Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, .:Gerard:. napisał:

Bierz 100 cali, mam w pokoju gościnnym 85 cali, można oglądać z 3 i 4 m, 100 cali tez by pasował.

Też się zastanawiam  75 czy 85 cali , odległość 330 cm od - do ściany , ale oglądanie wyjdzie jakieś 270 cm , czy to nie będzie za blisko na 85?

KALIBER vel rydz .

21 godzin temu, Pan Nikt napisał:

720p z DVD po upscalingu

Dla mnie to w ogóle jest katastrofa nawet na 50", ale co kto lubi 🙂

?👈

1 godzinę temu, KALIBER napisał:

Też się zastanawiam  75 czy 85 cali , odległość 330 cm od - do ściany , ale oglądanie wyjdzie jakieś 270 cm , czy to nie będzie za blisko na 85?

Na większym ekranie sa inne doznania, jak będziesz miał dobry sygnał to 85 cali, jak średni to mniejszy.

Niby temat kombinacji z matrycami LCD znany od lat, ale żeby od razu do sądu?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ja jednak wezmę 77. Siedzę od tv około 2,5 metra. Tylko poczekam na te nowe LG. Chwalą się już niespotykaną jasnością. Zobaczymy. Byłem zdecydowany już na Bravie 8 ale zobaczę jak się temat rozwinie.

Kiedyś miałem JVC RS2000 w pokoju kinowym z wyświetlanym obrazem na ekranie 140 cali, miejsce siedzące było 4 metry zaś w salonie w niezaadaptowanym pomieszczeniu 100 cali z odległości 3,5 metra i mi nie przeszkadzało oglądanie Canal+ online czy to też materiałów z płyt Blu Ray. Niestety teraz kanapa powędrowała do przodu o pół metra i się zastanawiam czy ten 100 cali nie będzie za duży, głównie oglądam filmy w 21:9 więc z pasami na dole jak i u góry gdzie automatycznie ekran robi się mniejszy... 

Muszę to dobrze przemyśleć🤔

Jeśli nie przeszkadzały ci takie rozdzielczości z takich odległości to chyba nie potrzebie pytasz. Bierz jak największy po prostu. 

?👈

LG królem telewizorów OLED. Traci jednak w kluczowej części rynku TV

Źródło: Komputer Świat

Ukryta Zawartość

"światowa sprzedaż telewizorów w 2024 r. osiągnęła 208,8 mln sztuk, z czego OLED-y to 6,07 mln"

Czyli OLEDy stanowią 2.9% rynku. 

I to by było na tyle. 

Światowa motoryzacja to niezliczona ilość sprzedanych Opli, VW, Fiatów, Citroenów, Toyot, Hond, Hyundai. A nie śladowe liczby Rolls-Royce, Bugatti, Ferrari. 

Ukryta Zawartość

6 minut temu, Ajothe napisał:

A ktoś tu zachwyca się ilością sprzedanych TV? Liczy się jakość, Ja wolałbym mieć Bugatti od Hyundaia 😃

Życzę Ci z całego serca, aby Cię było na niego stać. 

Norma to masówka. Nie niszowe ekstrema. 

16 minut temu, Ajothe napisał:

Dziwna jest ta Twoja obsesja 🤔

Mam prawo czegoś nie lubić. Zabronisz mi? 

Może nawet nie jest to u mnie kwestia nielubienia. Po prostu nie stawiam OLEDa na ołtarzyku i nie klęczę przed nim. Jednocześnie walczę z wdeptywaniem LCDków w glebę i obrzucaniu ich fekaliami. Bowiem są LCDki które na to zasługują i są porównywalne jakością z OLEDami.

Edytowane przez Bobcat

To jest obsesja, a Oledy to żaden luksus, dużo osób kupuje telefony w takiej cenie. 

22 minuty temu, Bobcat napisał:

Bowiem są LCDki które na to zasługują i są porównywalne jakością z OLEDami.

Jak dla kogo. 

1 godzinę temu, Bobcat napisał:

LG królem telewizorów OLED. Traci jednak w kluczowej części rynku TV

Źródło: Komputer Świat

Ukryta Zawartość

"światowa sprzedaż telewizorów w 2024 r. osiągnęła 208,8 mln sztuk, z czego OLED-y to 6,07 mln"

I to by było na tyle. 

Światowa motoryzacja to niezliczona ilość sprzedanych Opli, VW, Fiatów, Citroenów, Toyot, Hond, Hyundai. A nie śladowe liczby Rolls-Royce, Bugatti, Ferrari. 

Czyli VW czy Fiat jest lepszy od byle jakiego Ferrari czy Rolsa. 

Ale logika 🤣 

Ukryta Zawartość

?👈

26 minut temu, Ajothe napisał:

To jest obsesja, a Oledy to żaden luksus, dużo osób kupuje telefony w takiej cenie. 

Nie o luksus chodzi gdyż takowego nie ma. Śmieszny jest kult. Zakrawający o sektę. 

26 minut temu, Ajothe napisał:

Jak dla kogo. 

Dla każdego, kto nie jest zaślepionym fanatykiem OLEDów. 

4 minuty temu, rafal735r napisał:

Czyli VW czy Fiat jest lepszy od byle jakiego Ferrari czy Rolsa. 

Ale logika 🤣 

Gdzie powiedziałem, że jest lepszy? 

Powiedziałem tylko, że VW i Fiat decydują o obliczu światowej motoryzacji. Nie Ferrari i nie Rolls-Royce. 

Proszę nie manipulować.

Edytowane przez Bobcat
5 minut temu, Bobcat napisał:

Nie o luksus chodzi gdyż takowego nie ma. Śmieszny jest kult. Zakrawający o sektę. 

To istnieje jedynie w Twojej głowie i jest efektem dziwnej obsesji 🤔

5 minut temu, Ajothe napisał:

To istnieje jedynie w Twojej głowie i jest efektem dziwnej obsesji 🤔

W mojej głowie? Wystarczy poczytać wpisy w tym wątku.

Nie widać tu żadnej sekty, można odnieść natomiast wrażenie, że masz obsesję i zwalczanie OLEDÓW jest Twoim życiowym celem 🙂

56 minut temu, Ajothe napisał:

zwalczanie OLEDÓW jest Twoim życiowym celem 🙂

Raczej moim hobby.

57 minut temu, Ajothe napisał:

Nie widać tu żadnej sekty

Sekciarze może i nie widzą. Ale to normalne.

Godzinę temu, Bobcat napisał:

Raczej moim hobby.

Sekciarze może i nie widzą. Ale to normalne.

Serio, daj sobie spokój, bo to bez sensu. 

4 godziny temu, Bobcat napisał:

"Firma LG ujawniła, że monitory OLED stanowią już 22% całego rynku monitorów do gier, czyli więcej niż na rynku telewizorów, gdzie OLEDy to 18% wszystkich telewizorów."

Skąd taka rozbieżność??? Czy chodzi tylko o LG?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez konradskala

Dobre, Bobcat woli masówkę i bardzo się tym szczyci. Można i tak.

Ludzie, jak widać, mają też ciekawe hobby, np zwalczanie oledów.

🙂

Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

Nie powiedziałem co lubię, a jedynie co decyduje o obliczu światowego rynku. 

Godzinę temu, konradskala napisał:

Skąd taka rozbieżność???

Podałem statystyki z całego świata  

Edytowane przez Bobcat
36 minut temu, Bobcat napisał:

Podałem statystyki z całego świata 

Jeżeli tak, to po pierwsze wypada wziąć pod uwagę, że ostatnie 11 lat na całym świecie był JEDEN producent matryc OLED czyli LG. Trudno żeby w pojedynkę zawojował rynek.

A po drugie, skoro:

5 godzin temu, Bobcat napisał:

Bowiem są LCDki które na to zasługują i są porównywalne jakością z OLEDami.

to wypada porównać sprzedaż telewizorów OLED i porównywalnych LCD, czyli z półki premium. A tam wyniki idą łeb w łeb. 

Jak jest u was w LG z wygaszaczem? Dowiedziałem się od konsultanta że w którejś aktualizacji wydłużyli czas włączenia aż do 30min. Śmieszne to trochę i wygląda jakby celowo to zrobili żeby ekran dostawał po jajach. Ogólnie słabe posunięcie ze strony producenta. 

Oczywiście po zapytaniu czemu tak robią i że to skraca żywotność, dostałem. 

"Algorytmy, które służą ochronie panelu OLED są wystarczające. Producent wprowadził takie rozwiązanie wykonując wcześniej szereg testów i wcześniejsze włączanie wygaszacza nie jest niezbędne." 

Godzinę temu, bubusia napisał:

Ludzie, jak widać, mają też ciekawe hobby, np zwalczanie oledów.

Producenci smartfonów powinni wrócić do LED jak takie wypasione. 

Edytowane przez rafal735r

?👈

Ukryta Zawartość

OLEDy coraz bardziej zagrożone. 

Technologię RGB MiniLED będzie w swojej ofercie 2025 miał również TCL.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Technologię RGB MiniLED będzie w swojej ofercie 2025 miał również TCL.

Jak na razie TCL wprowadziło modele QM6 i QM7, które oprócz nowostki zwanej "Halo Blooming" mającej na celu redukcję poświaty wokół jasnych obiektów, nie mają nic wspólnego z w/w technologią.

"TCL nie potwierdziło jednak terminu wprowadzenia panelu RGB Mini LED na rynek."

Źródło:

Ukryta Zawartość

Natomiast kolejny chiński producent, czyli Hisense, owe RGB MiniLED w tym roku zastosuje jedynie w topowym 116-calowym modelu, kosztującym na nasze ok. 120 tys, który najprawdopodobniej nigdy nie trafi na europejski rynek - podobnie jak jego poprzednik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nic nie jest bardziej zagrożone. Będą zarówno oledy jak i ledy na rynku. Oled zapewnia idealny kontrast, bez kombinacji i najlepszy czas reakcji. Nie byłoby nigdy żadnego tematu czy LED czy OLED, bo wiadomo z góry co jest najlepsze, tylko nadal są (już dużo mniejsze ale są) obawy o trwałość i wypalenia. Żeby LED miał jakość zbliżającą się do oled, to musi być cholernie drogi, bo te wszystkie mini Ledy do 10k to odstają w ciemnych scenach, albo mają mało stref albo mniej lub więcej spieprzone algorytmy, jak ktoś miał oleda i się przyzwyczaił do czegoś świetnego to trudno byłoby mu zaakceptować coś gorszego. Nowe Led RGB mają mieć jedną istotną zaletę (ale okaże się w praniu) poza innymi marketingowymi bzdetami typu "absurdalnie wysoka jasność", więc powinien to być odczuwalny skok w jakości, zwłaszcza w przypadku tańszych tv z mniejszą ilością stref.

"Mniej problemów z podświetleniem (blooming) – bez względu na to, jak precyzyjne jest podświetlenie mini-LED, trudno jest uniknąć niepożądanych rozjaśnień wokół jasnych obiektów na czarnym tle. W przypadku podświetlenia RGB są one jednak mniej zauważalne, ponieważ mają ten sam kolor co podświetlenie i nie są białe"

9 minut temu, don111 napisał:

Nic nie jest bardziej zagrożone.

Syndrom wyparcia.

12 minut temu, konradskala napisał:

kolejny chiński producent, czyli Hisense, owe RGB MiniLED w tym roku zastosuje jedynie w topowym 116-calowym modelu, kosztującym na nasze ok. 120 tys, który najprawdopodobniej nigdy nie trafi na europejski rynek - podobnie jak jego poprzednik.

Cena wynika z wielkości, nie nowej technologii  

14 minut temu, konradskala napisał:

Jak na razie TCL wprowadziło modele QM6 i QM7, które oprócz nowostki zwanej "Halo Blooming"

Tak, ale zapowiadają również RGB MiniLED. 

15 minut temu, don111 napisał:

poza innymi marketingowymi bzdetami typu "absurdalnie wysoka jasność"

MiniLEDy zawsze byly lepsze od OLEDów pod względem jasności. Dlatego zwolennicy OLEDów, robiąc dobrą minę do złej gry, próbują dezawuować ten parametr, nazywając do "nieistotnym". Tylko dlaczego LG chwili się wszem i wobec, że G5 będzie jaśniejszy od G4 (i to znacznie)? Dlaczego przedstawia to jako duży technologiczny krok naprzód? To w końcu jak jest? Jasność jest istotna czy nieistotna? Chyba jednak to pierwsze skoro czołowy producent OLEDów się o nią bije? 

• Pokaż nowe odpowiedzi