Skocz do zawartości
IGNORED

Platformy antywibracyjne i inne akcesoria audio

Rekomendowane odpowiedzi

No a ja jestem winny wytłumaczenia się ponieważ napisałem że podzielę się tym co usłyszałem jak dokręce kluczem zaciski kabli głośnikowych. Niestety nie zrobiłem tego doświadczenia ponieważ sprzedałem swojego Audio Rescherch i nie miałem jak tego doświadczenia zrobić. Mam nadzieję że lada dzień zawita u mnie mój upragniony i wymarzony Jadis I88 ? Na chwilę obecną mam pożyczoną od kumpla końcówkę mocy ATC P1 oraz PRE ATC. I tak sobie słucham. Ale kluczami nie będę nic dokręcał ponieważ to nie mój sprzęt i nie chce zrobić jakieś tam ryski.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

48 minut temu, Piotr_61036 napisał:

Miroslav dokopałem się do tego wpisu..... Czy nie chciałbyś może sprzedać tych AEx RCA?

….chętnie bym odstąpił ale zaślepki poszły już w świat....

10 minut temu, damazy napisał:

No a ja jestem winny wytłumaczenia się ponieważ napisałem że podzielę się tym co usłyszałem jak dokręce kluczem zaciski kabli głośnikowych. Niestety nie zrobiłem tego doświadczenia ponieważ sprzedałem swojego Audio Rescherch i nie miałem jak tego doświadczenia zrobić. Mam nadzieję że lada dzień zawita u mnie mój upragniony i wymarzony Jadis I88 ? Na chwilę obecną mam pożyczoną od kumpla końcówkę mocy ATC P1 oraz PRE ATC. I tak sobie słucham. Ale kluczami nie będę nic dokręcał ponieważ to nie mój sprzęt i nie chce zrobić jakieś tam ryski.

Ukryta Zawartość

…..Damazy, tyle przerzuciłeś już  wzmacniaczy że chyba powinieneś założyć jakiś wątek o tym ?  super wygląda ten ATC ….tradycyjnie zapytam jak gra? ….wystarczy kilka słów porównania do Audio Research…..mógłbyś przy okazji również sprawdzić jak spiszą się zaślepki Audio EX z ATC .... chyba że już sprawdziłeś ? 

Ukryta Zawartość

Jasne że wypróbuje zaślepki Audio EX i spróbuję też zaślepki Cardasa. Później opiszę co tam usłyszałem. 

Co do ATC P1 i  PRE CA2 to świetny tranzystor. Im dłużej na nim słucham tym bardziej mi się podoba. To nie jest wzmacniacz który od razu zwróci na siebie wagę czymś charakterystycznym. I to chyba jest jego największą zaletą, zaraz za basem i energią która jest potężna. To wzmacniacz który brzmi naturalnie i swobodnie, powoduje że dźwięk staje się koncertowy. Gitary elektryczne brzmią fenomenalnie. Brzmią twardo i z tą przybrudzoną barwą. Bas jest mocny i energetyczny. Już dawno nie słuchałem płyt Marcusa Millera a na tym wzmacniaczu Marcus brzmi po prostu jak na żywo. Każdy gatunek brzmi co najmniej dobrze. Uniwersalny i niczym nie denerwujący wzmacniacz. 

Porównywać do Audio Rescherch nie będę bo to wzmacniacze z różnych przedziałów cenowych a do tego staram się nie porównywać tranzystora z lampą bo to jest trudne do przekazania ?

59 minut temu, damazy napisał:

Co do ATC P1 i  PRE CA2 to świetny tranzystor.

A z lampowym przedwzmacniaczem dopiero pokazuje klasę. Potrafi wyleczyć z poszukiwania i przerzucania coraz to nowych wzmacniaczy. Wiele droższych potrafi znacznie więcej niż P1. Ale ten ma w sobie kapitalną wiarygodność i zwyczajność brzmienia, które z nawiązką rekompensują pewne (mało istotne) niedostatki

U mnie gra sobie z zaślepkami Cardasa RCA C SS.

10 godzin temu, piotrek7 napisał:

U mnie gra sobie z zaślepkami Cardasa RCA C SS.

...Cardasy coś zmieniły/poprawiły...w tym wątku wypada coś napisać ? 

11 godzin temu, piotrek7 napisał:

Ale ten ma w sobie kapitalną wiarygodność i zwyczajność brzmienia, które z nawiązką rekompensują pewne (mało istotne) niedostatki

Ale pięknie to ująłeś. Trafiłeś w punkt. Zastanawiałem się jak to przekazać bo to cały czas towarzyszy mi ta wiarygodność i zwyczajność przy słuchaniu na ATC.

No i zaślepki Cardasa podłączone ? Pierwsze co rzuca się na uszy to lekkie wygładzenie krawędzi i moja uwaga skierowana jest na bas. Ale nie żeby było go więcej. Po prostu stał się wyraźniejszy i przez to ma się wrażenie lekkiego pogrubienia ale tak naprawdę to nie jest go więcej. Można to odebrać jako lekkie ocieplenie i nie każdemu może się to spodobać. Zwłaszcza fanom surowego i ostrego brzmienia. Ma to wpływ na barwę gitar elektrycznych. Słychać je wyraźniej ale jest to kosztem tej przybrudzonej i twardej barwy. Poprawiła się za to głębia sceny. To nie są jakieś tam spektakularne zmiany ale są słyszalne. Dla mnie te zaślepki poprawiły dźwięk i ja bym je zostawił w ATC. Ale dla kogoś kto ceni sobie surowy i ostry dźwięk może być odrobinę za gładko i ciepło. Także jeżeli chodzi o ATC to radzę sprawdzić czy takie coś pasuje i ewentualnie później kupić. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 godzin temu, Miroslav1 napisał:

...Cardasy coś zmieniły/poprawiły...w tym wątku wypada coś napisać ?

Te zaślepki to coś, co teoretycznie nie powinno mieć wpływu na pracę urządzenia (a tym samym na dźwięk). Kupiłem je dla "higieny" Tak aby w gniazdach nie gromadził się kurz (tak zdroworozsądkowo). Jaki mają wpływ na dźwięk? Nadają ATC odrobinę gładkości. Jest jakby spokojniej ale z racji tego, że obecnie słucham głównie z Tidala przynosi to skutki idące w dobrą stronę

W dniu 21.03.2020 o 14:06, absinth3 napisał:

Dziś (21/03/2020)

w nieużywanych wyjściach RCA Ancient Audio Lektor 5 zastąpiłem Cardasy zaślepkami Audio Exkluziv(2 szt). To była JEDYNA zmiana w systemie.

Pierwsza godzina- grało dobrze, żadnych strat. Wyłączyłem na ok 1h. Po ponownym włączeniu- znakomicie: więcej body, światła i pojawiło się złoto, ale nie nachalne.  Przyjemność ze słuchania- istotnie większa. Potwierdzę lub zmodyfikuję w Pn.

Pozostaje jedna sztuka, którą zamierzam wpiąć w wyjście cyfrowe streamera (Aries G2)

Pozdrawiam!!!

Udało się wpiąć zaślepkę do Aries-a? Ciekaw jestem bo mam Auralica Ariesa tego pierwszego z femto. 

Swoją drogą, tylko nie wiem czy to pasuje do tego wątku, zmieniłem w Aries-ie zasilacz na Sbooster i usłyszałem różnicę jakbym zmienił kolumny na klasę wyżej. Polecam wszystkim użytkownikom urządzeń z tego typu zasilaniem.

7 godzin temu, Piotr_61036 napisał:

Udało się wpiąć zaślepkę do Aries-a?

Jeszcze nie- po poprzednim wpisie zmieniłem kable głośnikowe i jeszcze czekam na ustabilizowanie dźwięku. Może dziś lub jutro.

"zresztą wydaje mi się również, że Kartaginy powinno nie być"

W dniu 26.03.2020 o 22:51, Piotr_61036 napisał:

Swoją drogą, tylko nie wiem czy to pasuje do tego wątku, zmieniłem w Aries-ie zasilacz na Sbooster i usłyszałem różnicę jakbym zmienił kolumny na klasę

Mi się wydaje że pasuje, ponieważ ten wątek jest też o akcesoriach. A przecież oprócz źródła, wzmacniacza i kolumn to wszystko inne można nazwać akcesoriami ?

Może byśmy tak rozwinęli temat kabli, listw sieciowych, zasilania. No i oczywiście nie zapomnieli o podstawach antywibracyjnych ?

Najlepiej jak na ten temat wypowie się założyciel tego wątku ?

….jeżeli Moderacja nas nie pogoni, to z mojej strony nie ma żadnego problemu by poza źródłem, wzmacniaczem i kolumnami wszystko inne potraktować jako akcesoria - jest  to pewne uproszczenie,  jeżeli chodzi o mnie  to  jestem jak najbardziej za...tym bardziej że lubię temat kabli ? 

No nie wiem, czy to tak do końca dobry pomysł: zrobi się mniej przejrzyście. Poza tym uważam, że okablowanie stanowi integralną część toru i to nie tylko pod względem fizycznym- prąd płynie. Może jednak pozostać przy podejściu zawężonym do "biżuterii", która - jak widać wyżej i słychać - odgrywa rolę nie do przecenienia?

Tematyka podstawek i prowadzenie wątku- fantastyczne. Zaślepki - superb. 

PS. Jak kobity skończą piec chleb i wyłączą piekarnik, wpinam ostatnią zaślepkę RCA AEx 

,sprzęt zabezpieczacie a siebie nie ? karygodny błąd , pojawiły się nowe miedziane zaślepki na głowę , 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A ja jednak będę się upierał przy tym że, kable, listwy sieciowe, gniazdka sieciowe czy zewnętrze zasilacze, trzeba zaliczać do kategorii akcesoriów. O przejrzystość tego wątku bym się nie martwił ponieważ to nie jest klub danej marki żeby pisać tylko o jednej firmie. Każdy może napisać jakie ma kable w jakim systemie i z czym porównywał. Takie informacje są bezcenne dla nas wszystkich. 

absinth3 dobrze mówi.

Do wzmacniacza dają sieciowy w komplecie / do CD dają sieciowy i RCA  w komplecie itd.  to są elementy które użytkownik może śmiało zmienić wedle woli, ale bez zaliczania tego typu do akcesoriów,  czego nie mogę powiedzieć o reszcie.

Platformy antywibracyjne, podstawki, zaślepki, X Blocki, Bezpieczniki, listwy sieciowe, itp. to są bardziej dodatki objęte tym tematem. Jeśli jeszcze tu dodamy kable i zlecą się Ci mądrzejsi to ten temat już umarł. nie rozumiem też wpływy kabla (obojętnie jaki) na platformowe czy zaślepki.

Panowie!

Nie stawiam wbrew (że tak powiem) i bardzo się cieszę z tej dyskusji, bo w końcu jest tak jak być powinno!

AEx RCA wpięty w wyjście cyfrowe RCA Aries G2 (Cardas został wymieniony):

- 1h wstępna- niższa tonacja i to znacznie niższa; jest inaczej ale problematycznie (lepiej czy gorzej? nie mam pewności, raczej gorzej)

- na 2h Aries poszedł spać

- ponowny odsłuch- TO WRAŻENIA WSTĘPNE:

niżej, głębiej, sprzęt kazał zwrócić uwagę na detale wcześniej niezauważone. Wielkość zmian porównywalna z bananami i większa niż z RCA w odtwarzaczu cd. Zmiany poszły w innym kierunku, niż w przypadku bananów. Zdecydowany POZYTYW

Do potwierdzenia/zaprzeczenia w Pn (jutro pracuję)

Na wieczór mówię: to najlepszy upgrade jaki kiedykolwiek zdarzyło mi się popełnić (akustykę włączając). Może u kogoś to nie będzie tak, ale w moim systemie jest absolutnie i fantastycznie. Powinienem skończyć na tym...

…..myślałem że tylko ja słyszę  takie zmiany po wstawieniu AE - nawet zacząłem się tym trochę martwić ? …...do wzmacniacza dałem od razu 8 szt, faktycznie zmiany były słyszalne,  jak na taką drobnice to można powiedzieć że bardzo słyszalne

Czy ktoś z Was ma doświadczenia z platformami Symposium ? Szczególnie interesuje mnie ich zastosowanie pod gramofon, ale nie tylko. Słyszałem parę dobrych opinii. Podobno nie zmieniają charakteru brzmienia, co niektórym stopkom, czy platformom się zdarza, ale wprowadzają spokój i kulturę brzmienia

3 godziny temu, absinth3 napisał:

Na wieczór mówię: to najlepszy upgrade jaki kiedykolwiek zdarzyło mi się popełnić (akustykę włączając). Może u kogoś to nie będzie tak, ale w moim systemie jest absolutnie i fantastycznie. Powinienem skończyć na tym...

Tak, tak skończ bo potrzebuję 6 szt. a po takiej opinii wszyscy będą chcieli. ?

…. tyle lat mam już france ale jakoś  jeszcze nie próbowałem takiej kombinacji …..wczoraj odkręciłem podstawy  i wstawiłem same kadłubki - że tak się wyrażę ? ….dziś posłucham/sprawdzę czy nastąpi jakaś zmiana ....z pytaniem do posiadaczy francowych podstawek ....przerobił już ktoś taki wariant ?  

tak to wygląda....przez kilka dni miałem podstawki od kumpla ( sam zrobił) ….moje zdanie - jak najbardziej polecam, tym bardziej że koszt niewielki.....ale przesiadka na france daje jednak tą szlachetność dźwięku o której wspominał Damazy i jeszcze coś - żadne podstawki które miałem nie mają tak zajebistego basu....w tym aspekcie france są znakomite ? 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Panowie - narysowałem sobie dośc ciekawą platformę z pływającymi stopkami wibroizolacyjnymi. Wszystko wykonywane we własnym zakresie. Drewno dębowe odpowiednio przygotowane aby zwiększyć jego tłumienie.

Narazie chyba wykonam pod moj wzmacniacz...ale jakby był ktoś zainteresowany - moge zrobic większą ilość.

Niestety jeszcze nie wyceniałem wszystkiego - więc nie znam jeszcze ostatecznej ceny (głownie ceny usług).

….może taką kolejność....wpierw zrób/sprawdź jak się okaże że daje pozytywny efekt - dopiero ustal cenę ….

….wtorek/środa wysyłam do Ciebie.....później trza załatwić Pro Audio Bono i Stillpointse  może jeszcze ktoś coś podrzuci ? 

15 minut temu, Miroslav1 napisał:

….może taką kolejność....wpierw zrób/sprawdź jak się okaże że daje pozytywny efekt - dopiero ustal cenę ….

moze być tylko ja na tym nie zarabiam by ustalac cenę - jak zrobie sobie to już więcej nie będe robił... a wiadomo 2-3-4-5 sztuk zawsze taniej wyjdzie przy obróbce

• Pokaż nowe odpowiedzi