Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

Hehe no dla mnie wydanie 30kzł na tv to już zgrzyt nie dałbym tle, no chyba że właśnie rozsądna gwarancja na całą matrycę, a nie zabawy w piksele na obszar i potem się okazuje że kasa na śmietniku leży, a wymiana matrycy nieopłacalna albo nieosiągalna.

Swoją drogą czy ktoś kiedyś korzystał z tzw marketowej gwarancji? Większe sieci niby dają takie coś że jak zapłacisz dodatkowo to w przyszłości jeśli nawet nie będzie tego modelu na rynku to dostaniesz nowy równoważny parametrami 😄

Edytowane przez malikali
  • Moderatorzy

W większości przypadków bardziej podobał mi sie ciemniejszy obraz z Hisensa.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Godzinę temu, stench napisał:

Jednak w końcowej konkluzji było, że "TCL is slightly better". Ma lepszy kontrast, lepiej sobie radzi z judderem i ma lepszy upscalling materiałów o niższej rozdzielczości oraz (jeśli dobrze pamiętam) lepiej sobie radzi z bloomingiem. 

Za jasny obraz możesz zawsze przyciemnić. Z niedostatecznie jasnym nic nie zrobisz. Nie rozjaśnisz.

Tak, ta jasność ma zastosowanie, it has the edge when you like it when your eyes burn...

A tak na serio, z tego review wynika, że hisense ma lepszy kontrast i jest more accurate, a to juz ma jakieś znaczenie.

3 godziny temu, stench napisał:

Bo zbyt jasny obraz produkuje wyblakłe kolory i mniej kontrastowy przekaz.

A na koniec, miła pani jasno dała do zrozumienia co jest lepsze w ciemnym pomieszczeniu:)

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Za jasny obraz możesz zawsze przyciemnić. Z niedostatecznie jasnym nic nie zrobisz. Nie rozjaśnisz.

Wszystko się zgadza. Jasne pomieszczenie = jasny telewizor. Śmiem zaryzykować stwierdzenie, że w takich warunkach wszelkie pożądane parametry jak wysoki kontrast czy nasycenie kolorów ma drugorzędne znaczenie. Nasze oczy i tak muszą się przestawić do np. jasności słonecznego pomieszczenia, kiedy to źrenice zamykają się do rozmiarów główki od szpilki i tak naprawdę, czy to będzie czerń czy szarość, mocniejsze kolory czy nie - i tak guzik widać. Zadaniem telewizora jest jedynie przebić jasnością "środowisko" w jakim się znajduje.

49 minut temu, bubusia napisał:

Bo zbyt jasny obraz produkuje wyblakłe kolory i mniej kontrastowy przekaz.

52 minuty temu, bubusia napisał:

Tak, ta jasność ma zastosowanie, it has the edge when you like it when your eyes burn...

Mówiąc wprost oglądanie za jasnego obrazu jest zwyczajnie nieprzyjemne.

W dniu 9.09.2024 o 00:20, konradskala napisał:
W dniu 9.09.2024 o 00:12, Bobcat napisał:

Do czego by się tu przychrzanić...

Może do tego, że nie ma mniejszych modeli niż 85 cali?

Jak pomyślę że jeszcze nie tak dawno sam piszący o "przychrzanianiu" zarzuciłby że to tylko "przejściówka 4k".  
Sądząc po rozmiarze aż dziwne dlaczego nie 8K....bo przypomnę, że był czas gdy już od 55 cali takie (dla naiwnych) produkowali.    🙂

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

Hisense 75E7NQ PRO czy 75U8NQ? Do tej pory skłaniałem się ku bardziej ku U8N. Teraz zaczęliśmy zastanawiać się, czy warto dopłacać ponad 2 tys. złote. Czy ktoś miał możliwość porównania tych dwóch technologii? Czy mini led będzie faktycznie miał dużo lepszy? Filmy do oglądania z plików. Wymagane jest jakość 1080p. Odtwarzacz ZIDOO Z1000. Po zakupie nowego TV będzie oczywiście więcej plików 4K, ale na pewno nie w 100%. Co wybrać???

Edytowane przez Krzychu72

Miniled będzie lepszy, nie ma co rozważać.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

5 godzin temu, Krzychu72 napisał:

Hisense 75E7NQ PRO czy 75U8NQ? Do tej pory skłaniałem się ku bardziej ku U8N. Teraz zaczęliśmy zastanawiać się, czy warto dopłacać ponad 2 tys. złote. Czy ktoś miał możliwość porównania tych dwóch technologii? Czy mini led będzie faktycznie miał dużo lepszy? Filmy do oglądania z plików. Wymagane jest jakość 1080p. Odtwarzacz ZIDOO Z1000. Po zakupie nowego TV będzie oczywiście więcej plików 4K, ale na pewno nie w 100%. Co wybrać???

Warto dopłacić przynajmniej dlatego, że czerń będzie jednolita a nie szara plama, lepszy kontrast, efekt HDR no słowem pomiędzy zwykłym LCD nawet nie ma się co zastanawiać.

Nie żałujcie kasy, kupujcie to co lepsze. Telewizor jest na lata. Zazwyczaj. No chyba, że ktoś ma kasę i lubi zmieniać dla sportu i doświadczenia.

Edytowane przez bubusia

I dobrze, niech zmienia. Bogatemu wolno. Widać bardzo ogarnięty gość, jak może sobie na to pozwolić.

Panasonic back in the States. Zawsze lubiłem kolorystykę Panasa i dlatego kupiłem do swojego pokoju. model 1000 coś tam. Bardzo ładnie świeci. Gdybym miał wybierać 65 cali to albo Panas powyżej albo Sony a95l. A dla porównania technologii Bravia 9. Chyba najlepsze co rynek daje.

Edytowane przez bubusia

45 minut temu, malikali napisał:

Warto dopłacić przynajmniej dlatego, że czerń będzie jednolita a nie szara plama, lepszy kontrast, efekt HDR no słowem pomiędzy zwykłym LCD nawet nie ma się co zastanawiać.

26 minut temu, bubusia napisał:

Nie żałujcie kasy, kupujcie to co lepsze.

Dzięki. Przekonaliście mnie. Kupuje Minileda.

Bardzo dobry wybór. Gratulacje.

Mogę tylko podpowiedzieć, że jakby dało rade, to można jeszcze większy. Ale 75 już jest nieźle.

Edytowane przez bubusia

4 minuty temu, bubusia napisał:

Ale 75 już jest nieźle.

Większy byłby chyba za duży. W tej chwili mam 55. Po przejściu na 75 będę miał obraz prawie dwa razy większy. Wystarczy.

Ciekawe porównanie oled vs miniled.

No i teraz co wolimy. Ja jednak lepszy kontrast. Ciekawa jest też kwestia local dimming na miniledzie. Nie ustawiać na high bo poprzycina detale. Koleś rekomenduje medium pomimo większego bloomingu.

Wracając do kontrastu. Niby jest dobry na miniledzie(topowym), ale jednak jak postawimy obok siebie, to czasami różnica jest spora. Dlatego tak trudno przesiąść się z oleda na minileda.

Edytowane przez bubusia

Znowu zaczną się wciskanie OLEDów. Również tym, którzy ich nie chcą.

Szanujmy wybory innych i nie działajmy według zasady "ja to lubię, więc wszyscy muszą również".

Godzinę temu, bubusia napisał:

Ciekawa jest też kwestia local dimming na miniledzie. Nie ustawiać na high bo poprzycina detale. Koleś rekomenduje medium pomimo większego bloomingu.

Zależy jak się ustawi Kontrast Dynamiczny. Jeśli na Niski - to niczego nie przycina mimo ustawienia Local Dimming na High.

1 minutę temu, Ajothe napisał:

Jak narazie to wciskacie miniledy 😉

@Krzychu72 niczego nikomu nie wciska. Powiedział jaką podjął decyzję. 

3 minuty temu, Bobcat napisał:

Zależy jak się ustawi Kontrast Dynamiczny. Jeśli na Niski - to niczego nie przycina mimo ustawienia Local Dimming na High.

@Krzychu72 niczego nikomu nie wciska. Powiedział jaką podjął decyzję. 

Nie widziałem, żeby ktoś kogoś namawiał na Oleda 🤔

39 minut temu, Ajothe napisał:

Nie widziałem, żeby ktoś kogoś namawiał na Oleda 🤔

To poczytaj uważnie ten wątek. Bez najmniejszego trudu zauważysz.

7 minut temu, Bobcat napisał:

To poczytaj uważnie ten wątek. Bez najmniejszego trudu zauważysz.

Jeśli masz na myśli fakt, że Oledy zamiatają resztę pod dywan to jest inna sprawa 😄

5 minut temu, Ajothe napisał:

Jeśli masz na myśli fakt, że Oledy zamiatają resztę pod dywan to jest inna sprawa 😄

Rzecz w tym, że najnowszych MiniLEDów z górnej półki już nie zamiatają, co powoduje irytację wśród miłośników OLEDów, bo ich bożek traci atrybuty.

Teraz, Bobcat napisał:

Rzecz w tym, że najnowszych MiniLEDów z górnej półki już nie zamiatają, co powoduje irytację wśród miłośników OLEDów, bo ich bożek traci atrybuty.

Tak, oczywiście każdy sobie kupuje tv z najwyższej półki 🤣 argumenty z 4 liter. 

14 minut temu, Ajothe napisał:

Tak, oczywiście każdy sobie kupuje tv z najwyższej półki 🤣 argumenty z 4 liter. 

MiniLEDy są tańsze. Szczególnie w tozmiarsch > 65".

2 godziny temu, bubusia napisał:

Ciekawe porównanie oled vs miniled.

No i teraz co wolimy. Ja jednak lepszy kontrast. Ciekawa jest też kwestia local dimming na miniledzie. Nie ustawiać na high bo poprzycina detale. Koleś rekomenduje medium pomimo większego bloomingu.

Wracając do kontrastu. Niby jest dobry na miniledzie(topowym), ale jednak jak postawimy obok siebie, to czasami różnica jest spora. Dlatego tak trudno przesiąść się z oleda na minileda.

Bo teoria teorią a praktyka praktyką. Indywidualna jasność każdego piksela, a nie uśrednianie jak w led - robi pewną różnicę. Ja do dziś oglądam dobre plazmy VT30 i ST60, one cały czas dają obraz bardziej wyrazisty i kontrastowy przy normalnym oglądaniu na podobnej jasności co ledy. Widać na jasnych jak i ciemnych scenach. Na ledzie ten sam efekt wyrazistości i kontrastowości obrazu osiąga się po znacznym zwiększeniu jasności. 

Edytowane przez don111
  • Pokaż nowe odpowiedzi