Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha as 1100

robbit

Rekomendowane odpowiedzi

29 minutes ago, Adam 38 said:

No dobra, a co powiecie jak z innymi niż Uchatka paczkami Yamaha zagra za lekko a Roksan w punkt? 

Moze i tak byc, ale ja sie na takie jeszcze nie natknalem. Gold 200 maja wyrownana charakterystyke, bez zadnych podbic na wyzszym basie czy nizszej srednicy a i tak bylo grubo. Mi takie brzmienie nie odpowiada bo zle wplywa na wokale moim zdaniem, ale w innej muzyce, kto wie.

37 minut temu, Adam 38 napisał:

No dobra, a co powiecie jak z innymi niż Uchatka paczkami Yamaha zagra za lekko a Roksan w punkt? 

masz rację, ponieważ gra cały system, włącznie z akustyką. amen

41 minut temu, Drizzt napisał:

Ale to byłby test nie samego wzmacniacza tylko układu wzmacniacza z konkretnymi kolumnami o konkretnym przebiegu impedancji.

Tak. Standardowe kolumny BR w dole generalnie są dość podobne, dwa piki różnej wysokości w różnych częstotliwościach ;) Ale ponieważ byłyby to TE SAME kolumny zawsze, pomiar miałby sens bo pokazywałby zachowanie wzmacniacza w realnych warunkach. Pomiar na obciążeniu rezystancyjnym nic nie mówi, bo jest praktycznie identyczny dla każdego wzmacniacza, w tym lampowego (tu z identycznością nieco gorzej), a nikt nie ma kolumn neutralizowanych do linijki.

nagrywamy.com

Nie wiem, czy mam dobre kolumny:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wiem jednak, że nie obarczam wzmacniacza silną ( czasem ponad 12 dB ) nieliniowością kolumn

twierdząc, że coś mi podbija. Tak jak winą kabla IC z cienkiego solidu jest również "podbijanie"

części widma. W jednym i drugim przypadku obnażają pożądane - bądź nie cechy systemu.

Dlatego czasem tak długo trwa ( i do tego kosztuje ) znalezienie szczelnego parawanu ? 

który te podstawowe błędy obsadowe jakoś potrafi ucywilizować.

Żeby nie było - używałem kilku wzmacniaczy i z każdym było inaczej ? 

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

40 minutes ago, audioburak said:

Nie wiem, czy mam dobre kolumny:

Ukryta Zawartość

Wiem jednak, że nie obarczam wzmacniacza silną ( czasem ponad 12 dB ) nieliniowością kolumn

twierdząc, że coś mi podbija. Tak jak winą kabla IC z cienkiego solidu jest również "podbijanie"

części widma. W jednym i drugim przypadku obnażają pożądane - bądź nie cechy systemu.

Dlatego czasem tak długo trwa ( i do tego kosztuje ) znalezienie szczelnego parawanu ? 

który te podstawowe błędy obsadowe jakoś potrafi ucywilizować.

Żeby nie było - używałem kilku wzmacniaczy i z każdym było inaczej ? 

Nie wiem czy dobrze czytam ten wykres, ale -20dB przy 40Hz to troche duzo.

Ukryta Zawartość

Na dole pasma specjalnie mi nie zależy, a wykres tylko po to, żeby pokazać, że można liniowo

i żaden z moich wzmacniaczy ( nawet Sony na Mos - który przesadzał z dołem pasma ) nie dawał

wrażenia podbicia. Owszem, było więcej, albo mniej, ale zawsze jakoś pasowało.

Może kwestia prawdziwego BR ( 7 cm vs 21 cm woofer ) bez prób uzyskania piwnicznego basu

po kuszącym wielu podbiciu właśnie w okolicach 100 Hz ? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

42 minuty temu, Uchatek napisał:

Nie wiem czy dobrze czytam ten wykres, ale -20dB przy 40Hz to troche duzo.

I tak nieźle. W wielu kolumnach charakterystyka zaczyna opadać od 80-100Hz.

Rega RP2+ // Pro-Ject DAC Box RS // Yamaha A-S1100 // KEF R700

15 minutes ago, audioburak said:

nawet Sony na Mos - który przesadzał z dołem pasma ) nie dawał

wrażenia podbicia. Owszem, było więcej, albo mniej, ale zawsze jakoś pasowało.

Tego nie rozumiem. Jak mogl przesadzac z basem nie podbijajac go? Jezeli przesadzal to znaczy ze gral o kilka dB glosniej w tym zakresie od jakiegos innego ktory byl z Sony porownywany przez Ciebie.

1 minute ago, przemak said:

Współczesny br opada 24dB/okt albo coś nie tak z pomiarem ?

To chyba jakas konstrukcja DIY, ale nie jestem pewien, audioburak nic o tym nie wspomnial.

24 minuty temu, Uchatek napisał:

Ale nie tak gwaltownie.

Ale do 50Hz jest bardzo równo, niewiele kolumn może się chwalić takim wynikiem.

7 minutes ago, niowluka said:

Ale do 50Hz jest bardzo równo, niewiele kolumn może się chwalić takim wynikiem.

Od 50Hz do 400hz mamy wachania okolo 10dB. To nie jest zbyt rowno, ale dalej w gore jest juz duzo lepiej.

14 minut temu, Uchatek napisał:

Od 50Hz do 400hz mamy wachania okolo 10dB. To nie jest zbyt rowno, ale dalej w gore jest juz duzo lepiej.

Płaska jak stół nigdy nie będzie, więc 'równo' zawsze będzie pojęciem względnym. Dla mnie jest bardzo równo. Wręcz za bardzo, sam preferuję V-kę.

2 hours ago, audioburak said:

msg-33440-0-66131900-1515343796_thumb.jpg

audioburak, jakie masz pomieszczenie? Wymiary mają znaczenie bo w każdym pomieszczeniu powstają fale stojące, wzmacniające bądź osłabiające jakieś częstotliwości.

33 minutes ago, Uchatek said:

poniżej 300hz nawet nie powinno brać się pod uwagę jeśli pomiar nie został wykonany w komorze anechoicznej. Zawsze będą góry i doliny, zależnie gdzie wypadną mody pomieszczenia.

Pomieszczenie nieciekawe; długie ponad 5 m za to tramwaj ? wręcz uniemożliwia słuchanie

na krótkich ścianach. Oddzielnych pomiarów w bliskim dla dołu nie robiłem, bo i tak room gain ...

Oczywiście, że DIY 8,5" w 20 litrach z XT25, ale pomiar tylko do 19 kHz.

13 godzin temu, Sine Metu napisał:

wkładkę mam ortofona mc cadenza red 

Ja słucham ciężkiego rocka na Tannoyach emoji56.png

Posłuchaj Tannoy Revolution XT6F i XT8F.A jaką masz wkładkę, MM czy MC?

1100 ma bardzo dobry bas, nisko schodzi i nie podbija wyższego.

wiem że trzeba przełączyć na MC tylko muszę wybadać czy lepiej brzmi poprzez MC we wzmacniaczu czy przez MM za pośrednictwem transformatora ortofona . Jeśli to pierwsze to chyba trzeba będzie sprzedać trafo , chyba że zostawię ewentualnie do jakiejś lampy w przyszłości .

to xt6f takie dobre do Yamaszki 1100? ja mam starsze Tannoy R2 z Yamaha as2000 i tez bomba, aczkolwiek myślę o upgrade do Dali Mentor 6 lub Dali Grand Diva, co sądzicie o tym pomyśle ?:)

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

No dobrze, Panowie. A kto REALNIE słuchał AS1100 u siebie w domu - w znanym sobie systemie?

to xt6f takie dobre do Yamaszki 1100? ja mam starsze Tannoy R2 z Yamaha as2000 i tez bomba, aczkolwiek myślę o upgrade do Dali Mentor 6 lub Dali Grand Diva, co sądzicie o tym pomyśle ?:)
Jeżeli naprawdę Ci pasuje połączenie Yamahy i Tannoya, to nie marnuj kasy na drobne zmiany, tylko idź w górę.
Na tym poziomie, kolumny Tannoya być może nie są najtańsze, ale i absolutnie nie drogie.
10 hours ago, Sine Metu said:

No dobrze, Panowie. A kto REALNIE słuchał AS1100 u siebie w domu - w znanym sobie systemie?

Posiadam taki wzmacniacz i slucham w zasadzie codziennie na przemian z lampa, w zaleznosci o repertuaru na jaki mam ochote. Ostatnio testuje polaczenie as1100 jako przedwzmacniacz a lampa jako koncowka mocy i tez jest fajnie.

11 godzin temu, Sine Metu napisał:

Jeżeli naprawdę Ci pasuje połączenie Yamahy i Tannoya, to nie marnuj kasy na drobne zmiany, tylko idź w górę.
Na tym poziomie, kolumny Tannoya być może nie są najtańsze, ale i absolutnie nie drogie.

nie bardzo rozumiem sens tego wpisu, przeciez te Dali do wlasnie skok w górę w stosunku do Tannoy R2, a xt6f to wlasnie krok w bok...chyba ze masz na mysli zebym poszedł w serię Definition Tannoya ale to jeszcze nie moja półka 

• 3 tygodnie później...
W dniu 29.12.2019 o 20:37, artur 1984 waw napisał:

jak z winyli to dobrze trafiłeś, bo AS1100 ma bardzo dobry pre-amp gramofonowy

właśnie porównywałem brzmienie AS 1100 wejście phono i stwierdziłem że gramofon lepiej brzmi na wkładce MC poprzez trafo do wejścia MM niż bezpośrednio do MC , Jest dosyć wyraźna różnica .

W dniu 1.01.2020 o 12:34, Uchatek napisał:

To jak wytlumaczysz to ze Roksan K3 ktorego mialem przed as1100 gral wyraznie podbitym wyzszym basem i pogrubiona nizsza srednica? Mialem obydwa wzmacniacze jednoczesnie w domu i porownywalem na tych samych glosnikach.

Po prostu nie radził sobie z twoimi kolumnami. Widać ich impedancja mu nie odpowiadała.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.