Skocz do zawartości
IGNORED

DAC RME ADI-2 czy aż taki dobry...?

Rekomendowane odpowiedzi

49 minut temu, Piopio napisał:

Sabaj ma najlepszy stosunek cena/jakość jaki kiedykolwiek istniał w audio. Moim zdaniem. 

ADI2 ma najlepszy stosunek cena/możliwości jaki kiedykolwiek istniał w audio. IMHO

8 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

ADI2 ma najlepszy stosunek cena/możliwości jaki kiedykolwiek istniał w audio. IMHO

Jestem zadowolony z adi

Edytowane przez Pseudodrummer

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

7 minut temu, Pseudodrummer napisał:

ja jestem zadowolony z adi

Ja też. I z premedytacją kupiłem go z powodu możliwości.

Porównywałem go też z Chord-em z który miał być bez szans, miał "nie grać".
Z iFi iDSD Signature też z kumplem żeśmy konfrontowali.

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Ja też. I z premedytacją kupiłem go z powodu możliwości.

Porównywałem go też z Chord-em z który miał być bez szans, miał "nie grać".
Z iFi iDSD Signature też z kumplem żeśmy konfrontowali.

No mozliwosci sa przeogromne,poza,moim zdaniem,dobrym brzmieniem.
U mnie najwięcej zmieniło sie w basie,a regulacja barwy to bajka

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

27 minut temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Raczej nie 😉 Nie kosztuje wcale tak mało. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

5 minut temu, Piopio napisał:

Raczej nie 😉 Nie kosztuje wcale tak mało. 

To jest pojęcie względne. Chord jest droższy a nawet nie ma wyświetlacza tylko komunikuje się z użytkownikiem kolorami świecenia LED.

9 minut temu, xajas napisał:

Mozliwosci tez ma wcale tak malo

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Znasz je?

Znasz inny DAC. Ktory ma takie mozliwosci? Konkretnie?

Ej,umawialismy się,że nie kopiemy słyszącego....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Pseudodrummer

2 minuty temu, Pseudodrummer napisał:

Ej,umawialismy się,że nie kopiemy słyszącego....

spoko, teraz i tak eversolo wszystko walcuje 🙂 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

6 minut temu, marcinmarcin napisał:

spoko, teraz i tak eversolo wszystko walcuje 🙂 

Tak,to DMP-A8 za 10 koła....🙂

Sam sie zastanawiałem,ale że nie korzystam ze streamingu,i z kompresji stratnej MQA,więc....

8 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Tak,to DMP-A8 za 10 koła....🙂

to był żart akurat 😉 a co do funkcjonalności to na volumio też mam plugin do camilla dsp, ale nie korzystam...

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

na volumio też mam plugin do camilla dsp, ale nie korzystam...

No,trudna sprawa.
Skomplikowana....

to róznica między tworzeniem a konsumowaniem

16 minut temu, Pseudodrummer napisał:

to róznica między tworzeniem a konsumowaniem

Ja dziś konsumuje 🙃🫣

BTW ‐ na wątku Eversolo widzę że w a6 też chyba wprowadzili korektor parametryczny...

1 minutę temu, marcinmarcin napisał:

Ja dziś konsumuje 🙃🫣

BTW ‐ na wątku Eversolo widzę że w a6 też chyba wprowadzili korektor parametryczny...

Tak,a6 ma parametryk,ale nie ma dsp...

1 hour ago, przemak said:

Wejścia combo, jakie są w tych urządzeniach, nie mają blokady wejścia jack, blokuje się tylko XLR.

Heh, racja 🤦‍♂️

W takim razie od teraz przestanę naciskać ten przycisk blokady przy wyjmowaniu TRSa 😅

Łatwo nie wychodzi, więc pewnie jak próbowałem za pierwszym razem i nie szło, to wcisnąłęm przycisk i pociągnąłem mocniej, no i się wkręciłem, że blokada jest.

2 minuty temu, danadam napisał:

Heh, racja 🤦‍♂️

W takim razie od teraz przestanę naciskać ten przycisk blokady przy wyjmowaniu TRSa 😅

Łatwo nie wychodzi, więc pewnie jak próbowałem za pierwszym razem i nie szło, to wcisnąłęm przycisk i pociągnąłem mocniej, no i się wkręciłem, że blokada jest.

Zawsze łatwiej włożyć-jak wyjąć...

6 minut temu, danadam napisał:

Heh, racja 🤦‍♂️

Te gniazda combo są bardzo dobre, jack siedzi porządnie. Są też całkiem tanie i na razie nie ma podróbek za bardzo. Niestety, możliwe są tylko w jedną stronę...

nagrywamy.com

Godzinę temu, Pseudodrummer napisał:

Tak,a6 ma parametryk,ale nie ma dsp...

to też jest dsp...

2 godziny temu, xajas napisał:

Znasz inny DAC. Ktory ma takie mozliwosci? Konkretnie?

Znam,  Behringer DEQ2496 🙂 
Możliwości kreacji brzmienia większe niż w ADI, większa ilość wejść i wyjść. Ale brak możliwości audio po USB i 'tylko' 96kHz oraz brak wzmacniacza słuchawkowego na pokładzie.
Mam jednego prawie nowego w pudełku z papierami - dźwiękowo jako DAC nie gra dla mnie tak jak lubię.
Mogę sprzedać jak ktoś zainteresowany - sorry za prywatę 😉

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Znam,  Behringer DEQ2496  
Możliwości kreacji brzmienia większe niż w ADI, większa ilość wejść i wyjść.

Albo żartujesz, albo nie wiesz, co mówisz...
6 minut temu, msankowski napisał:

Albo żartujesz

Nie żartuję - niby czemu?
Sekcja DSP jest o wiele bardziej rozbudowana w DEQ2496.
Jak ktoś lubi kręcić to w DEQ będzie miał o wiele więcej możliwości.
Dźwięk to kwestia gustu - jednemu się może podobać, innemu nie. Mi się nie podoba.

Sprzęt studyjny i oprogramowanie studyjne. Edytory, sekwencery, stacje robocze (DAW), authoring, stoły, maszyny i linie replikacyjne.

Dźwięk to kwestia gustu - jednemu się może podobać, innemu nie. Mi się nie podoba.

No właśnie, więc z czego tutaj coś wykreować.

DEQ ma jednak jedną zaletę w stosunku do ADI-2, bardziej czuły analizator widma. Kiedy nagrywam gitarę albo mikrofon lubię widzieć "podłogę szumową". W ADI jej nie widzę, co daje fałszywy komfort psychiczny. A w DEQ oglądam widmo 20dB niżej i mogę skuteczniej popracować nad czystością sygnału.
Znam,  Behringer DEQ2496  
Możliwości kreacji brzmienia większe niż w ADI, większa ilość wejść i wyjść. Ale brak możliwości audio po USB i 'tylko' 96kHz oraz brak wzmacniacza słuchawkowego na pokładzie.

To porownanie jest troche niepowazne.
Jakie wejscia?
Gdzie zmienne filtry, crossfeed, parametryczny bas, treble, loudnes, pilot, balans, 20 presetow, head amp, App do sterowania, bla bla bla.
Funkcjonalnie kazde inne ustrojstwo jest w porownaniu z ADI smiechu warte. I to w dowolnej klasie cenowej.

Dla mnie jedyne ewentualnie porownywalne ustrojstwa to te wielkie SPL-e.

Co prawda nie maja DSP, ale maja pare innych ciekawych funkcji, wiec jesli ktos nie lubi „suwakow“ , to moze znalezc w nim idealnego partnera

...
Funkcjonalnie kazde inne ustrojstwo jest w porownaniu z ADI smiechu warte. I to w dowolnej klasie cenowej.

Ten Behringer presetów to ma chyba 100:-)
Slotów na filtry PEQ ma ze 20(?) na kanał.
Nie pamiętam jak balans, ale scenę można trochę modyfikować.
Lubiłem po podłączeniu mikrofonu, RTA sobie włączyć.
Oczywiście filtry z REW trzeba wyklikać ręcznie, no ale ten klocek ma ze 20 lat.... i kosztował +/- 1000zł.

Jego przewagą funkcjonalną nad RME jest wyjście toslink po korekcji.
Można go więc wpiąć cyfrowo pomiędzy źródło a posiadany przetwornik.

Co do funkcjonalności, to np. MiniDsp Flex ma wyjście na czterech kanałach co daje możliwość zrobienia na nim zwrotnicy. Dodatkowo więcej slotów na filtry.

Naturalnie jako preampy do słuchawek one się nie nadają z oczywistych względów.
Dodatkowo więcej slotów na filtry.

Cztery

Ale mimo to bardzo interesujacy

BTW.
Jedyny feature, ktory mi w ADI brakuje, ktory by mi sie przydal, to odbiornik i nadajnik BT.
To by bylo ukoronowanie.

Troche donikad takie porownania. ADI to jednak wciaz DAC/preamp z pewnymi funkcjami wzietymi z interfejsow czy procesorow dzwieku, ktorych w DACach prozno szukac. W swoich kategoriach jednak tak interfejsy jaki i Flex bija ADI na glowe.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

Jak ktoś chce tanio sprawdzić czy jednak słyszy zmianę na liniowym to mogę sprzedać za 300 z wysyłką. Nie jest to wybitny LPS, ale wielu osobom wystarcza.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, xajas napisał:

To porownanie jest troche niepowazne.
Jakie wejscia?
Gdzie zmienne filtry, crossfeed, parametryczny bas, treble, loudnes, pilot, balans, 20 presetow, head amp, App do sterowania, bla bla bla.

Pisałem poważnie a dostaję odpowiedź godną fanboy'a.
Filtrów i presetów od cholery. Korekcja parametryczna i graficzna, expander, kompresor, limiter, stereoimage, feedback destroyer, regulacja vol, miernik Peak/Rms (działa świetnie), możliwość rozdzielenia kanału lewego od prawego - każdy kanał dostaje inną obróbkę.
Możliwość wyjścia po analogu (wyjście drugie) oraz po cyfrze zarówno z korekcją jak i przed modułem korekcji.
Dwie pary wyjść analogowych, wejścia cyfrowe i wyjścia cyfrowe.

Crossfeedu nie ma - to prawda, ale nie ma też tam wzmacniacza słuchawkowego co napisałem już uprzednio.

Funkcjonalnie DEQ jest o wiele bardziej rozbudowany. Ma także więcej możliwość jeżeli chodzi o połączenie urządzeń zewnętrznych. Patrząc na możliwości obróbki dźwięku ADI zostaje daleko w tyle.

Brzmienie pomijam - znam takich co psioczą na ADI jak wychwalają ADI oraz także znam takich co DEQ porównywali z maszynami bardzo drogimi i kolosalnych różnic brzmieniowych nie było.

Brzmienie to kwestia gustu, ale funkcjonalność to już czysta technika. Wiec jeżeli chodzi stosunek ceny do możliwości to z DEQ nic się równać nie mogło/nie może.

• Pokaż nowe odpowiedzi