Skocz do zawartości
IGNORED

Leben CS 300 X - klonowanie

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, MariuszZ. napisał:

daj napisy po japońsku

Jak moja żona usłyszała jak gra preamp Audio Note/Kondo M7, to kazała mi zrobić tak samo grający preamp. Wtedy wymyśliłem do niego taki front, a mój przyjaciel grafik go zaprojektował: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

10 minut temu, MariuszZ. napisał:

Może daj napisy po japońsku. Będzie jeszcze bliżej oryginału ? 

w oryginale nie ma japońskich...;)

6 minut temu, McGyver napisał:

Jak moja żona usłyszała jak gra preamp Audio Note/Kondo M7, to kazała mi zrobić tak samo grający preamp. Wtedy wymyśliłem do niego taki front, a mój przyjaciel grafik go zaprojektował: 

Ukryta Zawartość

Lepiej gra od lama..? Jak byś ocenił..? 

Ukryta Zawartość

6 minut temu, front247 napisał:

Lepiej gra od lama..? Jak byś ocenił..? 

Gościłem w domu dwa czy trzy klony Lamma. Jeden grał prawie tak dobrze jak mój preamp z powyższym frontem, a drugi grał dość przeciętnie. Tak więc w przypadku Lamma jakość dźwięku mocno zależy od wykonania. A ja pozostałem przy własnej konstrukcji. Jest ona inspirowana jedną z wersji Kondo, a także Conrad-Johnsonem PV-10 i 0pV-12 ale nie jest klonem żadnego z nich.

Aha...Bo mam jeden wolny transformator 250V/100mA i tak sie przymierzam jeszcze do jakiegoś pre....może to Kondo spróbować...masz jakieś jeszcze propozycje ciekawego układu..? 

14 minut temu, front247 napisał:

może to Kondo spróbować...masz jakieś jeszcze propozycje ciekawego układu..?

Conrad-Johnson PV-12. Klon tego preampa zmontowany na podzespołach z górnej półki zagra równie dobrze jak Kondo, a w odróżnieniu od niego ma tą zaletę, że bazuje na powszechnie dostępnych lampach ECC82 podczas gdy lampy do Kondo 6072WA trzeba ciągnąć z USA i mało że tanio nie jest, to jeszcze dowalą cło i VAT ?
Co ciekawe, klona CJ PV-12 można zmontować na PCB od Kondo, na przykład na takiej, ściągniętej z ebaja:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Conrad-Johnson PV-12. Klon tego preampa zmontowany na podzespołach z górnej półki zagra równie dobrze jak Kondo, a w odróżnieniu od niego ma tą zaletę, że bazuje na powszechnie dostępnych lampach ECC82 podczas gdy lampy do Kondo 6072WA trzeba ciągnąć z USA i mało że tanio nie jest, to jeszcze dowalą cło i VAT
Co ciekawe, klona CJ PV-12 można zmontować na PCB od Kondo, na przykład na takiej, ściągniętej z ebaja:

Ukryta Zawartość

Ja sie rozgrzebalem z takim czyms. Ale kusi zeby odłozyc i robic Lebena bd6b4c36c65d59989193182af32d0fdf.jpgfd11746be61946f9d52a4fc40c630724.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ukryta Zawartość

9 minut temu, yacool1975 napisał:

z takim czyms

CAT SL1 ponoć też dobry, ale żeby uzyskać z niego super dźwięk trzeba wyższe koszty ponieść bo ma więcej lamp, więcej kondensatorów sygnałowych, i więcej prądu wpierdziela, a co za tym idzie wymaga mocniejszego, większego i droższego zasilania.

CAT SL1 ponoć też dobry, ale żeby uzyskać z niego super dźwięk trzeba wyższe koszty ponieść bo ma więcej lamp, więcej kondensatorów sygnałowych, i więcej prądu wpierdziela, a co za tym idzie wymaga mocniejszego, większego i droższego zasilania.

Tego sie boje, bo trafo idzie od tego samego pana, ktoremu autor wątku swoje zwrócił

Daj znać jak wyszło. 
BTW, po grzyba zamawiać nawinięcie jednostkowego trafola do projektu do którego w handlu na zawołanie dostępne są trafa seryjne?

Daj znać jak wyszło. 
BTW, po grzyba zamawiać nawinięcie jednostkowego trafola do projektu do którego w handlu na zawołanie dostępne są trafa seryjne?

Ja chcialem custom, dodatkowe odczepy dla zasilania selektora wejsc i symetryzowane zarzenie, moze jeszcze glosnosc na przekaznikach. Ta plytka ma gotowy selektor, ale pomyslalem ze moze bede chcial zrobic inny. We wczesniejszych zabawkach zalowalem ze nie dolozylem dodatkowych odczepow np 12, 20V.

1 minutę temu, przemak napisał:

A to chyba najlepiej po staremu potencjometrem drutowym... 

Dla lamp DHT i owszem. Dla pośrednio żarzonych dwa rezystorki robią robotę.

2 minuty temu, McGyver napisał:

Dla lamp DHT i owszem. Dla pośrednio żarzonych dwa rezystorki robią robotę.

To wiadomo. Ale dawno temu we wzmacniaczach gitarowych taki czarny drutowy pot 220 omów z cienką ośką na śrubokręt (bo takie były dość łatwo dostępne) pozwalał na redukcję przydźwięku i wcale niekoniecznie musiał być w środkowym położeniu. 

nagrywamy.com

Godzinę temu, yacool1975 napisał:

Tego sie boje, bo trafo idzie od tego samego pana, ktoremu autor wątku swoje zwrócił emoji3.png

No z trafem to są przeboje...Pan Bogdan razem z kolegą pomierzyli trafo i....u nich wychodzi że w ogóle sie nie grzeje pod obciążeniem..a napiecia na odczepach 6,3V mają..6,61V i pod obciązeniem spadają tylko o około 1V - normalnie czary mary. Trafo jest w trakcie testów i werdykt po weekendzie będzie. Usłyszałem w rozm. tel. że jest taka możliwość że trafo ma...mikrozwarcie gdzieś na zwojach...i np. gdzies ktos go przestawi i sa takei objawy,grzeje sie itd. ..a potem po jakimś czasie ktos go przestawi..puknie i jest okej i wszystko dobrze działa....nie znam tej teorii...czy to jest możliwe ?

Dostałem też info że trafo odczepy 6,3 ma nawinięte drutem 1,5mm i jeśli chodzi o te sprawy to wszystko jest z lekkim zapasem.

Druknąłęm sobie panel na folii żeby sie...,,przymierzyć,, ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez front247
11 minut temu, front247 napisał:

Pan Bogdan razem z kolegą pomierzyli trafo i....u nich wychodzi że w ogóle sie nie grzeje pod obciążeniem..a napiecia na odczepach 6,3V mają..6,61V

A sprawdź Ty sobie ten swój podwajacz czy tam nie masz babola. Nadmierne obciążenie uzwojenia HV powoduje nagrzewanie się trafola i ... spadek napięcia na uzwojeniu żarzenia.

14 minut temu, front247 napisał:

napiecia na odczepach 6,3V mają..6,61V i pod obciązeniem spadają tylko o około 1V

Chyba aż o 1V? Napięcie 5,61V nadaje się tylko do żarzenia bezpośrednio żarzonych lamp prostowniczych.

A sprawdź Ty sobie ten swój podwajacz czy tam nie masz babola. Nadmierne obciążenie uzwojenia HV powoduje nagrzewanie się trafola i ... spadek napięcia na uzwojeniu żarzenia.

Chyba aż o 1V? Napięcie 5,61V nadaje się tylko do żarzenia bezpośrednio żarzonych lamp prostowniczych.

nie mam babola bo po pierwsze lampy zasilałem bezpośrednio z trafa bez udziału PCB a po drugie na innym trafie moja płytka podwajacza działa idealnie..żadnych spadków i nic sie nie grzeje. Sprawdziłęm mój układ 20 razy żeby nie było ze to po mojej stronie coś nie tak..inaczej szybko bym wykrył problem u siebie i usunął..

Panowie twierdzą że obciążyli trafo 5 A przez pare godzin i było ledwo ciepłe..a ja obciązyłem trafo od Ogonowskiego 3A bezposrednio na 4xel84 i tez ledwo ciepłe..mówie że czary sie dzieją..

Edytowane przez front247
No z trafem to są przeboje...Pan Bogdan razem z kolegą pomierzyli trafo i....u nich wychodzi że w ogóle sie nie grzeje pod obciążeniem..a napiecia na odczepach 6,3V mają..6,61V i pod obciązeniem spadają tylko o około 1V - normalnie czary mary. Trafo jest w trakcie testów i werdykt po weekendzie będzie. Usłyszałem w rozm. tel. że jest taka możliwość że trafo ma...mikrozwarcie gdzieś na zwojach...i np. gdzies ktos go przestawi i sa takei objawy,grzeje sie itd. ..a potem po jakimś czasie ktos go przestawi..puknie i jest okej i wszystko dobrze działa....nie znam tej teorii...czy to jest możliwe ?
Dostałem też info że trafo odczepy 6,3 ma nawinięte drutem 1,5mm i jeśli chodzi o te sprawy to wszystko jest z lekkim zapasem.

Druknąłęm sobie panel na folii żeby sie...,,przymierzyć,, 

Ukryta Zawartość

Co to za folia?

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, yacool1975 napisał:

Co to za folia?

Oracel ..zwykła samoprzylepna z mojego sklepu tuż za rogiem...różne kolory są...tania jak barszcz nie pamietam juz około 5 zł/mb

Edytowane przez front247
4 godziny temu, front247 napisał:

alu anodowane jest matowe zdaje sie.

Masz całkowita rację ... że Ci się zdaje. 
Faktura powierzchni anodowanego aluminium zależy od tego jaki rodzaj obróbki mechanicznej zastosowano przed anodowaniem. Zatem po szkiełkowaniu będzie matowe, po szczotkowaniu będzie "drapane", po polerowaniu może być nawet gładkie jak szkło i błyszczące jak lustro. 

6 minut temu, front247 napisał:

lampy zasilałem bezpośrednio z trafa

Że jak? Tak wprost przemiennym??

Teraz, McGyver napisał:

Masz całkowita rację ... że Ci się zdaje. 
Faktura powierzchni anodowanego aluminium zależy od tego jaki rodzaj obróbki mechanicznej zastosowano przed anodowaniem. Zatem po szkiełkowaniu będzie matowe, po szczotkowaniu będzie "drapane", po polerowaniu może być nawet gładkie jak szkło i błyszczące jak lustro. 

Użyłem skrótu myślowego tak oczywiscie masz racje...są różne powierzchnie...ale to trzeba wysyłac do jakiegoś magika co wyfrezuje, zaanoduje..naniesie napisy....ja takiego nie znam co robi wszystko...to jest dosyc precyzyjna i fachowa robota szczególnie anodowanie i barwienie.

12 godzin temu, front247 napisał:

Panowie twierdzą że obciążyli trafo 5 A przez pare godzin i było ledwo ciepłe..a ja obciązyłem trafo od Ogonowskiego 3A bezposrednio na 4xel84 i tez ledwo ciepłe..mówie że czary sie dzieją..

Samo obciążenie uzwojenia żarzenia 5A nie spowoduje jego grzania. To tylko 31W. Największy wpływ na grzanie mają uzwojenia anodowe...  którego nie obciążyli.

Edytowane przez ampman
48 minut temu, ampman napisał:

Samo obciążenie uzwojenia żarzenia 5A nie spowoduje jego grzania. To tylko 31W. Największy wpływ na grzanie mają uzwojenia anodowe...  którego nie obciążyli.

w sumie racja...na anodowym miałem spadek ze 117V na 108 AC aż lakier zaczął sie topić miedzy blachami...

22 minuty temu, zbyszek 1982 napisał:

Nadal są kanały wyjściowe zamienione. Prawy ma być po lewej, a lewy, po prawej.

To jest kwestia koncepcji, ale też bym wolał odwrotnie, jak w oryginale. 

nagrywamy.com

19 minut temu, przemak napisał:

To jest kwestia koncepcji

Nie do końca. Bo jeżeli wzmacniacz nie będzie stał rzycią do słuchacza, to kable głośnikowe będą się krzyżować. 
A rzycią do słuchacza w domu się raczej nie stawia. Chyba że na estradzie ?

Już zamienione dzięki ?..ale..jakie to ma własciwie znaczenie praktyczne..? U mnie wtykam RCA i głośnikowe jak leci..pomieszane jest i nie zauwazyłem problemu..

Edytowane przez front247

Nie do końca. Bo jeżeli wzmacniacz nie będzie stał rzycią do słuchacza, to kable głośnikowe będą się krzyżować. 
A rzycią do słuchacza w domu się raczej nie stawia. Chyba że na estradzie ?

Zależy. Jak łączymy kable patrząc od przodu, to oczywiście tak i przeważająca większość jest tak robiona, ale jeżeli łącząc patrzymy na wzmacniacz od tyłu, to prawy kanał po lewej stronie może boleć. Zresztą w tym oryginale wejścia tez są odwrotnie... Najlepiej pionowo jedne pod drugimi ?

nagrywamy.com

Godzinę temu, front247 napisał:

jakie to ma własciwie znaczenie praktyczne..?

Takie:

Godzinę temu, McGyver napisał:

jeżeli wzmacniacz nie będzie stał rzycią do słuchacza, to kable głośnikowe będą się krzyżować. 

• Pokaż nowe odpowiedzi