Skocz do zawartości
IGNORED

Które kable najlepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

42 minuty temu, VreidSogndal napisał:

Ale racja, najpierw sprzęt potem kable

A przy okazji. Dlaczego Sonusy? Nie twierdzę, że są złe ale na pewno są mało uniwersalne. Słuchałeś ich wcześniej w swoim lub podobnym zestawieniu?

2 minuty temu, piotrek7 napisał:

A przy okazji. Dlaczego Sonusy? Nie twierdzę, że są złe ale na pewno są mało uniwersalne. Słuchałeś ich wcześniej w swoim lub podobnym zestawieniu?

Dlatego, że mam akurat okazję na nie i czytałem dużo o nich. Planowałem odsłuch u osoby, która je sprzedaje, ale niestety teraz wszyscy się izolują i nie mam takiej możliwości. Nawet w sklepie stały się niemożliwe jakiekolwiek odsłuchy i spotkania. Poza tym mało kto jest chętny pożyczyć kolumny aby posłuchać i mu oddać. Każdy chce tylko sprzedać. Co możesz powiedzieć o tych Sonusach? Co masz na myśli w twierdzeniu "mało uniwersalne"?

Planuję zmianę głośników na Sonus Faber Venere 2.5 lub nawet 3.0. I myślę, że to bardzo logiczne myślenie aby cena kabla nie przekraczała ich ceny
Venery wyglądają ładnie szczególnie biało-czarne ale ale już tak pięknie nie grają. Lepiej przed zakupem ich posłuchaj. Swojego czasu salony Denon miały je.
3 minuty temu, VreidSogndal napisał:

Co masz na myśli w twierdzeniu "mało uniwersalne"?

Jazz, klasyka, małe składy, wokale - ok. W szybszej muzyce gubią się.

A Sonusy są fajne. Ale albo te bardzo drogie albo te stare. W opinii wielu sympatyków marki, Sonus skończył się na modelu Toy Tower (mowa oczywiście o tych tańszych)

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

A Sonusy są fajne. Ale albo te bardzo drogie albo te stare. W opinii wielu sympatyków marki, Sonus skończył się na modelu Toy Tower (mowa oczywiście o tych tańszych)

Godzinę temu, piotrek7 napisał:

Czytałem o tym co nieco, o produkcji w Chinach i zmianie podejścia do biznesu. Jakie polecasz kolumny aby mieć więcej frajdy przy moim zestawie i zadowolić zmysły na kolejnych kilka lat? Czy mogę śmiało iść w Sonus Toy Tower?

Edytowane przez VreidSogndal
Godzinę temu, VreidSogndal napisał:

Czy mogę śmiało iść w Sonus Toy Tower?

Nie. Trzeba posłuchać i samemu wyrobić sobie zdanie. Niemniej to bardzo dobre głośniki. 

Edytowane przez piotrek7

Przyznam, że jest moja wina bo nie sprawdziłem po symbolu Twoich kolumn i patrzałem nie na te półki z głośnikowymi co trzeba, wyszedłem z założenia, że do sprzętu jaki masz, to i kolumny są odpowiedniej klasy. Pomimo tego, że nie lubimy się z piotrek7 to przyznaje mu racje, do tych kolumn raczej coś bardziej skromnego z kabli, tym bardziej, że chcesz wymienić kolumny. Zostaw to co masz obecnie, a jak będą już  kolumny wybrane to wrócisz do tematu kabli.

Sonus Faber Venere 3,0 słuchałem w salonie Kezar, to lekko chłodne granie, czy da rade do Twojej muzy? nie wiem, nie słuchałem ich na takim repertuarze. Słuchałem tam jeszcze Focal Aria 926 i 936, ale te odpadają. 

Cały asortyment Venere jedzie z China, tylko "S" są składane we Włoszech. 

Szybki i mocny, nisko schodzący bas, mają B&W 704 s2. Swego czasu jak szukałem kolumn, po testowaniu 706s2 u siebie, zamówiłem 703s2 (premiera na rynku) w kolorze białym i ... po dwóch miesiącach zrezygnowałem, .. nie dlatego, że źle grały, czy coś, zwyczajnie... wchodząca na rynek seria 700 była tak rozchwytywana, że prawie żadne komplety nie dojeżdżały do naszego kraju i nie mogłem się już doczekać - odpuściłem, ale była później okazja ich posłuchać. to jedyne które znam i mogę poleć Tobie do odsłuchu, bo sądze że te, mogą spokojnie dać radę do twojej muzyki. 

Edytowane przez Bogusław_59825
20 godzin temu, Grzegorz7 napisał:

Nie idź tą drogą...

Jakiekolwiek najtańszy.

Dobór kabla to przede wszystkim konfekcja. Jakie masz mieć zakończenia od strony wzmacniacza a jakie od strony ZG. Nie wszystkie terminale pozwolą wsadzić banany. Nie zawsze osadzisz widełki czy szpilki. Przyjrzyj  się temu. 

Jeśli od strony ZG banany to jest prawdopodobieństwo wysunięcia i zwarcia wyjścia wzmacniacza...

Tego typu rozważania powinny towarzyszyć wyborowi kabla a nie pitu pitu... ale zrobisz jak będziesz chciał.

Sam mam z reguły (mam kilka systemów) zaciśniętą linkę kabla w terminalach (na to pozwalają). Sam kabel to linka miedziana srebrzona fi 4mm2. Ale wystarczy 2.5 mm2. Metr pewnie z 10zł...

nie pieprz bzdur...

1 godzinę temu, Bogusław_59825 napisał:

Pomimo tego, że nie lubimy się z piotrek7 t

Tu nie chodzi o jakieś lubienie czy nielubienie. Po prostu twierdzę, ze nie buduje się brzmienia systemu w oparciu o kable. Są one ważnym ale jednak najmniej istotnym elementem systemu.

3 godziny temu, Bogusław_59825 napisał:

Przyznam, że jest moja wina bo nie sprawdziłem po symbolu Twoich kolumn i patrzałem nie na te półki z głośnikowymi co trzeba, wyszedłem z założenia, że do sprzętu jaki masz, to i kolumny są odpowiedniej klasy. Pomimo tego, że nie lubimy się z piotrek7 to przyznaje mu racje, do tych kolumn raczej coś bardziej skromnego z kabli, tym bardziej, że chcesz wymienić kolumny. Zostaw to co masz obecnie, a jak będą już  kolumny wybrane to wrócisz do tematu kabli.

Sonus Faber Venere 3,0 słuchałem w salonie Kezar, to lekko chłodne granie, czy da rade do Twojej muzy? nie wiem, nie słuchałem ich na takim repertuarze. Słuchałem tam jeszcze Focal Aria 926 i 936, ale te odpadają. 

Cały asortyment Venere jedzie z China, tylko "S" są składane we Włoszech. 

Szybki i mocny, nisko schodzący bas, mają B&W 704 s2. Swego czasu jak szukałem kolumn, po testowaniu 706s2 u siebie, zamówiłem 703s2 (premiera na rynku) w kolorze białym i ... po dwóch miesiącach zrezygnowałem, .. nie dlatego, że źle grały, czy coś, zwyczajnie... wchodząca na rynek seria 700 była tak rozchwytywana, że prawie żadne komplety nie dojeżdżały do naszego kraju i nie mogłem się już doczekać - odpuściłem, ale była później okazja ich posłuchać. to jedyne które znam i mogę poleć Tobie do odsłuchu, bo sądze że te, mogą spokojnie dać radę do twojej muzyki. 

Dziękuję za typy. Dziwnym zbiegiem okoliczności przeglądam właśnie rynek B&W. Przejrzałem już CM10 oraz 600tki, ale do serii 700 jeszcze nie doszedłem. Zaciekawił mnie Twój opis i na pewno rozejrzę się w tym kierunku

1 hour ago, piotrek7 said:

Tu nie chodzi o jakieś lubienie czy nielubienie. Po prostu twierdzę, ze nie buduje się brzmienia systemu w oparciu o kable. Są one ważnym ale jednak najmniej istotnym elementem systemu.

Odwagi. Napiszmy prawdę. Są one zupełnie niestotnym elementem systemu, jeśli weźmiemy pod uwagę ich wpływ na brzmienie.

3 hours ago, Kondzio13 said:

nie pieprz bzdur...

To nie bzdury. To prawda.

59 minut temu, VreidSogndal napisał:

Dziękuję za typy. Dziwnym zbiegiem okoliczności przeglądam właśnie rynek B&W. Przejrzałem już CM10 oraz 600tki, ale do serii 700 jeszcze nie doszedłem. Zaciekawił mnie Twój opis i na pewno rozejrzę się w tym kierunku

Co sądzisz o BW C8?

4 godziny temu, Kondzio13 napisał:

nie pieprz bzdur...

25 minut temu, andpon napisał:

To nie bzdury. To prawda.

Najgorsze jest to, że w moim poście nie dezawuowałem wpływu kabli na cokolwiek. 

"Pitu pitu" odniosło się proroczo do dalszego przebiegu wątku. Wymieniono różne kable i to jest to właśnie pitu, pitu... Bo zapewne Autor wątku nie słyszy podobnie jak ktokolwiek z polecających konkretny kabel.

Natomiast zawsze jest problem z długością i konfekcją jak coś do czegoś nie pasuje. Tymczasem to jest nieważne dla dyskutantów. A dla użytkownika Kondzio13 są to jak widać bzdury. Może użytkownik Kondzio13 wypowie się co w zakresie połączenia wzmacniacza z ZG nie jest bzdurą. 

Jak Autor chce ekstremalnej odmienności to polecam podłączyć drut stalowy, poważnie.

15 godzin temu, audioburak napisał:

A wpisami o 4 mm2 lince nie ma się co dziwić - 1/3 kolegów kabli nie odróżnia ... trochę im zazdroszczę.

Możemy podyskutować. Hę?... 

W dniu 13.03.2020 o 21:15, Echelon69 napisał:

Zainteresuj się firmą Bazodrut.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Przestrzegam przed zakupem produktów u tego pana 

cudodrut.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

20 minut temu, Amores999 napisał:

Ukryta Zawartość

To, to jeszcze pikuś.

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

23 minuty temu, Amores999 napisał:

Ukryta Zawartość

Ale co z tym kablem się stało, czy co z nim jest nie tak? 

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

22 minuty temu, przemak napisał:

Ale co z tym kablem się stało, czy co z nim jest nie tak? 

To ze mógłbys sobie zrobic taki kabel samemu za 300zł a nie za 1200, nie widzisz co jest w srodku? i jakie są wtyki i skąd sprowadzane ? , jak nie, to własnie ten ktoś bazuje na takich jak ty , sorry 

3 godziny temu, VreidSogndal napisał:

Co sądzisz o BW C8?

Że nie jest to Klipsch. Poszukaj RF-7 z II serii. Albo czegoś z oferty Revela. A optymalnie ATC SCM40

Używane SCM40 pojawiają się w cenie 8-9 tys. I są głośniki na lata. Sam mam SCM19 a także słucham metalu. Co prawda tylko trash ale jak dla mnie jest bardzo dobrze 

6 godzin temu, VreidSogndal napisał:

Co sądzisz o BW C8?

Jeśli to nie kłopot dla Ciebie, omijaj te z żółtym głośnikiem(kevlar), mają swoją sygnaturę grania, ponad to, Bowers zawsze miał (czas przeszły) lekko cofnięte granie, na przełomie niskie - średnie. Inna strawa to odsprzedaż tych kolumn, bo są tylko w jednej sieci salonów, a i cena nie zachęca, ale daj im szanse, a będzie zdziwienie na twarzy po wysłuchaniu tych z serii 700 / nowej serii 600 nie słuchałem i nie będę się wypowiadał. Nic innego z kolumn, nie przychodzi mi do głowy do ciężkiego grania.

8 godzin temu, Amores999 napisał:

To ze mógłbys sobie zrobic taki kabel samemu za 300zł a nie za 1200, nie widzisz co jest w srodku? i jakie są wtyki i skąd sprowadzane ? , jak nie, to własnie ten ktoś bazuje na takich jak ty , sorry 

Paradne ?

Obawiam się ze przemak jest jedną z ostatnich osób która by kupowała audifilskie bzdety (żeby nie było :"bzdety" oznaczaja wszelkie kabelki "ałdiofilskie" podstawki bezpieczniki wtyczki i inne badziewie)  w których tak namiętnie się lubujecie na oko rozpoznając dobry kabel od złego kabla ?

5 godzin temu, piotrek7 napisał:

Używane SCM40 pojawiają się w cenie 8-9 tys. I są głośniki na lata. Sam mam SCM19 a także słucham metalu. Co prawda tylko trash ale jak dla mnie jest bardzo dobrze 

Dziękuję, zainteresuję się tymi typami. Te Klipsch RF 7 to już zbyt monumentalne jak na moje warunki ale jest w mieście dystrybutor to może skuszę się na odsłuch jeśli będą mieli na sklepie, tym bardziej, że posiadają w ofercie producenta mojej końcówki mocy

8 godzin temu, Amores999 napisał:

No nic na tym zdjęciu nie widzę, dlatego pytam. Zrobienie kabla sieciowego za 300 to kosmos, ale szanuję ?

nagrywamy.com

3 godziny temu, Bogusław_59825 napisał:

Jeśli to nie kłopot dla Ciebie, omijaj te z żółtym głośnikiem(kevlar), mają swoją sygnaturę grania, ponad to, Bowers zawsze miał (czas przeszły) lekko cofnięte granie, na przełomie niskie - średnie. Inna strawa to odsprzedaż tych kolumn, bo są tylko w jednej sieci salonów, a i cena nie zachęca, ale daj im szanse, a będzie zdziwienie na twarzy po wysłuchaniu tych z serii 700 / nowej serii 600 nie słuchałem i nie będę się wypowiadał. Nic innego z kolumn, nie przychodzi mi do głowy do ciężkiego grania.

Faktycznie teraz zerknąłem i serie 600 oraz CM posiadają żółty głośnik, znika on od serii 700. Czytałem dużo i seria CM nie ma bardzo pochlebnych recenzji.

Znalazłem jeszcze przed chwila używane Dynaudio Focus 260, mają bardzo dobrą opinię i to już dwa razy wyższa półka niż seria CM i trzy razy wyższa niż moje Klipsch. Być może zdecyduję się na odsłuch jeśli właściciel się zgodzi, choć wątpię czy mój system je uciągnie. Ponadto mam w mieście dystrybutorów marek takich jak: Dynaudio, Klipsch, Monitor Audio, Sonus Faber, System Audio, Argon Audio, Bowers & Wilkins, Cerwin-Vega, DALI, Kudos, ELAC, Focal, KEF, Pro-Ject więc można się osłuchać jeśli będzie to możliwe. Jakby nie było zacznę od BW serii 700 :)

36 minut temu, VreidSogndal napisał:

Te Klipsch RF 7 to już zbyt monumentalne jak na moje warunki ale jest w mieście dystrybutor to może skuszę się na odsłuch.

Skuś się, skuś. Po ich odsłuchu nie będzie Ci już to przeszkadzać ?

6 godzin temu, przemak napisał:

No nic na tym zdjęciu nie widzę, dlatego pytam. Zrobienie kabla sieciowego za 300 to kosmos, ale szanuję

Lapp Kabel - cena w detalu ok 11 zł za metr. Trafia tenże kabelek w łapki "producenta" kabli klasy hi-end i po odprawieniu nad nim magicznych obrzędów kupuje go audiofil za drobne kilkaset, kilka tysięcy złotych. Normalne ?

1 minutę temu, piotrek7 napisał:

Lapp Kabel - cena w detalu ok 11 zł za metr. Trafia tenże kabelek w łapki "producenta" kabli klasy hi-end i po odprawieniu nad nim magicznych obrzędów kupuje go audiofil za drobne kilkaset, kilka tysięcy złotych. Normalne ?

No właśnie normalne, dlatego nie rozumiem tego zdjęcia, bo nie rozpoznaję tych komponentów - to podróbki? Czy chodzi o to, że cena przekracza koszt materiałów? 

nagrywamy.com

4 minuty temu, piotrek7 napisał:

(...) po odprawieniu nad nim magicznych obrzędów kupuje go audiofil za drobne kilkaset, kilka tysięcy złotych (...)

Taka karma audiofilów.

21 minut temu, przemak napisał:

No właśnie normalne, dlatego nie rozumiem tego zdjęcia, bo nie rozpoznaję tych komponentów - to podróbki? Czy chodzi o to, że cena przekracza koszt materiałów? 

Cena przekracza koszt materiałów. I to w sposób przekraczający granice absurdu. Przebitka cenowa na poziomie inflacji w Afryce w latach 60'

Edytowane przez piotrek7
  • Pokaż nowe odpowiedzi