Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :) vol.2

Rekomendowane odpowiedzi

2 minuty temu, Niepokorny napisał:

Wymień choć 3-4 „poważnych” nie związanych z głupTuskiem i fryclandią..?

Tak Stream...tyś klon któregoś tutaj z POlitycznych  takich krasomówczych expertów od wszystkiego...

nie widzi że wieczni psuje kraju sabotażują każdą jego inwestycje i zawsze odwraca uwage od sedna

Znasz się na tym jak świnia na gwiazdach, czyli jak Obajtek. Czy reżimowa telewizja poinformowała cię, że ta fuzja oznacza konieczność wpuszczenia na polski rynek konkurencji?

Jestem Europejczykiem.

W dniu 29.01.2020 o 02:02, dekRe napisał:

Zmien operatora ? Opłata handlowa ma to do siebie, że może wzrastać nawet do 1000%, gdy tylko okaże się, że są chętni by tak płacić. ? Ja mam podpisaną umowę z Eneą na 3 lata z gwarancją stałej ceny. Niestety, Kopacz się nie popisała i załatwiła nam te podwyżki, niby w imię ekologii. Dlatego wszystkich ekologów trzeba krótko...
To jest przyszłość, bo reszta to oszuści: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Jacchusia napisał:

Ukryta Zawartość

Nie wiem kto im broni, różne firmy rzadko kiedy robią wspólne zakupy, może się prezesi nie lubią ?

Sasin najzwyczajniej w świecie kłamie. Albo jest na tyle głupi, że uwierzył Obajtkowi. Albo jedno i drugie.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Sasin najzwyczajniej w świecie kłamie. Albo jest na tyle głupi, że uwierzył Obajtkowi. Albo jedno i drugie.
Wy i tak gowno macie do gadania ,nikt was o zdanie nie będzie pytał, czy to o lotos czy cokolwiek innego,możecie jedynie wpłacać na konto ZUS i US i nic więcej.

Banda złodziejska...Pis-iaki zapomnieliście o respiratorach ? gdzież one są ?

Ukryta Zawartość

Cytat

Spółka E&K z Lublina miała sprzedać Ministerstwu Zdrowia nie 1,2 tys., ale 2,2 tys. respiratorów. I nie za 200, ale 370 mln zł.

Cytat

Prowadzący kontrolę poselską Dariusz Joński i Michał Szczerba z Koalicji Obywatelskiej zażądali wczoraj od premiera natychmiastowego odwołania ministra zdrowia Łukasza Szumowskiego, ich zdaniem „najbardziej skompromitowanego w rządzie”. Wszystkie dokumenty, jakie zgromadzili w trakcie kontroli, przekazali do NIK, która ma teraz zacząć własną kontrolę.

Część z tych dokumentów rzuca nowe światło na ujawnioną przed dwoma miesiącami przez "Wyborczą" aferę z zakupem respiratorów od spółki E&K należącej do Andrzeja Izdebskiego, handlarza bronią z czarnej listy ONZ. Ministerstwo Zdrowia podpisało umowę z E&K 14 kwietnia. Zgodnie z jej zapisami Izdebski miał dostarczyć sprzęt o wartości do 250 mln zł. W załączniku do umowy wymieniono 1241 respiratorów trzech producentów, za które resort miał zapłacić łącznie 44,5 mln euro, czyli ok. 200 mln zł. Wychodziła ogromna kwota średnio 163 tys. za jeden respirator, podczas gdy normalnie wysokiej klasy urządzenie można kupić za 70-90 tys. zł.

Cytat

35 milionów euro w kilka godzin

Joński i Szczerba dotarli do faktur pro forma wystawionych w momencie podpisywania umowy przez Izdebskiego. To na ich podstawie zaledwie kilka godzin później resort przelał na jego konto E&K 35 mln euro zaliczki. Pierwsza była na 1 tys. sztuk respiratorów Bellavista za 27,7 mln euro, podczas gdy w załączniku do umowy wymieniono 645 sztuk za 17,9 mln euro. W dodatku Izdebski miał je dostarczać od 29 maja do 24 lipca, a nie jak zapisano w umowie do 30 czerwca.

Faktura pro foma wystawiona na respiratory MTV1000 firmy Meckics dotyczy 800, a nie jak było w załączniku do umowy - 200 aparatów. Płatność miała wynieść 35,9 zamiast 8,8 mln euro, a dostawa trwać do sierpnia 2020, a nie do końca czerwca, jak zapisano w umowie.

To pierwsza częsc  wrzucam wszystko zeby pis-iaczki widzieli co ich wybrańcy czynią ...to be continued ...

Czesc druga

Cytat

Z pozostałych dwóch faktur pro forma wynika, że we właściwej fakturze oprócz respiratorów będzie też uwzględniony fracht, czyli koszty dostawy. Opłatę tę poniesie więc zamawiający, czyli Ministerstwo Zdrowia, a nie dostawca, czyli E&K (jak wynika to z zapisów umowy).

Łącznie E&K wystawiła faktury pro forma na 2,2 tys. respiratorów za sumę 81,3 mln euro. Według kursu euro z 14 kwietnia daje to 370 mln zł. Kwota na fakturach przewyższała więc o 120 mln zł maksymalną wartość zapisaną w umowie Izdebskiego z resortem zdrowia.

Szczerba i Joński zlecili także analizę prawną samej tej umowy. Wynika z niej, że jest niekorzystna dla ministerstwa, wręcz jednostronna, bo zabezpiecza interesy wykonawcy ponad miarę. Zakłada wiele okoliczności, z powodu których MZ odstąpi od naliczania kar umownych. Mówi, że aparaty mają być „nowe”, a nie „fabrycznie nowe”, jak pisze się zazwyczaj. Poza tym – o czym wspominaliśmy już na łamach „Wyborczej” – w umowie nie ma żadnej wzmianki upoważniającej ministerstwo do wypłacenia spółce E&K jakiekolwiek zaliczki.

Cytat

jak już pisaliśmy, respiratory od Izdebskiego to widmo. Ich producenci zaprzeczyli, by mu je sprzedawali. Na początku czerwca Izdebski dostarczył tylko 50 aparatów firmy Draeger, które w ogóle nie były wymienione ani w załączniku do umowy, ani na fakturach pro forma. To aparaty typu Savina 300. Ministerstwo zgodziło się za nie zapłacić po 200 tys. zł za sztukę, podczas gdy w tym samym czasie, czyli w kwietniu, identyczne respiratory zamówiła u Draegera z dostawą na przełom czerwca i lipca Agencja Rezerw Materiałowych w cenie 70 tys. zł za sztukę. Według Ministerstwa Zdrowia E&K dostarczyła też 150 sztuk respiratorów firmy Meckics (wg umowy miało być 400, a według faktur pro forma 1 tys.). Za niedostarczone respiratory spółka z Lublina zwróciła tylko ok. 14 mln euro.  

Cytat

Co będzie badać NIK

Wczoraj na pytania posłów w tej sprawie odpowiadał wiceminister Janusz Cieszyński, odpowiedzialny w resorcie zdrowia za zakupy związane z epidemią. Posłowie nie dowiedzieli się jednak od niego niczego nowego. – Agencja Rezerw Materiałowych potwierdziła nam dostarczenie tylko 50 aparatów Draegera i 10 sztuk od firmy Meckics. Od dwóch tygodni nie odpowiada na żadne pytania dotyczące  pozostałych 140 aparatów firmy Meckics. W czwartek ponownie byliśmy w ARM i znów nie dostaliśmy żadnych informacji – zwraca uwagę Michał Szczerba.

Zapowiedziana przez NIK kontrola ma objąć wszystkie podejrzane zakupy dokonane przez resort zdrowia w związku z epidemią, a więc także transakcję z instruktorem narciarstwa, znajomym ministra Łukasza Szumowskiego, w wyniku której resort kupił po zawyżonej cenie maseczki bez certyfikatu. NIK zbada też zakup (za 30 mln dol.) miliona testów antygenowych rzekomo poleconych przez rząd Korei Południowej, z których do Polski trafiło tylko 150 tys. sztuk. Ministerstwo najpierw twierdziło, że będą używane w domach pomocy społecznej, potem, że je zwróci, bo są złej jakości, a ostatnio, że będą używane na oddziałach ratunkowych.

Miłego czytania Pis-iaczki

Ładny burdel na pisowcy stworzyli....dobranoc

Ps Wrzucam tutaj chodz wspomnienie jest w "Polityce" 

Chciałbym moich fanów uspokoić że tam nie pisze gdyż zakład miedzy mną z @bubusiaobejmował tamten temat ...pozdrawiam fan club Pis-u

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez asterix1
3 minuty temu, asterix1 napisał:

To pierwsza częsc  wrzucam wszystko zeby pis-iaczki widzieli co ich wybrańcy czynią ...to be continued ...

Nie oszczędzaj nas, wrzuć całość, a w sumie link wystarczy, przeczyta kto będzie chciał, a kto nie, to nie przeczyta...tak to działa ?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Teraz, Jacchusia napisał:

Nie oszczędzaj nas, wrzuć całość, a w sumie link wystarczy, przeczyta kto będzie chciał, a kto nie, to nie przeczyta...tak to działa ?

Czytaj masz całosc...

17 minut temu, caleb66 napisał:
45 minut temu, Jaro_747 napisał:

Wy i tak gowno macie do gadania ,nikt was o zdanie nie będzie pytał, czy to o lotos czy cokolwiek innego,możecie jedynie wpłacać na konto ZUS i US i nic więcej.

6 godzin temu, caleb66 napisał:
6 godzin temu, Bobcat napisał:
W dojrzałej demokracji reszty się nie olewa gdyż może ona czasami też mieć rację. Lekceważenie jej to cecha totalitaryzmów.

W totalitaryzmach lekceważy się wszystkich .

No właśnie.

Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

Teraz, caleb66 napisał:

Te faktury to pewnie razem ze sobą przynieśli.

Wiem, wiem że to za trudne dla Ciebie ...męcz sie z tym sam ...dasz rade to przeczytaj jeszcze raz ...

32 minuty temu, jacekm22 napisał:

Ukryta Zawartość

"Ustawę o „opłacie mocowej” wprowadzono już w poprzedniej kadencji Sejmu. Długo odwlekano jej wprowadzenie, ale już od października rachunki pójdą ostro w górę."

Tymczasem w Wyborczej kiedyś czytamy:
Źródło: 

Ukryta Zawartość

"Warszawa, 29.08.2019 (ISBnews) - Około 300 przedsiębiorstw z branż energochłonnych - takich jak chemiczna, hutnicza czy papiernicza - zyskuje prawo do rekompensat za zawarte w cenie energii koszty nabycia uprawnień do emisji CO2 dzięki ustawie o rekompensatach dla branż energochłonnych...

... Tymczasem unijna polityka klimatyczno-energetyczna spowodowała skokowy wzrost cen uprawnień do emisji CO2. Wzrost ten ogromnie zagraża rentowności oraz pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstw z sektorów energochłonnych. Dlatego konieczne jest wprowadzenie w Polsce systemowego rozwiązania ...

MPiT podkreśla w komunikacie, że rekompensaty pomogą naszemu przemysłowi utrzymać pozycję w konkurencji z zagranicą. Pozwoli to utrzymać ok. 1,3 mln miejsc pracy w samych przedsiębiorstwach energochłonnych oraz u ich kooperantów.

W Polsce ceny uprawnień wywierają wysoki wpływ na hurtowe ceny energii. Wynika to z naszej struktury wytwarzania energii. 

Formuła wyliczania wysokości rekompensat uwzględnia średnie ceny uprawnień do emisji. Rosnące ceny uprawnień przekładają się zatem na wyższy poziom rekompensat. W rezultacie rekompensaty istotnie obniżą koszty zakupu energii. Zgodnie z, wspomnianą już, znowelizowaną Dyrektywą ETS, rekompensaty można finansować z przychodów ze sprzedaży aukcyjnej uprawnień do emisji."

Czyli jest tak, podsumujmy - pewni złodzieje stwierdzili, że da się zrobić niesamowity interes naszym kosztem sprzedając nam nasze powietrze, za które zapłacimy pod pozorem emisji CO2 i walki z klimatem. Bandyterka unijna narzuca na rządy państw konieczne haracze do zebrania dla tych złodziei, a Sejm pierwszej kadencji stara się to kompensować, by nie wywoływać szoku cenowego i protestów. Prawo do rekompensat było czasowe, kończy się, unijni złodzieje chcą naszych pieniędzy, więc muszą być one w taki czy inny sposób zebrane w postaci haraczu. Więc jak ktoś narzeka na rząd który długo chronił nasze portfele na prąd, a za to kocha tych unijnych złodziei spod flagi ekologów, to ... szkoda gadać! 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem, wiem że to za trudne dla Ciebie ...męcz sie z tym sam ...dasz rade to przeczytaj jeszcze raz ...
Nie będę czytał bo raz ze nie ma obrazków a dwa ze platfysy rządziły 8 lat przed PiS em i wiem że prawdę powiedzą jak się pomyla .
45 minut temu, Jaro_747 napisał:

Znasz się na tym jak świnia na gwiazdach, czyli jak Obajtek. Czy reżimowa telewizja poinformowała cię, że ta fuzja oznacza konieczność wpuszczenia na polski rynek konkurencji?

wiedziałem..
No i zatkało burkowi kakao..? 

POsrane experty...od kielicha Kwacha 

Jakoś nigdy na konkurencyjny LukOil nie narzekałeś.. pewnie masz tam Karte Wiernego Klienta ??

A za chwile podwyżki energii jak to nas informuje jakiś inteligentny inaczej. Fajna perspektywa.

Jestem Europejczykiem.

1 minutę temu, Niepokorny napisał:

wiedziałem..
No i zatkało burkowi kakao..? 

POsrane experty...od kielicha Kwacha 

Jakoś nigdy na konkurencyjny LukOil nie narzekałeś.. pewnie masz tam Karte Wiernego Klienta ??

Nie odniosłeś się przygłupie ani słowem do problemu posranego pomysłu wchłonięcia Lotosu.

Jeszcze raz zapytam - reżim poinformował lud PiSowski o konieczności wpuszczenia do Polski zagranicznej konkurencji?

Jestem Europejczykiem.

Nie odniosłeś się przygłupie ani słowem do problemu posranego pomysłu wchłonięcia Lotosu.
Jeszcze raz zapytam - reżim poinformował lud PiSowski o konieczności wpuszczenia do Polski zagranicznej konkurencji?
A ty się nie odniosłeś do problemu likwidacji stoczni gdańskiej 8 lat temu

Macie tu PiSowskie przygłupy ciekawostkę, bo widzę ze reżimowa telewizja was o tym nie poinformuje:

"Oto najważniejsze warunki, od których spełnienia KE uzależnia swą zgodę na fuzję Orlenu i Lotosu:

zbycie przez Orlen 30 proc. udziałów w rafinerii Lotos z dużym pakietem praw zarządczych. Ma to dać nowemu właścicielowi prawo do blisko połowy produkcji rafinerii ropy naftowej i benzyny oraz zapewnić mu dostęp do istotnej infrastruktury magazynowania i infrastruktury logistycznej. W ten sposób na polskim rynku miałby powstać kolejny duży gracz w tym obszarze;"

A to jedynie pierwszy z wielu warunków.

Jestem Europejczykiem.

Macie tu PiSowskie przygłupy ciekawostkę, bo widzę ze reżimowa telewizja was o tym nie poinformuje:
"Oto najważniejsze warunki, od których spełnienia KE uzależnia swą zgodę na fuzję Orlenu i Lotosu:
zbycie przez Orlen 30 proc. udziałów w rafinerii Lotos z dużym pakietem praw zarządczych. Ma to dać nowemu właścicielowi prawo do blisko połowy produkcji rafinerii ropy naftowej i benzyny oraz zapewnić mu dostęp do istotnej infrastruktury magazynowania i infrastruktury logistycznej. W ten sposób na polskim rynku miałby powstać kolejny duży gracz w tym obszarze;"
A to jedynie pierwszy z wielu warunków.
Jeżeli robi to rząd PiS mam do nich całkowite zaufanie ,co innego gdyby ta fuzję robili platfusy ,wtedy duże prawdopodobieństwo że zrobią wała.
5 minut temu, caleb66 napisał:
7 minut temu, Jaro_747 napisał:

A ty się nie odniosłeś do problemu likwidacji stoczni gdańskiej 8 lat temu

Panie kolego stocznia Gdańska w 2007 roku została sprzedana Ukraincom przez rzad Pis-u a prezesem wtedy był pisowski koles Andrzej Jaworski

a teraz co respiratorami ? tematy zastępcze na tvp info mozesz podrzucac

37 minut temu, caleb66 napisał:

Wy i tak gowno macie do gadania

Jeśli ci się wydaje że ty masz cokolwiek do gadania to gratuluję dobrego samopoczucia.

Jeśli ci się wydaje że ty masz cokolwiek do gadania to gratuluję dobrego samopoczucia.
Nie ma podstaw żeby w cokolwiek wierzyć posłom PO czy jak kto woli KO ,im chodzi wyłącznie o koryto
Każdemu tak bezmyślnie dajesz dupy, czy tylko PiSowcom?
Mam do PiS większe zaufanie niż do PO i jestem przeciwnikiem lgbt

Nie ma podstaw żeby w cokolwiek wierzyć posłom PO czy jak kto woli KO ,im chodzi wyłącznie o koryto Mam do PiS większe zaufanie niż do PO i jestem przeciwnikiem lgbt

Może tak, ale dupę nadstawiasz.

Jestem Europejczykiem.

Nie ma podstaw żeby w cokolwiek wierzyć posłom PO czy jak kto woli KO ,im chodzi wyłącznie o koryto

Odpowiadasz nie na temat. Nie tylko mnie.

caleb teoria ewolucji  zapomniała o Tobie już na samym początku ...potrafi rozbawić

@Jaro_747chyba numer jeden na Twojej liście tych naj...

Edytowane przez asterix1
Odpowiadasz nie na temat. Nie tylko mnie.
Muszą się liczyć ze swoimi wyborcami i to robią inaczej szybciej by polecieli w kosmos niż PO .
2 minuty temu, asterix1 napisał:

caleb teoria ewolucji  zapomniała o Tobie już na samym początku ...potrafi rozbawić

@Jaro_747chyba numer jeden na Twojej liście tych naj...

Ostatnio stawka strasznie się wyrównała ;-).

Jestem Europejczykiem.

46 minut temu, dekRe napisał:

"Ustawę o „opłacie mocowej” wprowadzono już w poprzedniej kadencji Sejmu. Długo odwlekano jej wprowadzenie, ale już od października rachunki pójdą ostro w górę."

Tymczasem w Wyborczej kiedyś czytamy:
Źródło: 

Ukryta Zawartość

"Warszawa, 29.08.2019 (ISBnews) - Około 300 przedsiębiorstw z branż energochłonnych - takich jak chemiczna, hutnicza czy papiernicza - zyskuje prawo do rekompensat za zawarte w cenie energii koszty nabycia uprawnień do emisji CO2 dzięki ustawie o rekompensatach dla branż energochłonnych...

... Tymczasem unijna polityka klimatyczno-energetyczna spowodowała skokowy wzrost cen uprawnień do emisji CO2. Wzrost ten ogromnie zagraża rentowności oraz pozycji konkurencyjnej przedsiębiorstw z sektorów energochłonnych. Dlatego konieczne jest wprowadzenie w Polsce systemowego rozwiązania ...

MPiT podkreśla w komunikacie, że rekompensaty pomogą naszemu przemysłowi utrzymać pozycję w konkurencji z zagranicą. Pozwoli to utrzymać ok. 1,3 mln miejsc pracy w samych przedsiębiorstwach energochłonnych oraz u ich kooperantów.

W Polsce ceny uprawnień wywierają wysoki wpływ na hurtowe ceny energii. Wynika to z naszej struktury wytwarzania energii. 

Formuła wyliczania wysokości rekompensat uwzględnia średnie ceny uprawnień do emisji. Rosnące ceny uprawnień przekładają się zatem na wyższy poziom rekompensat. W rezultacie rekompensaty istotnie obniżą koszty zakupu energii. Zgodnie z, wspomnianą już, znowelizowaną Dyrektywą ETS, rekompensaty można finansować z przychodów ze sprzedaży aukcyjnej uprawnień do emisji."

Czyli jest tak, podsumujmy - pewni złodzieje stwierdzili, że da się zrobić niesamowity interes naszym kosztem sprzedając nam nasze powietrze, za które zapłacimy pod pozorem emisji CO2 i walki z klimatem. Bandyterka unijna narzuca na rządy państw konieczne haracze do zebrania dla tych złodziei, a Sejm pierwszej kadencji stara się to kompensować, by nie wywoływać szoku cenowego i protestów. Prawo do rekompensat było czasowe, kończy się, unijni złodzieje chcą naszych pieniędzy, więc muszą być one w taki czy inny sposób zebrane w postaci haraczu. Więc jak ktoś narzeka na rząd który długo chronił nasze portfele na prąd, a za to kocha tych unijnych złodziei spod flagi ekologów, to ... szkoda gadać! 

Nooo dzisiaj w radiu usłyszałem że  dokonujemy coraz więcej zakupów  energii elektrycznej poza granicami PL... Z bardzo prostego powodu , jest on tańszy od tego  wyprodukowanego w polskich elektrowniach opalanych drogim polskim węglem .. Alleluja i do przodu...!

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.