Skocz do zawartości
IGNORED

DAC RME ADI-2 czy aż taki dobry...?

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, dedal75 napisał:

Ale może na zagranicznym prądzie z wysp jest idealnie 🤨

Tam już sama wtyczka i gniazdko robi różnicę.🤣

14 minut temu, il Dottore napisał:

Starking to stara odmiana i słodka. 🙂 

Odświeżyli, pełno tego po warzywniakach u mnie, ale smak dziwny i po stronie DS 😜 Dziadek miał sad i kilkadziesiąt odmian. Kto np zna grochówkę? Ja nigdy nie zapomnę tego mączystego cierpkiego smaku.. a jak smakowal świeżo wyciśnięty sok. Mój numer 1 to i tak były malinówki,  te u dziadka smakowały i pachniały malinami. Ale były bardzo kapryśne i mało plenne.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

2 minuty temu, marcinmarcin napisał:

pełno tego po warzywniakach u mnie

U mnie niestety nie ma. 😞

A tak kocham Starkingi! Najlepsze do jedzenia na surowo i słodziutkie. 🙂

Edytowane przez il Dottore

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Są zasadnicze. Jeśli delta/sigma to kwaśna papierówka to DAC R2R to Starking, zaś DAC R2R NOS to Starkingson.  
Starking to stara odmiana i słodka.  

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Piszę bo sprawdziłem. Miałem przez rok obok siebie ADI-2 Pro na AK4490 w układzie symetrycznym i CEC DX51 na PCM1704 też w układzie symetrycznym. Porównywane w dokładnie tym samym układzie, z bit-perfect i z wyrównanym poziomem sygnału wyjściowego. Porównałem dziesiątki nagrań. Różnice były subtelne, dotyczyły wybrzmień, wyraźnie słyszalne tylko w niektórych nagraniach, zwykle na wokalach.

Ale to były urządzenia o podobnej architekturze, z oversamplingiem, z filtrami, bez lamp. To było porównanie "jabłek z jabłkami".

Kiedy ADI-2 porównać z DACkiem NOS, z wyłączonymi filtrami lub z lampami na wyjściu to już nie jest porównywanie jabłek z jabłkami. Różnice pewnie są duże i żeby je usłyszeć nie potrzeba do tego super toru. Ale to nie jest zrekonstruowany "czysty sygnał".

U mnie został RME jako bardziej uniwersalny. I wszystkim go polecam.

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, il Dottore napisał:

U mnie niestety nie ma. 😞

Niewiele tracisz. Te współczesne u mnie są bardzo przeciętne i współczesne w smaku. Mam wrażenie że po "staremu" uchowała się Szara Reneta. Do placków czy ryżu smakuje jak 30 lat temu 😃

3 minuty temu, msankowski napisał:

PCM1704

PCM 1704 to chyba nie jest najlepszy przykład, bo w tych chipach są zaimplementowane filtry i z tego co pamiętam OS.

Spróbuj MHDT Orchid z dobrą lampą zamiast tej stockowej. Tam jest TDA1541.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

PCM 1704 to chyba nie jest najlepszy przykład, bo w tych chipach są zaimplementowane filtry i z tego co pamiętam OS.
Niczego nie zrozumiałeś, niestety.
1 minutę temu, msankowski napisał:
2 minuty temu, il Dottore napisał:

Niczego nie zrozumiałeś, niestety.

Szkoda życia na słuchanie DS... nawet podstawowe R2R jak mój Ares 12th gra tak że od pół roku banan mi nie schodzi... odkrywam muzykę na nową. Zmiany niby niewielkie, a odbiór muzyki totalnie inny.

22 minuty temu, msankowski napisał:

U mnie został RME jako bardziej uniwersalny. I wszystkim go polecam.

Ja jakoś nie lubię DS. 🙂 A słuchałem naprawdę piekielnie drogich klocków w tej technologii - żaden nie zagrał.

Teraz sobie zamówiłem taki czołg: 4 drabinki rezystorowe na kanał, porządne zasilanie na R-Core, zero filtrów, zero oversamplingu, wyjście na dyskretnych elementach w klasie A, brak kondensatorów sprzęgających. Czysty NOS R2R dla purystów i fanatyków. Ręczna robota, montaż przewlekany, wygrzewanie w fabryce. 🙂 Fatalnie się mierzy, więc jest poważna szansa, że dobrze zagra. 😄 

audio-gd-R1-NOS-discrete-balanced-r2r-daF

10 minut temu, marcinmarcin napisał:

Szkoda życia na słuchanie DS.

Dokładnie! Życie jest za krótkie na dobrze mierzące się urządzenia! 😄 

Edytowane przez il Dottore

Szkoda życia na słuchanie DS... nawet podstawowe R2R jak mój Ares 12th gra tak że od pół roku banan mi nie schodzi... odkrywam muzykę na nową. Zmiany niby niewielkie, a odbiór muzyki totalnie inny.
Marcin, ja Ci wierzę, że kiedy piszesz że słyszysz różnice to je faktycznie słyszysz. Przyznaj, że takich olśnień związanych z wymianą klocków miałeś już kilka. Dla mnie ważna jest przyczyna i jej zrozumienie. To że czegoś w sygnale jest więcej i to się nawet komuś podoba, to nie znaczy że jest obiektywnie lepiej.
8 minut temu, msankowski napisał:

To że czegoś w sygnale jest więcej i to się nawet komuś podoba, to nie znaczy że jest obiektywnie lepiej.

A co to znaczy obiektywnie? Pomiarowo? 🙂 

Nie mogę się doczekać, aż mój nowy DAC dostarczą. 

Wtedy przeciągnę prętem po klatce z małpami: pochwalę się na forum ASR i będę z lubością słuchał ich wycia! 😄 

A co to znaczy obiektywnie? Pomiarowo?  
Wtedy przeciągnę prętem po klatce z małpami: pochwalę się na forum ASR i będę z lubością słuchał ich wycia!  

To jest wątek o ADI-2. Dlaczego tutaj piszesz? Masz taki? Miałeś?
Teraz, msankowski napisał:

Masz taki? Miałeś?

BOŻE UCHOWAJ!!! Ja i delta/sigma??? 😄 

1 minutę temu, msankowski napisał:

Dlaczego tutaj piszesz?

A co? Zabronisz mi? 🙂 

OK, już grzecznie odpowiadam: piszę tutaj, gdyż chcę otworzyć ludziom oczy na prawdziwe piękno muzyki, które dostarczyć mogą wyłącznie przetworniki R2R.  🙂 

3 minuty temu, msankowski napisał:

O, dzięki Ci!

Naprawdę nie ma za co! Czynię to bezinteresownie, z niezmierzonej dobroci serca. 😄

52 minuty temu, msankowski napisał:

Przyznaj, że takich olśnień związanych z wymianą klocków miałeś już kilka

Z czego najważniejsze A klasa i R2R... I to zostało.

54 minuty temu, msankowski napisał:

To że czegoś w sygnale jest więcej i to się nawet komuś podoba, to nie znaczy że jest obiektywnie lepiej.

Nie więcej -  lepiej naturalniej, bez uczucia uwierania w ucho... niedawno słuchałem bardzo drogiej DS sprzed lat i była tragedia. Wystarczy puścić ELO czy jakiś stary rock

2 godziny temu, msankowski napisał:

Kiedy ADI-2 porównać z DACkiem NOS

Nawet zestawiając z R2R NOS, acz o zbliżonych parametrach, nie są to różnice "kolosalne", jak się tu trolluje. Wciaz zależy choćby od repertuaru.

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

3 godziny temu, biniek napisał:

Laptop czego bym nie robil sial zakloceniami

Ale bzdura 😉 Z izolacją galwaniczną USB nie ma żadnych zakłóceń. Pod warunkiem, że system jest świeży albo chodzi na Linuxie. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

2 godziny temu, il Dottore napisał:

A co to znaczy obiektywnie? Pomiarowo? 🙂 

Wtedy przeciągnę prętem po klatce z małpami: pochwalę się na forum ASR i będę z lubością słuchał ich wycia! 😄 

Co za błazenada...

Edytowane przez ProjectPi

Pliki nieświeze grac dobrze nie beda, i tyle.

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

A co? Zabronisz mi? 🙂 

OK, już grzecznie odpowiadam: piszę tutaj, gdyż chcę otworzyć ludziom oczy na prawdziwe piękno muzyki, które dostarczyć mogą wyłącznie przetworniki R2R.  🙂 

Bzdura. Jesteś nawiedzony. Zero obiektywizmu. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 godzin temu, il Dottore napisał:

A spróbuj R2R w trybie NOS, ale nie takim udawanym NOS, jaki proponuje np. Holo (pomiary wykazują jasno, że tam są jednak jakieś filry aktywne i sygnał nie jest czysty) tylko w rzeczywistym trybie NOS. Żadnego filtrowania, żadnego oversamplingu!

To jest dopiero jazda! 😄

Jakie to dokładnie DACi ?

Naprawdę nie ma za co! Czynię to bezinteresownie, z niezmierzonej dobroci serca.

Tak, jak ksiadz nadajacy w kosciele z ambony do wierzacych, przykazujac im jak sie zyje w rodzinie i wychowuje dzieci, czyli cos, o czym sam nie ma zielonego pojecia
1 godzinę temu, bum1234 napisał:

Ja bym to określił dosadniej ....

Poziomo-11 liter.🙂
Nie mylic z jitter!

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

10 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Z czego najważniejsze A klasa i R2R... I to zostało.

Bo prawdziwe wartości są ponadczasowe! 🙂 

Nie znam lepszego sposobu na wyczarowanie fizycznej obecności artysty niż Pure Class A i R2R NOS. 

Ukryta Zawartość

A mówię to po 30 latach przerzucania klocków. Są technologie, którym warto zaufać, a są technologie stanowiące wyłącznie ślepą. uliczkę. Zasada w Digital Audio jest prosta: jak najmniej ingerencji w sygnał! Jak najmniej brutalnej obróbki! Wszystko to nakłada na dźwięk kolejne zasłony a przecież zadaniem sprzętu audio jest te zasłony zdjąć. 

Szukamy dźwięku prawdziwego, fizjologicznego, organicznego. Takiego, którego można słuchać bez zmęczenia  godzinami. 

Tutaj przykład absolutnego hajendu: Boulder na Magico. Miłośnikom delta/sigma i wzmacniaczy w Klasie AB serdecznie polecam ten filmik: to jest szczyt na który zmierzacie.

Niby wszystko jak należy - dynamika, detal - najwyższy poziom! A przecież nie zniósłbym takiego dźwięku w domu dłużej niż 10 minut. Tak działa klasa AB i delta/sigma podciągnięte do granic swoich możliwości. Kto chce takiego zimnego bezdusznego grania? Kto go potrzebuje? A przecież na niższych poziomach ceny/jakości jest tylko gorzej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

23 minuty temu, il Dottore napisał:

A przecież nie zniósłbym takiego dźwięku w domu dłużej niż 10 minut.

Nagraj ten kawalek na Swoim systemie i udostepnij na Rumble,jesli mozesz.

• Pokaż nowe odpowiedzi