nie tylko bas tworzy muzyke.

1. napisal odwrotnie, nie tak

2. mowienie o jakims "mega" basie danego wzmaka ktory ma prawidlowa ch-rke wzmocnienia

swiadczy wylacznie o braku zroumienia delikwenta, bo nie chce tego nazwac niecenzuralnie

W dniu 5.07.2019 o 17:19, rafal735r napisał:

Cała seria 2XXX Denona ma mega napompowany bas

Że co ma???
A na jakich kolega gra kolumnach i jak blisko stoją ściany? 

W dniu 7.07.2019 o 22:26, stalin napisał:

kupe halasu wcale nie uwazam by stadionowe naglosnienie (aby bylo glosno i bylo walniecie) bylo synonimem jakosci czy punktem odniesienia dla domowego sprzetu - tam chodzi tylko o decybele

Mam ten wzmacniacz od kilku lat, kolumny rozstawione na polu trójkąta 3m,  które są odauniete z każdej strony od ścian bocznych i tylnej po 1m. Niezauważalny jest dla mnie motyw przebasowienia. Jak dla mnie denon 2020 precyzyjnie wysterowuje kolumny na tyle ile pozwala mu rozstaw kolumn i mody pomieszczenia względem miejsca odsłuchu. Jeśli skopaną mamy akustyke lub źle rozstawione i umiejscowione kolumny względem słuchacza to zaczynają się problemy.

Odsłuchiwałem te same kolumny i wzmacniacz w salonie audio, który był totalnie nie przystosowany do odsluchu. Bas był przeogromny, dominował nad całym pasmem. Po powrocie do domu system, który odsłuchiwałem u mnie zagrał zupełnie inaczej. Wszystko było tak jak trzeba. Bas nie dominuje, dociążenie jest kiedy trzeba a jak dla mnie to bym chciał jeszcze troszkę więcej basu.. ?

Edytowane przez Bipo

Użytkuję PMA-2500. Nie wiem czy duzo się różni od 2020. Uważam że jest to wzmacniacz zaprojektowany pod większe kolumny lub takie z dużym basem. Przy niektórych kolumnach (np AP Yara) możesz odczuć że jest niedoważony. Nie znam Spendorów ale po konstrukcji przypuszczam że może tak być. Mniejszy Denon 1520 ma wiecej basu - rozpatrując ilościowo.

PMA-2500 To świetny wmacniacz pod takie kolumny jak Dali Rubicon 6-8, Proac DT8, Studio 148 czy Sonus Faber Venere 2.5. Tu wszystko jest na miesjcu, jest potega jest moc.

Raczej polecam do kopułki tekstylnej choć z B&W cm9 zagrały też nieźle.

Co tu gadać do porzadnego wzmaka - porzadne skrzynki.

Nie napisałeś co grasz i jak chcesz by grało.

No a przede wszystkim polecam najpierw zacząć od kolumn....łatwiej i praktyczniej jest dobrać krawat do garnituru niż odwrotnie:)

Edytowane przez Scaramanga

A jak dobry jakościowo jest DAC-USB w nowym denonie 2500ne ?

Tak jak w stopce, korzystam z 851N gdzie tidal z PC ma znaczącą przewagę nad każdym innym źródłem dźwięku.

Tidal wykorzystywany w urządzeniu cambridge audio nie brzmi tak dobrze jak ten z aplikacji windows.

Tak też chodzi mi po głowie pozbyć się 851N na korzyść wbudowanego DACA...

Różnica kości jest oczywiście inna.

2 x Analog Devices AD1955 w Cambridge

Burr Brown PCM1795 w Denonie

• 2 tygodnie później...
W dniu 14.07.2019 o 17:12, Ri.3236 napisał:

A jak dobry jakościowo jest DAC-USB w nowym denonie 2500ne ?

USB Dac brzmi tak samo jak coaxial czy optical z tą różnicą że przyjmuje gęste formaty no a wtedy oczywiście różnica jest co jest zasługą pliku z większą ilością informacji.

Nie kombinowałem z DAC jako czymś oddzielnym. Kupiłem własnie wzmacniacz z wbudowanym DAC by sie nie bawić się w łaczenie klocków. Upraszczam sobie sprawy -  odbieram to jako integralną całość i tak tez testowałem przed zakupem.

W dniu 23.07.2019 o 10:36, Scaramanga napisał:

USB Dac brzmi tak samo jak coaxial czy optical z tą różnicą że przyjmuje gęste formaty no a wtedy oczywiście różnica jest co jest zasługą pliku z większą ilością informacji

Proponuję poczytać sobie na temat miksów trafiających na sacd a cd. Najczęściej z tego co ludzie piszą są to inne miksy i dlatego brzmią inaczej/lepiej. Moim zdaniem dodatkowe bity i większa przepływność to pic na wodę fotomontarz służący wyciąganiu kasy. Wynajdując format CD ktoś to kiedyś policzył całkiem dobrze ile danych wystarcza do poprawnego odtworzenia dźwięku.

W dniu ‎11‎.‎07‎.‎2019 o 20:42, ohmygod napisał:

kupe halasu wcale nie uwazam by stadionowe naglosnienie (aby bylo glosno i bylo walniecie) bylo synonimem jakosci czy punktem odniesienia dla domowego sprzetu - tam chodzi tylko o decybele

czyli domowy sprzęt jest lepszy od muzyki na żywo z dobrym nagłośnieniem ?

Matko i córko co wy macie za aparaturę. Jeszcze nie słyszałem sprzętu domowego co by zblizyl się do Live no ale na to wygląda ze jest!

Edytowane przez stalin

skk

W dniu 24.07.2019 o 12:57, sls napisał:

Proponuję poczytać sobie na temat miksów trafiających na sacd a cd. Najczęściej z tego co ludzie piszą są to inne miksy i dlatego brzmią inaczej/lepiej. Moim zdaniem dodatkowe bity i większa przepływność to pic na wodę fotomontarz służący wyciąganiu kasy. Wynajdując format CD ktoś to kiedyś policzył całkiem dobrze ile danych wystarcza do poprawnego odtworzenia dźwięku.

Co zrobisz - marketing, dlatego trzeba wiedzieć co się kupuje:)

W tym co piszesz najbardziej przodują japończycy. Jak słyszę o japońskim wydaniu płyty, która jest "bardziej szczegółowa" to mam do tego duuuuuży dystans i najprawdopodobniej jest to śmieć:). Najczęściej cała płyta jest przepuszczana przez algorytm, ktory dodaje to i owo do całego brzmienia (mastering).

Toleruję tylko oficjalnie remastery wydane przez wytwórnię/zespół i stworzony przez uznanego producenta. (np nagrania Led Zeppelin, Hendrix, Megadeth), bo takie najczęściej brzmią faktycznie dobrze. I to jest najczęściej powrót do konsolety w celu ponownego mixu i później ponownego masteringu.

I jak się przyjrzysz, to są wydawnictwa które warto mieć. W większości mam takie nagrania, które są nie zmienione w mixie lub masteringu, w kwestii barwy, lecz są pozbawione kompresji jaka występuje na płycie CD (pewnie czytałeś o "loudness war?").  I to już usłyszysz - jest spora różnica.

Natomiast wracając do DACa USB to dobrze jest go mieć bo przynajmniej mogę tego posłuchać:)

9 godzin temu, Scaramanga napisał:

Natomiast wracając do DACa USB to dobrze jest go mieć bo przynajmniej mogę tego posłuchać:)

Oczywiście że tak, szkoda tylko że ciągle tak mało wzmacniaczy ma dobre przetworniki. Denon jeżeli chodzi o modele 2500ne, 1600ne należy tutaj do grupy tych lepszych.

W dniu 26.07.2019 o 05:54, rafal735r napisał:

A od kiedy Led Zeppelin czy Hendrix dobrze brzmią? ?

Oni zawsze świetnie brzmią, bo to są świetni muzycy:)

A wracając do tematu, to ostatnie wydawnictwo nagrań Hendrixa - Both Sides of the Sky. Uważam że brzmi naprawdę dobrze, biorąc pod uwagę to kiedy dokonywano nagrania:)

• 2 lata później...
W dniu 4.07.2019 o 19:28, muda44 napisał:

4000 jak stan idealny to dobra cena za ten wzmacniacz .

2020AE to niezależnie od ceny wybitna jakość wykonania czy elementów . Brzmienie z jajami , nastawione na rytm , dynamikę , precyzję i szybkość z delikatnie podbitym basem na wyższej średnicy przez co stopa na basie nabiera impetu.

Dodatkowo potężna moc i bardzo ładny pilot .

Dopłacając około 1000zł możesz kupić Musicala M6i . Jeszcze większa moc , dokładniejsza i idealnie równa precyzja sterowania głośnością pilotem . Brzydki pilot ale jeszcze lepsza dynamika , klarowność , plastyka , barwa . Tak jak wywija na basie potrafią tylko mocne końcówki mocy .

Jest dobrze wykonany ale w niektórych domostwach można będzie usłyszeć burczenie trafa .

No właśnie odnośnie tego sterowania pilotem, czy w tym Denonie też jest taki sam problem jak w PMA1600NE, że lekko naciśniesz przycisk pilota w górę czy w dół i od razu taki skok?

Godzinę temu, Varkasm napisał:

No właśnie odnośnie tego sterowania pilotem, czy w tym Denonie też jest taki sam problem jak w PMA1600NE, że lekko naciśniesz przycisk pilota w górę czy w dół i od razu taki skok?

Po nim miałem kilkanaście innych wzmacniaczy i już nie pamiętam.

W dniu 27.07.2022 o 14:15, Varkasm napisał:

Tak,

Ja miałem w przeszłości: PMA1500 , PMA1510, słuchałem PMA1600 i wszędzie potencjometr reaguje tak samo...

W ogóle to są te wzmacniacze od lat, tylko DAC-a dołożyli i cenę o 50% podnieśli... 

• Pokaż nowe odpowiedzi