Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

A co najśmieszniejsze w Polsce ulokowanych jest sporo montowni telewizorów.

LG - Mława i Wrocław, TCL - Żyrardów, Philips - Gorzów, Sharp pod Toruniem...

3 minuty temu, konradskala napisał:

A co najśmieszniejsze w Polsce ulokowanych jest sporo montowni telewizorów.

LG - Mława i Wrocław, TCL - Żyrardów, Philips - Gorzów, Sharp pod Toruniem...

Co tu śmiesznego?

1 godzinę temu, Piopio napisał:

Nie mają VAT

Ale mają rozliczne podatki lokalne.

19 minut temu, Bobcat napisał:

Co tu śmiesznego?

Że telewizory składane na naszym podwórku można kupić taniej na zachodzie.

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Że telewizory składane na naszym podwórku można kupić taniej na zachodzie.

Przecież państwo nie ustala cen. Jeśli różnice cen są większe niż wynikałoby z różnic w stawce VAT to pretensje należy kierować do producenta. 

Podobnie jak to, że najlepsze modele są u nas zarezerwowane tylko dla większych rozmiarów. Np. TCL-C855 czy Hisense U8N na rynku polskim zaczynają się od 65". W innych krajach są oferowane również w rozmiarze 55". 

10 godzin temu, konradskala napisał:

Pełna zgoda.

Tak, tylko nie chodzi wyłącznie o blooming, który tak czy owak (szczególnie przy bardzo wysokiej jasności) jakiś tam zawsze będzie. Kwestia rozbija się o to, jak algorytmy traktują wyświetlany materiał. A konkretnie o ustawienia poziomu lokalnego wygaszania (niski, średni, wysoki) i co za tym idzie - ingerencji w obraz.

Przy ustawieniu "niski" masz jeszcze szczegóły w obrazie, ale niestety czerń i głębia nie są najlepsze. Natomiast po przełączeniu na "średni" wzrasta kontrast i czerń, ale wszelkie małe obiekty znikają z ekranu. Oprócz tego - szczegóły we wszelkich ciemnych scenach także dostają po tyłku.

Pomyśl co będzie przy ustawieniu "wysoki"...

Na tym polega wspomniane przez Ciebie oszustwo i radość z wysokiego wyniku pomiaru kontrastu MiniLED przy ustawieniu wygaszania na max, który to tryb tak naprawdę jest bezużyteczny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale ja to wiem. Zwróć uwagę, że algorytm niewiele tu pomoże musisz rozjaśnić praktycznie całą matrycę pod gwizdami, a gdyby pojedyncza sekcja była wielkości tej gwiazdy? Detal byłby zachowany no ale do tego daleko i nie wiadomo czy po drodze nie będzie usprawnień innych technologii. Przy obecnych miniled i takich scenach lepiej postawić moim zdaniem na lepszy statyczny kontrast i mniej sekcji, bo w przypadku sceny powyżej sprawy nie uratuje nawet 5000 stref. 🙂

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
4 godziny temu, malikali napisał:

a gdyby pojedyncza sekcja była wielkości tej gwiazdy?

To łatwo policzyć. Skoro matryca 4K ma 8.3 miliona pikseli i np. 1500 stref wygaszania, to pojedyncza sekcja obsłuży 5500 pikseli.

Na tym ta technologia polega - budowa ekranu jak z puzzli. Wielka szkoda, że sprzęt przeznaczony dla szejków naftowych.... Myślę, ze jeszcze dluuugo będziemy prowadzić dyskusje o MiniLED i OLED😁

Chyba, że na horyzoncie pojawi się wynalazek Sharpa czyli QDEL, rzecz jasna w cenie dla każdego śmiertelnika. 

2 godziny temu, konradskala napisał:

Na tym ta technologia polega - budowa ekranu jak z puzzli. Wielka szkoda, że sprzęt przeznaczony dla szejków

Micro Led ma ogromny potecjal i calkowicie moze zmienic obecne  postrzeganie tv czy kina i przeniesc je w zupelnie inny wymiar. Jedynie co musimy zrobic to troche wiecej zarabiac 😉

41 minut temu, marcusSE napisał:

Jedynie co musimy zrobic to troche wiecej zarabiac

Albo producenci mniej 🙂 

Wypożyczyłem kalibrator Calibrite Display Pro HL i zrobiłem kalibrację za pomocą darmowego programu HCFR. 

Czasochłonna zabawa, ale efekt jest świetny choć narazie jedynie tryb SDR. 

Obraz jest bardzo naturalny i zrównoważony, zarazem ma się wrażenie, że więcej widać kolorów. 

Przed kalibracja miałem ochotę co chwile coś przestawiać, a teraz jest idealnie, taki obraz lubię. 

Jest to właściwie przeciwieństwo tego co prezentuje np Samsung, czyli takie bardzo cukierkowe kolory. Tutaj wszystko jest na swoim miejscu. 

Przede mną kalibracja HDR, ale nie wiem czy sobie poradzę, bo widzę że jest to znacznie trudniejsze....

Być może zostawię gamme tak jak jest, a skalibruje kolory. 

Wbrew pozorom kalibracja kolorów jest znacznie łatwiejsza i szybsza od kalibracji skali szarości i gammy.....

Powalczyłem z kalibracją HDR. Jest to inny temat, o wiele trudniejsze od SDR niestety. Dzieje się tak, bo tutaj w grę wchodzi color mapping, który jest zagadką w kwestii ustawień TV jak i oprogramowania. 

Dlatego ograniczyłem się jedynie do ustawienia odpowiedniego balansu RGB skali szarości i korekty kolorów. 

Efekt jest ok, obraz jest bardzo nasycony i robi wrażenie, ale jestem trochę rozczarowany, że nie dałem rady zgłębić tego tematu, już nie mam czasu i sił żeby dalej brnąć. 

Generalnie fajna zabawa i czegoś się nauczyłem, ale jestem bardzo ciekaw jak przebiega profesjonalna kalibracja HDR 🙂

Generalnie, lepiej zapewne zapłacić za pro kalibrację jak urządzać taką zabawę. 

Choć mam jeszcze kilka monitorów do auto kalibracji i stary TV SDR, więc zatrudnienie do tyłu wyświetlaczy profesjonalisty trochę by szarpnęło po kieszeni 😁

W dniu 20.07.2024 o 10:36, Ajothe napisał:

Wypożyczyłem kalibrator Calibrite Display Pro HL i zrobiłem kalibrację za pomocą darmowego programu HCFR. 

Czasochłonna zabawa, ale efekt jest świetny choć narazie jedynie tryb SDR. 

Obraz jest bardzo naturalny i zrównoważony, zarazem ma się wrażenie, że więcej widać kolorów. 

Przed kalibracja miałem ochotę co chwile coś przestawiać, a teraz jest idealnie, taki obraz lubię. 

Jest to właściwie przeciwieństwo tego co prezentuje np Samsung, czyli takie bardzo cukierkowe kolory. Tutaj wszystko jest na swoim miejscu. 

Przede mną kalibracja HDR, ale nie wiem czy sobie poradzę, bo widzę że jest to znacznie trudniejsze....

Być może zostawię gamme tak jak jest, a skalibruje kolory. 

Wbrew pozorom kalibracja kolorów jest znacznie łatwiejsza i szybsza od kalibracji skali szarości i gammy.....

Zastanawiam się też nad jakąś kalibracja, ale czy to ma sens przy wielu źródłach? Zwykła telewizja. Raz stary filmy, raz nowy program = przepaść między materiałami. Czasami YT, czasami jakiś prime itd. 

?👈

Kalibrację robi się osobno na różne źródła HDR / SDR. 

Oczywiście jest to kłopotliwe, bo teraz jest HDR10, albo Dolby Vision....

Amatorsko sobie zrobiłem HDR po łebkach. Nie wiem jak to robi się profesjonalnie, na przykład kalibracja Dolby Vision 🤔

Natomiast moim zdaniem warto to zrobić, ale lepiej komuś zapłacić. 

Muszę poczytać o tym Dolby Vision, bo widzę że mój telefon ma taką opcję nagrywania filmów, ale może to być jakaś ściema. W. Każdym razie TV wykrywa ten format. 

?👈

• Moderatorzy
Godzinę temu, rafal735r napisał:

czy to ma sens przy wielu źródłach? Zwykła telewizja.

Mam to samo.

O ile widzę sens kalibracji przy korzystaniu ze źródeł wysokiej jakości to już taka zabawa dla platform streamingowych czy telewizji zaczyna zalatywać przerostem formy.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

1 minutę temu, stench napisał:

Mam to samo.

O ile widzę sens kalibracji przy korzystaniu ze źródeł wysokiej jakości to już taka zabawa dla platform streamingowych czy telewizji zaczyna zalatywać przerostem formy.

Kalibruje się osobno SDR, osobno HDR. 

Nie robi się kalibracji dla platform streamingowych. Na owych są materiały z HDR i bez. 

4 godziny temu, rafal735r napisał:

Zastanawiam się też nad jakąś kalibracja, ale czy to ma sens przy wielu źródłach? Zwykła telewizja. Raz stary filmy, raz nowy program = przepaść między materiałami. Czasami YT, czasami jakiś prime itd. 

Źródło nie ma znaczenia, kalibracja podstawowa jest wspólna dla różnych źródeł, możesz też ustawić w menu tv czy ustawienia są globalne czy dla danego źródła. Sporo zależy od TV, czy ma bardzo rozjechane kolory oraz czy jesteśmy w stanie je sami skorygować mieszając te kolory (oczywiście mowa o R G B a nie o suwaku "kolor" :)). Bo każdy tv ma domyślnie różne te kolory, w Panasonicu było za zielono, nawet w THX/kinowym itd itd. Za to stary LG LX9500 w trybie THX miał prawie idealne kolory (po pomiarach kolorymetrem), więc różnica przed/po kalibracji zależy od danego TV, w niektórych przypadkach więc to wyrzucenie pieniędzy w błoto. Podobnie jak w przypadku kiepskich tv, które i tak po kalibracji bedą wyglądały ciut lepiej ale i tak beznadziejnie. Jak ogarniecie sami balans bieli to z resztą parametrów dacie sobie radę. Ja po tylu latach zabawy, ustawiam każdy tv wyrównujac mu te kolory na oko, nawet bez plansz testowych, chociaż mam kolorymetr to nie chce mi się nawet go wyciągać dla minimalnych poprawek i zgodności co do procenta. Jestem zadowolony w 100%, to czy są te delikatne odchyłki w jedną czy drugą stronę to już ma marginalne znaczenie.  

Edytowane przez don111
  • Moderatorzy

Panowie, a jak wybieralibyście dzisiaj przy założeniu tej samej ceny i kryterium 55% fun factor / 45 jakość:

75 Hisence u8

65 LG olec C3

24 minuty temu, stench napisał:

Panowie, a jak wybieralibyście dzisiaj przy założeniu tej samej ceny i kryterium 55% fun factor / 45 jakość:

75 Hisence u8

65 LG olec C3

TCL75C845

Zdecydowanie większy ekran robi robotę. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

28 minut temu, stench napisał:

75 Hisence u8

65 LG olec C3

Zależy czy oglądasz w dzień? 

24 minuty temu, Piopio napisał:

TCL75C845

Zdecydowanie większy ekran robi robotę. 

A to kwestia indywidualna, ja wolę zdecydowanie jakość obrazu 🙂

4 minuty temu, Ajothe napisał:

A to kwestia indywidualna, ja wolę zdecydowanie jakość obrazu 🙂

Jakość niewiele się będzie różnić (w streamingu) a efekt większego ekranu robi swoje. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

• Moderatorzy
57 minut temu, stench napisał:

75 Hisence u8

65 LG olec C3

Zakładam, że w dzień różnica jakości jest marginalna, głównie oglądanie wieczorem ale przeciętny sygnał tzn platformy streamingowe, lub pliki średniej jakości. Nigdy BD/BD4K.

20 godzin temu, don111 napisał:

Źródło nie ma znaczenia, kalibracja podstawowa jest wspólna dla różnych źródeł, możesz też ustawić w menu tv czy ustawienia są globalne czy dla danego źródła.

Wiem że tak jest. Ale czasem leci film 30 letni, a czasem nowy program telewizyjny. A to dosłownie dwa inne światy jeśli chodzi o kolory itd. Nie wiem jak to można pogodzić. 

?👈

Kolory na starym filmie i tak będą do bani, niezależnie czy skalibrowany czy nie. 

6 godzin temu, stench napisał:

75 Hisence u8

65 LG olec C3

Oled wywołuje efekt wow w nocy, kontrast i głębia kolorów, zależy co oglądasz. Jeśli sport, programy rozrywkowe itp w tv to może być i LED, jeśli filmy to jakość w ciemnych scenach robi mega wrażenie. Przy tylko 10 calach różnicy wolałbym raczej oleda. Ale taki 85"+ vs 65" oled, to już kusząca propozycja i to nawet jeśli byłby nienajwyższej klasy LED, powiedzmy takie jaki mam w rodzinie tj Samsung Q70/Q80 z 50 strefami wygaszania. (obecny model q80c). A są widziałem nawet 98" około 10k. Nie wiem jak się to ma do TCL który też ma takie rozmiary, może TCL jeszcze lepszy, ale polecam to co sprawdzone i widziałem na własne oczy 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi