Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

16 minut temu, konradskala napisał:

Miałeś plazmę, prawda? Jaki to był kiedyś procent rynku?

Jeśli dobrze pamiętam to większy niż 1.3%.

18 minut temu, konradskala napisał:

To prawda, nie wiem bo nie miałem jak porównać. Możliwe, że mogłem kupić lepszy.

Żałosne szpanerstwo.

21 minut temu, konradskala napisał:

Moim kryterium jest jakość obrazu przy oglądaniu wieczorem. Moja wina, że żaden LCD się nie sprawdza?

Chyba Tobie jednemu się nie sprawdza.

8 minut temu, Bobcat napisał:
25 minut temu, konradskala napisał:

Miałeś plazmę, prawda? Jaki to był kiedyś procent rynku?

Jeśli dobrze pamiętam to większy niż 1.3%.

Czyli też niewiele, a jednak kupiłeś.

9 minut temu, Bobcat napisał:
26 minut temu, konradskala napisał:

To prawda, nie wiem bo nie miałem jak porównać. Możliwe, że mogłem kupić lepszy.

Żałosne szpanerstwo.

Przecież nie kupiłem, ale podziwiam Twój tok myślenia: droższe lepsze telewizory są do szpanowania. Genialne!

Rozumiem, że kupno projektora za 20-30 tys. to jest już ultra-szpan i ekstrawagancja.

16 minut temu, Bobcat napisał:
33 minuty temu, konradskala napisał:

Moim kryterium jest jakość obrazu przy oglądaniu wieczorem. Moja wina, że żaden LCD się nie sprawdza?

Chyba Tobie jednemu się nie sprawdza.

No comment.

hmmm a tak na priva nie da sie przeniesc tej bezsensownej sprzeczki?:>

co do ogladania wieczorem mam 3 tv, 2 stare samsungi wysokie modele 8000 i 8500 curve 😄 oba z one connect 65 i 55 cali, oba 4k, jeden hdr ready :D, 55 jest na VA, 65 na ips, 55 da sie ogladac przyjemnie w nocy, a tego wiekszego juz nie, jeszcze jak sie hdr zapali to swieci caly jak choinka, takze jak dla mnie nie kazdy lcd sie nadaje na wieczorne ogladanie bo az boli 😄

22 minuty temu, ryback napisał:

hmmm a tak na priva nie da sie przeniesc tej bezsensownej sprzeczki?:>

co do ogladania wieczorem mam 3 tv, 2 stare samsungi wysokie modele 8000 i 8500 curve 😄 oba z one connect 65 i 55 cali, oba 4k, jeden hdr ready :D, 55 jest na VA, 65 na ips, 55 da sie ogladac przyjemnie w nocy, a tego wiekszego juz nie, jeszcze jak sie hdr zapali to swieci caly jak choinka, takze jak dla mnie nie kazdy lcd sie nadaje na wieczorne ogladanie bo az boli 😄

A ten trzeci? Co to za TV?

11 minut temu, konradskala napisał:

A ten trzeci? Co to za TV?

juz pisalem G1

aaa jeszcze dodam ze ten stary szajsung 65 to 1wszy z kwantowa kropka

Edytowane przez ryback
Teraz, ryback napisał:

juz pisalem G1

A faktycznie, zapomniałem i gratuluję zakupu. Chodzi za mną, chodzi... W przyszłym tygodniu ma być u mnie w sklepie, będę kombinował wypożyczenie - bardzo chcę porównać w domu z moim C1.

2 minuty temu, konradskala napisał:

A faktycznie, zapomniałem i gratuluję zakupu. Chodzi za mną, chodzi... W przyszłym tygodniu ma być u mnie w sklepie, będę kombinował wypożyczenie - bardzo chcę porównać w domu z moim C1.

gdyby nie swietna cena za niego to bralbym c1, najwiekszy bajer g1 to to ze nawet na 1mm nie odstaje od sciany jak sie go zawiesi i jest mega cienki a to robi wrazenie, ten troche jasniejszy ekran i co tam jeszcze ma lepszego chyba nie warte doplaty chociaz ciort wi bo c1 bawilem sie tylko w sklepie, jedynie ta 5cio letnia gwarancja na ekran to juz cos

Tak, biorąc pod uwagę obecną cenę te 5 lat gwarancji na ekran to jest coś. Licząc, że za 5 lat pasuje wymienić telewizor to jest bardzo mocny atut ze strony LG.

19 minut temu, konradskala napisał:

Tak, biorąc pod uwagę obecną cenę te 5 lat gwarancji na ekran to jest coś. Licząc, że za 5 lat pasuje wymienić telewizor to jest bardzo mocny atut ze strony LG.

jedynie na co bym wymienil oleda to na wiekszego oleda :DDD wiec za te 5 lat nie widze potrzeby wymiany, jesli sie nie zepsuje 😄

11 minut temu, ryback napisał:

jedynie na co bym wymienil oleda to na wiekszego oleda :DDD wiec za te 5 lat nie widze potrzeby wymiany, jesli sie nie zepsuje 😄

Tak się tylko mówi...

Teraz, konradskala napisał:

Tak się tylko mówi...

Jesli po kalibracji jakosc obrazu i kolorow jest referencyjna to hmmm, zostaja bajery jak 8k i calarz, 77 a 83 to niewielka roznica wiec zostaje czekac na taniego oleda 100cali :DDD

1 godzinę temu, konradskala napisał:

podziwiam Twój tok myślenia: droższe lepsze telewizory są do szpanowania.

Nie. Ale Ty nic innego nie robisz.

Godzinę temu, ryback napisał:

hmmm a tak na priva nie da sie przeniesc tej bezsensownej sprzeczki?

Zapewne nie gdyż mój Adwersarz za nic nie jest w stanie pogodzić się z faktem że jestem zadowolony z tego co mam, gdyż z takiego modelu (i generalnie z technologii LCD) nie mam prawa (jego zdaniem) być zadowolonym. Potrzebuje do tego widowni aby podziwiała jego (wątpliwą) erudycję.

29 minut temu, Bobcat napisał:
2 godziny temu, konradskala napisał:

podziwiam Twój tok myślenia: droższe lepsze telewizory są do szpanowania.

Nie. Ale Ty nic innego nie robisz.

Przez myśl by mi nie przeszło, ale jak tak to odbierasz to Twój problem

8 minut temu, konradskala napisał:

Przez myśl by mi nie przeszło, ale jak tak to odbierasz to Twój problem

Problem? Przeceniasz się.

Musicie się tak nap...ć ? Jak za czasów wątku plazma vs lcd, głupi człowiek stracił tylko czas na niepotrzebne polemiki... Jak ktoś się cieszy z tańszego TV to nic tylko pozazdrościć, że nie zwraca uwagi i nie przeszkadzają mu pewne rzeczy, nie musi więc wydawać więcej pieniędzy na Oleda albo mini-led. Właściciel Mercedesa nie musi przekonywać zadowolonego właściciela Golfa, że jego auto ma lepszy komfort i osiągi i nigdy nie kupiliby Golfa. Z kolei właściciel Golfa odgryza się, że jego jest lepszy w kategorii cena/jakość i nie opłaca się dokładać aż tyle do Mercedesa... Ogarnijcie się

Edytowane przez don111
31 minut temu, Bobcat napisał:

hmmm a tak na priva nie da sie przeniesc tej bezsensownej sprzeczki?

Poczekaj chwilę - ja dowiedziałem się, że przepłaciłem za C1, a Ty kupiłeś G1 jeszcze drożej, więc przepłaciłeś jeszcze więcej. Na potwierdzenie tej idiotycznej tezy powinieneś otrzymać współczynnik cena/jakość (w domyśle im taniej tym lepiej) bo wszystko co droższe niż 5 tys. wiąże się z przepłacaniem czyli żenadą. Dodatkowo z automatu stałeś się szpanerem większym ode mnie. Pisząc prawdę już się naraziłeś, bo napisałeś, że kiepsko ogląda się na IPS, a to najcięższy grzech. Nawet nie musisz nic tłumaczyć dlaczego niedawno kupiłeś OLED, mając przecież 2 inne LCD w domu, a to jest już mocno podejrzane - potencjalnie możesz już należeć do sekty. Jedyną drogą na zmycie tej hańby, to wymiana G1 na NANO i życie w Matrixie. A do tego uzyskasz jeszcze kilka pożądanych cech:

- przestaniesz być szpanerem

- przyoszczędzisz, a to jest najważniejsze - bez względu jakie barachło byś nie kupił

- i wisienka na torcie: staniesz się jednym z 97% klientów zwykłych LCD, będziesz w większości przeciętnych widzów

8 minut temu, don111 napisał:

Musicie się tak nap...ć ? Jak za czasów wątku plazma vs lcd, głupi człowiek stracił tylko czas na niepotrzebne polemiki... Jak ktoś się cieszy z tańszego TV to nic tylko pozazdrościć, że nie zwraca uwagi i nie przeszkadzają mu pewne rzeczy, nie musi więc wydawać więcej pieniędzy na Oleda albo mini-led. Właściciel Mercedesa nie musi przekonywać zadowolonego właściciela Golfa, że jego auto ma lepszy komfort i osiągi i nigdy nie kupiliby Golfa. Z kolei właściciel Golfa odgryza się, że jego jest lepszy w kategorii cena/jakość i nie opłaca się dokładać aż tyle do Mercedesa... Ogarnijcie się

Nie uważasz, że jest zasadnicza różnica w zadowoleniu z tego co się ma, a opowiastkami, że widoczne jak na dłoni wady nie istnieją? Albo że zostały sztucznie sprowokowane ustawieniami i Photoshopem?

11 minut temu, konradskala napisał:

Nie uważasz, że jest zasadnicza różnica w zadowoleniu z tego co się ma, a opowiastkami, że widoczne jak na dłoni wady nie istnieją? Albo że zostały sztucznie sprowokowane ustawieniami i Photoshopem?

Wszystko zależy od warunków  i punktu widzenia. Tak naprawdę IPS ma jedną wadę - słaby natywny kontrast. Tylko tyle i aż tyle, bo kontrast to jeden z głównych, dla wielu najważniejszy parametr TV do komfortowego oglądania w warunkach kinowych. Ale jak TV ma świetny filtr a ktoś ogląda tylko w dzień albo przy mocnym świetle, to ten IPS mu odbiera jak Oled i nie będzie to przywidzenie. Wtedy da sobie rękę uciąć że ma rację. 

Widzę, ze macie lg c, wstawiłem fotki z Netflixa. Ciągle walczę z Atmosem i nie mogę dojść przyczyny jego braku po przełączeniu na Hdmi ARC. Jakieś pomysły?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

20220202_135935.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, don111 napisał:

Wszystko zależy od warunków  i punktu widzenia. Tak naprawdę IPS ma jedną wadę - słaby natywny kontrast. Tylko tyle i aż tyle, bo kontrast to jeden z głównych, dla wielu najważniejszy parametr TV do komfortowego oglądania w warunkach kinowych. Ale jak TV ma świetny filtr a ktoś ogląda tylko w dzień albo przy mocnym świetle, to ten IPS mu odbiera jak Oled i nie będzie to przywidzenie. Wtedy da sobie rękę uciąć że ma rację. 

Przecież od samego początku pisałem, że będę oglądał wieczorami. A jak chcesz komfortowo oglądać właśnie wieczorami trzeba dopłacić, a nie oszczędzać. Już chyba z 10 razy pokazywałem co się dzieje z IPS-em wieczorem i dlaczego jest to dla mnie bezużyteczne rozwiązanie. I po raz n-ty muszę powtórzyć: to nie dla mnie, nie kupię tego, nie chce tego w domu nawet za darmo i nie będę tego oglądał.

40 minut temu, konradskala napisał:

Poczekaj chwilę - ja dowiedziałem się, że przepłaciłem za C1, a Ty kupiłeś G1 jeszcze drożej, więc przepłaciłeś jeszcze więcej. Na potwierdzenie tej idiotycznej tezy powinieneś otrzymać współczynnik cena/jakość (w domyśle im taniej tym lepiej) bo wszystko co droższe niż 5 tys. wiąże się z przepłacaniem czyli żenadą. Dodatkowo z automatu stałeś się szpanerem większym ode mnie. Pisząc prawdę już się naraziłeś, bo napisałeś, że kiepsko ogląda się na IPS, a to najcięższy grzech. Nawet nie musisz nic tłumaczyć dlaczego niedawno kupiłeś OLED, mając przecież 2 inne LCD w domu, a to jest już mocno podejrzane - potencjalnie możesz już należeć do sekty. Jedyną drogą na zmycie tej hańby, to wymiana G1 na NANO i życie w Matrixie. A do tego uzyskasz jeszcze kilka pożądanych cech:

- przestaniesz być szpanerem

- przyoszczędzisz, a to jest najważniejsze - bez względu jakie barachło byś nie kupił

- i wisienka na torcie: staniesz się jednym z 97% klientów zwykłych LCD, będziesz w większości przeciętnych widzów

tylko mnie by to nie ruszylo i splynelo jak po kaczce :DD stac mnie i ch..., jeb..c biede :DDD

a tak na serio po roku tyrania przy budowie wlasnego domu nalezalo mi sie jak chlopu ziemia i zona nie miala nic do gadania 😄

Edytowane przez ryback
19 hours ago, don111 said:

Pisałem o lepszej plastyce obrazu, którą plazmy mają jedyną w swoim rodzaju

A mozesz zdefiniowac co pod tym rozumiesz?

19 hours ago, don111 said:

procesory ruchu, których Kuro prawie nie miało (poza płynnym  24p do filmów)

Kuro tego w ogole nie potrzebowal (np. sport). 

Poczekaj chwilę

Przytoczony cytat pochodzi z wpisu @ryback, nie mojego. Mamy więc do czynienia z chamską manipulacją, czyli naruszeniem Regulaminu. 

1 godzinę temu, ryback napisał:

tylko mnie by to nie ruszylo i splynelo jak po kaczce :DD

No widzisz. A tamten zareagował jak przystało na rasowego pieniacza i warchoła.

pokazywałem co się dzieje z IPS-em wieczorem

Nic szczególnego. A już na pewno nic co by psuło przyjemność oglądania. Przynajmniej jeśli o mnie chodzi. Oglądam w całkowicie ciemnym pokoju.

to nie dla mnie, nie kupię tego, nie chce tego w domu nawet za darmo i nie będę tego oglądał.

Przekonuj nadal samego siebie. Może kiedyś Ci się uda. Jak powtórzysz jeszcze 1234 razy.

widoczne jak na dłoni wady nie istnieją?

Dla jednych widoczne jak na dłoni, dla innych nieistotne i sztucznie podniesione do rangi problemu. Jesteś w stanie zrozumieć że ktoś ma inny punkt widzenia? Czy też musisz próbować narzucać swój, bo uznałeś go za jedynie akceptowalny?

2 godziny temu, don111 napisał:

dla wielu najważniejszy parametr TV

A dla innych nie. Albo ten co mają uważają za wystarczający.

w domyśle im taniej tym lepiej

Znów chamska manipulacja. Nie bezpośrednio im taniej tym lepiej. Im wyższy wskaźnik jakość/cena tym lepiej. A to nie jest to samo.

przestaniesz być szpanerem

Nie obawiaj się konkurencji. W tej dziedzinie jesteś nie do pokonania. 

bez względu jakie barachło byś nie kupił

Jeżeli liczymy współczynnik jakość/cena wg podanego poprzednio wzoru to barachło ma wprawdzie niską cenę (mianownik ułamka) ale również jeszcze niższą ocenę jakości (licznik). W efekcie otrzymujemy współczynnik będący liczbą niewielką, poniżej 1. Czyli na poziomie OLEDa.

Edytowane przez Bobcat
8 godzin temu, jackk napisał:

A mozesz zdefiniowac co pod tym rozumiesz?

Kuro tego w ogole nie potrzebowal (np. sport). 

Szczerze to nie chce mi się już opowiadać o tym ani definiować "plastyki" obrazu. Kto miał plazmę ten rozumie o co chodzi. Możliwe że to efekt płynnego "stapiania się" sąsiadujących pikseli, LCD/OLED działa na innej zasadzie.

Co do procesorów ruchu, Kuro sobie radził na sygnale z tv nieźle, ale gdyby miał upłynniacz to byłoby jeszcze lepiej (jak np późniejsze Panasonic z IFC). Wyjątkiem były filmy BD, gdzie uaktywniał się tryb Pure Cinema i zwielokrotniało 24 klatki, super działało - bez juddera i bez efektu opery. Także jak ktoś szuka małego taniego 50" tv do pokoiku kinowego to Kuro jest nawet na dziś debeściakiem, niewiele odstającym w kontraście od Oled, a mającym inne zalety.

8 godzin temu, Bobcat napisał:

Dla jednych widoczne jak na dłoni, dla innych nieistotne i sztucznie podniesione do rangi problemu. Jesteś w stanie zrozumieć że ktoś ma inny punkt widzenia? Czy też musisz próbować narzucać swój, bo uznałeś go za jedynie akceptowalny?

A czy Ty jesteś w stanie zrozumieć, że ktoś widzi więcej od Ciebie?

10 godzin temu, konradskala napisał:

to nie dla mnie, nie kupię tego, nie chce tego w domu nawet za darmo i nie będę tego oglądał.

Przekonuj nadal samego siebie. Może kiedyś Ci się uda. Jak powtórzysz jeszcze 1234 razy.

ha, ha, ha, niby do czego, ha, ha dobre 🙂

10 godzin temu, konradskala napisał:

przestaniesz być szpanerem

Nie obawiaj się konkurencji. W tej dziedzinie jesteś nie do pokonania. 

No wreszcie osiągnąłem jakiś sukces. I to z tańszym C1.  Teraz już rozumiem - nie warto przepłacać.

Edytowane przez konradskala
19 minut temu, konradskala napisał:

A czy Ty jesteś w stanie zrozumieć, że ktoś widzi więcej od Ciebie?

Nie rozmawiamy co kto widzi, ale o tym, że pewne sprawy dla jednych są istotne, dla innych - nie. Są to sprawy indywidualnej oceny.

Poza tym odpowiadanie pytaniem na pytanie jest mało eleganckie.

11 minut temu, Bobcat napisał:

Nie rozmawiamy co kto widzi, ale o tym, że pewne sprawy dla jednych są istotne, dla innych - nie. Są to sprawy indywidualnej oceny.

Poza tym odpowiadanie pytaniem na pytanie jest mało eleganckie.

A nie odpowiadanie wcale jeszcze mniej.

W dniu 2.02.2022 o 21:45, don111 napisał:

Musicie się tak nap...ć ? Jak za czasów wątku plazma vs lcd, głupi człowiek stracił tylko czas na niepotrzebne polemiki... Jak ktoś się cieszy z tańszego TV to nic tylko pozazdrościć, że nie zwraca uwagi i nie przeszkadzają mu pewne rzeczy....

Problem w tym że tak jak w przypadku plazm które były swego czasu bardzo be, tak jak 4K które było "przejściówką, nie wartą uwagi" wszystkie te telewizory zaraz po zakupie nie tylko zyskiwały na atrakcyjności ale stawały się najlepsze na rynku (plazmy) a budżetowe Nano Cell (4k, bynajmniej nie 8K)  porównywalne  z OLED a nawet je (rzekomo) pokonujące w niektórych aspektach.....z takim stosunkiem do sprzętu (moje tzn. lepsze) i ciągłą dezinformacją należy walczyć do upadłego.   :)))

Teraz lubię na to patrzeć, utwierdza mnie to w przekonaniu, że nie tylko ja te matactwa zauważam i z tym walczyłem (temat o 8K).
 Nie tylko ja widzę, że są tu tacy którzy wbrew faktom zawsze będą swoje gadać i prowokować do sprzeczek.....

W dniu 2.02.2022 o 21:51, konradskala napisał:

....zasadnicza różnica w zadowoleniu z tego co się ma, a opowiastkami, że widoczne jak na dłoni wady nie istnieją?

Jak się twierdziło że do oglądania 8K z odległości 3 m wystarczy telewizor 55 calowy, że większa wielkość nie jest potrzebna, nie ma znaczenia dla odbioru 8K, że wystarczy że telewizor będzie 8K a zawsze będzie lepszy od 4k czy HD (ITD. ITP wiele by wymieniać), to można już wszystko wmówić.

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Ukryta Zawartość

On 2/2/2022 at 7:05 PM, ryback said:

gdyby nie swietna cena za niego to bralbym c1, najwiekszy bajer g1 to to ze nawet na 1mm nie odstaje od sciany jak sie go zawiesi i jest mega cienki a to robi wrazenie, ten troche jasniejszy ekran i co tam jeszcze ma lepszego chyba nie warte doplaty chociaz ciort wi bo c1 bawilem sie tylko w sklepie, jedynie ta 5cio letnia gwarancja na ekran to juz cos

Screenshot_20220204-175435_Gallery.thumb.jpg.64901582905883aa929c958116bcc74b.jpg

g1 wymiata

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi