Skocz do zawartości
IGNORED

made in McGyver

birdie

Rekomendowane odpowiedzi

Czy zawsze musi tak być, że jak ktoś skrytykuje McGyvera, to zaraz pojawi się tłum wielbicieli dających świadectwo geniuszu swojego guru ? Mnie osobiście zaczyna to wkurzać , bo robicie z McGyvera świętą krowę, na którą nie można nic powiedzieć, bo zaraz się zaczyna....To niezdrowe. McGyver ma ogromny talent w bronieniu swoich racji , powinien IMHO pracować w PR albo zostać politykiem , więc z pewnością świetnie sobie bez was poradzi .

Gipsy oprócz krytyki kolumn , które słyszał lub nie ( pewnie się jeszcze okaże ), napisał kilka celnych uwag o metodach pracy McGyvera.

McGyver, czy kontruując lub tuningując kolumny, zawsze znasz parametry używanych gośników (T/S, charakterystyka częstotliwościowa) czy też toto-lotek : jest szansa ,że zagra z Twoją zwrotnicą i obudową ? No bo jak nie znasz ich od producenta, to przecież nie pomierzysz. Znam sie na tym, jak wiesz, tak sobie, jednak wykształcenie mam wyższe techniczne, parę książek też przeczytałem, może zrozumiem jeżeli mi wytłumaczysz :do konstruowania kolumn nie trzeba znać parametrów używanych przetworników?

No bo że robisz zwrotnice i całe kolumny na głosnikach, których parametrów nie znasz, jest dla mnie jasne . JAK TO ROBISZ?

Skali ----> McGyver nie jest świętą krową. Robi błędy jak każdy, no może rzadziej. Ale jeśli ktoś mówi wprost nieprawdę, to pomówiony ma prawo do obrony. Czy będzies to to Ty, ja czy MG każdy ma prawo bronić swojego dobrego imienia. To, że MG robi to z talentem - cóż chwała mu tylko ;)

Do Gipsy2 nie mam też osobiście nic, a jego stolarka wygląda na solidną na fotkach. Tylko sytuacja stała się niesmaczna. Pomówienia, ataki, niedomówienia, .... Tylko co to do tej pory przyniosło?

Odezwał się zwolennik teorii spiskowej, specjalista od aluzji. Jar1, bzdury piszesz. Nie zależy mi na tego rodzaju szumie medialnym, bo to nic dobrego. Ale nie pozwolę siebie oczerniać, i będę dążył do wyjaśnienia takich sytuacji.

A na tym wątku Gipsy2 też nie zyskał, więc Twoje insynuacje są wręcz nielogiczne.

Czy kolega McGyver widzial ";)" na koncu wypowiedzi Jar1? Jesli tak to z PR 5 , jesli nie to z czytania 1 ;)

„Tak samo jak ludzie, Funky, bez żadnej różnicy” | VITUPERATIO STULTORUM LAUS EST

Jęśli Gipsy2 nie ptrafi udowodnić że nie kłamie pisząc "że słuchał Minasów" , to pozostałe jego wypowiedzi na temat tych kolumn można jedynie traktować jako bajki z mchu i paproci.

Mandek, nie. Wiem ile Minas Anor zrobiłem, wiem do kogo trafiły. Dziś kontaktowałem się ze WSZYSTKIMI posiadaczami wersji na Vifach M18WH (bo tą wersję krytykował Gipsy2). Żaden z nich nie odsprzedał swoich kolumn. Od każdego z nich otrzymałem też informację, że Gipsy tych kolumn NIE SŁUCHAŁ. Na zbiorowych odsłuchach gdzie były prezentowane te kolumny Gipsy nie gościł, nie goscił również u mnie w domu.

Gipsy2 żyje i pisuje na forum. Dzisiaj zrobił 2 wpisy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tutaj nic nie napisał. Pewnie nie ma nic do powiedzenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Do tej pory sceptycznie podchodziłem do produktów McGyvera, ale to się zmieniło od ostatniej niedzieli kiedy to miałem przyjemność posłuchać u mojego znajomego jego nowo nabytych kolumn. Nie będę się rozpisywał, po prostu zapachniało muzyką na żywo ;-) Brawo McGyver.

O dziwo, te potwory napędził gainclon, wersja premium Petera + przedwzmacniacz na lampach (bez przedwzmacniacza brakowało szybkości i tupnięcia najniższych częstotliwości), reszta systemu to Philips 604 jako transport połączony stereovoxem z Nos Daciem Petera w wersji premium, kable sygnałowe od DAC do przedwzmacniacza to ultralink ultima mk II, a od przedwzmacniacza do clona DIY Magazyniera, kable głośnikowe Audioquest Bedrock. Pokój odsłuchowy ponad 20 m.

Od niedzieli czuję mały dyskomfort słuchając swoich klonów Proaca 2.5 :-) Zachorowałem na 21 cm scana, ale najpierw muszę zmienić mieszkanie ;-)

Ukryta Zawartość

post-225-100007436 1170283887_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja tam MC szanuje za doswiadczenie "zawodowe" ale niestety nie moge sie zgodzic z tym ze na ucho da sie zrobic dobra zwrotnice czy tez ocenic Qts glosnika. Nie widzialem ani jednego glosnika pomierzonego przez w/w osobe ani tez charakterystyki sciagnietej z Jego "produktu". Np twierdzac ze jakis glosnik np. wezmy ta popularna m18wh ma takie parametry (dokladnie) jak podaje producent to jest poprostu smieszne. Ogolnie twierdze ze np. voodo dywagacje trzeba bezwzglednie poprzec pomiarami. Koniec kropka.

iAMP, iPSU, iSMPS i kto tam wie co jeszcze :D

Ależ Borysgo2, czy ja twierdzę że określam parametry głośników na ucho? Czy ja twierdzę że M18WH ma parametry dokładnie takie jak podaje producent? No co Ty... Lepiej posłuchaj jakichś moich kolumn strojonych na ucho. Przekonasz się wtedy czy się da czy się nie da. Ja robię. Ludzie twierdzą że gra dobrze, lub też bardzo dobrze. Posłuchaj i Ty.

rogus

Uwierz mi ze to nie jest do konca prawda. Jeszcze sie w zyciu nie przekonalem zeby ludzkie ucho bylo bardziej czule niz taka smieszna wkladka panasonica za 50PLN. Z jednej strony jest sprawa tego typu ze ludzie "sluchajacy sprzetu" nie potrafia nawet poznac ze kopolka jest podlaczona w przeciwfazie (wiec w co maja wierzyc ? Pytam!)--> niestety teoria a praktyka rozbiega sie znacznie i to bardzo. Ja bardzo lubie jak zestaw ma rece i nogi a nie tylko dywagacje n.t. czy otwierac srednice cewka czy nie. Jak widze post typu: zwrotnica do ... to mi sie slabo robi. Generalnie to wyglada tak ze sie glosnik mierzy, projektuje zwrotnice i po zupie (okolo 1h roboty). A tu: "ja bym dal taka cewke i taki kond" itp. --> smiech na sali w zywe oczy. Przepraszam za ostre slowa ale niestety takie jest moje zdanie.

Pokazcie mi profesjanalna firme co robi zestawy na ucho !!!

Borys zrobiłem parę DIY. Do wszystkich zwrotki projektował, robił lub doradzał mi przy ich powstaniu Adam. Były na początku potknięcia, ale małe wskazówki i wszystko nabierało życia. Szczerze mówiąc nie wiem jak McGyver to robi, ale jego szkoła brzmienia mi odpowiada a słucham uszami a nie pomiarami...

Teraz mam kolumny zrobione od podstaw przez McGyvera i jestem też z nich super zadowolony ;)

MC

Na ucho da sie zrobic zwrotnice, wiem o tym bardzo dobrze, wiem tez o tym ze niestety nie da sie zrobic BARDZO DOBREJ, wiadomo ze lepsze wrogiem dobrego.

Polemizujac moge dodac ze 500 wpisow na temat zwrotnicy, prowadzonych przez szanowanych sie fachowcow mozna zastapic 20min roboty i jednym jpg w rozmiaraz 800x600. Wiem co mowie !!

Borysgo2

Wyluzuj chłopie, może i można lepiej, z pomiarami, może nie, to nie jest istotne. Istotne jest natomiast to, że podczas odsłuchu kręciłem głową i raz na jakiś czas używałem niecenzuralnych słów ;-) Ja do tej zabawy podchodzę na luzie, gra albo nie gra, dla mnie te kolumny po prostu "grają" :-)

Chciałem napisać, że McGyver zrobił fajne kolumny, a nie rozpocząć entą dyskusję o pomiarach czy niepomiarach ;-)

Pozdr.

rogus

Jak graja i ci sie podoba to jest najwazniejsze. Szanuj tez moje zdanie prosze. Mam nadzieje ze naprawde cenisz sobie wierny przekaz.

Pozdrawiam

Borysgo, nie chcę wdawać się w polemiki, napiszę tylko tyle: posłuchaj u kogoś moich kolumn. Jeżeli ten ktoś pozwoli, to nawet zrób pomiary. Posłuchaj też i pomierz jakieś znane kolumny, na przykład ProAc Studio 130 czy AudioPhysic Spark5, albo któreś Vienna Acoustics.

MC

Wiesz co naprawde nie sztuka zrobic zwrotnice (nawet na ucho) do dobrych przetwornikow, to naprawde nie trwa dlogo. Zrobic dobre zwrotnice do kiepskich przetwornikow to jest wyzwanie. M18wh jest akurat bardzo wdzieczna w aplikacji. Zrob poprawna zwrotnice np do visatona AL170 to uchyle przed toba czola. Naprawde nie zrozum mnie zle.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.