Skocz do zawartości
IGNORED

Dylemat w wyborze wzmacniacza

gressi

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę wymienić wzmacniacz na jakiś dobry , używany . Na razie mam 3 typy : Marantz PM 14 , Tact M2150 , Krell s-300 . Muzyka to głównie rock ( hard ) , trochę popu . elektronicznej . Kolumny monitory  diy : Seas Millenium i Accuton C-173-6E . Pomieszczenie ok. 16 m2 , częściowo otwarte . Źródło to CA 851N ( Tidal ) i Marantz cd 52 ( transport ) . Oczekuje głównie przestrzeni , uderzenia , jak to do rocka ? ale i szczegółów . Ktoś z Was ma jakieś doświadczenia z w/w urządzeniami ?

https://www.audiostereo.pl/topic/147785-dylemat-w-wyborze-wzmacniacza/

do rocka to moze prędzej jakis wysoki Denon, moze Yamaha a nie Marantz ...nie wiem jaki budżet ale za ok 3 tys mozna kupic Denona S10,   Yamahe as2000 , podejrzewam ze taki pm14 jest sporo droższy

Ten Krell to świetny wzmacniacz, wcale nie grający chłodno. Wydajność prądowa ogromna. Pociągnie praktycznie wszystko. Świetny bas i rytmiczność. Warto ? Sprzedawaliśmy te piece i żadnych problemów nigdy nie było. Najczęściej klienci wybierali ten piec do ProAców. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Godzinę temu, gressi napisał:

Budżet do 3,5 kzł , ewentualnie + 200,300 . I jeszcze : wejścia XLR . Nie pisałem o kablach , mam VdH the Wind , IC Neotech NEI 3001 XLR .

Ale pm-14 ten stary? Gdzie go masz za 3,5 zł ?!

15 minut temu, michalfm1 napisał:

Ale pm-14 ten stary? Gdzie go masz za 3,5 zł ?!

Mam , ale nie powiem ?

32 minuty temu, Top Hi-Fi & Video Design napisał:

Ten Krell to świetny wzmacniacz, wcale nie grający chłodno. Wydajność prądowa ogromna. Pociągnie praktycznie wszystko. Świetny bas i rytmiczność. Warto ? Sprzedawaliśmy te piece i żadnych problemów nigdy nie było. Najczęściej klienci wybierali ten piec do ProAców. 

Mój dylemat , co do Krell-a bierze się z faktu posiadania kiedyś kav 300i . Zmieniłem go później na MBL 7006 - przepaść dwóch klas na korzyść niemieckiego wzmacniacza . Do dziś żałuję sprzedaży .

10 minut temu, gressi napisał:

Mam , ale nie powiem ?

Mój dylemat , co do Krell-a bierze się z faktu posiadania kiedyś kav 300i . Zmieniłem go później na MBL 7006 - przepaść dwóch klas na korzyść niemieckiego wzmacniacza . Do dziś żałuję sprzedaży .

no to zazdroszczę, bo to świetny wzmacniacz tym bardziej w tej cenie to nie ma się co zastanawiać:)! O ile to nie jest pm-14s1, tylko PM-14

1 godzinę temu, gressi napisał:

kav 300i

kav 300i grał zdecydowanie jaśniej od s300i. Ten niby chińczyk, ale za tą kasę co kosztował to grał świetnie.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

4 godziny temu, gressi napisał:

Budżet do 3,5 kzł , ewentualnie + 200,300 . I jeszcze : wejścia XLR . Nie pisałem o kablach , mam VdH the Wind , IC Neotech NEI 3001 XLR .

Po co Ci wejscia xlr we wzmacniaczach ktore nie mają budowy symetrycznej?

34 minuty temu, Bumpalump napisał:

Po co Ci wejscia xlr we wzmacniaczach ktore nie mają budowy symetrycznej?

Połączenie symetryczne eliminuje zakłócenia trasowe, które mogą się indukować w kablach. Minimalizuje też możliwość powstania pętli masowych, masa nie nie musi być podłączona na obu końcach kabla, w ogóle nie musi być masy i ekranu. Oczywiście wejście i wyjście w łączonych urządzeniach też muszą  być symetryczne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

40 minut temu, Bumpalump napisał:

No wlasnie a zaden z wyjatkiem krella nie jest symetryczny, dlatego smieszy mnie szukanie wzmacniacza z wejsxiami xlr ktore nic mu nie dadza

Wejście np. w końcówce mocy i wyjście np. w przedwzmacniaczu mają być symetryczne to nie to samo co symetryczny wzmacniacz, wzmacniacz nie musi być symetryczny i najczęściej nie są.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Tylko po co skoro sygnal symetryczny zostanie zmieniony na desymetryzatorze, nie ma zadnej korzyści z takiego polaczenia, uklad prr i koncowki musi byc synetryczny aby to mialo sens taj jak ma to miejsce np w sansui

11 minut temu, Bumpalump napisał:

Tylko po co skoro sygnal symetryczny zostanie zmieniony na desymetryzatorze, nie ma zadnej korzyści z takiego polaczenia, uklad prr i koncowki musi byc synetryczny aby to mialo sens taj jak ma to miejsce np w sansui

Jak nie widzisz korzyści technicznych w połączeniu symetrycznym to oczywiście możesz stosować połączenia niesymetryczne. Dobrze wykonane też są dobre w warunkach krótkich połączeń które najczęściej są używane w domu. Trzeba tylko bardziej uważać na pętle masowe bo dużo łatwiej o nie. Całkowicie symetryczny wzmacniacz to nie są tylko zalety, był wątek na forum z dyskusją na ten temat. 

wejścia XLR mają np Denon PMA-S10 , Yamaha A-S2000,  ale jesli masz do wzięcia staruszka PM-14 za tyle samo to nie wiem czy to nie najlepsza opcja

tyle ze ciepłe Marantze do rocka to nie wiem...

Denon PMA S-10 ma xlr-y,miałem ten wzmacniacz.Czlowiek,od którego go kupiłem przesiadl się na Marantza PM-14.Uderzenie i dynamikę otrzymasz,ten wzmacniacz to petarda,z przestrzenią już słabiej.

czy az petarda w porownaniu z takim potworem jak na przykład pma-2020ae to bym nie powiedział,  ale właśnie spokojniejszy, dokładniejszy z ładną barwą i wlasnie przestrzenny, nie przebasowiony co jest zaletą w niewielkich pomieszczeniach, bas dokladny i tyle ile go trzeba 

Marantz PM 14 poszedł w Holandii za 775 euro !!! Sprzedawca nie chciał pay pal i d... . Nikt nic jeszcze nie pisał o TacT m-2150 . Jako nowy kosztował 4900 $ . Chyba jest coś wart ? ( wiem , że cena nie gra ) . Miał ktoś jakieś doświadczenia ?

14 godzin temu, gressi napisał:

Marantz PM 14 poszedł w Holandii za 775 euro !!! Sprzedawca nie chciał pay pal i d... . Nikt nic jeszcze nie pisał o TacT m-2150 . Jako nowy kosztował 4900 $ . Chyba jest coś wart ? ( wiem , że cena nie gra ) . Miał ktoś jakieś doświadczenia ?

no to swietna cena, bo na ebay.de srednio sa po 1000-1300 euro.

Dla mnie różnice między zwykłymi połączeniami a XLR są takie, że zwykłe grają barwą i plamami, XLR maja więcej dokładności, dźwięk jest mniej atrakcyjny jakby, ale po wsłuchaniu się, nawet kilka sekund wystarczy by docenić rozdzielczość. 

To wrażenia z wielu ultradrogich połączeń, ale doskonale to słychać na tanich zestawach Yamaha 2100 lub Cambridge Audio 840/851.

• 4 tygodnie później...
2 godziny temu, gressi napisał:

Kupiłem Krella-a s-300i . W porównaniu do kav 300i duużo lepiej ! Pod względem przestrzenności lepiej niż MBL , trochę mniej ciepła niż Niemiec , dynamika  i bas super . 

Dobrze ,że nie kupiłeś tego Marantza. W mojej opinii to kiepski wzmacniacz. Petarda to na pewno nie jest. Nie poradził sobie odpowiednio z takimi Dynaudio 72. W ogóle wzmacniacze tej firmy to są takie sobie...

Zaznaczam ,że dla mnie np. ML383, Gryphon Diablo, 2100 to też nie są dobre wzmacniacze,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.