Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie dobre buty wojskowe gore tex ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mało ważne czy daje coś w tych butach, czy nie daje skoro w tych konkretnych butach już jest. Jest i tyle, teraz trzeba zadziałać tak, żeby go dodatkowo zaimptegnować i to tak, żeby nie pozbyć się jego właściwości. Czyli nie zakleić mu porów.

Jestem Europejczykiem.

35 minutes ago, Jaro_747 said:

Mało ważne czy daje coś w tych butach, czy nie daje skoro w tych konkretnych butach już jest. Jest i tyle, teraz trzeba zadziałać tak, żeby go dodatkowo zaimptegnować i to tak, żeby nie pozbyć się jego właściwości. Czyli nie zakleić mu porów.

Co Ty za głupoty wypisujesz? Gore-tex chcesz impregnować? ? precież to membrana oddychająca która nie przepuszcza wody. Gore-tex jak jest to jest między skórą a "obiciem wewnętrznym" buta. Impregnuje się skóre zewnętrzną żeby nie ciągneła wody bo to zwiększa ciężar buta i czyni go zimnym - to wszystko.

5 godzin temu, piter z napisał:

Przepraszam najmocniej , kiedy ten impregnat według producenta jest oddychalny . Z zewnątrz " odbije wodę ' , a od wewnątrz para wodna wydostanie się na zewnątrz . 

Dziś byłem na niedługiej wyprawie , buty wcześniej zostały zaimpregnowane pierwszy raz włącznie z membraną gore tex . Po wycieczce stwierdziłem , że wewnątrz zapach buta wskazywał na większe spocenie stopy niż przed impregnacją . Nie ma powtarzalności wyników , może to jakieś moje subiektywne odczucie . 

7 godzin temu, piter z napisał:

Co Ty za głupoty wypisujesz? Gore-tex chcesz impregnować? ? precież to membrana oddychająca która nie przepuszcza wody. Gore-tex jak jest to jest między skórą a "obiciem wewnętrznym" buta. Impregnuje się skóre zewnętrzną żeby nie ciągneła wody bo to zwiększa ciężar buta i czyni go zimnym - to wszystko.

A obejrzałeś sobie w ogóle ten but? Zauważyłeś te wstawki na cholewce?

Jestem Europejczykiem.

Dodam jeszcze , na temat mego przedostatniego wpisu , że w instrukcji jest napisane impregnować na mokry but , natomiast ja zaimpregnowałem na suchy . 

• 1 rok później...

Może nie są typowe Gore-tex jakich szukacie, ale są solidne i wygodne jak jasna cholera, komfort termiczny od minusów po 30stopniowe upały. Buty warte kazdej zlotówki, pod warunkiem, ze sie je jeszcze znajdzie w swoim numerze.. model Bundeswehr 2000 (tylko i wyłacznie kontraktowe!!). Bezapelacyjnie najlepsze buty jakie w zyciu mialam jesli chodzi o komfort.. Mi służa również na motocyklu. Można ję moczyć troche powyżej kostki- są nieprzemakalne. Konserwacja - linomag ok 4-5x do roku.

Edytowane przez Natalia Cattiva

'Prawdziwa siła człowieka tkwi nie w uniesieniach, lecz w niewzruszonym spokoju.' 

Ja już drugi raz kupiłem buty Scarpa Lite Trek GTX, pierwsze wytrzymały z 7 lat, a te co mam teraz mam już dłużej, ponad 8 lat. Jest to jeden z najpopularniejszych butów turystycznych na świecie, produkowany od bardzo wielu lat, z drobnymi poprawkami, udoskonaleniami. Jest to but włoski, bardzo wygodny moim zdaniem, nie potrzebuję nic innego. Na lato w góry jest za ciepły, no ale to chyba oczywiste. Latem lepiej chodzić w lekkich butach. But jest wodoszczelny aż po górną krawędź, po latach membrana się przetrze w miejscu palców z przodu. To już zużycie.

Edytowane przez Piotr_1
  • 2 lata później...

Dzisiaj po około 4 godzinnym intensywnym spacerze po tym mokrym śniegu powyżej kostek, buty z gore texem jednak nie dały rady, wkładki skórzane po skosie są przemoczone prawie do połowy, to poszło od czubka butów, przednia góra butów też dobrze wilgotna, od połowy i tył w miarę suchy, skórzane półbuty Clarks z przed kilku lat wyciągnięte z szafy .

Edytowane przez Krak_oN
W dniu 11.09.2019 o 16:51, piter z napisał:

Gore-tex w takich butach mało daje myśląc o jego typowych właściwościach - tyle że Ci nogi nie zmokną jak zmokną Ci buty i nie zapocisz (obciążysz) skóry od środka co zwiększa higiene oraz zmniejsza "zapach". Przez taką skórę przy chodzeniu po terenie stopa i tak nie oddycha wystarczająco. Gore-tex sprawdza się jako materiał na kurtki i spodnie i tam jest świetny i działa inaczej.

Też tak myślę. Solidne, nieprzemakalne, ocieplane buty i do tego porządne skarpety wystarczą.
Goretex sprawdza się w kurtkach i rękawiczkach. Jeżdżę rowerem nawet w srogą zimę to coś o tym wiem.

9 godzin temu, Krak_oN napisał:

Dzisiaj po około 4 godzinnym intensywnym spacerze po tym mokrym śniegu powyżej kostek, buty z gore texem jednak nie dały rady, wkładki skórzane po skosie są przemoczone prawie do połowy, to poszło od czubka butów, przednia góra butów też dobrze wilgotna, od połowy i tył w miarę suchy, skórzane półbuty Clarks z przed kilku lat wyciągnięte z szafy .

Strzeżonego....

No bo buty pryska się przed mokrym sezonem płynem hydrofobicznym do butów

W dniu 12.09.2019 o 00:36, czester15.30 napisał:

Dziś byłem na niedługiej wyprawie , buty wcześniej zostały zaimpregnowane pierwszy raz włącznie z membraną gore tex . Po wycieczce stwierdziłem , że wewnątrz zapach buta wskazywał na większe spocenie stopy niż przed impregnacją . Nie ma powtarzalności wyników , może to jakieś moje subiektywne odczucie . 

Wtedy należy do środka pryskać dezodorant do butów na bazie srebra.

Fajnie też mieć skarpety z domieszką srebra, wtedy w warunkach bakteriostatycznych pot się tak szybko nie rozkłada i nie capi...

Takie pytanko ciut obok tematu;

zetknął się ktoś z zimowymi nie przemakalnymi butami ale z na prawdę bardzo cienką i elastyczną! podeszwą ?

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

12 hours ago, Krak_oN said:

Jezeli przemokly Ci buty z gore-tex to znaczy ze membrana jest uszkodzona. Gore-tex nie przemaka - nigdy. Ja mam np. takie zwykle sportowe Mizuno z gore-tex i moge w nich chodzic po glebokich kaluzach bo czasu jak woda nie wleje mi sie gora buta (jezyk jest polaczony na stale z butem).

2 minuty temu, piter z napisał:

Jezeli przemokly Ci buty z gore-tex to znaczy ze membrana jest uszkodzona. Gore-tex nie przemaka - nigdy. Ja mam np. takie zwykle sportowe Mizuno z gore-tex i moge w nich chodzic po glebokich kaluzach bo czasu jak woda nie wleje mi sie gora buta (jezyk jest polaczony na stale z butem).

Może zamiast klejenia goretex jest szyty i dziur po igle co nie miara…

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.