Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

Do tego analogu fajnie pasuje trafko TS-8/26(7V/0,15A,21V/0,33A), tylko na płytce wymaga to zasilenia stabilizatora -5v z osobnego mostka. Nie trzeba wtedy zbijać tylu woltów na LM337, a sam transformatorek jest tańszy niż paczka papierosów.😁

Edytowane przez Copper_Lucas

caveat emptor

40 minut temu, Copper_Lucas napisał:

Nie trzeba wtedy zbijać tylu woltów na LM337,

Trochę się obawiałem , że ten stabilizator będzie się mocno grzał ale pierwsze eksperymenty na płytkach testowych rozwiały wątpliwości . Wystarczy malutki radiatorek i temperatura nie przekracza 60 stopni . Ponadto , stosując stabilizatory od renomowanych producentów , nie mam problemów z uszkodzeniami stabilizatorów w wyniku dużej różnicy miedzy napięciem wejściowym i wyjściowym więc nawet nie zaprojektowałem miejsca na diody zabezpieczające . Ale jeśli ktoś chce zastosować swoje zasilanie to po prostu można odłamać zasilacz wzdłuż linii otworków służących do tego . Sam jestem ciekawy czy były by różnice w brzmieniu i jakie efekty można uzyskać .

...there is no spoon...

Jestem zakochany w pcm1704 r2r/nos

zostawiłem to jako pytanie retoryczne czy to DS czy nie

Artykuły nie pozostawiają wątpliwości

to jest to czego szukałem 

Edytowane przez kramyeu
8 minut temu, kramyeu napisał:

to jest to czego szukałem 

Jak złapałeś bakcyla poszukiwań to już po tobie . Nigdy nie zaznasz spokoju i ukojenia . A inni ci jeszcze w tym ,, pomogą" nakręcając do kolejnych eksperymentów i poszukiwań . Skończysz marnie tak jak większość osób , które to pasjonuje - pokój zawalony rozgrzebanymi projektami , w których zawsze jest coś do przetestowania lub poprawienia , słuchanie w kółko tych samych płyt do porównań a sama muzyka zejdzie na drugi plan , większość płyt odłożysz i nie będziesz słuchał bo źle nagrane , stan konta się zmniejszy a wydatki będą tylko rosły bo te zabawki im lepsze tym droższe , przestaniesz spędzać czas z rodziną i przyjaciółmi bo ważniejsze będzie wsłuchiwanie się w mikrodetale i wybrzmienia , rzucisz pracę bo szkoda ci będzie czasu na robienie czegoś co cię mniej kręci i zbankrutujesz w samotności . Odłączą ci media a w końcu zabiorą mieszkanie za długi . Skończysz na ulicy , w śpiworze przykrytym kartonami podgrzewając jedzenie podarowane przez dobrych ludzi na Alephie podłączonym nielegalnie do ulicznej lampy . Ale pod kartonami będziesz miał ukryty skarb - ukochanego dac-a do którego będziesz cichutko szeptał ,, My precious , my precious ... " i nie pozwolisz innym dotknąć ani posłuchać ...

Ostrzegam. 🤣

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

Cześć, wiem że to nie ten wątek jednak gdyby ktoś miał CS8414 to chętnie przygarnę lub podał pewne źródło kupna

2 godziny temu, arturp napisał:

Jak złapałeś bakcyla poszukiwań to już po tobie . Nigdy nie zaznasz spokoju i ukojenia . A inni ci jeszcze w tym ,, pomogą" nakręcając do kolejnych eksperymentów i poszukiwań . Skończysz marnie tak jak większość osób , które to pasjonuje - pokój zawalony rozgrzebanymi projektami , w których zawsze jest coś do przetestowania lub poprawienia , słuchanie w kółko tych samych płyt do porównań a sama muzyka zejdzie na drugi plan , większość płyt odłożysz i nie będziesz słuchał bo źle nagrane , stan konta się zmniejszy a wydatki będą tylko rosły bo te zabawki im lepsze tym droższe , przestaniesz spędzać czas z rodziną i przyjaciółmi bo ważniejsze będzie wsłuchiwanie się w mikrodetale i wybrzmienia , rzucisz pracę bo szkoda ci będzie czasu na robienie czegoś co cię mniej kręci i zbankrutujesz w samotności . Odłączą ci media a w końcu zabiorą mieszkanie za długi . Skończysz na ulicy , w śpiworze przykrytym kartonami podgrzewając jedzenie podarowane przez dobrych ludzi na Alephie podłączonym nielegalnie do ulicznej lampy . Ale pod kartonami będziesz miał ukryty skarb - ukochanego dac-a do którego będziesz cichutko szeptał ,, My precious , my precious ... " i nie pozwolisz innym dotknąć ani posłuchać ...

Ostrzegam. 🤣

Tobie Artur raczej to nie grozi. Czytając powyższe, moim zdaniem, mógłbyś się utrzymać wydając specjalistyczne pamiętniki, a miałbyś co nieco zapewne do powiedzenia, opisując dzień za dniem, tydzień za tygodniem z ostatnich kilkunastu lat, aż do punktu, w którym znalazłeś się obecnie. 🙂

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

3 godziny temu, (nie)przecietniak napisał:

aż do punktu, w którym znalazłeś się obecnie. 🙂

Skrzyżowanie Nowy Świat /Świętokrzyska . Trzeci karton po lewej .Wieczorem łatwo trafić bo zawsze kilku kiedyś znanych ,,audiofilów" z tego forum czyta prasę branżową przy światełkach klona Audio Note na 300B podłączonego do ładowarki dla elektrycznych samochodów .

A tak zupełnie serio to im więcej tego składam tym bardziej zdaję sobie sprawę jak mało wiem .

Dla przykładu - wiecie jakie funkcje pełnią rezystory między odbiornikiem ( np CS8414 ) a przetwornikiem ( np AD1865 ) i innymi aktywnymi elementami ,, logiki " ? Jakie wartości należy stosować i jak to obliczyć ? 

...there is no spoon...

32 minutes ago, arturp said:

Dla przykładu - wiecie jakie funkcje pełnią rezystory między odbiornikiem ( np CS8414 ) a przetwornikiem ( np AD1865 ) i innymi aktywnymi elementami ,, logiki " ? Jakie wartości należy stosować i jak to obliczyć ?

Zapewne tłumika. W tda1541 sam rezystor nie wystarcza. Wartość zależy od f i2s.

45 minut temu, arturp napisał:

Dla przykładu - wiecie jakie funkcje pełnią rezystory między odbiornikiem ( np CS8414 ) a przetwornikiem ( np AD1865 ) i innymi aktywnymi elementami ,, logiki " ? Jakie wartości należy stosować i jak to obliczyć

Odpowiednik rezystorów antyparazytowych . Tego raczej nie policzysz. Lepiej dobrać wspomagając się oscyloskopem na kształt fali prostokątnej, a w zasadzie na brak przerzutów. Pytasz o wartości stosuje się od 10 omów wzwyż, często jest to 33omy i więcej i nie bać się i większych wartości, prądy płyną znikome

Edytowane przez Krzych 2
10 minutes ago, Krzych 2 said:

Odpowiednik rezystorów antyparazytowych

a to nie jest tak, że rezystor antyparazytowy jest na siatce lampy i razem z pojemnością lampy tworzy filtr dolnoprzepustowy? jak najbardziej da się wtedy to wyliczyć

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

a to nie jest tak, że rezystor antyparazytowy jest na siatce lampy i razem z pojemnością lampy tworzy filtr dolnoprzepustowy? jak najbardziej da się wtedy to wyliczyć

W przypadku lamp tak, a w przypadku układu cyfrowego nie bardzo. Jest zbyt dużo czynników mających wplyw, pojemności ścieżek , dlugości itp. Poza tym trochę inne przebiegi i częstotliwości, a prostokąt jest jest sygnałem wrednym 

Moim zdaniem trzy funkcje :

- separacja elementów aktywnych od wzajemnych oddziaływań 

- filtr dolnoprzepustowy z pojemnością wejściową następnego układu 

- opóźnienie sygnału ( stała czasowa ) 

Dwa ostatnie można wyliczyć ze wzorów ale

- jaka wartość zapewnia separację ? Na schematach widywałem wartości od 22R do kilku kilo .

- da każdej funkcji wartość rezystora byłaby inna więc ...

Czy w ogóle warto sobie tym zawracać głowę i nie stosować wartości dla jednej funkcji - tej , która nas najbardziej interesuje w takich układach - odbiornik - logika- przetwornik . 

Ale która to z tych trzech funkcji ? I jak obliczyć tę wartość ? I czy wszystkie rezystory na liniach powinny mieć taką samą wartość ?

...there is no spoon...

Oszalałbym chyba gdybym chciał zrozumieć o czym piszecie i gdybym chciał w ten sposób podejść do "umiłowania" muzy. 🙂

spacer.png

Przepraszam za OT 🙂

Edytowane przez (nie)przecietniak

Świetna poglądowa galeria (nie moja) dot. TDA1541(A):

www.maxdat.eu/_galeria/Foto%20TDA1541.html

44 minuty temu, arturp napisał:

Moim zdaniem trzy funkcje :

- separacja elementów aktywnych od wzajemnych oddziaływań 

- filtr dolnoprzepustowy z pojemnością wejściową następnego układu 

- opóźnienie sygnału ( stała czasowa ) 

Dwa ostatnie można wyliczyć ze wzorów ale

- jaka wartość zapewnia separację ? Na schematach widywałem wartości od 22R do kilku kilo .

- da każdej funkcji wartość rezystora byłaby inna więc ...

Czy w ogóle warto sobie tym zawracać głowę i nie stosować wartości dla jednej funkcji - tej , która nas najbardziej interesuje w takich układach - odbiornik - logika- przetwornik . 

Ale która to z tych trzech funkcji ? I jak obliczyć tę wartość ? I czy wszystkie rezystory na liniach powinny mieć taką samą wartość ?

Ad1 Jak najbardziej tak.

AD2 i AD3 Broń Cie Panie Boze przed tym i oby wplyw jak najmniejszy. I2S jest cholernie wrażliwy na przesunięcia czasowe. Nalezy dązyc do jak najmniejszych przesunięć, a szczegolnie względem siebie. Co do ostatniej kwestii, tylko doświadczenie empiryczne. Tak moim zdaniem, ale moze g. wiem.

4 minuty temu, Krzych 2 napisał:

AD2 i AD3 Broń Cie Panie Boze przed tym i oby wplyw jak najmniejszy.

Ale tego nie unikniemy . wstawiasz rezystor i obydwie te funkcje się pojawiają bo tworzą się układy RC .

...there is no spoon...

"Δt = 12.7/0.016 = 765 femto sec. or 0.7ps"

"To put this number in perspective, usual FPGA gate has 100ps of jitter. Hybrid micro-controllers like XMOS used for USB-to-I2S converters can have anything between 500ps and 2000ps of jitter before re-clocking, depending on actual implementation. A lot of CD players I have measured performs even worse than that. So 0.7ps is not zero additive jitter, but for all practical intents and purposes can be safely ignored."

52 minuty temu, arturp napisał:

Ale tego nie unikniemy . wstawiasz rezystor i obydwie te funkcje się pojawiają bo tworzą się układy RC .

Tak. Zgoda, ale weź pod uwagę wplyw scieżek indukcyjności też . Czy chcemy czy nie kazdy element ma składową RLC, a nie wszystko w tym wypadku jest wyliczalne, bo mamy już przebiegi megahercowe. Opóźnienia na liniach ciężko wyznaczyć, a o zgodność fazową trzeba zadbać. Dlatego oscyloskop jest jakimś wyznacznikiem prawidłowosci, jeśli na nim stromość zboczy i przejscie z pionu w poziom będzie czyste na ile oczywiscie się da. To będzie znak, ze pasozytnicze oscylacje , odbicia sprowadziliśmy do minimum

9 minut temu, Krzych 2 napisał:

mamy już przebiegi megahercowe

Fakt . Przy najbliższej okazji pozostaje mi tylko eksperymentować z różnymi wartościami .  

...there is no spoon...

3 godziny temu, arturp napisał:

Pewien wiodący producent elektroniki (trzeci na świecie ?), w przypadku podobnej magistrali, wstawia od zawsze 33R. I to niezależnie od długości poszczególnych ścieżek czy prędkości transmisji, która w ciągu ostatnich dziesięciu lat wzrosła tam przynajmniej kilkukrotnie. 

W dniu 17.03.2023 o 17:11, arturp napisał:

Wszystko jest zależne od długości ścieżek, bo te są poważnym źródłem odbić - które mogą zakłócić informację właściwą.
Jak masz dłuższe ścieżki z CS'a, który jest słaby w generowaniu przebiegów fali prostokątnej, sporo zależało od jego dobrego zasilania, by układ generował to lepiej. Potem Vivaro zastosował re-driver w postaci układu bufora, formując nim poprawnie sygnał prostokątny, odbudowując go - to miało istotny wpływ na zachwycanie się jakością przetwornika AD1860.

Oprócz stosowania buforów które pełnią funkcję re-driverów sygnału, rezystory szeregowe pełnią istotną funkcję jako tłumiki dla sygnałów odbitych - im dłuższa ścieżka między nadajnikiem a odbiornikiem, to stosowana jako tłumik rezystancja z reguły jest wyższa. W przypadku długich ścieżek pomiędzy CS-em a AD1865 AudioNote w na swoich PCB stosowanych masowo do produkcji DAC Signature One oraz w swoich odtwarzaczach CD, masowo wkładał 330R.

Ja je zamontowałem na PCB od Ciebie i jestem zadowolony z jakości tego DAC'a, ale jak masz u siebie centymetrową odległość między scalakami, to ich wpływ jest niewielki, no może poza lepszym dopasowaniem impedancyjnym. 

W Twoim projekcie odległości między układami są małe, więc można stosować mniejsze wartości rezystorów. Najlepiej jest podłączyć oscyloskop analogowy profesjonalny i obserwować, na ile zmieniają się zniekształcenia fali prostokątnej przebiegów. Czasami dodany do rezystora szeregowego kondensatorek do masy, skutecznie pełnił rolę filtra dla potencjalnych sygnałów odbitych, które zniekształcać mogą prostokąt sygnału.

Fajnie jest to zademonstrowane na tym filmiku u Daniela Rakowieckiego w czasie naprawy... laptopa.

7 godzin temu, dekRe napisał:

Czasami dodany do rezystora szeregowego kondensatorek do masy, skutecznie pełnił rolę filtra dla potencjalnych sygnałów odbitych, które zniekształcać mogą prostokąt sygnału.

Ale taki prosty układzik RC wprowadza opóźnienie i chyba wtedy należałoby zastosować go na wszystkich liniach . Jak sądzisz ? 

im dłuższa ścieżka między nadajnikiem a odbiornikiem, to stosowana jako tłumik rezystancja z reguły jest wyższa.

No tak , to jest logiczne uzasadnienie dla zwiększenia wartości tych rezystorów . 

...there is no spoon...

Fajnie jest to zademonstrowane na tym filmiku u Daniela Rakowieckiego w czasie naprawy... laptopa.

Faktycznie , nieźle to przedstawił ale nadal nie wiem jak liczyć wartość tych rezystorów bo nie mamy danych o impedancji nadajnika ( np CS8414) i odbiornika ( np AD1865 ) a jeżeli na liniach pojawia się jakiś dodatkowy element to już kompletna niewiadoma . Innymi słowy - pozostaje tylko to co radzisz - podłączyć oscyloskop , wstawiać różne wartości i mierzyć .

...there is no spoon...

1 godzinę temu, arturp napisał:

pozostaje tylko to co radzisz - podłączyć oscyloskop

Na Ebay była kiedyś oferta "polepszacza" sygnału z CS8412/CS8412 - na oscyloskopie widać, z czym musi czasem zmierzyć się przetwornik i jak daleki to przebieg od prostokąta - co rzutowało na jakość audio.

Na blogu pewnego Japończyka, on mierzył przebieg oscyloskopem i dobierał RC doświadczalnie - warto sobie przetłumaczyć ten blog z japońskiego.
Warto mieć dobry oscyloskop, najlepiej dwukanałowy.

Ukryta Zawartość

!!!cs8412-zegar.jpg

BLOKOWY2-EBAY.jpg

BLOKOWY2-EBAY2.jpg

BLOKOWY2-EBAY3.jpg

dual-ad1865-full-differential-r2r-isolated-nonoversampling-nos-audio-dac-with-fifo-reclock.jpg

dopasowanie2b.jpg

dopasowanie2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W datasheecie filtru cyfrowego DF1706 na stronie 13 - APPLICATIONS INFORMATION PCB LAYOUT GUIDELINES - jest info o tych rezystorach: "A value of 50Ω to 100Ω is recommended as a starting point, but the designer should experiment with the resistor values in order to obtain the best results."  Wszystko zależy od projektu, najlepiej to pomierzyć oscyloskopem albo ewentualnie ARTĄ i zobaczyć co jest na wyjściu i przy jakich częstotliwościach próbkowania dac niedomaga.
To też pokazuje Japończyk - jaki wpływ i po co potrzebny jest filtr RC m.in.w sygnale LE w AD1860. Bez odpowiednio dobranego filtru przy 96khz czy 192khz mamy trzaski, szumy i syf na wyjściu.

13 hours ago, dekRe said:

Na Ebay była kiedyś oferta "polepszacza" sygnału z CS8412/CS8412 - na oscyloskopie widać, z czym musi czasem zmierzyć się przetwornik i jak daleki to przebieg od prostokąta - co rzutowało na jakość audio.

W przypadku takiego tda1541 sprawa jest trudniejsza bo sygnał wewnętrznie przenika na wyjście szczególnie przy dużych f. Trzeba go stłumić tak, żeby zapadki działały (np 300mV pkpk) ale żeby był na tyle słaby, zeby się po wnętrzu kości nie propagował na wyjście.

Poziom to jest parę mV (do 10 powiedzmy) już na wyjściu z analoga jak linie i2s idą 1:1.

7 godzin temu, Tymianek napisał:

A value of 50Ω to 100Ω is recommended as a starting point,

O , to ważne bo wiadomo od czego zaczynać pomiary .

7 godzin temu, Tymianek napisał:

po co potrzebny jest filtr RC m.in.w sygnale LE w AD1860

Holgin miał z tym problem w swoim ,,obsolete" dac-u . Wstawił rezystor szeregowo i kondensator do masy (470R/100pF) i AD1860 zagrały . 

...there is no spoon...

Odnośnie rezystorów, wczoraj przeglądałem schematy DAC-ów na AD1865 i trafiłem na projekt .3lite , w jego DAC absolutnie w każdym scalaku gdzie jest sygnał cyfrowy są rezystory 47R, chyba nie przypadek. Projekt był na tym forum. 

Ciekawostka odnośnie lepszego uformowania prostokątnych sygnałów LRCK przez "bandę" przerzutników choćby z CS8414 - jako układ programowalny CPLD:
Link: 

Ukryta Zawartość

Źródło: 

Ukryta Zawartość

1540_DIG_INPUT_2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, oxygen napisał:

w jego DAC absolutnie w każdym scalaku gdzie jest sygnał cyfrowy są rezystory 47R, chyba nie przypadek.

Jeśli zmierzył jakie to daje efekty to nie przypadek . Ale jeśli nie to skutek będzie jak w dac-u Holgina . PCM61 działały ale AD1860 już nie . 

...there is no spoon...

• Pokaż nowe odpowiedzi