Skocz do zawartości
IGNORED

Drugi odsłuch, pierwsze wątpliwości

Gość mushi

Rekomendowane odpowiedzi

A czasami nieznajomość pewnych hmmm " zasad" / "zależności" / realiów sprzętu powoduje wyciąganie błędnych wniosków

Zajrzyj sobie do watku "RME czy naprawdę taki doskonały" - 2,3 ostatnie strony

Gość mushi

(Konto usunięte)

Wątek bardzo ciekawy i przerobiony, bo jest to jeden z dwóch DACów które w tej chwili rozważam do wrzucenia w system, więc także tu na AS szukałem informacji na jego temat ? Wcześniej zastanawiając się nad lutowaniem własnych kabli odkryłem, że BNC/RCA to przewody 75Ohm a XLR to 110Ohm, natomiast nie zastanawiałem się nad samym wejściem/wyjściem, obiegowo symetryczne bardziej pożądane.

Możesz mi podrzucić jakieś linki z których dowiem się coś więcej o połączeniach i wzmocnieniu na trasie DAC/końcówka mocy/głośniki? gdzieś mi świta że końcówka na wyjściu (napięcie?) też będzie miała coś do powiedzenia, tak żebym się dokształcił i mógł sobie poukładać co ma wpływ na co i jak to się później obrazuje w głośniku (niestety nie jestem technikiem, pewnie dlatego że ?chodziłem na wagary?). Ten drugi DAC co rozważam to Matrix X-Sabre, a tam jeśli dobrze pamiętam mamy opcję zmiany DAC/PRE i regulację do 24dB.

Gość mushi

(Konto usunięte)

Myślę, że czas powoli kończyć ten wątek: Drugi odsłuch jakiś czas temu doszedł już do skutku i zapadły po nim konkretne decyzje.

Dziękuję wszystkim którzy tutaj zaglądali i próbowali mi pomóc na mojej drodze audio ? Wasze słowa dały mi sporo do myślenia.

Szczególne podziękowania dla:

@barmanekm

@nirvana

@xajas

@Paweł C

@Ivan Nikitin

@S0nic

@Krzysz

@maciek36

@morawka

@gimza

@piotrek7

Temat uważam za zamknięty.

Bon voyage!

Gość mushi

(Konto usunięte)
2 godziny temu, maciek36 napisał:

To chwal się:)
Co finalnie wybrałeś, czy na co się zdecydujesz.
Pzdr

Pamiętasz jak pisałeś, żeby iść w to jak w dym? Poszedłem.

Audio Physic Scorpio. Używane. Heban makassar..

b033b8264efbaa5c4b82b0b49ab5

Nie chciałem sobie bardziej komplikować życia kolejnymi odsłuchami, bo by dekady nie starczyło żeby wszystkie możliwe kombinacje z listy sprawdzić. A tutaj wszystkiego pod dostatkiem ? Bas okiełznam silną końcówką mocy jak Nord NC1200. Ale z tym się na razie nie spieszę bo sporo się dzieje na rynku i coś może jeszcze ulec zmianie. Daję sobie czas do końca roku z resztą toru, a w pierwszej kolejności planuję zająć się akustyką. 

Pozdro

Mam sentyment do AP. Miałem Virgo V i długo szukal3m czegoś co da mi zadowolenie z odsłuchu.
Wyglądają świetnie.
Zobacz na Acoustic Manufacture jeśli chodzi o dyfuzory. Może nie najtaniej, ale sprawdzone.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Pytanie do @xajas , bo tu w temacie mocno obecny - czy przy cięciu filtrem pasma na tę część do suba i tę do main konieczna jest analogia co do stromości zbocza filtra ?

Wg mnie tak i brak tej zgodności będzie męczył przy słuchaniu.

Tzn. albo 6 dB/oktawę i tu i tu albo 24 dB/pkt., bo praktycznie chyba tylko filtry I i IV rzędu są w użyciu w zwrotnicach przy takich zestawieniach.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Ja uzywam filtry 2. rzedu, Neville Thiele

1. Rzedu nie uzywal bym do subwooferow

Ale nie jest wykluczone mieszanie filtrow np. Subwoofer 3.Rzedu a glowny glosnik 2.Rzedu. To zalezy od tego, jak sie zachowuja pomiary. Wazne jest by pomiary pokazywaly akustycznie (a nie „elektrycznie“) rownomierny symetryczny spadek / stromosc zwrotnic.

Moze sie np. zdarzyc, ze filtr 2.Order nalozy sie z naturalnym spadkiem pasma glosnika i wyglada w sumie jak 3.Order, wiec wtedy wybierasz do subwoofera 3.Order

To typowa sytuacja np. w samochodach. Czasami nawet musialem wybrac minimalnie rozne czestotliwosci podzialu dla lewego i prawego kanalu, by osiagnc pokrywajace sie punkty przeciecia.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ale dzieki aktywnym/cyfrowym zwrotnicom, wszystko jest mozliwe :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
5 minut temu, xajas napisał:

Ważne jest by pomiary pokazywały akustycznie (a nie „elektrycznie“) równomierny symetryczny spadek.

Dzięki za odpowiedż i sprowadzenie na właściwą drogę.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.