Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 24.11.2024 o 18:05, Grzegorz7 napisał:

Tu masz zrzut na teraz:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Są to jakieś przypadkowe ustawienia na PCB więc tylko dla zorientowania się.

I pytanie za puchar ile to około zniekształceń w %...

W dniu 24.11.2024 o 18:32, jurek napisał:

Nigdy nie widziałem tak dobrych pomiarów TDA- zwykle były gorsze o rząd wielkości.

A co powiecie na:

q.thumb.png.12c82c934488d4de288e65438a5e9f87.png

Zwróćcie uwagę na zniekształcenia i przede wszystkim na tło 🙂. Są wyraźnie niższe niż w układzie z dwoma OpAmp`ami. To I/V mojego pomysłu. Jak jest popyt to założę wątek i tam przedstawię ten układ. Jest prosty jak budowa cepa. Tu foto z pomiarów. Niestety muszę go mierzyć w układzie symetrycznym:

20241126_210706.thumb.jpg.18a36d7e708151762baef0d57712e6d7.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7
7 minut temu, expert napisał:

Super, moje gratulacje , tylko jakiej wielkości sygnał tu mierzyłeś?

Ukryta Zawartość

1V?

Tak. Zawsze ustalam 1V z analizatora chyba, że analizator stwierdza clipping cyfrowy i wtedy schodzę niżej; 750mV...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Grzegorz7
11 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Jak jest popyt to założę wątek i tam przedstawię ten układ. Jest prosty jak budowa cepa

Czekam z napięciem....

W dniu 26.11.2024 o 11:31, jar1 napisał:

Szukam przyzwoitego, podwójnego opampa na FETach wejściowych w obudowie SOIC-8, żeby sobie podmienić dla próby w stopniu wejściowym. Macie jakieś typy?

Podobno rewelacyjnie sprawdza się równoległe łączenie (niekoniecznie tych samych) opampów.

Ukryta Zawartość

Ciekawe, prawda to czy raczej taki chwyt na wyciągnięcie kasiorki.

Ukryta Zawartość

Wzmacniacze z wejściami bipolarnymi, w dodatku równolegle połączone mają zastępować wzmacniacze z wejściem unipolarnym!

Mistrzostwo świata!!!!

🤪

20 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Jak jest popyt to założę wątek i tam przedstawię ten układ.

Grzegorz, stopniujesz napięcie jak w thillerze.

A przy okazji, jak masz tak świetne narzędzie do pomiaru THD, to zmierz THD przy poziomie sygnału wejściowego -60dB, jest taki parametr w dataszicie TDA1541A, gdzie zniekształcenia wzrastają chyba o dwa rzędy wielkości w stosunku do poziomu 0dB.

To jest oczywiste.

I u mnie nie jest inaczej.

Będę unikał takich oczywistości jak np. kształt "jednobitowej" sinusoidy... 😉

37 minut temu, namor napisał:

Grzegorz, stopniujesz napięcie jak w thillerze.

Siedzę i składam jakiś tekst, rysunki i zrzuty do wątka. Bo jak nie umieszczę wpisu w całości to w międzyczasie pojawią się inne wpisy i wątek straci ciągłość. 

W międzyczasie poprawiam konfigurację, w tym przewody i sondy.

Tu zrzut dla obu (symetrycznych) wejść polączonych do masy analogowej przy kostce dac.

Ukryta Zawartość

Mogę jeszcze zejść z zakłóceniami sieci (chwycenie za zasilacz laptopa i odpowiednie ustawienioe cała redukuje 50Hz do poziomu bazowego a 100Hz redukuje o 6dB 😉) ale bez przesady. Mam wykonywać pomiary a nie cudować.  

Ukryta Zawartość

Aby nie bylo tak kolorowo.

Tu zrzut w tych samych okolicznościach przy sondzie podłączonej do rezystora 50 omów (rezystor konwersji z wyjścia kostki do masy). Znieksztalcenia to 0,04%. 

Ukryta Zawartość

Zwracam uwagę, że wiele osób tak słucha TDA1541...

Ukryta Zawartość

zastanawia mnie tak wciąż wyraźny "słupek" 100Hz, może za mało pojemności do filtracji napięcia po mostkach?

Edytowane przez namor

Średnio wierzchołek 100Hz odpowiada -120dB. To 1uV. To poziom szumów nieosiągalny dla zasilaczy. Częściowo włazi przez kable. Dowód to reakcja na ulożnie kabli, ciała. Gdyby to zakłóćenie bylo li tylko w sygnale to nie malaloby proporcjonalnie w przypadku konwerterów. A maleje. Porównaj chatakterystyki.

PCB kostki dac poprowadziłem optymalnie. Jak zrobię "typowe" prowadzenie mas to piki 50 Hz i charmonicznych wzrastają zdecydowanie.

Nie widziałem mniejszych pików na charakterystykach w sieci. Oporocz chińskich, rzecz jasna... 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wypróbowuję różne konfiguracje zworek. 

Naszlo mnie aby zmienić okablowanie (taśmę) z analizatora z sygnalem I2S. Przede wszystkim ją skróciłem bo sygnał był słaby. Już krytykowalem raster 1,27. To oczywista głupota konstruktorów tego analizatora.

No ale:

Ukryta Zawartość

Takiego wyniku jeszcze nie było! 0,00139% znieksztalceń.

Co ciekawe zniknął pik 100Hz. @namor nie potrafię tego wyjaśnić. 

Z obserwacji: Tłumienie (ale nie wszystkich linii) nieco zminejsza zniekształcenia.

Synchronizacja zmniejsza zniekształcenia. 

Zmiany sa minimalne ale są.

Sądzę, że wyciągnąłem z posiadanej kostki TDA1541 wszystko...

W następnych dniach wytłumię jeszcze magistrale cyfrowe bo szaleją na nich "dzwonienia". Ale nie sądzę aby to coś zmieniło. 

Dobranoc.

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Tu zrzut w tych samych okolicznościach przy sondzie podłączonej do rezystora 50 omów (rezystor konwersji z wyjścia kostki do masy). Znieksztalcenia to 0,04%. 

Rozumiem, ze to dla 1kHz. Ciekawe jakie są dla 10 kHz i wyżej.

12 godzin temu, jar1 napisał:

Rozumiem, ze to dla 1kHz. Ciekawe jakie są dla 10 kHz i wyżej.

No i prostokąty by się też przydały do oceny, jak układ sobie radzi z narastaniem, opadaniem i wypełnieniem.

Jarek.

Chyba nie.

Nikt nie robi takich badań bo co one wniosą?

poza tym musiałbym napisać jakieś skrypty w Python`ie do analizatora bo standartowo przez I2S wychodzi sinus.

Natomiast nie odzywałem się bo myślałem, że uszkodziłem jedno z wyjść. Mianowicie robiłem eksperymenty ze zwiększaniem napięcia na wyjściach kostki (ten mój wynalazek I/V takie rzeczy potrafi). No i jeden kanał przestał grać 😞

Sprawdzałem niemal wszystko, nawet kabelki z dac do I/V zaprawiłem nowe... Szarpnąłem się o zdobycie następnych kostek... Przed chwilą sprawdzałem i wychodziło, że wszystkie sa podobnie uszkodzone...

Coś było ewidentnie nie tak. I wówczas olśnienie! Przecież sprawdzałem wpływ jitter`a...

Otóż zostawiłem jakieś przesunięcie o kilkanaście ns na szynie WS. To szyna informująca którego kanału dotyczy próbka.

I po rozsynchronizowaniu jeden kanał przestał grać. Przywróciłem porządek na PCB i poszło :-).

Kostki okazały się sprawne i więcej; na dzień dobry mają mniejsze zniekształcenia!

Tu fotki wszystkich tych kostek do rozważań na temat podróbek 😉

Ukryta Zawartość

Dwie musiałem wsadzić w podstawki bo stan nóżek jest kiepski.

Nawet są 2 korony. Oczywiście zbadamy co to wnosi do sprawy... 

Ukryta Zawartość

Będzie się działo. Powyższe kostki były ze mną pare lat. U mnie nie "zagrały" tak jak inne daci więc trafiły do experta 🙂 

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Nikt nie robi takich badań bo co one wniosą?

No popatrz, podobne układy a różne kostki dac. Te same pliki wav wejściowe.

To przebiegi z wyjścia kostki dac

Ukryta Zawartość

WM8740

20kHz.thumb.JPG.68138155b46bcf11a64046ac04f2bbf6.JPG

AK4490eq

Dość spore różnice, prawda?

A przy 1kHz przebiegi się nie różnią. Ładne sinusy. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak robi się publikację naukową to przedstawia się środowisko, warunki eksperymentu, opis obiektu,...

Po to aby inne zespoły mogły wykonać identyczny eksperyment. 

Dopiero potwierdzenie wyniku podobnym eksperymentem to uznany fakt.

Na amatorskich forach społecznych powinniśmy być choć w części poważni.

Już mogę stwierdzić, że opowieści z forów zachodnich o tych wszystkich synchronizacjach, tłumieniach to fantasmagorie.

Również niektóre pomiary i charakterystyki są z dupy wzięte*).

Siedzę, kombinuję do granic możliwości kości i nie mogę osiągnąć takiej nędzy jak rozmaici "guru" for zagranicznych.

Później ubierają to w ałdiofilskie bajania. 

Wstrzymywałem się dotąd z napisaniem, że TDA1541 to niezniszczalna kostka, znakomicie zaprojektowana. Nie podlega ałdiofilskim gusłom... 

Wszystko co mi wychodzi w pomiarze jest absolutnie wytłumaczalne i przewidywalne. Zwracam uwagę, że uzyskuję aktualnie parametry sumaryczne z konwerterem I/V na poziomie parametrów katalogowych samej kostki dac. 

Owszem próbuję znaleźć wąskie gardła tej kostki ale już przestałem się podniecać jakimiś zrzutami. 

Póki co zaś, kości grają znakomicie jak na swoje 16 bitów. A to chyba najważniejsze. 

Jeden z gości jakich miałem przed tygodniem stwierdził; najpierw trzeba umieć zaaplikować elementy a dopiero potem wysnuwać dalekoidące teorie. Inaczej to fejk.

*) Mogę tu na pęczki wrzucać rozmaite mrożące krew w żyłach przebiegi. Trzeba tylko wiedzieć z czego to wynika i jaki jest tego sens. Te wszystkie sinusoidy dla małych sygnałów, przebiegi na przypadkowych pinach,... 

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Jak robi się publikację naukową to przedstawia się środowisko, warunki eksperymentu, opis obiektu,...

Po to aby inne zespoły mogły wykonać identyczny eksperyment. 

Dopiero potwierdzenie wyniku podobnym eksperymentem to uznany fakt.

Na amatorskich forach społecznych powinniśmy być choć w części poważni.

Już mogę stwierdzić, że opowieści z forów zachodnich o tych wszystkich synchronizacjach, tłumieniach to fantasmagorie.

Również niektóre pomiary i charakterystyki są z dupy wzięte*).

Siedzę, kombinuję do granic możliwości kości i nie mogę osiągnąć takiej nędzy jak rozmaici "guru" for zagranicznych.

Później ubierają to w ałdiofilskie bajania. 

Wstrzymywałem się dotąd z napisaniem, że TDA1541 to niezniszczalna kostka, znakomicie zaprojektowana. Nie podlega ałdiofilskim gusłom... 

Wszystko co mi wychodzi w pomiarze jest absolutnie wytłumaczalne i przewidywalne. Zwracam uwagę, że uzyskuję aktualnie parametry sumaryczne z konwerterem I/V na poziomie parametrów katalogowych samej kostki dac. 

Owszem próbuję znaleźć wąskie gardła tej kostki ale już przestałem się podniecać jakimiś zrzutami. 

Póki co zaś, kości grają znakomicie jak na swoje 16 bitów. A to chyba najważniejsze. 

Jeden z gości jakich miałem przed tygodniem stwierdził; najpierw trzeba umieć zaaplikować elementy a dopiero potem wysnuwać dalekoidące teorie. Inaczej to fejk.

*) Mogę tu na pęczki wrzucać rozmaite mrożące krew w żyłach przebiegi. Trzeba tylko wiedzieć z czego to wynika i jaki jest tego sens. Te wszystkie sinusoidy dla małych sygnałów, przebiegi na przypadkowych pinach,... 

To co, wkleiłem, to moje pomiary, własnoręcznie wykonanych nakładek na malinkę. Nie jakieś z netu.  Zwykłe porównawcze.  I nie jest to żadna praca  naukowa. Zabawa zwykła.

Obie działały i dawało się słuchać. Pewno duża część ludzi uznałby, że grają tak samo.;)

W dniu 28.11.2024 o 12:30, jar1 napisał:

No i prostokąty by się też przydały do oceny, jak układ sobie radzi z narastaniem, opadaniem i wypełnieniem.

Prostokąt raczej pokaże ilość śmieci ( zmodulowana pozioma górna krecha i dolna) tego na sinusie nie widać . Tak na szybko i zgrubnie widać co daje LPF i bez

Edytowane przez Krzych 2

Zadnych śmieci nie pokaże.

@Jarek: OK

Podałes sinus dla wydaje się wysokiego sygnału. Mogłyby być wyrównane w obu przypadkach. Tak cfzy inaczej badasz daca na krańcu pasma. W zależności od zegara tam się mogą dziać cuda.

Dla ciekawości. Pomiar THD dla większości analizatoró w paśmie akustycznym dla generatora w kierunku krańca pasma zaczyna być coraz mniej prawdopodobny. Proszę spojrzeć na definicję. 

OK. Zrobię dla ciekawskich zrzut przebiegu dla krańca. To żaden problem. Tyle, że z analizatora mogę mieć I2S jedynie 48kHz. Więc nie moze być dobrze. 

1 godzinę temu, Krzych 2 napisał:

Prostokąt raczej pokaże ilość śmieci

Z punktu widzenia kostki dac to najlatwiejszy sygnał. 

Rejestr ma stan komórek zmieniających się jedynie co pół okresu a za tę połowę stały. Nie ma żadnych dynamicznych zmian na kluczach oprócz przełączeń w półokresach. 

28 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Podałes sinus dla wydaje się wysokiego sygnału. Mogłyby być wyrównane w obu przypadkach. Tak cfzy inaczej badasz daca na krańcu pasma. W zależności od zegara tam się mogą dziać cuda.

Obie nakładki sterowane były tak samo, zegary zamontowane takie same.

Akurat wkleiłem 20 kHz, ale to schodkowanie w przypadku tego AKM schodkowanie jest już zauważalne w okolicach 10 kHz.

Podmieniłem go (odlutowałem) na tej samej płytce nowym AK już z nowej produkcji Velvet AK4490R, które ma przerobione już układy zasilając i odpowiada bardziej poprzedniej kostce AKM AK4493, jak i pinowo. 

I w tym przypadku sinus na wyższych częstotliwościach, również i na 20kHz i nie ma schodków. 

Generalnie 1kHz to najbardziej :wdzięczna" do ocena częstotliwość. Dlatego warto przejechać po całości. Przynajmniej dja tak robię, by mieć czyste sumienie 😉 

Problemy mogą być na niskich i wysokich częstotliwościach.

• Pokaż nowe odpowiedzi