Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik Synergistic Research Blue, ORANGE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, też miałem na testach.
Tylko XC jest z owijką, zależy w jakie gniazdo chcesz to wsadzić, bo jak w hebelek jaki jest w gniazdach IEC z bezpiecznikiem, to uszkodzisz tę owijkę.
Zatem w takim wypadku lepiej XC chyba, że w gniazdo/styki na płytce PCB wtedy O.K.

Now DAC I streamer chciałem włożyć wiec w gniazdo.

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

3 godziny temu, venom200 napisał:

Now DAC I streamer chciałem włożyć wiec w gniazdo.

Jakie to gniazdo, w hebelek nawet nie włożysz tego.

Chyba, że się uprzesz, ale wtedy uszkodzisz .

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

15 godzin temu, venom200 napisał:

Bo to Ma sens logiczny tylko z tego względu że sporo kosztuja I lepiej zamomtowac większe żeby tak szybko się nie przepalił. Ja to tak widzę, może się mylę

Jak chroniona elektronika jest tańsza od bezpiecznika to tak ma to sens 🤪

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Chłopy żeby wymienić bezpiecznik trzeba urządzenie od prądu odłączyć, mówiąc prościej kabel zasilający wyjąć z gniazdka w ścianie. Jeśli kabel jest odłączalny to również wyciągnąć że wzmacniacza czy też innego playera itp.

Często się zdarza że jak jeden Audiofil wyjmie wtyk że ściany i zostawi go w urząd,eniu i nie schowa na tenczas do szamy domniemanej, to zgodnie z pewną zasadą przyjdzie jak wiosna po zimie drugi Audiofil czy ktoś w tym stylu i podłączy zgodnie z tym co mu rozum słusznie podpowiada, kabel będący tematem zastępczym niniejszych rozważań do przedmiotowej ścianu.

Co wtedy się stanie ? Ano nic szczególnego, jedynie popieści jednego z Audiofil, najczęściej tego pierwszego.

Dlaczego przytoczyłem tą starą i powszechnie znaną anegdotę- ano by wspomniani audiofile nie wsadzali paluszków tam gdzie nie trzeba.

Panowie, przeczytajcie na chłodno cały ten temat, toż to stek bzdur...

Jak to się onegdaj mawialo ? Ło matko...

15 godzin temu, sir.jax napisał:

Teraz uwaga, w DACu mam przewymiarowany o 10x, a i

Gdybym miał przewymiarowane bezpiecznik 10x ,to wywalił ym uchwyt bezpiecznika i wlutowal bezpośrednio kawałek najcieńszego srebrnego drucika occ neotecha . Efekt ? Trzeba by porównać ,cenowo best buy.

Wpis Audroca masakryczny wręcz jest!

Nawet o uziemieniu obudowy i gorących pinów w elektronice celem rozładowania napięcia szczątkowego  nie wspomniał

no jak żyć….

3 minuty temu, tedi02 napisał:

Gdybym miał przewymiarowane bezpiecznik 10x ,to wywalił ym uchwyt bezpiecznika i wlutowal bezpośrednio kawałek najcieńszego srebrnego drucika occ neotecha . Efekt ? Trzeba by porównać ,cenowo best buy.

Lecicie partyzantką ostro nic tylko ominąć cały układ bezpiecznikowy i postawić obok gaśnicę proszkową albo i dwie

p.s. kierunkowość wylotu proszku wiadoma czy też po audiofilsku lub na Brauna?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

45 minut temu, ASURA napisał:

Nawet o uziemieniu obudowy i gorących pinów w elektronice celem rozładowania napięcia szczątkowego  nie wspomniał

no jak żyć….

Lecicie partyzantką ostro nic tylko ominąć cały układ bezpiecznikowy i postawić obok gaśnicę proszkową albo i dwie

p.s. kierunkowość wylotu proszku wiadoma czy też po audiofilsku lub na Brauna?

Kto komu zabroni ? Jak max to max.

Czym się różnią bezpieczniki słów od fast blow?
Jakie powinienem użyć w DAC I Streamerze?

Bezpiecznik SLOW - inaczej zwłoczny oznaczany literką T ,działa dłużej niż Fast .

Z reguły do DAC/streamer wchodzą bezpieczniki T .

40 minut temu, venom200 napisał:

Jakie powinienem użyć w DAC I Streamerze?

Do Laiv Harmony zalecają 2 A zwłoczny ,czyli T 2A  (5x20mm) .Można zastosować o rząd większy ,czyli 3,15 A lub nawet ciut większy.

Ja bym najpierw posłuchał,wygrzał na standardowym bezpieczniku.Dopiero tak po min. 100 godzinach grania zaczął próby z bezpiecznikami. 

Edytowane przez baltfan
Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, tedi02 napisał:

Zgadza się, najlepszy bezpiecznik "brzmieniowo" to brak bezpiecznika, najlepsze zaś zabezpieczenie, to oryginalny bezpiecznik.

2 godziny temu, ASURA napisał:

He, he, bo to jedyny taki..?😉

26 minut temu, Cezary_58669 napisał:

najlepszy bezpiecznik "brzmieniowo" to brak bezpiecznika

Robiłem co prawda jeden test i był to prawdziwy ślepy test. Moją przygodę z bezpiecznikami opisywałem na innym wątku,gdzie niestety zaatakowali mnie przeciwnicy takiej zabawy (wymiana bezpieczników) .

Kupiłem urządzenie ,na którym słuchałem jakiś czas nie mając świadomości ,że ma włożone niechlujne drucisko ,w postaci grubej linki (chyba kabel głośnikowy) .Kiedy przypadkowo otworzyłem gniazdko bezpiecznika ,oczywiście przy całkowicie odłączonym urządzeniu ,to co ujrzałem przeraziło mnie. Włożyłem standardowy bezpiecznik ,po czym zacząłem słuchać i nie dało się .Ðźwięk pogorszył się znacznie :) Postanowiłem nabyć bezpiecznik lepszej jakości (tak to nazwę) i powiedzmy doszedłem do takiego wniosku ,że dźwięk wrócił do normalności ,a nawet jest lepiej.

Moje wnioski są takie,że bardzo dobry bezpiecznik da lepszy efekt niż słaby bezpiecznik lub jego brak .

Oczywiście mogę się mylić lub też nastąpiło tyle zmiennych w trakcie mojego doświadczenia ,że po prostu mocno się zasugerowałem pewnymi faktami.Na pewno mam dobry bezpiecznik , który zabezpiecza sprzęt i nie psuje dźwięku .

Gość

(Konto usunięte)
20 minut temu, baltfan napisał:

Moje wnioski są takie,że bardzo dobry bezpiecznik da lepszy efekt niż słaby bezpiecznik lub jego brak

Można założyć gniazdo iec bez bezpiecznika, zamiast licować styki bezpiecznika (np. niechlujnym druciskiem) np. furu fi 06 lub 09, uważasz, że będzie gorzej?

18 minut temu, Cezary_58669 napisał:

uważasz, że będzie gorzej

Nie jestem w stanie powiedzieć,gdyż nie próbowałem .

Gniazdo wymieniałem,ale z bezpiecznikiem ,efekt pozytywny.Jakoś wolałem mieć ten element zabezpieczenia.

Wymieniałem we wzmacniaczu,który miał jechać do producenta.Nie chciałem go denerwować swoimi odważnymi zmianami w sekcji zasilania AC 🙂

Gość

(Konto usunięte)
21 minut temu, baltfan napisał:

Nie jestem w stanie powiedzieć,gdyż nie próbowałem

No to Ci odpowiem. Żaden "super-duper" bezpiecznik, nie ma startu do czystego gniazda czy styku przewodu bez udziału bezpiecznika. A takie "niechlujne drucisko" może być tylko nadinterpretacją znaczenia, w stosunku do jakiegokolwiek bezpiecznika. Oczywiście pomijam ochronę urządzenia i bezpieczeństwo, koniec tematu z mojej strony, nie ma tu o czym mówić, imho.

Edytowane przez Cezary_58669
dopisek

Pal licho bezpieczeństwo. Masz bezpiecznik 10A lub 16A w skrzynce rozdzielczej. Jak mas gasnice proszkowa pod reką mozna eksperymentować. Tylko zaden ubezpieczyciel ci kasy nie odda.  Sfajczysz najwyzej urzadzenie ktore zostalo pozbawione bezpiecznika, w lepszy przypadku tylko jego zasilacza albo … całą swoją chalupę albo mieszkanie i caly blok 🙂 🙂 🙂 .

Czego audiofile nie zrobia dla lepszego dzwieku …

A nie lepiej zastosowac ten superduper bezpiecznik audio za 40 tys PLN ktory wczesniej opisywalem? Nie stać cię … pech. Wyjdzie taniej niz odbudowa calej chalupy po pożarze.

PS. co tam bezpiecznik audio. Widzialem na wlasne oczy w swojej kuchni i gasilem … chiński przedluzacz/rozgaleziacz, kupiony w znanej sieci RTV/AGD, ktory mial wytrzymac 16A, a zjaral sie zywym plomieniem i ogniem po podpieciu grzejńika 2000W czyli niecale 10A 🙂 .

Audiofile … eksperymentujcie !!!

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość

(Konto usunięte)
7 minut temu, pmcomp napisał:

Widzialem na wlasne oczy w swojej kuchni i gasilem … chiński przedluzacz/rozgaleziacz, ktory mial wytrzymac 16A a zjaral sie zywym plomieniem i ogniem po podpieciu grzejńika 2000W czyli niecale 10A 🙂 .

Trzeba było kupić porządny za 40 tys. pln, albo chociaż z bezpiecznikiem😉

6 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Trzeba było kupić porządny za 40 tys. pln, albo chociaż z bezpiecznikiem😉

Sorry Gregory … moj grzejnik nie jest ałdjofeelski 😇😂🤣

Gość

(Konto usunięte)
Teraz, pmcomp napisał:

Sorry Gregory … moj grzejnik nie jest ałdjofeelski 😇😂🤣

Mój też nie, bo szumi..

Swoją drogą, te chińskie badziewne rozgałęźniki, listwy, itp. których nawet często nie można rozkręcić, to jest dopiero nieporównywalnie większe zagrożenie..którego cała masa u nieświadomych odbiorców.. do tego jeszcze stan instalacji, połączeń elektrycznych, itd.

4 minuty temu, Cezary_58669 napisał:

Mój też nie, bo szumi..

U mnie czasem brzeczy obudowa od zasilacza od alarmu. Musze isc i go pierdolnac zeby przestał 😂😂😂.

Wtedy jest audiofilska atmosfera i mozna robic ODSLUCH i testy porownawcze. He, he, he … prawie jak Wechsel, ogladalem przedwczoraj, po raz x-dziesiaty, Sztos. Polecam.

Edytowane przez pmcomp

Teraz jestem na dzialce, oooo …jaki spokoj dookoła, i gram mojego wyjazdowego hajenda ze sprzetu za jakies 6 tysiów PLN za wszystko. Kolumny, wzmak i plikowiec. Jensen Audio Model 4 (modyfikowana zwrotka), Musical Fiedelity A200 (klasa A, 2x60W) i LINN Majik DS.

🙂 .

Kiedys gdzies pokazywalem zdjecia systemu i pomieszczenia.

A tu … live: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pmcomp

9 godzin temu, tedi02 napisał:

Tylko, że ten 10 krotnie przewymiarowany zadziała, a drucik już może nie zadziałać. Zastosowałem 10x większy w nowszej wersji DACa na takim samym układzie producent już dał 2 A, ciekawe co?

5 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

No to Ci odpowiem. Żaden "super-duper" bezpiecznik, nie ma startu do czystego gniazda czy styku przewodu bez udziału bezpiecznika.

7 godzin temu, Cezary_58669 napisał:

Zgadza się, najlepszy bezpiecznik "brzmieniowo" to brak bezpiecznika, najlepsze zaś zabezpieczenie, to oryginalny bezpiecznik.

Dlatego w jednym z urządzeń do zasilania zamieniłem gniazdo z bezpiecznikiem na takie bez bezpiecznika 🤭

9 godzin temu, Audroc napisał:

Chłopy żeby wymienić bezpiecznik trzeba urządzenie od prądu odłączyć, mówiąc prościej kabel zasilający wyjąć z gniazdka w ścianie. Jeśli kabel jest odłączalny to również wyciągnąć że wzmacniacza czy też innego playera itp.

A znasz kogoś, kto wymienia bezpiecznik nie odłączając od prądu urządzenia?

Edytowane przez sir.jax

Ja u siebie nie mam od x lat żadnego bezpiecznika ,zastępuje go litym drucikiem 0,12 mm srebro AUDIO NOTE KONDO .

W skrzynce przy liczniku ,bezpiecznik zrobiony z srebrnego prostokątu neotecha ,lub dla odmiany miedzianego.

W dniu 7.11.2024 o 00:50, sir.jax napisał:

Tylko, że ten 10 krotnie przewymiarowany zadziała, a drucik już może nie zadziałać. Zastosowałem 10x większy w nowszej wersji DACa na takim samym układzie producent już dał 2 A, ciekawe co?

Dlatego w jednym z urządzeń do zasilania zamieniłem gniazdo z bezpiecznikiem na takie bez bezpiecznika 🤭

Pewnie większość audiofili ...

W dniu 7.11.2024 o 00:50, sir.jax napisał:

Może się mylę, ale jeszcze na podstawach elektroniki uczyli, że jak się wyjmie bezpiecznik to już wogóle nic nie ma. nawet prądu.

No ale człowiek ciągle ponoć się uczy...

W dniu 6.11.2024 o 18:27, baltfan napisał:

Robiłem co prawda jeden test i był to prawdziwy ślepy test. Moją przygodę z bezpiecznikami opisywałem na innym wątku,gdzie niestety zaatakowali mnie przeciwnicy takiej zabawy (wymiana bezpieczników) .

Kupiłem urządzenie ,na którym słuchałem jakiś czas nie mając świadomości ,że ma włożone niechlujne drucisko ,w postaci grubej linki (chyba kabel głośnikowy) .Kiedy przypadkowo otworzyłem gniazdko bezpiecznika ,oczywiście przy całkowicie odłączonym urządzeniu ,to co ujrzałem przeraziło mnie. Włożyłem standardowy bezpiecznik ,po czym zacząłem słuchać i nie dało się .Ðźwięk pogorszył się znacznie 🙂 Postanowiłem nabyć bezpiecznik lepszej jakości (tak to nazwę) i powiedzmy doszedłem do takiego wniosku ,że dźwięk wrócił do normalności ,a nawet jest lepiej.

Moje wnioski są takie,że bardzo dobry bezpiecznik da lepszy efekt niż słaby bezpiecznik lub jego brak .

Oczywiście mogę się mylić lub też nastąpiło tyle zmiennych w trakcie mojego doświadczenia ,że po prostu mocno się zasugerowałem pewnymi faktami.Na pewno mam dobry bezpiecznik , który zabezpiecza sprzęt i nie psuje dźwięku .

Całkowicie się zgadzać z Twoim wywodem.

Zresztą od dana popularny jest sposób wymiany bezpiecznika czy jakiegoś drutu, na kawałek kabla głośnikowego.

Ludzie często, nawet mając konfekcjonowane kable, dokupują taki sam na metry żeby nie zmieniać charakteru brzmienia całego systemu, to ważne.

Tu jednak pojawią się dylemat. Wszyscy wiemy że kable kupuję się w odcinkach 1m, 1.5m, 2m, 2.5m itd.

Jaki więc odcinek kabla głośnikowego zastosować zamiast bezpiecznika ? A może tu obowiązuje jakąś inną zasadą...

7 godzin temu, Audroc napisał:

Może się mylę, ale jeszcze na podstawach elektroniki uczyli, że jak się wyjmie bezpiecznik to już wogóle nic nie ma. nawet prądu.

No ale człowiek ciągle ponoć się uczy...

Bardzo odkrywcze spostrzeżenie 😂😂😂

Zresztą od dana popularny jest sposób wymiany bezpiecznika czy jakiegoś drutu, na kawałek kabla głośnikowego.

Bajanie.

Jaki więc odcinek kabla głośnikowego zastosować zamiast bezpiecznika ? A może tu obowiązuje jakąś inną zasadą...

Hahaha, trzeba zmierzyć bezpiecznik, żeby wiedzieć jaka długość tego kabelka. 🤭

Tego nie uczyli na podstawach czegokolwiek tam sobie nie wymyślisz?

😆

16 godzin temu, Audroc napisał:

Jaki więc odcinek kabla głośnikowego zastosować zamiast bezpiecznika ?

Nie gniewaj się, źle mnie zrozumiałeś. Osobiście jestem przeciwnikiem Watowania. 

Tu wyjaśniam, watowanie to najprościej drutowanie bezpieczników, lub omijanie ich wszędzie tam gdzie powinny być. 

Żadne kable, a tym bardziej głośnikowe nie powinny być wkładane w miejsce bezpieczników. 

Po to są lepsze bezpieczniki, żeby je stosować. Żal komuś kilkaset PLNów na bezpiecznik do urządzenia za naście czy dziesiąt tysięcy? 

Jesteśmy w dziale Hi-End nie DIY.

5 godzin temu, baltfan napisał:

Jesteśmy w dziale Hi-End nie DIY.

DIY oznacza "Zrób to sam" a nie dziaduj jak się da. Coś pomyliłeś..

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

5 godzin temu, baltfan napisał:

Żal komuś kilkaset PLNów na bezpiecznik

Żal to wydawać za taki sam drucik topikowy, tylko w "ładniejszej rurce" kilkaset złotych, zamiast kilkaset groszy.

• Pokaż nowe odpowiedzi