Skocz do zawartości
IGNORED

Bezpiecznik Synergistic Research Blue, ORANGE i inne

Rekomendowane odpowiedzi

Ja.pisalem.do Verictum dwa razy, chyba mi nie chcą sprzedać bezpieczników. Na jakiego maila wysyłacie wiadomości?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

17 minut temu, venom200 napisał:

Ja.pisalem.do Verictum

Dzwon na nr na stronie

A mail to chyba [email protected] 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• Redaktorzy
19 godzin temu, staropolanka2000 napisał:

Qsa mocno rozszerzyło ofertę bezpieczników. Na stronie dystrybutora można również znaleźć bezpieczniki nadprądowe, których w ofercie nie było (były rożnicówki).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z lekkim wyprzedzeniem dodam, że lada moment do rodzimej oferty trafią porcelanowe wersje najpopularniejszych modeli QSA , które z tego co udało mi się dowiedzieć "grają" nieco bardziej dociążonym od swojego szklanego rodzeństwa dźwiękiem. Jak będzie w praktyce czas pokaże, ale jest szansa na bratobójcze pojedynki tak samo umaszczonych maluchów 😉 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

29 minut temu, Fr@ntz napisał:

Z lekkim wyprzedzeniem dodam, że lada moment do rodzimej oferty trafią porcelanowe wersje najpopularniejszych modeli QSA , które z tego co udało mi się dowiedzieć "grają" nieco bardziej dociążonym od swojego szklanego rodzeństwa dźwiękiem. Jak będzie w praktyce czas pokaże, ale jest szansa na bratobójcze pojedynki tak samo umaszczonych maluchów

Takie to, hmmm dziwne ze strony producenta. Trzepie tych bezpiecznikow na potege. Sprawia to wrazenie podobne do Denafripsa. Co rok nowa wersja, mala roznica, ale jest pretekst do strzyżenia baranow... 

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

• Redaktorzy
33 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Takie to, hmmm dziwne ze strony producenta. Trzepie tych bezpiecznikow na potege. Sprawia to wrazenie podobne do Denafripsa. Co rok nowa wersja, mala roznica, ale jest pretekst do strzyżenia baranow... 

Raczej wolna ręka w kwestii wyboru a tym samym możliwość lepszego dopasowania do konkretnego systemu, tym bardziej, że ceny szklanych i porcelanowych wersji będą takie same

Fr@ntz

---------------------------------

"I am an audiophile"

W dniu 14.12.2024 o 23:21, Mikelas76 napisał:

Neptune jest drogi, bo przy swoim lekkim cieple jest rodzielczy i jak raz go uslyszysz, nie ma odwrotu 🤪

Niesmowita przestrzeń,  aż "gęsto " od detali , swietny bas . Lekko dociążający Verictum XC w DAC i jest genialna synergia.

46 minut temu, carlos med napisał:

Lekko dociążający Verictum XC w DAC i jest genialna synergia

Ja sie powaznie zastanawiam czy z moim pontusem2 potrzebuje dociazenia X2. Jest fajniej z verictumem, ale na 10-15% utworow moze byc za duzo. 

47 minut temu, Mikelas76 napisał:

Ja sie powaznie zastanawiam czy z moim pontusem2 potrzebuje dociazenia X2. Jest fajniej z verictumem, ale na 10-15% utworow moze byc za duzo. 

Miałeś Blue, jak się sprawdził na tle X2?

5 godzin temu, Fr@ntz napisał:

porcelanowe wersje najpopularniejszych modeli QSA , które z tego co udało mi się dowiedzieć "grają" nieco bardziej dociążonym od swojego szklanego rodzeństwa dźwiękiem.

Dzięki za informację. W takim razie już wiem, że nie ma sensu po nie sięgać (w moim przypadku). 🙂

Bardziej mnie interesuje nowy Orange/Blue, może wypróbuję za jakiś czas. Jeżeli będziecie mieli jakieś konkretne wieści o nowych modelach, to poproszę. 🙂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

26 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Miałeś Blue, jak się sprawdził na tle X2?

Blue przywiozl Jacek ale od QSA. 

Generalnie blue jest mniej dociazony, klarowny na gorze, srednica tez moze troche klarowniejsza. Ale u mnie lekko podbijal jakis waski zakres basu.

4 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Blue przywiozl Jacek ale od QSA. 

Tak, o ten właśnie mi chodziło.

Zastanawiam się, czy sobie sprawdzić XC, ale nie szukam dociążenia i nie wiem czy ma to w ogóle sens. Blue u mnie się bardzo ładnie wpasował, ale jeszcze dwóch sztuk do zasilaczy potrzebuję.

14 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Zastanawiam się, czy sobie sprawdzić XC, ale nie szukam dociążenia i nie wiem czy ma to w ogóle sens

Skoro mi na X2 czasami bylo ciut za duzo dociazenia, to chyba XC nie jest dobrym wyborem w twoim przypadku. XC jest dociazony podobnie do X. Z tym ze XC ma szybszy, lepiej kontrolowany bas. Wg. pana z Verictum XC jest lepszy niz X2, ktory jest mnie dociazony i co za tym idzie bardziej neutralny. 

Wydaje sie ze dibrym wyjsciem moze byc SR Orange, ktory jest bardziej neutralny niz Verictumy. 

Jak sie uporam ze zmiana okablowania to bede sprawdzal sam Orange tylko na transport albo na switch. Ja zauwazylem u siebie ze na moim Ariesie te zmiany sa mocniejsze niz na switch przed Ariesem. Zalezy co sie chce 😉

Edytowane przez Mikelas76

Panowie, jaki bezpieczni kupić, potrzebuję rozmiar 6.3x32mm

Aktualnie mam "zwykły" szklany, FUJI który przetestowałem w obu kierunkach i wolę go niż poniższy hifi tuning.

Mam też HIFI TUNING SUPREME (stary NOS, czarny, nie nowy supreme3).

Hifi tuning nie pasuje mi, owszem jest lepszy wglad w nagranie, wieksza rozdzielczosc, ale jest trochę chudziej, wysoki bas i niska średnica przestała być podbita (a ma zostać podbita bo tak lubię) i jest trochę za ostrawy. Nie chcę srebrengo bezpiecznika ani takiego ze złotymi kapslami.

Potrzebny mi bezpiecznik który: gra dużym dzwiekem bez odchudzania, duży wolumen, duże źródła pozorne, z pierdolnięciem i energią i ...ładną barwą. Nie może mnie zanudzić czyli niczego spowolnić i złagodzić. Ale nie chcę rozjaśniania ani "blasku" jakie daja niektore srebrne bezpieczniki.

Miałem jeszcze kiedys Hifituning supreme 3 copper na miedzi cardas i ma fajną barwę, ale spowalania i ujednolica nagrania, wszystko mi grało miło i ładnie na jedno kopyto, trochę nuda.

Powinienem spróbować ORANGE? albo którego verictum?

Wszystkie bezpieczniki SR to srebro 😉 

Odpuść sobie uogólnienia i stereotypy a po prostu przesłuchaj jak grają. Orange / Purple przetestuj.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

• 3 tygodnie później...

Witam kolegow.Kupilem 3 sztuki QSA .2 do wzmacniacza leema tucana 2,niestety sa dwa.i jeden do holo audio spribg 3 kte niestety ten do daca spalilem .Pan z QSA nie robil problemow odesłałem i czekam na nowy ,Ale po wpięciu tylko do wzmacniacza nie ma juz powrotu do zwykłych szklanych rurek.W miedzy czasie zamowilem SR purpl.Po czym mialem tel od sprzedawcy czy chcę pink w tej samej cenie pink bedzie wsadzony w zasilacz do lumin u1 mini. Mysle ze bedzie pasowal,ale posluchamy zibaczyny.Bezpieczniji zrobily najwiekszy progres w moim systemie .wiekszy niz kable jakiekolwiek 

Edytowane przez greg1973
Godzinę temu, greg1973 napisał:

Witam kolegow.Kupilem 3 sztuki QSA

Pisz jakie i gdzie siedza. QSA ma. ogrom bezpiecznikow ostatnio 😉

• 2 tygodnie później...
W dniu 9.01.2025 o 10:41, Mikelas76 napisał:

Pisz jakie i gdzie siedza. QSA ma. ogrom bezpiecznikow ostatnio 😉

Grzegorz ma dwa QSA Blue, które zainstalował w Leemie Tucanie i stało się to co miało się stać, czyli wszystko się poprawiło i otworzyło. Słyszałem na własne uszy. Świetny progres w relacji do poniesionych nakładów.

U mnie od wczoraj Orange/Blue zastąpił dotychczasowego Blue w preampie, Blue trafił do zasilacza liniowego zasilającego switcha i router, a do zasilacza PD od Lumina trafił Orange/Black. Wcześniej w zasilaczach były zwykłe rurki. Uzysk jakości mniejszy niż w głównych komponentach, ale słychać wyraźnie. Kolejny kroczek do przodu. Planuję jeszcze Blue w końcówce zastąpić czymś z wyższej półki, ale dostałem informację, że nominał który potrzebuję nie jest dostępny we wszystkich wariacjach. Trzeba czekać na dostawę.

Pytanko do osób, które miały styczność z bezpiecznikami SR od Orange przez Purple do Pink. Faktycznie im nowszy tym lepszy, charakter ten sam, czy każdy z innej bajki?

3 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Grzegorz ma dwa QSA Blue, które zainstalował w Leemie Tucanie i stało się to co miało się stać, czyli wszystko się poprawiło i otworzyło. Słyszałem na własne uszy. Świetny progres w relacji do poniesionych nakładów.

U mnie od wczoraj Orange/Blue zastąpił dotychczasowego Blue w preampie, Blue trafił do zasilacza liniowego zasilającego switcha i router, a do zasilacza PD od Lumina trafił Orange/Black. Wcześniej w zasilaczach były zwykłe rurki. Uzysk jakości mniejszy niż w głównych komponentach, ale słychać wyraźnie. Kolejny kroczek do przodu. Planuję jeszcze Blue w końcówce zastąpić czymś z wyższej półki, ale dostałem informację, że nominał który potrzebuję nie jest dostępny we wszystkich wariacjach. Trzeba czekać na dostawę.

Dla mnie orange blue to juz duzo jak za bezpiecznik. Tez tak na niego patrzylem. Najpierw zasilacz musze kupić a potem pomysle o bezpiecznikach. 

10 minut temu, staropolanka2000 napisał:

a do zasilacza PD od Lumina trafił Orange/Black.

A sprawdzałeś ten bezpiecznik w urządzeniu audio, bo interesuje mnie jak wypada przy QSA Blue?

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

1 minutę temu, Mikelas76 napisał:

Dla mnie orange blue to juz duzo jak za bezpiecznik

Ale już za kabel zasilający to w sumie nie tak dużo? Za tyle to prawdę powiedziawszy z markowych produktów nie kupi się nic. Może inaczej, kupi się, ale nic szczególnego. Dobre wtyki mogą tyle kosztować, co ten bezpiecznik. Tak więc wszytko kwestią perspektywy. Dla mnie progres w stosunku do poniesionych kosztów jest bardzo dobry. Drobne roszady i znowu odkrywam swoje ulubione kawałki na nowo i wyłapuje smaczki, których wcześniej nie było słychać. 🙂

1 minutę temu, sir.jax napisał:

A sprawdzałeś ten bezpiecznik w urządzeniu audio, bo interesuje mnie jak wypada przy QSA Blue?

Ciężko będzie porównać te bezpieczniki, bo do zasilacza mam mały nominał i nie wsadzę go do pre, ani do końcówki, bo pójdzie z dymem.

53 minuty temu, staropolanka2000 napisał:

Ciężko będzie porównać te bezpieczniki, bo do zasilacza mam mały nominał i nie wsadzę go do pre, ani do końcówki, bo pójdzie z dymem.

Aha, no tak.

To nie było tematu, szkoda 😉

1 godzinę temu, staropolanka2000 napisał:

Ale już za kabel zasilający to w sumie nie tak dużo? Za tyle to prawdę powiedziawszy z markowych produktów nie kupi się nic. Może inaczej, kupi się, ale nic szczególnego. Dobre wtyki mogą tyle kosztować, co ten bezpiecznik. Tak więc wszytko kwestią perspektywy. Dla mnie progres w stosunku do poniesionych kosztów jest bardzo dobry. Drobne roszady i znowu odkrywam swoje ulubione kawałki na nowo i wyłapuje smaczki, których wcześniej nie było słychać

Masz racje, ale mam jakas blokade. Generalnie slysząc zmiane po Verictumie x2 wiem jak to wplywa na dzwiek. Verictumy kosztuja jednak jakies normalne pieniadza. QSA to juz ceny ma z kosmosu.

Jak sie ogarne z innymi sprawami sprawdze qsa, ale 3300zł za violet to az....... 

8 minut temu, Mikelas76 napisał:

Jak sie ogarne z innymi sprawami sprawdze qsa, ale 3300zł za violet to az....... 

Na Violeta się raczej nie zdecyduje, czekam na dostawę Orange/Blue i Orange/Yellow. W zasadzie jednej sztuki mi brakuje, Blue z końcówki trafi do ostatniego zasilacza, a w jego miejsce któryś z powyższych. Temat będę miał zamknięty.

12 minut temu, Mikelas76 napisał:

QSA to juz ceny ma z kosmosu.

Owszem, tanio nie jest. Najgorsze, że faktycznie za wzrostem ceny idzie wzrost jakości. 😜

6 minut temu, staropolanka2000 napisał:

Owszem, tanio nie jest. Najgorsze, że faktycznie za wzrostem ceny idzie wzrost jakości.

Sprawa dyskusyjna, miałem Yellow i szybko oddałem, już wolałem QSA Blue.

Podobnie było z SR Purple (przereklamowany), SR Orange w mojej ocenie lepszy, a taki Verictum X2 pokazał SRowi Purple gdzie jego miejsce.

Poleciłem koledze @Marcouss sprawdzić u siebie, bo ma tą samą integre, no może nie do końca,  ale model ten sam i u niego wyszło to samo, chociaż resztę klamotów i okablowanie mamy zupełnie inne.

Edytowane przez sir.jax

26 minut temu, sir.jax napisał:

Sprawa dyskusyjna, miałem Yellow i szybko oddałem, już wolałem QSA Blue.

Pamiętam co pisaliście o Yellow, dlatego go pominąłem. Ale już oczko wyżej , czyli Orange Blue ewidentnie więcej wyciąga z preampu niż Blue.

Verictuma żadnego nie miałem, ale po tym co mogłem w tym wątku wyczytać, to on raczej dociąża, czego ja kompletnie nie szukam.

Edytowane przez staropolanka2000

• 2 tygodnie później...
W dniu 20.12.2024 o 20:44, rafa napisał:

Wszystkie bezpieczniki SR to srebro 😉

Absolutnie nie 😉.SR na kapsle stosuje tylko i wyłącznie nikiel.Nie stosują ani srebra ani złota 😉

Ja wlasnie zakupilem nadprądowca Orang/Black, we wtorek montaż...tez jestem ciekaw co wniesie 🙂 to moja pierwsza nadprądówka

Edytowane przez Marcouss
6 godzin temu, Marcouss napisał:

Ja wlasnie zakupilem nadprądowca Orang/Black, we wtorek montaż...tez jestem ciekaw co wniesie 🙂 to moja pierwsza nadprądówka

Nie wiem jak z tym QSA, ale przy Gigawacie trzeba się uzbroić w cierpliwość. Na początku straszny jazgot, po około 2 tygodniach się ustabilizowało, z tym że granie codziennie nawet pod nieobecność w domu.

dzięki za przestrogę, bede zwracał baczną uwagę na zachodzące zmiany 😉 miejmy nadzieje, ze od samego początku nie będzie źle...

23 godziny temu, pawel k napisał:

Absolutnie nie 😉.SR na kapsle stosuje tylko i wyłącznie nikiel.Nie stosują ani srebra ani złota 😉

O kapsach nic nie pisałem. Miałem na myśli drut topikowy wewnątrz.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

nowy QSA Orang/Black C16A juz na pokladzie 😉 niech sie dopieka w spokoju...choc juz po cichu slucham, aczkolwiek za wcześnie na wnioski 😉 ale źle nie jest, jazgotu nie ma 😄

• Pokaż nowe odpowiedzi