Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik Synergistic Research Blue, ORANGE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

To ja panowie napisze cos w co nie wierzylem ze napisze. 

Podpuszczony przez was 🤪, kilka dni temu otworzylem "szufladke" z bezpiecznikiem w moim transporcie. Nie moglem go wyciagnac i lekko nacisnalem i wyskoczyl. Niestety nie widzialem jak tam skubany siedzial.

Zwykly bezpiecznik, ciezko odczytac co tam napisane, czy wycisniete na kapslu. Przeczytalem T1A no i zalozylem jak zalozylem. 

A teraz od kilku dni mam wkurw bo mi przeszkadza cos w dzwieku. Zapomnialem o tym bezpieczniku szczerze mowiac. Dzwonie do Jacka @sir.jax i  mowie co zrobilem. No i  kolega śmieje sie ze wlasnie uslyszalem bezpueczniki. 

Wychodzi na to ze nawet taki tani od producenta przelozony kierunkiem pokazuje roznice. 

JPRDL wlasnie uwierzylem w bezpieczniki. 

N I E  W I E R Z E 🫣

Dopisze jeszcze ze dzwiek zrobil sie jasniejszy, ostrzejszy wrecz no i mniej dociazony. Czasami, czasami niektore fragmenty brzmia dobrze nie wiem czy lepiej, ale ogolnie brak takiej analogowisci i wypelnienia, kontury sa zbyt ostre kosztem wypelnienia. 

Nie wierze ze to pisze 🤭

Hej. Ja od kilku lat mam tanie Aucharmy black i red w cd i przedwzmacniaczu. Warto spróbować. Można się zdziwić w stosunku do zwykłych bezpieczników. 

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

2 minuty temu, slawsim napisał:

Teraz wyobraź sobie, że np. wtyki RCA mają kierunek 😁 Jak to ustalisz budując interkonekt? Dramat 😁

Nie ustalam takich rzeczy, nie mam ani czasu na żonglowanie wtykami i zamiany ich "kierunku", ani chęci, żeby to sprawdzać.

Za chwilę się okaże, że spoiwo-jego kształt i w którą stronę był trzymany grot lutownicy będzie miało znaczenie 😆

2 minuty temu, sebgla napisał:

Hej. Ja od kilku lat mam tanie Aucharmy black i red w cd i przedwzmacniaczu. Warto spróbować. Można się zdziwić w stosunku do zwykłych bezpieczników. 

Do zwykłych tak, ale ciąg dalszy zdziewienia gwarantuję, kiedy Aucharmy zastąpisz SR Orange, Verictumem, Wilmerem i pewno innym HifiTuning Supreme.😁

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

3 minuty temu, sir.jax napisał:

Za chwilę się okaże, że spoiwo-jego kształt i w którą stronę był trzymany grot lutownicy będzie miało znaczenie 😆

👍😁

Kurde czyli przybył kolejny gluchy. Bo słyszy bezpieczniki. To z przymrużeniem oka oczywiście. Ja też nie wierzyłem a to jeden z najbardziej istotnych elementów w szlifowaniu dźwięku

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

hehe piekna historia 😄 oj tak , wszystko ma znaczenie..ale test z fabrycznym i zamiana kierunkow? szok ze komus się chciało 😄 ale to wzbogaca wiedzę

20 minut temu, sir.jax napisał:

Do zwykłych tak, ale ciąg dalszy zdziewienia gwarantuję, kiedy Aucharmy zastąpisz SR Orange, Verictumem, Wilmerem i pewno innym HifiTuning Supreme

Jezusie, nie pisz mu Jacek takich rzeczy bo sie wkreci w SRy i nam wszystkie wykupi 😂😂😂

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

9 minut temu, Marcouss napisał:

hehe piekna historia 😄 oj tak , wszystko ma znaczenie..ale test z fabrycznym i zamiana kierunkow? szok ze komus się chciało 😄 ale to wzbogaca wiedzę

Michalowi się nic nie chcialo, po prostu sprawdzał jaki tam siedzi bezpiecznik, a ten wypadł i już nie wiedział w jaki sposób był włożony.  Włożył jak mu pasowało, a się okazało, że pewno pokasztanił i wsadził odwrotnie jak był do tej pory.

🤭

7 minut temu, Marcouss napisał:

SR mam i polecam, Hifi Tuning również miałem - też spoko ale SR o niebo lepsze 😄

Ty lepiej powiedz, kto Tobie najpierw polecił 😉

🤭

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

14 minut temu, sir.jax napisał:

Michalowi się nic nie chcialo, po prostu sprawdzał jaki tam siedzi bezpiecznik, a ten wypadł i już nie wiedział w jaki sposób był włożony.  Włożył jak mu pasowało, a się okazało, że pewno pokasztanił i wsadził odwrotnie jak był do tej pory.

🤭

Ty lepiej powiedz, kto Tobie najpierw polecił 😉

🤭

hehe faktycznie nie doczytałem 😄 hmm kto polecił...niech pomyslę...a taki Sir.Jax Jacek 😄 i to była znakomita porada, zresztą nie jedyna

To od, którego np z SR zacząć Orange ? Czy szkoda czasu i od razu Purple, bo tu różnica już nie taka duża w cenie .

To raczej kwestia indywidualna, który jaki efekt daje, czy jak w kablach , mają "swoje" sygnatury brzmieniowe ?

Źródło,  DAC , czy AMP najlepiej na początek? ...  pewnie wszystkie?

Orange i Purple brzmią zupełnie inaczej..pewne cechy są podobne, bo Purple to rozwinięcie Orange..Ale jednak to zależy od tego jaki rezultat chce się osiągnąć. Orange to bardzo dobry bezpiecznik. Purple jest droższy ale nie wszedzie się wpasuje..jak brakuje dociążenia, wypełnienia, masy - to bedzie idealny. Jak chce się nieco podkreslic barwy bez podgrzewania średnicy i uwypuklić muzykalność oraz skraje pasma to Orange bedzie dobrym wyborem 🙂 ja mam oba bezpieczniki i one się wzajemnie uzupełniają. Teoretycznie większe rezultaty powinnny być po zmianie w źródle..

5 minut temu, Marcouss napisał:

Orange i Purple brzmią zupełnie inaczej..pewne cechy są podobne, bo Purple to rozwinięcie Orange..Ale jednak to zależy od tego jaki rezultat chce się osiągnąć. Orange to bardzo dobry bezpiecznik. Purple jest droższy ale nie wszedzie się wpasuje..jak brakuje dociążenia, wypełnienia, masy - to bedzie idealny. Jak chce się nieco podkreslic barwy bez podgrzewania średnicy i uwypuklić muzykalność oraz skraje pasma to Orange bedzie dobrym wyborem 🙂 ja mam oba bezpieczniki i one się wzajemnie uzupełniają. Teoretycznie większe rezultaty powinnny być po zmianie w źródle..

Czyli tak naprawdę najlepiej mieć oba i sprawdzić na własne uszy. No nie powiem, jestem sceptyczny , czy bezpiecznik może wydobyć jeszcze lepiej poukładany dźwięk z mojego Esoterica P-03. W CEC CD nie będę sprawdzał bo ma plombę i jest właściwie nowy.

Gość

(Konto usunięte)
10 godzin temu, carlos med napisał:

Czyli tak naprawdę najlepiej mieć oba i sprawdzić na własne uszy

W cenie tych dwóch bezpieczników,  kupisz już dobry używany ocxo...😉

Edytowane przez Cezary_58669
dop
1 godzinę temu, Cezary_58669 napisał:

Jednemu potrzebny ocxo a drugiemu bezpieczniki. Dobieramy pod swoje potrzeby.

• Redaktorzy
13 godzin temu, carlos med napisał:

Czyli tak naprawdę najlepiej mieć oba i sprawdzić na własne uszy. No nie powiem, jestem sceptyczny , czy bezpiecznik może wydobyć jeszcze lepiej poukładany dźwięk z mojego Esoterica P-03. W CEC CD nie będę sprawdzał bo ma plombę i jest właściwie nowy.

A zaglądałeś do tego swojego Ecoterica? Tak tylko niezobowiązująco pytam, bo z tego co widzę siedzi w nim nie jeden i nie dwa, ale ...sześć bezpieczników 😉

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

15 godzin temu, Mikelas76 napisał:

Jezusie, nie pisz mu Jacek takich rzeczy bo sie wkreci w SRy i nam wszystkie wykupi 😂😂😂

Hehe. To może Ty wykup wszystkie i poczęstuj kolegów.  

ART LOUDSPEAKERS DECO10 + LECTOR AUDIO (CDP707+ZOE+2xVM200M+EDISON230) + ROSE RS250 + SAP RELAXA + TIGLON +  PURIST AUDIO DESIGN +  OYAIDE

16 godzin temu, sir.jax napisał:

No i co teraz?

No niestety ale przewodnik (kazdy) jest kierunkowy. Sluchac w audio ale oczywiscie nie zauwazalne w innych urzadzeniach (albo nie zwracamy na to uwagi)

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

uła..poządna elektrownia 😮 ja w swoim Moonie mam dwa, ale drugi zostawiłem fabryczny bo nie mam pojęcia od czego jest.. ale aż szesc to nieźle 😄 -

10 minut temu, Fr@ntz napisał:

A zaglądałeś do tego swojego Ecoterica? Tak tylko niezobowiązująco pytam, bo z tego co widzę siedzi w nim nie jeden i nie dwa, ale ...sześć bezpieczników 😉

Ukryta Zawartość

Tak samo jak w Luxmanach. Ale jest jeden glowny i na tym mozna zakonczyc upgrade.

13 godzin temu, carlos med napisał:

No nie powiem, jestem sceptyczny , czy bezpiecznik może wydobyć jeszcze lepiej poukładany dźwięk

Mozesz kupic losowy dowolny zwykly i wstawic na probe jak nie chcesz inaczej

Ukryta Zawartość

29 minut temu, Fr@ntz napisał:

Ukryta Zawartość

Przyznaję,  że nie zaglądałem. Wiedząc, że zasilanie to oddzielny właściwie metalowy kontener podejrzewałem,  że mogą być 2-3 bezpieczniki. Tak jak ktoś zauważył jeden pewnie główny, tylko to chyba ma już mały sens wymienić tylko ten , a 5 napewno nie będę wymieniał.

3 godziny temu, Cezary_58669 napisał:

Zegar to niezależny temat 😉

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Oczywiście, w zegarze też jest bezpiecznik..😉

Gdzieś są granice tego szaleństwa 😉

2 godziny temu, carlos med napisał:

Tak jak ktoś zauważył jeden pewnie główny, tylko to chyba ma już mały sens wymienić tylko ten

A niby dlaczego? Ścieżek na płytkach też nie wymieniamy..

28 minut temu, rafa napisał:

A niby dlaczego? Ścieżek na płytkach też nie wymieniamy..

Pewnie, że nawet jeden może coś zmienić

3 minuty temu, carlos med napisał:

Pewnie, że nawet jeden może coś zmienić

Większość urządzeń ma jeden. A robi różnicę.

Ja w swoim preamp znalazłem cztery bezpieczniki, a w monosach po 12 w każdym (w tej chwili mam mix purple i masters). Niestety słychać różnicę, nie tylko po wymianie tego jednego, glownego głównego bezpiecznika.  

Nie zmienia faktu, że rozważając ofertę SR, dzisiaj najpierw wybrałbym ich platformy Tranquility.  Są rewelacyjne i transformujące cały system.

….be still and know….

• Redaktorzy

No i cała ta dyskusja okazała się brzemienna w skutkach, bo co komu po klepaniu w klawiaturę bez efektów w systemie. Krótko mówiąc ... słowo się rzekło kobyłka u płota  - Vitus SCD-025 Mk.II właśnie dostał dwa niebieskie czopki QSA 😄

Ukryta Zawartość

c_QSA_Blue_Fuses-0009.jpg

c_QSA_Blue_Fuses-0011.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

SR master w moim systemie okazał się lepszy od czarno czerwonego QSA. Wyżej nie byłem, bo to poziom na którym można byłoby rozważyć jakąś wybitną sieciówkę. Ansuz?

….be still and know….

10 minut temu, Fr@ntz napisał:

No i cała ta dyskusja okazała się brzemienna w skutkach, bo co komu po klepaniu w klawiaturę bez efektów w systemie. Krótko mówiąc ... słowo się rzekło kobyłka u płota  - Vitus SCD-025 Mk.II właśnie dostał dwa niebieskie czopki QSA 😄

Ukryta Zawartość

c_QSA_Blue_Fuses-0009.jpg

c_QSA_Blue_Fuses-0011.jpg

pieknie 🙂 ale blue to nie za nisko jak na taki mega sprzęt? Ja sprzedam co mam i od razu biore do Moona 260D Violet 😉 jak szaleć to szaleć 😄 ale winszuje tak czy tak.

3 minuty temu, Seth_A_Rider napisał:

SR master w moim systemie okazał się lepszy od czarno czerwonego QSA. Wyżej nie byłem, bo to poziom na którym można byłoby rozważyć jakąś wybitną sieciówkę. Ansuz?

wow..A faktycznie bardzo jest bezlitosny i zbyt mocno pokazuje prawde w nagraniach odbierając muzykalnosc? jak byś opisał jego wkład w brzmienie?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi