Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizory - trendy, nowości - wątek zbiorczy

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Mogę. Ale nie chcę. Nie mam zwyczaju mówić naprawdy. Gdyż wiem.

Widziałem powyżej co napisałeś to już się nieprz......am.

2 godziny temu, Bobcat napisał:

Nieprawda. Podstawowe LG osiągają mniej.

Nieprawda.

56 minut temu, Bobcat napisał:

Jesteś w błędzie. 

Wiem że coś napiszesz. Dzidziuś musi przecież mieć ostatnie słowo.

Kontrast podstawowych modeli LG:

UP7000 - natywny 1258 - lokalnego wygaszania brak

UP8000 - natywny 903 - lokalnego wygaszania brak

Natomiast Nano85 ma natywny 1558 z lokalnym wygaszaniem 1697.

Ale oczywiście trzeba było odpysknąć że to "nieprawda".

Ja też wiem co napiszesz.

49NANO 863NA - 841:1

55NANO 863PA - 990:1

Matryce IPS

Edytowane przez konradskala
26 minut temu, konradskala napisał:

Ja też wiem co napiszesz.

Matryce IPS

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Istnieją granice bezczelności, które stale przekraczasz. Po prostu ordynarnie po chamsku kłamiesz. Masz powyżej dowód. Natywny 1558, z lokalnym wygaszaniem 1697. 55" IPS.

Nano 85 i 86 są tym samym modelem, różnią się podstawką. Piszą o tym w tekście. 

Pajacuj dalej.

Ukryta Zawartość

8 minut temu, Bobcat napisał:

Ukryta Zawartość

Istnieją granice bezczelności, które stale przekraczasz. Po prostu ordynarnie po chamsku kłamiesz. Masz powyżej dowód. Natywny 1558, z lokalnym wygaszaniem 1697. 55" IPS.

Nano 85 i 86 są tym samym modelem, różnią się podstawką. Piszą o tym w tekście. 

Pajacuj dalej.

Nagle polubiłeś się z rankingami i testami? Co za odmiana!

To czytaj czy coś co napisałem powyżej nie się nie zgadza

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, konradskala napisał:

To czytaj czy coś co JA napisałem powyżej się nie zgadza.

Ukryta Zawartość

Native Contrast  1,558 : 1

Contrast with local dimming  1,697 : 1

15 minut temu, konradskala napisał:

Nagle polubiłeś się z rankingami i testami?

To nie jest kwestia czy ja lubię testy czy nie. Nigdy się na ten temat nie wypowiadałem. Jedynie napisałem że testy nie są dla mnie podstawowym kryterium przy podejmowaniu decyzji zakupowych.

Cały czas podpierasz się testami więc za pomocą testu udowodniłem że kłamiesz. Najskuteczniej jest pokonać przeciwnika jego własną bronią. Udowodniłem że mam poparcie na to, co piszę.

Ukryta Zawartość

38 minut temu, Bobcat napisał:

Cały czas podpierasz się testami więc za pomocą testu udowodniłem że kłamiesz. Najskuteczniej jest pokonać przeciwnika jego własną bronią. Udowodniłem że mam poparcie na to, co piszę.

Ja udowodniłem to samo.

A żeby uściślić o jakim modelu rozmawiamy. Czy Twój to model to 55NANO85UNA ?

Edytowane przez konradskala
4 minuty temu, konradskala napisał:

Ja udowodniłem to samo.

G..no udowodniłeś. Co to w ogóle jest ten Geex? RTINGS.com to marka światowa. W porównaniu ze szczegółowością, kompletnością i profesjonalizmem  ich testów - Geex jawi się jako prymitywna, tandetna amatorszczyzna. Pogadanka pana Heniutka o "testach" które przeprowadził u szwagra w szopie.

1 godzinę temu, konradskala napisał:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oni akurat lubią się mijać z prawdą, opisują funkcje TV, których nie ma więc czasem warto się zastanowić czy fizycznie mają dany egzemplarz.

Ja kupiłem 55 nano za ~1980 zł ale jest to mój pierwszy i raczej ostatni LG, sam TV spoko ale webos tragedia

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez fetek

No to się zrehabilitowałem RTINGS.com. Ty natomiast przywaliłeś Geex. Ta litera "g" na początku nazwy jest bardzo symptomatyczna.

12 minut temu, fetek napisał:

Oni akurat lubią się mijać z prawdą, opisują funkcje TV, których nie ma więc czasem warto się zastanowić czy fizycznie mają dany egzemplarz.

Dziękuję. Nie mam pytań. Można było odnieść wrażenie że te ich "testy" są robione w szopie u szwagra, a okazuje się że w ogóle są nierobione. Siedzi gościu przed kompem, patrzy w sufit (lub fusy od kawy) i zmyśla.

No ale to są autorytety niejakiego @konradskala. I jeszcze powiada, że w oparciu o nich coś "udowodnił".

Edytowane przez Bobcat
43 minuty temu, Bobcat napisał:

No to się zrehabilitowałem RTINGS.com. Ty natomiast przywaliłeś Geex. Ta litera "g" na początku nazwy jest bardzo symptomatyczna.

Dziękuję. Nie mam pytań. Można było odnieść wrażenie że te ich "testy" są robione w szopie u szwagra, a okazuje się że w ogóle są nierobione. Siedzi gościu przed kompem, patrzy w sufit (lub fusy od kawy) i zmyśla.

No ale to są autorytety niejakiego @konradskala. I jeszcze powiada, że w oparciu o nich coś "udowodnił".

Także dziękuję.

No to nic tylko się cieszyć! To wspaniałe, że testerzy ze strony na "R" tak rzetelnie testują telewizory. I na całe szczęście nie korzystają z Twoich wzorów małpiej matematyki "cena/jakość" które tak lubisz. Z pewnością zauważyli ten milowy kroki w ewolucji LED-ów, przepiękne kolory, świetną czerń i całą masę innych pozytywnych cech Twojego NANO i w efekcie umieścili go na... 98 miejscu w rankingu.

Nie wiem w czym wy macie problem, każdy kupuje co chce, za swoje pieniądze które zarobił nie ukradł. Jak komuś starcza LED to spoko, są modele naprawdę dobre ale kosztują więcej niż przeciętny a nawet średni nano a sam kontrast to nie wszystko.

Ja z obrazu jestem zadowolony, jak na TV za 2000 jest bardzo dobrze. Niestety warunkiem jest chociaż podstawowa kalibracja bo profile fabryczne są tragiczne.

Edytowane przez fetek
12 hours ago, Bobcat said:

RTINGS.com to marka światowa

Wg kogo Bobcat?

9 hours ago, fetek said:

Niestety warunkiem jest chociaż podstawowa kalibracja bo profile fabryczne są tragiczne.

To nie jest do końca prawda. Wszystko zależy od modelu a nawet egzemplarza.

9 hours ago, fetek said:

Nie wiem w czym wy macie problem, każdy kupuje co chce, za swoje pieniądze które zarobił nie ukradł

Fetek

my nie mamy z tym najmniejszego problemu. Mamy problem jak ktoś nam mówi ze Golf to w zasadzie 90% C63 AMG uzywajac porownania moto. Prostrate jack parasol.

1 godzinę temu, jackk napisał:

A nawet kraju przeznaczenia. Nie od dziś wiadomo, że na rynek amerykański idą lepsze jakościowo sprzęty. Jeśli się nie mylę na kanadyjski także.

2 godziny temu, jackk napisał:

Faktycznie  modelowo wyższy i dużo droższy samsung (którego też mam) problem nie jest aż tak denerwujący ale też występuje. W Moim LG i tych co oglądałem do 4k w markecie była po prostu tragedia.  

11 minut temu, konradskala napisał:

A nawet kraju przeznaczenia. Nie od dziś wiadomo, że na rynek amerykański idą lepsze jakościowo sprzęty. Jeśli się nie mylę na kanadyjski także.

myślisz że ten mit jeszcze obowiązuje ? wydaje mi się że dzisiaj dostają ten sam chłam tylko bez celowego postarzania produktu i innych odchudzających zabiegów. .

Myślę, że tak. Rynek za oceanem rządzi się nieco innymi prawami i wymaganiami niż na starym kontynencie.

19 godzin temu, konradskala napisał:

w efekcie umieścili go na... 98 miejscu w rankingu

Mój Sony KD-55X85J

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  zajmuje zaledwie 60 miejsce w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nadal czytam opinie w tym wątku. I mimo to ciągle jestem zadowolony z jakości jego obrazu i dźwięku, wielości funkcji i łatwości obsługi i innych taki dupereli. Może ze mną coś nie tak? 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Zyzol
Przeredagowałem zdanie.
3 hours ago, Zyzol said:

Mój Sony KD-55X85J

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  zajmuje zaledwie 60 miejsce w

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Nadal czytam opinie w tym wątku. I mimo to ciągle jestem zadowolony z jakości jego obrazu i dźwięku, wielości funkcji i łatwości obsługi i innych taki dupereli. Może ze mną coś nie tak? 😉

G1 jest numerem jeden w tym rankingu???

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 5.12.2021 o 21:49, konradskala napisał:

na całe szczęście nie korzystają z Twoich wzorów małpiej matematyki "cena/jakość" które tak lubisz.

Pozwolę sobie nie zgodzić się z takim (skądinąd obraźliwym) określeniem. Mało jest osób, które kupują sprzęt audio/video na zasadzie "cena nie gra roli". Znakomita większość ma jakieś ograniczenia budżetowe, inne potrzeby życiowe. Dlatego kieruje się właśnie takim kryterium, starając się w ramach środków jakie chcą na zakup przeznaczyć uzyskać możliwie jak najwięcej. 

Indeks którym się kieruję jest prosty:

(całościowa ocena RTINGS.com × 1000) / cena w PLN

albo (jak kto woli, na jedno wychodzi):

całościowa ocena RTINGS.com / cena w kPLN.

Biorąc pod uwagę kompleksowość ich testów i ocen - powyższy indeks wydaje się być obiektywny. Jeśli ktoś ma do zaproponowania inny - chętnie się z nim zapoznam. 

Panowie a tak z innej beczki. 1 CZY jest sens inwestować w kabel hdmi  który łączy  dekoder z tv? 2 .czy jest sens kupić lepszy kabel internetowy  który łączy dekoder z routerem??

31 minut temu, Ronaldo9 napisał:

Panowie a tak z innej beczki. 1 CZY jest sens inwestować w kabel hdmi  który łączy  dekoder z tv? 2 .czy jest sens kupić lepszy kabel internetowy  który łączy dekoder z routerem??

Po HDMI przekaz masz cyfrowy - albo obraz jest albo nie ma. Jak Ci przerywa, klatkuje, wypada z gniazda to wymień, jeśli nie to nie zawracaj sobie głowy. No chyba że korzystasz z ARC lub eARC to od razu kup sobie wersję 2.1.

Z kablem ethernet jest podobna historia.

3 godziny temu, konradskala napisał:

przekaz masz cyfrowy - albo obraz jest albo nie ma.

Że to nieprawda, to pokazuje choćby telewizor odbierający telewizję naziemną - podając procent odbieranego sygnału.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - tutaj opowieść o tym, co sam zauważam na kablach cyfrowych, m.in. HDMI.

4 godziny temu, Ronaldo9 napisał:

CZY jest sens inwestować w kabel hdmi  który łączy  dekoder z tv?

Jako coś, co daje jakąś tam podstawową ale bardzo pozytywną poprawę polecam Wireworlda Sphere, wg mnie dobrze sprawdzi się w powyższym zastosowaniu.

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, miś1185 napisał:

Że to nieprawda, to pokazuje choćby telewizor odbierający telewizję naziemną - podając procent odbieranego sygnału.

A do czego jest potrzebny kabel HDMI przy odbiorze sygnału naziemnego? Do czego wg Ciebie służy antena?

1 godzinę temu, miś1185 napisał:

Jako coś, co daje jakąś tam podstawową ale bardzo pozytywną poprawę polecam Wireworlda Sphere, wg mnie dobrze sprawdzi się w powyższym zastosowaniu.

Tak samo dobrze sprawdzi się każdy inny przewód, byle solidnie wykonany.

20 godzin temu, konradskala napisał:

A do czego jest potrzebny kabel HDMI przy odbiorze sygnału naziemnego? Do czego wg Ciebie służy antena?

Bardzo trafnie zauważasz, iż antena różni się od kabla HDMI! 🙂 Zauważ również z mojego skrajnie uproszczonego przykładu, iż dla odbiornika cyfrowego nie ma wyłącznie dwóch pozycji pod tytułem:

W dniu 8.12.2021 o 11:55, konradskala napisał:

Po HDMI przekaz masz cyfrowy - albo obraz jest albo nie ma.

20 godzin temu, konradskala napisał:

Tak samo dobrze sprawdzi się każdy inny przewód, byle solidnie wykonany.

Nie mam nic przeciwko jeśli ktoś chce na tym poprzestać. Kolega Ronaldo9 jednak pyta, czy warto "inwestować" - ja przetestowałem takie połączenia i wg mnie zdecydowanie tak. I jeśli dopłacać cokolwiek powyżej "zwykłych", ale - zgodnie z Twoją poradą - solidnych kabli, to do Wireworlda Sphere wzwyż. Przy czym do zastosowań jak kolegi wyżej, wg moich doświadczeń (prócz tanich i bardziej lub mniej solidnych, były to Wireworld Island, Sphere, Audioquest Carbon) może ten model okazać się kablem docelowym. Pozdrawiam serdecznie. 🙂

8 minut temu, miś1185 napisał:

ie mam nic przeciwko jeśli ktoś chce na tym poprzestać. Kolega Ronaldo9 jednak pyta, czy warto "inwestować" - ja przetestowałem takie połączenia i wg mnie zdecydowanie tak. I jeśli dopłacać cokolwiek powyżej "zwykłych", ale - zgodnie z Twoją poradą - solidnych kabli, to do Wireworlda Sphere wzwyż. Przy czym do zastosowań jak kolegi wyżej, wg moich doświadczeń (prócz tanich i bardziej lub mniej solidnych, były to Wireworld Island, Sphere, Audioquest Carbon) może ten model okazać się kablem docelowym. Pozdrawiam serdecznie. 🙂

Rozumiem, że przetestowałeś. I uważasz, że warto.

Mógłbyś napisać jakie korzyści osiągnąłeś po wymianie sprawnego przewodu HDMI na inny, też sprawny?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - zbieżne z tymi, przy czym sam nie zachwycam się tak tymi tańszymi od Sphere kablami. Ja to i tak do dźwięku "inwestuję" w coś lepszego, Sphere w obrazie mi już odpowiada, natomiast z dźwiękiem to podejrzewam (bo nie sprawdzałem), że można znacznie lepiej od AQ Carbona. Dlatego u mnie obecnie wygląda to tak: transport->AQ Carbon->amplituner->Sphere->TV. Mój wpis o dźwięku, plus kolejnych kilkanaście jeśli chcesz dyskusję poczytać: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

7 minut temu, miś1185 napisał:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  - zbieżne z tymi, przy czym sam nie zachwycam się tak tymi tańszymi od Sphere kablami. Ja to i tak do dźwięku "inwestuję" w coś lepszego, Sphere w obrazie mi już odpowiada, natomiast z dźwiękiem to podejrzewam (bo nie sprawdzałem), że można znacznie lepiej od AQ Carbona. Dlatego u mnie obecnie wygląda to tak: transport->AQ Carbon->amplituner->Sphere->TV. Mój wpis o dźwięku, plus kolejnych kilkanaście jeśli chcesz dyskusję poczytać: 

Ukryta Zawartość

Wpięcie Premium BPE102w pomiędzy odtwarzacz Blu-ray a telewizor pozwoliło zaryzykować tezę, że to najlepiej wydane
50 zł w historii testów „HFiM”. Wszystkie aspekty obrazu uległy poprawie. Lepsze było nasycenie kolorów, rozdzielczość i czytelność dalszych planów, a pod względem wyrazistości konturów zmiany stały się wręcz zaskakujące. W czasie dłuższego oglądania niby nie było widać nic zachwycającego, ale powrót do zwykłego przewodu wyraźnie pogorszył czystość i nasycenie barw. Te same sceny oglądane na „zwyklaku” sprawiały wrażenie, jakby zostały
nakręcone w pochmurny dzień.

OK, podobne "przeżycia" przeczytałem po raz pierwszy pewnie ze 20 lat temu. Jestem już dużym chłopcem, wiem że jest grudzień, ale ja nie wierzę w Św. Mikołaja.

Kilka miesięcy temu robiłem instalację dla obiektu gdzie wymagane były nie jedno- czy dwumetrowe przewody HDMI a 30-to metrowe kable. Przy podpięciu TV zaraz obok źródła krótkim przewodem i kolejne podpięcie tym długim nie było absolutnie żadnej różnicy

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlatego zwróciłem uwagę, iż z mojej perspektywy przesadnie się w tym teście zachwycają tymi tańszymi kablami, jakby każde kolejne 50zł dodawało coś wielkiego, a ja tak tego nie widzę.

4 minuty temu, konradskala napisał:

30-to metrowe kable. Przy podpięciu TV zaraz obok źródła krótkim przewodem i kolejne podpięcie tym długim nie było absolutnie żadnej różnicy

Długich nie używam, jedynie czytam niejednokrotnie o tym, jakie ludzie przy nich mają kłopoty - np. zwinięty i podłączony blisko TV czy projektora - działa, a rozciągnięty już nie, bo najpewniej na swej długości zbiera za dużo zakłóceń. Ale to tylko rozstrzyga działa-nie działa, natomiast moje poprzednie wpisy odnoszą się do tego "jak działa". W sumie - z mojej strony wyczerpałem temat podzielenia się moimi doświadczeniami, i kto będzie chciał to przetestuje na sobie, a kto nie to nie. 🙂

• Pokaż nowe odpowiedzi