Skocz do zawartości
IGNORED

Które kable najlepsze?

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, piotrek7 napisał:

Cena przekracza koszt materiałów. I to w sposób przekraczający granice absurdu. Przebitka cenowa na poziomie inflacji w Afryce w latach 60'

Nadal nie kumam. Koszt materiałów to jak rozumiem 300, cena 1200. Czterokrotna przebitka. IMO bardzo niewielka, biorąc pod uwagę wszystkie koszty r&d, podatków, robocizny. Chyba, że chcecie powiedzieć, że nie ma żadnych kosztów r&d i taki kabel to skręcone kilka śrubek z Ali, ale wtedy przecież żadna cena powyżej kosztów nie znajduje uzasadnienia. 

nagrywamy.com

12 minut temu, przemak napisał:

Czterokrotna przebitka. I

A czasem dziesięciokrotna ? Bo i takie przypadki pojawiają się na tym rynku. Na czym polega problem? A no na tym, że taki kabel może zrobić sobie każdy. I to bez dorabiania idiotycznej ideologii i bez jakichkolwiek umiejętności z zakresu elektryki i elektroniki (czego ja sam jestem najlepszym przykładem) .

13 minut temu, piotrek7 napisał:

A czasem dziesięciokrotna ? Bo i takie przypadki pojawiają się na tym rynku. Na czym polega problem? A no na tym, że taki kabel może zrobić sobie każdy. I to bez dorabiania idiotycznej ideologii i bez jakichkolwiek umiejętności z zakresu elektryki i elektroniki (czego ja sam jestem najlepszym przykładem) .

Dokładnie , a to jeden z najtańszych kabli w ofercie "cudodruta" ?

Ale ludzie to robią z niskiej rządzy zysku ? To nie są ceny regulowane, można nie kupować albo pożyczyć albo oddać jak nie pasi albo co. Nie wiem, dlaczego oburzacie się na kabel, którego konstrukcja kosztowała kupę wiedzy i długie godziny kosztownych prób i błędów i jest sprzedawany z czterokrotnym przebiciem, a używacie Windowsa, którego koszty materiałowe np. w wersji download są praktycznie zerowe. 

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

10 minut temu, przemak napisał:

Ale ludzie to robią z niskiej rządzy zysku ? To nie są ceny regulowane, można nie kupować albo pożyczyć albo oddać jak nie pasi albo co. Nie wiem, dlaczego oburzacie się na kabel, którego konstrukcja kosztowała kupę wiedzy i długie godziny kosztownych prób i błędów i jest sprzedawany z czterokrotnym przebiciem, a używacie Windowsa, którego koszty materiałowe np. w wersji download są praktycznie zerowe. 

Tak tak wiedze to ten pan ma , wie jak omamić kupujacego i wcisnąć mu bubel , zgadza sie  w tym jest dobry, szacun 

W dniu 14.03.2020 o 08:30, muda44 napisał:

Kup sobie na metry Chorda Clearway i daj go bez wtyczek . Resztę zainwestuj w łączówki lub zasilające .

dokładnie tak postąpiłem i ja pół roku temu, to świetny kabel

Hegel H120 & KEF R3

6 minut temu, Amores999 napisał:

Tak tak wiedze to ten pan ma , wie jak omamić kupujacego i wcisnąć mu bubel , zgadza sie  w tym jest dobry, szacun 

No ale "chcącemu nie dzieje się krzywda" czy jakoś tak... 

nagrywamy.com

9 minut temu, przemak napisał:

kabel, którego konstrukcja kosztowała kupę wiedzy i długie godziny kosztownych prób i błędów

Ten jest mój. Sam go robiłem. Czas wykonania - 3 godziny. Włączając w to dojście (pieszo) do paczkomatu po przesyłkę z potrzebnymi komponentami. Koszt wykonania (po cenach detalicznych) ok 500 zł. Wykorzystałem wtyki Viborg, kabel instalacyjny Gigawatt, tłumik Viablue, oplot tej samej firmy. Jedynym minusem jest bardzo duża sztywność ale satysfakcja z wykonania czegoś samemu - bezcenna. Natomiast wyjaśnijmy sobie jedną rzecz. Zupełnie naturalnym jest, że przedsiębiorca chce zarobić. Zupełnie normalnym jest, że dobry produkt często nie jest tani. Szczególnie gdy elekt finalny poprzedzony jest badaniami, testami i inwestycjami w sprzęt i pracowników. Ale co, jeśli jedynym nakładem jest tzw. ŚCIEMA? Tzn tanie komponenty, partackie wykonanie i cena z kosmosu?  A proces technologiczny dokładnie taki sam, jak zastosowany przeze mnie? Słyszałeś o kierunkowych koszulkach termokurczliwych, które stosuje jeden z polskich "producentów"? Domyślasz się, o kogo chodzi? Na tym polega problem. Jako przeciwwaga - Mogami. Prezentują kompletną dokumentację dotyczącą swoich produktów. Takiemu producentowi można zaufać. Bo wiem, że on tratuje mnie poważnie jako nabywcę a nie frajera, któremu można wcisnąć byle dziadostwo. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

3 minuty temu, piotrek7 napisał:

elekt finalny poprzedzony jest badaniami, testami i inwestycjami w sprzęt i pracowników. Ale co, jeśli jedynym nakładem jest tzw. ŚCIEMA

Ale to jest pytanie czy stwierdzenie faktu? 

4 minuty temu, piotrek7 napisał:

Sam go robiłem. Czas wykonania - 3 godziny. Włączając w to dojście (pieszo) do paczkomatu po przesyłkę z potrzebnymi komponentami. Koszt wykonania (po cenach detalicznych) ok 500 zł.

Bo wykorzystałeś know how kogoś innego, kto włożył w to trochę pieniędzy. Na własny użytek ok, ale komercyjnie juz nie, to jest piractwo. 

nagrywamy.com

9 minut temu, przemak napisał:

Ale to jest pytanie czy stwierdzenie faktu? 

Teza

10 minut temu, przemak napisał:

Na własny użytek ok, ale komercyjnie juz nie, to jest piractwo. 

Piractwo? Na czym ono ma polegać?

26 minut temu, Echelon69 napisał:

Dzieci chodzą głodne i w podartych ubraniach

12 minut temu, Echelon69 napisał:

Żona nie ma nawet biżuterii.

Sprzedaj komputer. Za uzyskane pieniądze odziejesz nagich, nakarmisz głodnych, ozdobisz ubogich. Ograniczysz przy okazji zużycie energii elektrycznej. Zmniejszysz swój ślad węglowy i przyczynisz się do poprawy stanu środowiska

3 minuty temu, przemak napisał:

No jeżeli ktoś coś wymyślił i zastrzegł, to...

Kabel zasilający?

Chłopaki , pisałem że kable mają się podobać , to jest biżuteria !!

Np .

Ukryta Zawartość

001.JPG

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

KALIBER vel rydz .

18 minut temu, vade napisał:

Jak chodzi o kable i inne to czy Pan reduktor ma rację czy nie ? 

Kable aluminiowe albo miedziane w ścianie, kable w środku kolumny.

Trzeba je zmienić, aby być w audiofilskiej j-elicie.

Jak chodzi o kable to czy Pan reduktor ma rację czy nie ? Oczywiście ja swoje zdanie mam. I nie jest to pytanie , żeby się dowiedzieć czy utwirdzić.  Tylko co Forum o tym sądzi? 

Edytowane przez vade
3 godziny temu, piotrek7 napisał:

Sprzedaj komputer. Za uzyskane pieniądze odziejesz nagich, nakarmisz głodnych, ozdobisz ubogich. Ograniczysz przy okazji zużycie energii elektrycznej. Zmniejszysz swój ślad węglowy i przyczynisz się do poprawy stanu środowiska

Najważniejsze ,że nie pisałby bzdur  i  śmiecił forum.

• 3 tygodnie później...

Poniżej przewód Chord z nieoryginalnymi bananami, ale za to w dobrej cenie :)

Ukryta Zawartość

Tutaj z bananami z NAPISAMI :) i cena kosmos  869 zł

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon PMA-2500NE, Denon DCD-2500NE,  PDA GenesisTannoy Revolution XT 8f ,  Kimber Kable 8TC , Technics SL-1200 MK2  + Ortofon 2M Bronze

Najlepsze kable głośnikowe? Takie, które sięgają od wzmacniacza do głośników. Byłoby też miło gdyby przewodziły prąd.

This ain't no party, this ain't no disco • This ain't no fooling around • No time for dancing, or lovey dovey • I ain't got time for that now

witajcie - chord clearway gra u mnie chyba od roku - zastąpił QED-a ruby który był "ostry" , ale nasze hobby to wciąż poszukiwania więc  teraz mam trzy budżetowe kable i zamiennie wpiętego chorda , kimbera 4pr , audioqest-a slip 16/2 -  iii kimber genialny do jasnych suchych systemów - bas rewelacja , przestrzeń bardzo dobra , nieco mało detaliczny - "ciepły", audioquest - biorąc pod uwagę cenę ( 17 zł/metr ) kabel rewelacyjny - bas atomowy , schodzący tak nisko jak nisko został nagrany , dobra przestrzeń , góra - chyba do niej wciąż nie mogę się ostatecznie przekonać , ale to wynika chyba właśnie z tego że naprawdę kabel jest detaliczny ( jeszcze daję mu czas bo gra dopiero ze 40 godzin )  zwłaszcza w porównaniu do chorda który - co w tych porównaniach mnie najbardziej zaskoczyło tą górę "gasi" i nie jest taki detaliczny .  Nie przypuszczałem , że na takim budżetowym sprzęcie tak jednoznacznie będzie można wyłapać różnicę , ale ( niestety ? ) różnice są  . 

Najważniejsza jest muzyka - później sprzęt , a najlepszy jest ten który dla mnie brzmi najlepiej .

Dzieci to przyszłość narodu więc słuchają tego co tata ;-))

Ja swoje próby robiłem wzmacniaczem na UL 1480 i wyniki były wystarczająco jednoznaczne ? 

Na tyle jednoznaczne, że nie dziwię się kolegom, którzy używają YTDY10x0,5 jako głośnikowych.

A nawet 2 x 20x0,5 jak komu brak basu, a nie chce przy tym  tracić góry pasma i analityczności.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

W sumie to tak dużo nie jest; 20 x to tylko 4 mm2 co wśród "znawców" tematu jest absolutnym minimum ? 

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość JanF

(Konto usunięte)
Godzinę temu, audioburak napisał:

W sumie to tak dużo nie jest; 20 x to tylko 4 mm2 co wśród "znawców" tematu jest absolutnym minimum ? 

Te 20 drucików przeplatamy, czy luzem puszczamy?

• Pokaż nowe odpowiedzi