Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki odtwarzacz sieciowy do Nuprime DAC-9 + Marantz PM8006

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie i proszę o pomoc w doborze odtwarzacza sieciowego do Nuprime DAC-9 + Marantz PM8006. Co myślicie o NuPrime Omnia S1, NuPrime Omnia WR-1 lub Yamaha MusicCast WXC-50 ?

Edytowane przez -=EclipsE=-

Witam,
Masz bardzo dobry przetwornik wiec warto zainwestować w lepszy transport plików. W tej samej linii masz NuPrime Omnia S1, który spisuje sie bardzie dobrze, aplikacja sie nie zawiesza, a brzmienie jest szczegółowe. Alternatywą może być Pro-Ject Stream Box S2 Ultra, który lepiej kreuje scene dźwiękowa i odnoszę wrażenie, że potrafi mniej sie pogubić przy gęstych realizacjach typu FFDP. 
Z tańszych urządzeń masz Primare NP5 Prisma, który połączysz kablem coaxialnym. Masz tutaj także świetna apke i nieco mniejsze wzmocnienie na wyjściu względem Pro-Ject czy Omnia S1, będzie po prostu ciszej. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny dla forumowicza. 

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuję za szybką odpowiedź, czy NuPrime Omnia S1 posiada pilota? jeżeli nie to jaka jest jeszcze alternatywa?. Na pierwszym miejscu stawiam jakość dźwięku, łatwość obsługi i funkcjonalność. Może coś z wyświetlaczem ?

Pytanie po co Ci pilot jak telefon czy tablet będzie za niego robił? Ja mam streamer z ekranem 8” i z odległości około 2m życzę powodzenia obsługując go pilotem ? . Zdecydowanie wygodniejszą opcją jest telefon. W przypadku transportów chodzi o minimalizm i mało jest takich z ekranem. Lumin U1 mini posiada malutki wyświetlacz ale cenowo jest znacznie wyżej ale jest to urządzenie bezkompromisowe. 

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

WR1 jest super użytkowym urządzeniem. Cyfrowo prześle dźwięk do DAC9 i będzie pięknie. Do tego DAC9 posiada dedykowane gniazdo zasilające dla WR1. Nie wyobrażam sobie nie skorzystać z tego. 

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• 2 tygodnie później...

Niestety nie mieliśmy obu urządzeń w jednym czasie więc ciężko mówić o różnicach, ponieważ najlepiej zestawić obok siebie 2 urządzenia i porównać. 
@Sklep.RMS.pl pomożecie ? 

To inna klasa urządzeń ale i inne zastosowanie. OMNIA S1 jest renderem pozbawiony aplikacji - ma działać z bubble, mconnect lub apką Spotify i innymi. Ma być tylko pośrednikiem w renderowaniu sygnału cyfrowego i przesyłaniu go do DAC. 

WR1 to hub cyfrowy z dedykowaną apką. Jakość dźwięku jest tutaj słabsza ale czy o połowę tak jak wskazuje cena? Nie powiedziałbym. Gra to naprawdę nieźle, do tego aplikacja jest super funkcjonalna, jest airplay, Bluetooth, wifi, wszystkie usługi sieciowe i do tego preamp. 

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• 4 tygodnie później...

Witam ponownie, nie miałem czasu wcześniej odpisać. Wstrzymałem się z zakupem i słucham z Komputera przez USB. Pomyślę nad zakupem i OMNIA S1 wydaje się atrakcyjna ? ale czy to zagra lepiej ?

@-=EclipsE=- mały offtopic ale używałeś może nuprime dac- 9 jako PRE ? Szukam czegoś do końcówki mocy w klasie D i ten nuprime wydaje się dobrą opcją.

4 godziny temu, -=EclipsE=- napisał:

Witam ponownie, nie miałem czasu wcześniej odpisać. Wstrzymałem się z zakupem i słucham z Komputera przez USB. Pomyślę nad zakupem i OMNIA S1 wydaje się atrakcyjna ? ale czy to zagra lepiej ?

Wypożycz i sprawdź, moim zdaniem przy dobrze zrealizowanym wejściu USB nie powinno być gorzej może trochę inaczej niż z dowolnego odtwarzacza sieciowego. Warto użyć Windows 10 albo Linuxa na PC. 

11 godzin temu, Tomek_waw napisał:

@-=EclipsE=- mały offtopic ale używałeś może nuprime dac- 9 jako PRE ? Szukam czegoś do końcówki mocy w klasie D i ten nuprime wydaje się dobrą opcją.

Jeszcze nie ale brałem to pod uwagę przy jego zakupie. Sam DAC-9  zdecydowanie polecam, jest dynamiczny, neutralny i szczegółowy ? 

8 godzin temu, sls napisał:

Wypożycz i sprawdź, moim zdaniem przy dobrze zrealizowanym wejściu USB nie powinno być gorzej może trochę inaczej niż z dowolnego odtwarzacza sieciowego. Warto użyć Windows 10 albo Linuxa na PC. 

Mam podobny pogląd w tej kwestii ? 

1 godzinę temu, -=EclipsE=- napisał:

Jeszcze nie ale brałem to pod uwagę przy jego zakupie. Sam DAC-9  zdecydowanie polecam, jest dynamiczny, neutralny i szczegółowy

Inny pre może coś zmienić ale chyba nie tak dużo, podejrzewam że pm8006 jak i wcześniejsze serie ma wejście Direct CD (osobny bufor wejściowy, z którego sygnał prowadzony jest bezpośrednio na regulację głośności).

Jak słuchasz z komputera przez USB to moze kupic jakis serwer NAS i po USB grac. Sam słucham z DS216se. 

Jeszcze takie cos jest: 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez kraq
15 godzin temu, -=EclipsE=- napisał:

Pomyślę nad zakupem i OMNIA S1 wydaje się atrakcyjna

Miałem u siebie i testowałem. Co z tego, że parametry ma wręcz imponujące skoro oprogramowanie DO DUPY (Android 5)? Jeśli producent nie zaktualizuje i nie przygotuje porządnej aplikacji, nie warto. Zdecydowanie odradzam choć początkowo sam wiązałem z nim ogromne nadzieje 

34 minuty temu, sls napisał:

Inny pre może coś zmienić ale chyba nie tak dużo, podejrzewam że pm8006 jak i wcześniejsze serie ma wejście Direct CD (osobny bufor wejściowy, z którego sygnał prowadzony jest bezpośrednio na regulację głośności).

Przy pm8006 to pewnie nie potrzebne ale ja wymyśliłem sobię ,że kupię końcówkę w klasie D opartą na Icepower albo Hypex ( Np. XTZ edge a2-300 albo i 2 ) i potrzebuję czegoś z gałką regulacji głośności i pilotem. Analogowych wejść nie używam. Widziałem,że ten DAC jest zestawiany z końcówkami Nuprime w klasie D więc pewnie zadbali o Pre. Poza tym pasowałby wyglądem.

Godzinę temu, sls napisał:

Chodzi ci pewnie o Power Amp Direct w PM8006 ?

39 minut temu, piotrek7 napisał:

Miałem u siebie i testowałem. Co z tego, że parametry ma wręcz imponujące skoro oprogramowanie DO DUPY (Android 5)? Jeśli producent nie zaktualizuje i nie przygotuje porządnej aplikacji, nie warto. Zdecydowanie odradzam choć początkowo sam wiązałem z nim ogromne nadzieje 

Android 5 serio ? a co z jakością dźwięku jak to zagrało u ciebie jaki wzmak ? 

20 minut temu, -=EclipsE=- napisał:

Android 5 serio ? a co z jakością dźwięku jak to zagrało u ciebie jaki wzmak ?

Począwszy od postu nr 161. Trochę tu napisałem na temat tego streamera 

28 minut temu, -=EclipsE=- napisał:

a co z jakością dźwięku

Nie ma znaczenia jeśli oprogramowanie jest skopane i odtwarzacz nie działa stabilnie. To po prostu produkt, który został wypuszczony na rynek jako niedopracowany i nie do końca przemyślany 

32 minuty temu, -=EclipsE=- napisał:

Chodzi ci pewnie o Power Amp Direct w PM8006 ?

Nie, chodzi o wejście CD, amp Direct nie ma żadnej regulacji na wejściu, musi ją zapewniać pre amp.

Godzinę temu, Tomek_waw napisał:

Przy pm8006 to pewnie nie potrzebne ale ja wymyśliłem sobię ,że kupię końcówkę w klasie D opartą na Icepower albo Hypex ( Np. XTZ edge a2-300 albo i 2 ) i potrzebuję czegoś z gałką regulacji głośności i pilotem. Analogowych wejść nie używam. Widziałem,że ten DAC jest zestawiany z końcówkami Nuprime w klasie D więc pewnie zadbali o Pre. Poza tym pasowałby wyglądem.

Może być całkiem dobre podejście, ponoć preamp jest dobry w tym przetworniku. Dodatkowo pilot i jedno wejście analogowe.