Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

ja mam już powiadomienie z Inposta , odbiorę wieczorem.

DIY to przyjemność grzebania w sprzętach.

W dniu 8.10.2020 o 17:19, VIVAro napisał:

Paczkę mam już w domu , dziękuję VIVAro za przeprowadzenie projektu.

Ja wpłacam 30 zł na Jego straty finansowe i nerwy.

Jest to kwota całkowicie z kapelusza i jeśli ktoś zrobi jakiś szacunek strat i wyjdzie mu więcej , dopłacę bez szemrania

I ja jestem już wśród zadowolonych z otrzymania przesyłki, pomimo kłopotów z In Postem.

Ogromny szacun dla Roberta, w projekcie i w przygotowaniu zamówienia zadbano o najdrobniejsze szczegóły.

Chyba nie było jeszcze na tym forum tak profesjonalnie przygotowanego projektu wraz z całą towarzyszącą logistyką.

Przesyłkę i ja dziś odebrałem. Są płytki, elementy, AD1860T i instrukcje.
Dzięki, że oprócz spisu elementów jest kilkukartkowy przewodnik z charakterystyką daca, też opcje, opisy połączeń. Też wskazówki które elementy jak lutować, co i jak sprawdzać, czy opisy w każdych stopniach jakie są napięcia itd.
To się nazywa podejście ze szczegółami jak u nikogo na forum. Super pomoc, bo nigdy nie składałem dac.

10 godzin temu, arturp napisał:

Czy przesyłki dotarły do kolegów ?

Arturp nie rób czarnowidztwa.  Uważasz, że pomimo wpisów kilku kolegów (6) nikt nie dostał, czy że wszystko na raz poszło?

Bez obaw. ? Ja niedawno, tj w poście 565  napisałem, że wysłałem wam pierwszą turę, czyli po 8 przesyłek.
Widzę 6 na 8 potwierdziło to na forum. Będą kolejne.
W tym tygodniu będzie tak samo kolejna tura. (jutro wracam) Ja mam pracę, gdzie jeżdże po zakładach - różnie po Polsce. Pisałem, że taką mam taktykę w wysyłaniu. W środę pójdą kolejne wysyłki. Do końca tygodnia muszą dotrzeć. ?

Odebrałem dzisiaj przesyłkę , profesjonalna robota. Dołączam do akcji i przesyłam 30zł na konto..

Odebrałem zamówiony komplet . Płytki sprawdzone pod kątem ewentualnych zwarć , elementy popakowane ,opisane i posegregowane , szczegółowa instrukcja montażu i uruchomienia . 

fan-brzydkich-rzeczy napisał :

W dniu 10.10.2020 o 23:58, fan-brzydkich-rzeczy napisał:

To się nazywa podejście ze szczegółami jak u nikogo na forum. Super pomoc,

i ja przyłączam się do tej opinii.

Czekamy na pierwsze wrażenia użytkowników po złożeniu i uruchomieniu. 

Pozdrawiam .

...there is no spoon...

Czy ktos juz porownywal brzmienie tego DAC'a (po spdiff) z jakims popularnym urzadzeniem komercyjnym, np. Topping D30, D50?

Moze warto, aby ktos zrobil profesjonalny test brzmienia i zamiescil (np. Fr@ntz?) lub ktos chetny z uczestnikow projektu?

O jakiej klasie sprzetu mowimy? Pomijam oczywiscie indywidualne modyfikacje, lepsze zasilanie, etc. Chodzi o standardowy projekt tu opisany.

a co to jest profesjonalny test brzmienia? Jak się testuje brzmienie?

9 minut temu, artw napisał:

a co to jest profesjonalny test brzmienia? Jak się testuje brzmienie?

Nie wciagniesz mnie w taka dyskusje :) Tu nie bedziemy bic piany i zbaczac z tematu...

Jezeli ktos juz porownywal brzmienie tego projektu z innymi, popularnymi urzadzeniami, to niech podzieli sie wrazeniami (rozdzielczosc, dynamika, barwa, muzykalnosc, scena, etc.).

Bo chyba brzmienie, efekt koncowy, jest w takim projekcie najwazniejsze? ?

Edytowane przez lete

Też czekam, na kogoś kto złożył. Ja jako twórca tego projektu chcę wyjaśnić kilka kwestii.

Po pierwsze każdy dac może zgrać inaczej - i ten zagra. OK - jako zestaw tutaj jest 90% takich samych części, i fakt powtarzalnej i wysokiej jakości podzespołów. Ale to znaczy wiele, bo każdy dobiera sobie wszystkie kondensatory elektrolityczne jak chce.

26 minut temu, lete napisał:

Czy ktos juz porownywal brzmienie tego DAC'a (po spdiff) z jakims popularnym urzadzeniem komercyjnym, np. Topping D30, D50?

Porównywałem ale tylko z tym D50, to nowy dac. Nie mój sprzęt, miałem na kilka dni pożyczony. Ale z Topping to nonsens.

Porównanienie jak najbardzej ma sens, ale z innym dacem wielobitowym albo czymś o podobnej sygnaturze brzmienia. To sam bym był ciekawy tego.

Topping bo bardzo zły wybór by go zestawiać i dowolnego już wielobitowca. Nie chodzi już o mojego. Bo ten chinski dac to porekt na nowym ESS typu delta-sigma. Topping gra ostro, z bardzo zubożona górą - mocną, zaznaczoną i to fakt. Lecz tak tam małą rozdzielczością, po prostu przebijającymi się i uproszczonymi, ostrymi wysokimi tonami. Słabym basem (w sensie ilością) bez tego "mięcha". Choć dobrą jego szybkością u Toppinga, lepsza dla mnie jednak niż z AD. Ale cała ta aura, pogłosy też są w chińskim chude i małe.
To Absolutnie to inna szkoła grania. I tyle. Granie z wielobitowca, to granie dużym, otwartym, cięższym dźwiękiem.

41 minut temu, lete napisał:

Moze warto, aby ktos zrobil profesjonalny test brzmienia i zamiescil (np. Fr@ntz?)

Co to znaczy "profesjonalny" test brzmienia ? Na jakim sprzęcie, aby było profesjonalnie i kto to opłaci, skoro "profesjonalny"

To tylko projekt DIY do rozbudowy indywidualnej, a nie gotowy sprzęt. U każdego inaczej może by. A tylko kilka osób dostanie go dopiero, jako rozbudowaną edycję. Z dedykowaną moją analogówką i dostrajaniem.

43 minuty temu, lete napisał:

O jakiej klasie sprzetu mowimy? Pomijam oczywiscie indywidualne modyfikacje, lepsze zasilanie, etc. Chodzi o standardowy projekt tu opisany.

Ale, to nie gotowy sprzęt, to zwykły projekt DIY do dalszej "obórbki" indywidualnie  przez każdego kto nabył.
Takie zasady były od początku i utrzymanie podstawowej wersji daca w kwocie bliskiej 200zł, wszystko było w tym temacie.

Witam,

Mam zamiar zakupić od kolegi twórcy taki zestaw jak tu kupowaliście.

Mam uruchomione DAC-i od 3lite:

- AD1865

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- PCM1704

Ukryta Zawartość

Od Holgin bez PCM/AD, płytkę do 1541 ?

Będzie co porównywać ?

Uruchomiony mam od Waldi06 wzmacniacz OLA mk2 - jeszcze bez obudowy, grający TPA3255 na chińskiej płytce ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kenwood 5090,Rapsberry + Konwerter USB-I2S-SPDIF (JarekC)

Lampucera + bufor GIC (praca własna), Creek Evo2, Epos M22i

Brzmienie jest najwazniejszym wyznacznikiem kazdego projektu audio. Przynajmniej tak powinno byc, jezeli chodzi o to forum audio. Co innego, gdybysmy teraz pisali na Elektrodzie, ktora gromadzi czlowieka o innym  nieco profilu. Tam pewnie najwazniejsza bylaby topologia, pomiary, poprawnosc elektryczna, a odsluchy? Co tam odsluchy... Wazne, ze odpalony i dziala! Dlatego wspomnialem o solidnych testach porownawczych brzmienia tego dac'a. Obiektywnych, na dobrym torze towarzyszacym. Aby odpowiedziec na pytanie, czy sprzet ma audiofilskie zaciecie i do jakiego poziomu jakosci dzwieku go odnosimy. Czy gra na tyle, na ile kosztuje zestaw czesci, a moze to juz brzmienie porownywane w danych aspektach do dzwieku z DAC za dobry pieniadz... Stad przydalby sie test z wypisaniem, co testowano, na czym, jakie brzmienie, wnioski porownawcze, na jakiej muzyce...

Edytowane przez lete

Brzmienie jest najwazniejszym wyznacznikiem kazdego projektu audio. Przynajmniej tak powinno byc, jezeli chodzi o to forum audio. Co innego, gdybysmy teraz pisali na Elektrodzie, ktora gromadzi czlowieka o innym  nieco profilu. Tam pewnie najwazniejsza bylaby topologia, pomiary, poprawnosc elektryczna, a odsluchy? Co tam odsluchy... Wazne, ze odpalony i dziala! Dlatego wspomnialem o solidnych testach porownawczych brzmienia tego dac'a. Obiektywnych, na dobrym torze towarzyszacym. Aby odpowiedziec na pytanie, czy sprzet ma audiofilskie zaciecie i do jakiego poziomu jakosci dzwieku go odnosimy. Czy gra na tyle, na ile kosztuje zestaw czesci, a moze to juz brzmienie porownywane w danych aspektach do dzwieku z DAC za dobry pieniadz... Stad przydalby sie test z wypisaniem, co testowano, na czym, jakie brzmienie, wnioski porownawcze, na jakiej muzyce...

Nie ma na świecie czegoś takiego jak wzorzec systemu audio. Nie ma do czego się odnieść. Ktoś tu pisał o profesjonalnym teście. Teraz już piszesz o obiektywnym.. Nie ma takiego systemu uznanego za możliwy do takich testów.

Wysłane z mojego VKY-L09 przy użyciu Tapatalka

14 minut temu, pataus napisał:

Nie ma na świecie czegoś takiego jak wzorzec systemu audio. Nie ma do czego się odnieść. Ktoś tu pisał o profesjonalnym teście. Teraz już piszesz o obiektywnym.. Nie ma takiego systemu uznanego za możliwy do takich testów.

Wysłane z mojego VKY-L09 przy użyciu Tapatalka

Dobra, nie bylo tematu ?

Można oceniać w kategoriach seperacja uporządkowanie, scena , mulenie, rozdzielczość, jakośc basu i jego zróżnicowanie itp itd. Nie jest to głupia idea. Tylko kto to zrobi? Czy to będzie ocena subiektywna? Słyszałem sprzet bardzo znanego tutaj forumowicza i wg mnie to było pół tony mułu dla mnie, ale on twierdził , ze jest klasa. Niestety każdy sobie sam oceni po złożeniu. Najwyżej opisze wrażenia, ale ZAWSZE będzie to tylko ocena subiektywna i w zadnym wypadku nie uniwersalna.

Czy jest jeszcze możliwość podpięcia się do zabawy? Chętnie kupię zestaw jeśli jest jeszcze jakiś dostępny :)

Update.

Koledzy ostrożnie rozpakowywać przesyłkę. U siebie znalazłem 3 elementy poza foliowymi torebkami, między kartkami instrukcji...

Szkoda żeby gdzieś się zapodziały w ferworze rozpakowywania.. ?

Gość JanF

(Konto usunięte)
30 minut temu, _mucha_ napisał:

Gra już ktoś na tym dac?

Ja gram, uszami duszy swojej słucham ... i gra PIĘKNIE!

Edytowane przez JanF

Fajnie no to się tylko cieszyć, a masz z czym porównać? Jakieś bliższe szczegóły typu jakie źródło jaki preamp końcówka kolumny itp

• Pokaż nowe odpowiedzi