Jump to content
piotr19

Primare A20 uszkodzony pomocy

Recommended Posts

Witam wszystkich. Kupiłem oto taki wzmacniacz oczywiscie w pełni sprawny. Po otrzymaniu przesylki wzmacniacz podlaczylem do systemu okazalo sie ze niema dzwieku w glosnikach, zwiekszanie glosnosci, przelaczanie zrodel wszystko dziala. Po zdjeciu obudowy nic specjalnego niezauwarzylem, zadnych spochnietych kondensatorow czy innych niepokojacych zeczy. Sprawdzilem napiecia na wyjsciach z transformatorow i z kazdego wyjscia jest po 2x 33v czyli chyba oke. Po paru minutach czuc ze radiatory regulatorow napiecia robia sie dosyc cieple ale nie parza. Czy ktos spotkal sie kiedys z takim przypadkiem? jesli tak to prosilbym o pomoc.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
xavian

Sam nic nie  zrobisz. Zwróć urządzenie. Prawdopodobnie masz napięcie stałe na wyjściach stopni mocy i układ zabezpieczający nie dołącza zestawów głośnikowych. Dlatego nie słychać "klapania" przekaźników.

  • Thanks 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 minut temu, piotr19 napisał:

bo niby przed wysylko wzmacniacz byl sprawny

I co z tego?


Nie działają mi PM. Kontakt na maila (w moim profilu).

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wzmacniacz dotarł do Ciebie niesprawny.  Jeżeli kupiłeś przez Internet proponuję, zanim zaczniesz grzebać, odstąpić od umowy kupna sprzedaży. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zanim napisalem na forum juz probowalem wielu sposobow na zwrocenie wzmacniacza, niestety bez powodzenia. Jedyne co mi zostalo to naprawa sprzetu.

Zanim napisalem na forum juz probowalem wielu sposobow na zwrocenie wzmacniacza, niestety bez powodzenia. Jedyne co mi zostalo to naprawa sprzetu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a gdzie kupiłeś i czego próbowałeś?


DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli sprzedający się usztywnił proponuję żebyś się skontaktował z Rzecznikiem Praw Konsumenta. Powinien pomóc. 

Jeżeli odpuszczasz to zacznij od:

1. Sprawdzenia wszystkich bezpieczników - również reset fuse. Oczywiście na wyłączonym urządzeniu 

2. Sprawdzenia czy napięcia zasilania są zgodne ze schematem

3. Sprawdzenia napięcia stalego na wyjściu wzmaczniacza przed przekaźnikiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

1.Wszystkie bezpieczniki sprawdzome lacznie z reset fuse

2.Na schemacie niestety niewidze jakie powinny byc napiecia zasilania ale na karzdy kanal jest 2x 33v

3. Podpowiedzial bys gdzie dokladnie znajduje sie ten punkt w ktorym moge sprawdzic napiecie na wyjsciu wzmacniacza przed przekaznikiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bezpieczniki sprawdzone i jakie wyniki?

Napięcia zasilania końcówki to +40 i -40V w stosunku do masy. Jest to pokazane na schemacie

1374443769_kjbmnbmnbm.thumb.JPG.add8b9af106c69159e108b4fa60e0a99.JPG

Tu

919389244_cxvbjfmsbjmvcbn.thumb.JPG.56fb3d61fe686e57014d15e6fbcda7ca.JPG

jest ten punkt. Analogicznie w drugim kanale.

Dla Twojego bezpieczeństwa, możesz mierzyć na rezystorach R2 i R4.

Szukaj serwisanta.

Edited by Kapstan_Biasu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie zasadnicze: Czy masz doświadczenie w diagnozowaniu usterek i naprawie tego typu sprzętu???

Jeżeli nie, a tak można wnioskować z powyższych postów, to zaklinam nie bierz się sam za "naprawę" bo tylko pogorszysz sprawę, daj komuś kto się na tym zna. Wtopiłeś, trudno, ale to jeszcze nie koniec świata. Znajdź kogoś kumatego, nawet na tym forum jest kilka takich osób i zleć naprawę.


"Mój panie, po cóż tłumaczyć durniowi, że jest durniem. Przecież jego dureństwo na tym właśnie polega, że nie ma o nim pojęcia." - Bernard le Bovier de Fontenelle

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sory za offtop, widzę DC serwo, i inne, czemu tu nie ma rezystorów emiterowych, bez nich tranzystory mogą polecieć nie wiadomo kiedy. Czy źle widzę?

Edited by terminus
Błąd

Nocny Kochanek

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 godziny temu, Kapstan_Biasu napisał:

 

Napięcia zasilania końcówki to +40 i -40V w stosunku do masy. Jest to pokazane na schemacie

1374443769_kjbmnbmnbm.thumb.JPG.add8b9af106c69159e108b4fa60e0a99.JPG

 

 

 

w pierwszym poście autor pisał ze zmierzył na wyjściach transformatora i było 33V

6 minut temu, piotr19 napisał:

Na R2 i R4 brak napiecia.

ale te rezystory mają dwa końce , miernik ustaw na mV

zmierz napięcie względem masy na nodze 3

2sc3281-pinout.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie masz napięcia DC na wyjściu to sprawdź czy po kilku sekundach od włączenia wzmacniacza pojawią się napięcie na cewkach przekaźnika (coil). 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

2SC3281 na nodze 3 daje -0,546 na obu. Na R2 i 4 brak napiecia z jednej i drogiej strony.

Edited by piotr19

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zrób tak:

1. Włącz wzmacniacz i zmierz napięcie na przekaźnikach

2. Poczekaj z 10-15sek. i zmierz ponownie.

Jeżeli na cewkach nie pojawi się napięcie to proponuję:

Puścić na wejście wzmacniacza np. 1kHz. Na wyjście wzmacniacza (przed przekaźnikiem) wpiąć miernik i zmierzyć AC. Kręcąc potencjometrem napięcie powinno się zmieniać. Jeżeli tak będzie to przyczyny bym szukał w układzie zabezpieczajacym/opózniajacym zalaczanie głośników. Przy 0,5V dc na wyjściu raczej układ by nie odcinał glośników.

Share this post


Link to post
Share on other sites
15 godzin temu, piotr19 napisał:

2SC3281 na nodze 3 daje -0,546 na obu. Na R2 i 4 brak napiecia z jednej i drogiej strony.

to niemozliwe, ponieważ jeden koniec R2 i R4 jest połączone z emiterami tranzystorów wyjściowych

1 godzinę temu, adigrzelczak napisał:

Puścić na wejście wzmacniacza np. 1kHz.

dla zwykłego miernika to zbyt duża częstotliwość, najlepiej aby piotr zdobył czy to na płycie testowej (nawet plik ściągnięty i nagrany na CD-R) czy puścić prosto z komputera sygnał ale 50 Hz

Share this post


Link to post
Share on other sites

koledzy za bardzo komplikują sytuację.

Wszystko już było ale tak krótko na temat: sprawdź napięcie stałe na wyjściu (między punktem połączenia tranzystorów wyjściowych - połączone nogi 1 i 8 przekaźników K1 i K2 a masą)w kilka minut po włączeniu wzmacniacza, jeśli jest więcej niż kilkanaście mV oddaj wzmacniacz do serwisu

 


DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
21 godzin temu, artw napisał:

koledzy za bardzo komplikują sytuację.

 

piotr podaje sprzeczne informacje więc mierzy coś źle, sam przyznał że nie da rady

Share this post


Link to post
Share on other sites

dlatego staram się dokładnie napisać co i jak mierzyć

 


DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Share this post


Link to post
Share on other sites
W dniu 12.01.2020 o 22:23, artw napisał:

 

Wszystko już było ale tak krótko na temat: sprawdź napięcie stałe na wyjściu (między punktem połączenia tranzystorów wyjściowych - połączone nogi 1 i 8 przekaźników K1 i K2 a masą)w kilka minut po włączeniu wzmacniacza, jeśli jest więcej niż kilkanaście mV oddaj wzmacniacz do serwisu

 

a po cholerę  jak na emiterach zrobić to najłatwiej, zresztą napisał że jest ponad minus 0,5V

Share this post


Link to post
Share on other sites
19 godzin temu, witek_z napisał:

a po cholerę  jak na emiterach zrobić to najłatwiej, zresztą napisał że jest ponad minus 0,5V

to ,że Tobie najłatwiej , nie znaczy ,że komuś innemu też.


DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Restore formatting

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.