Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

5 minut temu, bubusia napisał:

ta rzekomo taka sama czerń w miniledach

Gdzie napisałem, że jest taka sama? W MiniLED jest 165000 : 1. W OLED jest ∞ : 1. Pytanie brzmi: czy odróżnisz to gołym okiem, bez przyrządów laboratoryjnych? 

No właśnie, chodzi o to, że nie widać. A jednak widać. Kwestia odp. sceny. Zresztą jeden z kolegów chyba to pokazywał.

Nawet jakby posadzić cię w idealnym czarnym pomieszczeniu i pokazać wszystko palcem to i tak byś coś wymyślił, że jest inaczej.

I to jest wyjątkowo irytujące i co najmniej podchodzące pod trolling.

Wracając do różnic, Oled i Led, głównie z powodu czerni, mają zupełnie inną temperaturę barwową, porównaj chociażby kolor żółty. I nie twierdze, że jedna jest lepsza od drugiej, są po prostu trochę inne. Podobnie z jest z niebieskim. Inna sprawa, że jasność tez ma tutaj duży wpływ.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

1 minutę temu, bubusia napisał:

No właśnie, chodzi o to, że nie widać. A jednak widać.

Nawet jakby posadzić cię w idealnym czarnym pomieszczeniu i pokazać wszystko palcem to i tak byś coś wymyślił, że jest inaczej.

I to jest wyjątkowo irytujące i co najmniej podchodzące pod trolling.

Taka różnica jak podałem jest poniżej progu rozróżnialności ludzkiego wzroku. Więc nie widać. 

I kto tu podchodzi pod trolling?

Pooglądaj zwykłe porównania, zobaczysz czy nie widać. Na żywo widać jeszcze bardziej.

Nie chcę się odnosić do rzeczy oczywistych, ale nawet te słynne gwiazdy mówią wiele.

Chcesz zrobić w Ledzie czarno, to musisz zabić detal. Proste.

Temperatura barw tez jest inna. Oled jest bardziej nasycony, właśnie przez wpływ absolutnej czerni. To są oczywistości, tu nie chodzi o opinie, tylko technologię.

I nie wartościuję co jest lepsze. To jest po prostu trochę, czasami bardziej niż trochę, inne.

Tyle.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

4 minuty temu, bubusia napisał:

to jest wyjątkowo irytujące

Dla niektórych irytujące jest inne zdanie u rozmówcy, gdyż uważają się za monopolistów posiadania racji i jedynie słusznego punktu widzenia. 

12 minut temu, Bobcat napisał:

Dla niektórych irytujące jest inne zdanie u rozmówcy, gdyż uważają się za monopolistów posiadania racji i jedynie słusznego punktu widzenia. 

Racje możesz mieć swoje, nikt ci nie zabrania, Led może ci się bardziej podobać, mi również czasami podoba się bardziej(wg mnie jest prawdziwszy), ale to inny obraz.

Co więcej, przy krótkim oglądaniu, przy odp. scenach, możesz je nawet pomylić. Ale trochę więcej czasu i od razu widzisz różnice.

Jeszcze raz podrzucam ciekawy materiał. I w tym materiale recenzent właśnie przegina.

Nie chcę pisać w czym. Oczywiście wg mnie. Ciekawie będzie jak każdy wyrazi swoje niczym nie zmącone zdanie.

Edytowane przez bubusia

18 godzin temu, Bobcat napisał:

Gdzie napisałem, że jest taka sama? W MiniLED jest 165000 : 1. W OLED jest ∞ : 1. Pytanie brzmi: czy odróżnisz to gołym okiem, bez przyrządów laboratoryjnych? 

U mnie TV znika tzn wieczorem nie widać gdzie jest ramka. To jeden z argumentów kiedyś tylko zarezerwowany dla samoemisyjnych ekranów, a wieczorem ramkę TV zobaczyć można tylko wtedy gdy ekran wyświetli jasny obraz i rozświetli cały pokój 🙂 Także mogę tylko potwierdzić że powyżej pewnej granicy nawet kamera nie jest w stanie uchwycić świecenia tylko pomiar dedykowanym sprzętem pokaże że jest.

Jednak ten film to jawna manipulacja, fakt że Sony odbiera słabo w fabrycznych trybach, ale gość zamiast zmienić jasność na niższą to resetuje ustawienia obrazu, tak jakby nic się nie dało z tym zrobić. A Samsung 40 stref i odbiera nadspodziewanie dobrze, chociaz to nie mini led. Bardzo dobre algorytmy robią swoje, co mogę potwierdzić przy nieco nowszych Q70R i Q80R (oba mają po 50 stref).

W dniu 23.08.2024 o 14:03, Bobcat napisał:

Niektórzy nawet na tej podstawie polecają innym sprzęty na forum 😁

1 godzinę temu, don111 napisał:

Jednak ten film to jawna manipulacja, fakt że Sony odbiera słabo w fabrycznych trybach, ale gość zamiast zmienić jasność na niższą to resetuje ustawienia obrazu, tak jakby nic się nie dało z tym zrobić. A Samsung 40 stref i odbiera nadspodziewanie dobrze, chociaz to nie mini led. Bardzo dobre algorytmy robią swoje, co mogę potwierdzić przy nieco nowszych Q70R i Q80R (oba mają po 50 stref).

Rzetelne testy i pomiary to tylko Stilgar z YT. 

?👈

Tak, z tą jasnością przesadził, wiadomo, że jak jest zbyt jasno, to kolory wydają się rozmyte. Mimo wszystko, różnice lub ich brak są dosyć uderzające. Pokazuje to, że w jakości obrazu wcale nie posunęliśmy się jakoś daleko. Za to w cenach, poszliśmy bardzo mocno do przodu. Szczególnie Sony.

20 minut temu, don111 napisał:

Można każdego wyczuć po tym co mówi, czy to lanie wody dla naiwnych czy jest to z sensem.

Kazdy cos sprzedaje. W tym wypadku dostęp do premium i osobistą kalibrację. Inna sprawa, że ta jego kalibracja jest całkiem niezła. Na pewno lepsza niż ustawienia fabryczne.

Edytowane przez bubusia

4 minuty temu, bubusia napisał:

Tak, z tą jasnością przesadził, wiadomo, że jak jest zbyt jasno, to kolory wydają się rozmyte. Mimo wszystko, różnice lub ich brak są dosyć uderzające. Pokazuje to, że w jakości obrazu wcale nie posunęliśmy się jakoś daleko. Za to w cenach, poszliśmy bardzo mocno do przodu. Szczególnie Sony.

Tam na czarnym tle nic się nie wygaszało, więc facet miał świadomość że punkt jasności w Sony jest totalnie źle ustawiony. Do tego jeszcze można było ustawić gammę inaczej. Można było ten obraz poprawić znacznie, aby zbliżyć się chociaż do tego co na Samsungu, zamiast tego facet jakieś dziwne akrobacje robił, wszystko tylko nie to co potrzeba. 

Co do skoku jakościowego to masz rację, od 2018r niewiele się zmieniło, tylko to jest trochę ulepszane. Były już oledy, ledy z niezłym wygaszaniem. Weszło może powszechniejsze 4k i HDR, to na duży plus, duże ekrany pojawiają się w fajnych cenach, szczególnie że na rynek mocniej wszedł TCL, Hisense. Następnym skokiem będą może budowane modułowo ekrany w tv. 

Nie chciał nic zmieniać, pokazywał ustawienia fabryczne.

Od dawna walczy z ustawieniami fabrycznymi promując swoją kalibrację. 
Nie mógł sobie odmówić krytyki w wypadku topowego tv, który out of the box ma mieć świetny obraz.

Szkoda, że nie miał jakiegoś referencyjnego ekranu typu Sony bvm hx 310. 
Wiedzielibyśmy co powinno być widoczne a co nie.

Sony generalnie lubi rozjaśniać cienie, żeby pokazać więcej detali.

Edytowane przez bubusia

W dniu 25.08.2024 o 16:15, Ajothe napisał:

Rtings są nierzetelni? 

Nie znam. 

W dniu 25.08.2024 o 17:28, bubusia napisał:

Nie chciał nic zmieniać, pokazywał ustawienia fabryczne.

Od dawna walczy z ustawieniami fabrycznymi promując swoją kalibrację. 
Nie mógł sobie odmówić krytyki w wypadku topowego tv, który out of the box ma mieć świetny obraz.

Szkoda, że nie miał jakiegoś referencyjnego ekranu typu Sony bvm hx 310. 
Wiedzielibyśmy co powinno być widoczne a co nie.

Sony generalnie lubi rozjaśniać cienie, żeby pokazać więcej detali.

Wszystkie nowe TV są ustawione na maks jasność i co za tym idzie mega niebieskie barwy. To ma wydawać się lepsze na półce sklepowej żeby Kowalski stwierdził - O ten to najlepszy jest. Bierzemy. 

?👈

W związku z planowaną wymianą telewizora udałem się do jednego ze sklepów, tam gdzie można negocjować ceny. Dawno tam nie byłem i w międzyczasie zmieniła się obsługa. Chciałem się dowiedzieć za ile mogą mi ściągnąć Hisense 75U8N. No i się wtedy zaczęło. Dlaczego ta firma a nie inna. Przecież to produkt z Chin. Okazało się że sprzedawca należy do klanu OLEDOWCÓW i zaczął mnie przekonywać do zakupu TV OLED. Na miejscu był TV 65 cali Oled niemieckiej firmy METZ. Rozpoczęło się wychwalanie techniki OLED oraz niemieckiej technologii. Zaproponowano mi zmniejszenie rozmiaru do 65 cali( Metz nie ma Oleda 75 cali) dzięki temu będę miał dużo lepszy TV w stosunku do Hisense za mniejsze pieniądze. Materiał z YOU TUBE 4K na tym oledzie prezentował się bardzo ładnie.  Po sprawdzeniu w domu oferty Metz okazało się, że mają 75 cali MINILED - METZ 75MNE9000Z 75" LED 4K 120 Hz.

Mam pytanie. Czy ktoś z Was miał do czynienia z produktami tej firmy i czy może coś powiedzieć na temat ich jakości ?

Niemiecka? Ta firma lata temu ogłosiła upadłość dziś marka ta należy do Chińskiej korporacji Skyworth. Trzeba być gotowym na niedoróbki softwarowe i inne niedociągnięcia. Jak tak oblecieć sklepy, to wygląda na wyprzedaż tych telewizorów na znanym portalu.

• Moderatorzy
11 godzin temu, Krzychu72 napisał:

Chciałem się dowiedzieć za ile mogą mi ściągnąć Hisense 75U8N

I za ile mogą go ściągnąć ? Co to za sklep ?

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

19 godzin temu, stench napisał:

I za ile mogą go ściągnąć ? Co to za sklep ?

Tego się niestety nie dowiedziałem, bo mieli problem z dodzwonieniem się do dostawcy. Będę jeszcze próbował. Dam znać. Sklep to Max ELECTRO.

4 godziny temu, Bobcat napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Panowie OLEDowcy co powiecie?

Z opisu można wnioskować, że to bardzo dobry MiniLED. A cena? Też będzie bardzo dobra?

"85-calowa wersja tego telewizora jest wyposażona w aż 10 386 stref wygaszania, zaś 98-calowa w aż 14 112. Dla porównania - bieżący sztandarowiec TCL-a ma owych stref 5184."

Panowie recenzenci pominęli model X955, który ma 20.000 stref - czyli ilością bije na łeb te dwa modele. Ma 115 cali, kosztuje jedyne 100 tyś. złotych oraz:

Minimalnie niepokoić może kwestia bloomingu, czyli niepożądanej białej poświaty występującej wokół najjaśniejszych punktów w wyświetlanym obrazie. Podświetlenie Mini LED jest naprawdę precyzyjnie i w tym kontekście nie możemy telewizorowi za wiele zarzucić, ale siedząc w niewielkiej odległości od 115-calowego ekranu – nie jest to szczególnie trudne – blooming jest wyraźnie zauważalny. Dzieje się tak z powodu ekstremalnie wysokiej jasności ekranu, ale też dlatego, że liczba stref wygaszania nie jest mimo wszystko na tyle wystarczająca, by “przypilnować” kilku milionów pikseli w 115-calowym panelu.

Źródło:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, konradskala napisał:

Minimalnie niepokoić może kwestia bloomingu,

Do czego by się tu przychrzanić...

2 minuty temu, Bobcat napisał:

Do czego by się tu przychrzanić...

Może do tego, że nie ma mniejszych modeli niż 85 cali?

7 godzin temu, konradskala napisał:

Panowie recenzenci pominęli model X955, który ma 20.000 stref - czyli ilością bije na łeb te dwa modele. Ma 115 cali, kosztuje jedyne 100 tyś. złotych oraz:

Cytat

Minimalnie niepokoić może kwestia bloomingu, czyli niepożądanej białej poświaty występującej wokół najjaśniejszych punktów w wyświetlanym obrazie. Podświetlenie Mini LED jest naprawdę precyzyjnie i w tym kontekście nie możemy telewizorowi za wiele zarzucić, ale siedząc w niewielkiej odległości od 115-calowego ekranu – nie jest to szczególnie trudne – blooming jest wyraźnie zauważalny. Dzieje się tak z powodu ekstremalnie wysokiej jasności ekranu, ale też dlatego, że liczba stref wygaszania nie jest mimo wszystko na tyle wystarczająca, by “przypilnować” kilku milionów pikseli w 115-calowym panelu

Ale jaka to jest odległość, bo z 2 metrów bym nie oglądał takiego ekranu. Co do cen to te 115" to zwariowany temat jak dla mnie te ceny nie są niczym sensownym poparte. No chyba że tylko tym, iż na razie taki ekran ma być dostępny tylko dla tych, którzy nie mają co z kasa robić. Wiem jedno, aby temat się opłacał to ceny muszą być poniżej oled. Co do tych stref 20 000 to nadal mało żeby mówić o przełomie to ok 1cm przy 85"

4 godziny temu, malikali napisał:

Wiem jedno, aby temat się opłacał to ceny muszą być poniżej oled. Co do tych stref 20 000 to nadal mało żeby mówić o przełomie to ok 1cm przy 85"

TCL X955: za 86" wychodzi 17 tys, a za 98" - 30 tys. Ten nowy TCL X11 na pewno nie będzie tańszy. Cenowo większy model jest konkurencją dla OLED, który w tym rozmiarze występuje chyba tylko w serii G od LG i kosztuje fortunę.

• Pokaż nowe odpowiedzi