Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, chcheckitout napisał:

Drodzy, stoję przed wyborem telewizora (a raczej jego zmiany). Mam pomieszczenie "kinowe/audio" około 20 m. Chciałbym kupić OLEDa. Co będzie lepszym wyborem ? 

QD-OLED od Sony czy LG G4 z matrycą MLA ? Przede wszystkim filmy, seriale, czasem konsola ps5pro. 

3 metry od siedziska 77 cali lub 65

Daruj sobie 65" z takiej odległości. 

5 godzin temu, konradskala napisał:

Marna dostępność materiału wysokiej (jak na tamte czasy) jakości to osobna sprawa. Już lepiej było dalej oglądać na wyświechtanym CRT aniżeli na nowym LCD, i to bez względu na rozmiar... Niestety jak to bywa początki były trudne. Ale przynajmniej nie trzeba było powtarzać dzieciom "nie siadaj tak blisko telewizora bo ci oczy wypali".

Dokładnie, trzeba było zostać dłużej przy CRT, ale wszyscy podniecali się płaskim ekranem, a raczej cienkim telewizorem. Jaka to była nowoczesność. 

?👈

Godzinę temu, rafal735r napisał:
6 godzin temu, konradskala napisał:

Marna dostępność materiału wysokiej (jak na tamte czasy) jakości to osobna sprawa. Już lepiej było dalej oglądać na wyświechtanym CRT aniżeli na nowym LCD, i to bez względu na rozmiar... Niestety jak to bywa początki były trudne. Ale przynajmniej nie trzeba było powtarzać dzieciom "nie siadaj tak blisko telewizora bo ci oczy wypali".

Dokładnie, trzeba było zostać dłużej przy CRT, ale wszyscy podniecali się płaskim ekranem, a raczej cienkim telewizorem. Jaka to była nowoczesność. 

Ja kupiłem bodajże na mistrzostwa 2006 LG 37" za 5k, cóż to wtedy było za cudo, a oczy jak latały po całym ekranie - był przeogromny i taki szeroki (16:9) :) Jak się oglądało wcześniej na codzień na crt 25" i 21" 4:3 to robił wrażenie, ale tylko wielkością. Jakość była akceptowalna jak na tamte czasy ale tylko idealnie na wprost, kąty miał przefatalne a kontrast nie istniał, dzisiejsze IPS to jak oled przy nim :) Szybko zmieniłem na większą plazmę Panasonica :)   A CRT też miały swoje wady, to już przeszłość, ale czerń miały jak oled :) dawniej to było normalne, jak weszły pierwsze wypłowiałe LCD to nagle każdy zaczął zauważać jak to ważny parametr.

17 godzin temu, Ajothe napisał:

Daruj sobie 65" z takiej odległości. 

Sugerujesz wybór 77 ? Teraz mam 65 i jest spoko ale większy byłby lepszy. 

2 minuty temu, chcheckitout napisał:

Sugerujesz wybór 77 ? Teraz mam 65 i jest spoko ale większy byłby lepszy. 

Tak, 77" 

Jeśli chodzi o QD-OLED przekątnej 77" to cenowo absolutnie bezkonkurencyjny jest Samsung serii 90. Taki telewizor to jakieś 10 tys. a nie 20....

A w obrazie różnica, i to na najtrudniejszych scenach jest (jeśli już) ledwo dostrzegalna.

Edytowane przez konradskala

No i teraz bądź tu mądry ...

77 od Samsunga

65 od Sony 

Lub czekać na nowe telewizory (nie mam spiny żeby kupić jutro)

Podobnie też niestety jak z kolumnami, testowanie telewizorów w marketach za wiele nie pokazuje. 

Jak nie masz spiny to poluj na okazje na 77"

9 minut temu, chcheckitout napisał:

No i teraz bądź tu mądry ...

77 od Samsunga

65 od Sony 

Lub czekać na nowe telewizory (nie mam spiny żeby kupić jutro)

Nowe będą lada chwila - LG G5 z zupełnie nowo opracowanym typem matrycy (bez MLA), ale zarazem jeszcze jaśniejszej oraz z lepszym pokryciem kolorów, nowy Samsung S95F także jeszcze jaśniejszy z ulepszoną powłoką antyodblaskową...

Tego nigdy nie dogonisz.

12 minut temu, Ajothe napisał:

testowanie telewizorów w marketach za wiele nie pokazuje

Powiedzmy sobie to jasno - nie pokazuje nic.

43 minuty temu, konradskala napisał:

Nowe będą lada chwila - LG G5 z zupełnie nowo opracowanym typem matrycy (bez MLA

Tylko czy kiedykolwiek opłacało się brać najnowsze tv?  raczej przepłaca się i to mocno. Najlepiej kupić jakiś wychodzący ze sprzedaży dobry model, w promocji

Obserwuje rynek. Na pewno będę zadowolony z czegokolwiek z tego segmentu, bo nigdy nie miałem OLEDa. Teraz mam Sony LCD i bardzo lubię google TV. Matryca smuży, są wyraźne poświaty i w bardzo jasny dzień gów..o widać ale jest ok. 

A jeśli chodzi o uchwyty ścienne czym się zainteresować ? Vogels ? Coś innego ? Będę potrzebował dwa. Jeden ze sporym wysięgnikiem np coś takiego: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

i coś na płasko lub z minimalnym odchyleniem

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, chcheckitout napisał:

Obserwuje rynek. Na pewno będę zadowolony z czegokolwiek z tego segmentu, bo nigdy nie miałem OLEDa. Teraz mam Sony LCD i bardzo lubię google TV. Matryca smuży, są wyraźne poświaty i w bardzo jasny dzień gów..o widać ale jest ok. 

Niedawno jeden sony 65 wyrzuciłem, miał trochę lat, ale działał, w tej chwili mam dwa z serii X90L, ogólnie wszystkie marki, TV w sklepie z programami Demo/4K fajnie pokazują, dopiero w domu sygnał TV pokazuje, który co potrafi.
Hisense dzisiaj można kupić za nieduże pieniądze, jak masz możliwość to bierz min. 85 cali sony albo Hisense

Hisensa bym sobie podarowal , TCL tez bardzo ryzykowny ( strasznie podbarwia ze obraz jest tragicznie nienaturalny) .

Gdzies okolice maja mozna wyrwac wyzszy model za mniej bo beda wychodzily nowe generacje , wiec jak masz mozliwosc poczekaj i kup lepszy tv. Tutaj celowalbym w Samsung QNED lub sony bravia 7. 

18 godzin temu, don111 napisał:

Tylko czy kiedykolwiek opłacało się brać najnowsze tv?  raczej przepłaca się i to mocno. Najlepiej kupić jakiś wychodzący ze sprzedaży dobry model, w promocji

Oczywiście, że się nie opłaca. To nie obrazy czy dzieła sztuki. Nowości szybko tanieją i to normalne, że warto poczekać.

Tylko, że kolega ma dylemat akurat pomiędzy topowymi modelami LG i Sony. I te pomimo tego, że nieco potaniały, to "tanie" nie będą nigdy...

2 godziny temu, Audiolubny napisał:

Hisensa bym sobie podarowal , TCL tez bardzo ryzykowny ( strasznie podbarwia ze obraz jest tragicznie nienaturalny) .

Gdzies okolice maja mozna wyrwac wyzszy model za mniej bo beda wychodzily nowe generacje , wiec jak masz mozliwosc poczekaj i kup lepszy tv. Tutaj celowalbym w Samsung QNED lub sony bravia 7. 

Oglądałem testy porównawcze, malo które są niezależne, widziałem jak sony porównywali z innymi markami, to chyba mu celowo podbili barwę czerwoną i mały kontrast ustawili żeby wyróżnić badziewia ..... .
Wiem jedno, ustawieniami można wiele skorygować pod własny gust, zawsze można sie czepić, dla samsung tez podbija kolory, łapanie na oko klienta.
Hisense 100 cali za 2k€ to nawet jak podbija kolory, przy gorszym sygnale smuży, to i tak cena jakość na +, tylko nie wiem jak serwis.

Zawsze wychodzimy od kalibracji. Potem możemy podkręcić pod własny gust. Co do fabrycznych ustawień, opinia jest taka, że Sony jest najnaturalniejszy, ale trochę pozbawiony barwy, Samsung na odwrót, LG gdzieś po środku. Panas zawsze miał najlepsze ustawienia fabryczne, bliskie kalibracji.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Sony specjalizuje się w aparatach, kamerach, na Sony tworzą filmy, TV Sony może nie będzie miał najlepsze parametry w sezonie sprzedaży, ale to pewny i mało ryzykowny wybór.

Nie wiem, jak teraz, ale graficy i tak polecą kupić apple

😉 

Mam Sony aj90 i panasa 1000 i powiem szczerze, że panas jest fabrycznie lepiej ustawiony, bliżej prawidłowej kalibracji. Po profesjonalnej kalibracji wszystko wyrównuje się. Kolor RED nadal trochę lepszy w panasie, skin tones tez chyba lepsze.

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

2 godziny temu, bubusia napisał:

Zawsze wychodzimy od kalibracji. Potem możemy podkręcić pod własny gust. Co do fabrycznych ustawień, opinia jest taka, że Sony jest najnaturalniejszy, ale trochę pozbawiony barwy, Samsung na odwrót, LG gdzieś po środku. Panas zawsze miał najlepsze ustawienia fabryczne, bliskie kalibracji.

Teraz wszystkie ustawienia fabryczne TV są do d... 

W niektórych profil Film jest dopracowany. 

?👈

U was też teraz po aktualizacji TV LG koniecznie trzeba założyć konto na LG żeby zaktualizować apki?

Trochę to pajacowanie że zmuszają do zakładania konta. 

?👈

5 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Sony specjalizuje się w aparatach, kamerach, na Sony tworzą filmy, TV Sony może nie będzie miał najlepsze parametry w sezonie sprzedaży, ale to pewny i mało ryzykowny wybór.

Nie wiem, jak teraz, ale graficy i tak polecą kupić apple

😉

Mam 6 letniego Samsunga nu8002 65” , wysoki w tamtym czasie model , rok temu tesciu kupil Sony 55” lcd top model i jakosc mojego samsunga jest wyzsza i on tez to stwierdza . Ja bylem fanem panasa ale oni porzucili totalnie lcd a oleda nie kupie. 
dla mnie samsung ma bardziej naturalne kolory z lekkim podkreceniem zeby sie podobaly a sony ma lepsza reprodukcje palety barw ale jest zbyt jasny co tworzy efekty halo ktore wkurzaja i generalnie obraz zbyt przejaskrawiony do wieczornego ogladania , nawet w trybie cinema. 
ja wole dlatego samsunga bo podaje obraz bardziej przyjemny dla oka , niemeczacy.

btw kalibracja must have w kazdym tv 

21 godzin temu, Audiolubny napisał:

sony ma lepsza reprodukcje palety barw ale jest zbyt jasny co tworzy efekty halo ktore wkurzaja i generalnie obraz zbyt przejaskrawiony do wieczornego ogladania , nawet w trybie cinema.

Wystarczy włączyć czujnik światła:

- Automatyczny poziom luminacji  / wł
- Automatyczna krzywa odcieni / wł

Nie wiem czy to tak poprawi i jednoczesnie nie pogorszy calego odbioru efektow hdr, jak kupowalem swojego samsunga tez w pierwszej kolejnosci chcialem kupic sonego ale przewazyly 3 rzeczy:

1. Ziarno na obrazie nienaprawialne 

2. efekt halo

3. promka na samsunga o 1000 zl 

Dla HDR masz oddzielne ustawienia

Ziarno jest naprawialne
sa opcje:
- redukcja przypadkowych zakłóceń - wylaczone, minimalnie, średnio, mocno, automatycznie
- redukcja cyfrowych zakłóceń - wylaczone, minimalnie, średnio, mocno, automatycznie

ale trzeba z ustawieniem, bo za bardzo wygładzi, ogólnie dobrze to działa i stare filmy przyjemniej się ogląda.
u mnie ten filtr przypadkowych zaklocen jest wylaczony , ten drugi mam automat, musialem tylko wlaczyc automat dla "reality creation"  to następny filtr który poprawia detal ktory został przytłumiony przez filtr "usuniecie zakłóceń"

• Moderatorzy
W dniu 24.01.2025 o 12:26, chcheckitout napisał:

W przypadku Sony to kupa siana 65 vs 77

Zobacz Hisense U8

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Co viekawego w branży MiniLED:

Ten producent telewizorów chce ZREWOLUCJONIZOWAĆ rynek niedrogich modeli! 3 kluczowe zmiany

Ukryta Zawartość

92% pokrycia przestrzeni barwowej Rec.2020. Tego nie ma nawet QD-OLED. O zwykłym OLED WRGB nie wspominając.

Czekam z zaciekawieniem kiedy sekta OLED zacznie swoim zwyczajem robić dobrą minę do złej gry i pospieszy z informacją, że to nikomu do niczego niepotrzebne. Przecież to samo robią z jasnością w którym to parametrze OLEDy wymiękają.

Ukryta Zawartość

6 godzin temu, Bobcat napisał:

Co viekawego w branży MiniLED:

Ten producent telewizorów chce ZREWOLUCJONIZOWAĆ rynek niedrogich modeli! 3 kluczowe zmiany

Ukryta Zawartość

92% pokrycia przestrzeni barwowej Rec.2020. Tego nie ma nawet QD-OLED. O zwykłym OLED WRGB nie wspominając.

Czekam z zaciekawieniem kiedy sekta OLED zacznie swoim zwyczajem robić dobrą minę do złej gry i pospieszy z informacją, że to nikomu do niczego niepotrzebne. Przecież to samo robią z jasnością w którym to parametrze OLEDy wymiękają.

To bardzo dobrze, że TCL takie coś opracowało. 2% więcej BT2020 od QD-OLED. Na pewno się przyda.

Na te chwilę tym samym rozwiązaniem RGB Trichroma chwali się Hisense w 116-to calowym modelu UX, którego cena netto pokazuje się jak dodamy trzy zera do rozmiaru przekątnej.

Może zejdźmy na ziemię...

A TCL, oprócz rewolucji w LCD, ma coś przełomowego w OLED:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala
6 minut temu, konradskala napisał:

Może zejdźmy na ziemię...

Nie mówiłem? Już się zaczyna dezawuowanie. Przecież tylko postęp technologiczny w obszarze OLED jest godny uwagi. Np. MLA, które otrąbione jako giga sukces i nokautująca odpowiedź na QD-OLED po 2 latach obecności na rynku poszło na śmietnik historii. 

• Pokaż nowe odpowiedzi