Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

Dac na pcm1702u. Nos z rejestrem przesuwnym i odbiornikiem DIR9001. Pomysł jest oparty na koncepcie pavuka :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zasadnicze różnice są takie, że wszystko jest na jednej płytce , zrobione jest porządne zasilanie rozdzielone dla sekcji cyfrowej , Odbiornika , Rejestru i Sekcji analogowej pcm1702. Tym razem można zastosować tylko wersję SMD czyli Pcm1702U . Projektowałem go pod kątem dostępności elementów. Tak, aby absolutną większość można było kupić w Polsce. Jedyne co trzeba kupić na eBayu czy Aliexpress lub wymontować z  jakiegoś starego urządzenia to same przetworniki Pcm1702U. Wartości elementów podane są na płytkach, więc wiadomo co gdzie w lutować . Dac nie ma analogu, ponieważ można oczywiście zastosować swoje ulubione rozwiązanie. Opampy ,  przez układy na elementach dyskretnych, skończywszy na lampach. Oczywiście w razie wątpliwości wyjaśnię wszystko tutaj w wątku .

Płytki będą wyjątkowe tanie, ponieważ mam miesięczną zniżkę i ich cena razem z przesyłką do Polski wyniesie około 45 zł za sztukę. Jeżeli ktoś jest zainteresowany, to proszę o kontakt na Wiadomości ponieważ będę zamawiał tylko min. ilość 5 sztuk a to oznacza, że maksymalnie dostępnych będzie 4.

ns 1.jpg

ns 2.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

5 minut temu, arturp napisał:

Jedyne co trzeba kupić na eBayu czy Aliexpress lub wymontować z  jakiegoś starego urządzenia to same przetworniki Pcm1702U. Wartości elementów podane są na płytkach, więc

c(h)ipy ma mussskk

jo widzioł

Edytowane przez kramyeu
1 minutę temu, kramyeu napisał:

c(h)ipy ma mussskk

Kurczę, musisz dać do tego jakieś wyjaśnienie, bo kompletnie nie rozumiem o co chodzi.😂

...there is no spoon...

Teraz, lukasz@d napisał:

Artur wezmę jedna płytkę

Ok, to robimy listę:

arturp - 1 szt.

lukasz@d - 1 szt.

...there is no spoon...

Artur, jednak nie wchodzę w tą płytkę, zrobiłem jakiś czas temu płytki do tego projektu PAVUKA i mam ich az 5. Do tej pory nic nie złożyłem. Także przepraszam za zamieszanie.

1 godzinę temu, lukasz@d napisał:

Także przepraszam za zamieszanie.

Nie ma problemu , wszystko gra . Gdybym miał 5 wolnych płytek, to też bym nie chciał więcej. 

...there is no spoon...

A ja słucham sobie właśnie swojego clona AN na PCB Artura i analogówce AN  z Ali.. i  oryginalnego AN DAC 2.1 X signature.  Podłączone do jednego pre i sygnał podany z jednego źródła - transportu CD.  

Jak wam się wydaje, co słyszę? 

3 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Jak wam się wydaje, co słyszę? 

No już nie trzymaj nas w niepewności. 😉Napisz, jakie są twoje wrażenia.

...there is no spoon...

Nie zwykłem wyrażać pochopnych opinii. Musicie poczekać. Na razie osłuchuje się.  Moja wariacja na temat tego DAC'a ma minimalnie niższy poziom sygnału na wyjściu. Jutro zmienię rezystory żeby było równo.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) IMG_20230603_131041.thumb.jpg.82267e4176ef7b08725a4ef6ed1cddb9.jpg

W dniu 1.06.2023 o 21:20, arturp napisał:

No już nie trzymaj nas w niepewności. 😉Napisz, jakie są twoje wrażenia.

OK, coś mogę już napisać. Słucham sobie na systemie złożonym z integry 300B (coś na kształt meishu AN), która napędza kolumny Gradient Evidence. Muzyka z płyty CD (transport CDM4/19). DAC'e Audio Note DAC 2.1X Signature, do porównania clone "AN coś tam" AD1865N. Do stawki dodałem jeszcze MuzgAudio w wersji opamp.

No więc tak, clone gra inaczej. 

Niby ta sama topologia układu, ale charakter brzmienia inny. Myślę, że decydujące znaczenie dla charakteru brzmienia oryginału mają tutaj elementy filtra na wyjściu kości przetwornika. Jest tam kombinacja rezystorów i kondensatorów oraz zapuszkowane transformatory sygnałowe. Są też inne elementy, które czynią dźwięk niepowtarzalnym, jak rezystory tantalowe i kondensatory Cooper PIO Audio Note i długie kable sygnałowe, również firmowe. Zasilanie, zarówno części  cyfrowej, jak i analogowej jest bardzo "skromne".

Jak to brzmi? Ogólne wrażenie jest dobre. Jest czysto, przestrzennie, zwiewnie. Środek pasma gra "pierwsze skrzypce". Zejście niskich tonów jest trochę ograniczone zarówno na masie, jak i na szybkości. 

Clone w porównaniu gra nieco "dosadniej". Jest bardziej komunikatywny i bezpośredni. Ma lepiej wybudowany i kontrolowany dół pasma.  Oryginał jak dla mnie jest za spokojny. Clone gra rytmiczniej i bardziej wciągająco. Reszta pasma w clone zachowuje się podobnie, ale w połączeniu z lepszym basem ogólne wrażenie, szczególnie przy głośniejszym słuchaniu, jest po prostu lepsze. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Tomek 1685

Zapewne główna różnica w brzmieniu wynika z zastosowania transformatorów w oryginale Audio Note. No ale najważniejsze, że klon gra godziwie bo przecież o to chodzi. Dzięki za podzielenie się Wrażeniami z odsłuchów.

...there is no spoon...

Pewnie tak. 

Na mój gust brzmienie oryginału zostało za bardzo wygładzone. Coś w tym zestawie elementów powoduje złagodzenie dynamiki. Transjenty są jakieś takie nie do końca. O dziwo clone nie ma z tym żadnego problemu. Wypada nawet lepiej niż Sabre. Może to też kwestia bardziej rozbudowanego zasilania i akurat taki "szczęśliwy"dobór elementów.

kondy AN copper ponoś są takie se, góra niezbyt obfita, preferują środek 

Edytowane przez kramyeu
3 minuty temu, Tomek 1685 napisał:

Na mój gust brzmienie oryginału zostało za bardzo wygładzone.

,,Ten DAC zawiera transformatory na wyjściu, podobne jakie posiadają Audio Note DAC 4.1x i 5.1x, ale osobiście wolę Audio Note DAC 3.1x bez transformatorów wyjściowych. "

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

30 minut temu, arturp napisał:

,,Ten DAC zawiera transformatory na wyjściu, podobne jakie posiadają Audio Note DAC 4.1x i 5.1x, ale osobiście wolę Audio Note DAC 3.1x bez transformatorów wyjściowych. "

Ukryta Zawartość

Tak tylko, że w 2.1 są tylko między cyfrą i analogiem.

Wcześniej już robiłem eksperymenty z trafami sygnałowymi. Raz użyłem jako desymetryzator wyjścia z kości DAC cs4397 i raz jako wyjściowego w projekcie DAC DSC2.

Za każdym razem trafa lądowały szufladzie.

Ukryta Zawartość

Teraz, Tomek 1685 napisał:

Za każdym razem trafa lądowały szufladzie.

Fakt coś jest dziwnego z tymi trafami sygnałowymi.  Ja używałem drogich Lundahli potem niemieckich z dobrymi rdzeniami a nawet Monacorów . I za każdym razem coś kurczę jest niefajnie . Albo duże zniekształcenia albo jakaś taka mgła , albo brak dynamiki ...  Czasem nie ma wyjścia i trzeba je zastosować ale Ogólnie to lepiej chyba unikać .

...there is no spoon...

A może dac, którego nie ma nikt ?😉 Czyli no oversampling na pcm1701 P. Podobn następca pcm58 i podobno świetny ale tak naprawdę to zastosowany został tylko w kilku odtwarzaczach. Dokładnie nikt nic o nim nie wie bo nie ma nawet karty. Ale on jest , istnieje i ja go mam . A dokładniej 2 bo to pojedyncze. Siedzą sobie w odtwarzaczu Kenwood dp 5020, który chciałem nieco zmodyfikować, ale okazało się, że gra paskudnie bo ma cienki filtr i dziwaczne rozwiązania.

Dla forumowiczów projekt gratis. Odbiornik dir 9001 , rejestr przesuwny i 2 Pcm1701P. Bardzo rozbudowane zasilanko, tam każda gałąź zasilania ma odrębny stabilizatorek . 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

10 minut temu, MateuszZ napisał:

Faktycznie, dużo o nim nie ma.

Nawet nie podali, jakie powinny być napięcia zasilania. Na szczęście w sieci są serwisówki do odtwarzaczy zrobionych na na tych przetwornikach. Jak się wyłapie błędy i niejasności, to nawet można coś zrobić. Sporo jest podobieństw do pcm58. A co najciekawsze ten Dac ma zupełnie inny rozstaw wyprowadzeń niż typowe 2,54. To jest 1,778  i podstawki pod takie rzeczy są praktycznie niedostępne. No ale gra podobno świetnie, więc trzeba to zbadać. 

...there is no spoon...

W dniu 3.06.2023 o 18:12, arturp napisał:

Fakt coś jest dziwnego z tymi trafami sygnałowymi.  Ja używałem drogich Lundahli potem niemieckich z dobrymi rdzeniami a nawet Monacorów . I za każdym razem coś kurczę jest niefajnie . Albo duże zniekształcenia albo jakaś taka mgła , albo brak dynamiki ...  Czasem nie ma wyjścia i trzeba je zastosować ale Ogólnie to lepiej chyba unikać .

Tak tylko wspomnę 😉

"aż poszedłem posłuchać jeszcze raz . bas aż miło ale skoro piszesz ,że nie może być z tego dobrego basu to popatrzyłem na ruch membran - mało nie wyskakują  z zawieszeń , ale jeszcze podszedłem do monitora i stanąłem tak ,że grał mi w brzuch i czułem masowanie . A skoro słychać , widać i czuć to znacz ,że jest 🙂"

Generalnie źródło wiedzy magicznej o transformatorach 😉

nagrywamy.com

Projektuję nowe PCB do toru analogowego w oparciu o lampę ECC82 - układ jaki ma Tomasz według AudioNote - trioda w dualu.
Czy lampy z Chin marki PSVANE ECC82 to sensowny wydatek?
Warto, czy unikać jak ognia? Takie jak na obrazku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeśli w dodatku układ SRPP dobrze brzmi w układach AudioNote co sprawdził Artur, oraz układ połączonej duotriody z AudioNote wykonany przez Tomasza, to kusi mnie połączenie ze sobą tych układów. Kiedyś rozrysowałem sobie klon Lamm 2.1 - w wersji fabrycznej ze względu na lampy i ładną obudowę w Europie sprzedawał się za ok. 9000 euro.

Zadałem więc sobie pytanie - co by było gdyby takie połączenie dwóch lamp podłączyć na wyjście DAC'a?
Może będzie warte to jest eksperymentu?
Oto mój pomysł na RAMM 2.1 - jako preamp do DAC'a. ;-)
Ale nie mam tanich a dobrze pracujących ECC82 - i stąd moje wcześniejsze pytanie, o to, czy ktoś używa tych PSVANE ECC82? Na wyjściu można założyć 6N23P, które jeszcze są względnie tanie.

Ukryta Zawartość

PCB-RAMM 2.1[JPG].jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

4 godziny temu, dekRe napisał:

Czy lampy z Chin marki PSVANE ECC82 to sensowny wydatek?

Nie rozważyłbym na Twoim miejscu zakupu żadnej nowej lampy dopóki są dostępne NOS. Po pierwsze stara dobra sztuka NOSa jest niezniszczalna, przeżyją 3szt lamp z nowej produkcji. Do tego brzmieniem przewyższają te nowej produkcji. Czym starsza lampa tym lepszą, najlepsze to lata 40-60. Poszukaj Brimar, Mullard, amperex,  rca, tungsole, Sylvania,  Siemens i wiele innych.

Dużo jest informacji, poszukaj w Google. 

2 godziny temu, dekRe napisał:

Jeśli w dodatku układ SRPP dobrze brzmi w układach AudioNote co sprawdził Artur, oraz układ połączonej duotriody z AudioNote wykonany przez Tomasza, to kusi mnie połączenie ze sobą tych układów. Kiedyś rozrysowałem sobie klon Lamm 2.1 - w wersji fabrycznej ze względu na lampy i ładną obudowę w Europie sprzedawał się za ok. 9000 euro.

Zadałem więc sobie pytanie - co by było gdyby takie połączenie dwóch lamp podłączyć na wyjście DAC'a?
Może będzie warte to jest eksperymentu?
Oto mój pomysł na RAMM 2.1 - jako preamp do DAC'a. 😉
Ale nie mam tanich a dobrze pracujących ECC82 - i stąd moje wcześniejsze pytanie, o to, czy ktoś używa tych PSVANE ECC82? Na wyjściu można założyć 6N23P, które jeszcze są względnie tanie.

Ukryta Zawartość

PCB-RAMM 2.1[JPG].jpg

Daruj sobie ten układ na wyjściu DAC'a. Im mniej skomplikowany układ na wyjściu, tym lepiej to brzmi. 

Ja ostatnio cyfrówkę Soekris'a spiąłem z mega prostą analogówką a'la Lampizator na lampach 300B. Tam po prostu sygnał z drabiny wchodzi bezpośrednio na siatkę lampy i wychodzi z anody przez kondensator na wyjście rca. Jeszcze tak dobrego dźwięku ze swojego systemu nie miałem.

Ciekawe to Twoje PCB, tylko po co piszesz o rozrysowywaniu sobie schematu Lamm'a, skoro jest znany i opublikowany w innym temacie już kilka lat temu. Z tego co widzę  niczym się nie różnią. Skąd wziąłeś wartość B+ 180V?

Co do współczesnych lamp, to nie demonizowałbym ich słabej jakości. Np Gold Lion Genelex są całkiem dobre jakościowo i brzmieniowo. Poza tymi ultra NOSami z lat 40tych 50tych jest cała masa tańszych lamp z lat 80tych, np od philipsa czy GE.

Co do e88cc, to jeśli zadbasz o odpowiednią wydajność zasilacza żarzenia, możesz użyć 6n6p lub 6n30p.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

12 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Daruj sobie ten układ na wyjściu DAC'a. Im mniej skomplikowany układ na wyjściu, tym lepiej to brzmi. 

+1

5 minut temu, Tomek 1685 napisał:

Ciekawe to Twoje PCB, tylko po co piszesz o rozrysowywaniu sobie schematu Lamm'a, skoro jest znany i opublikowany w innym temacie już kilka lat temu. Z tego co widzę  niczym się nie różnią. Skąd wziąłeś wartość B+ 180V?

Tak, te schematy niczym się nie różnią, poza jednym szczegółem - gdy nie chciałem wtedy ufać publikowanym kolejnym od 2014 roku wersjami schematów trochę dziwnie rysowanych, przekopałem Internet w poszukiwaniu zdjęć wnętrza. W programie w którym projektuję, mogę zaimportować dowolne zdjęcie, więc w wersji beta płytki umieściłem wszystkie elementy tak jak w oryginale. Następnie narysowałem widoczne ścieżki zgodnie ze zdjęciem. A potem sprawdziłem, czy w takim układzie i z widocznymi ścieżkami, da się odtworzyć sensownie niewidoczne ścieżki z drugiej strony. Tak dla zabawy. Gdy do tego zauważyłem prawidłowość, że w oryginale numeracja kolejnych elementów jest symetryczna, czyli rezystor jednego kanału ma numer R113, to w drugim kanale ma numerek oczko wyżej R114, itd. To pomogło narysować schemat z numeracją elementów jak w oryginale, no i by sprawdzić, czy takie połączenie układu dwóch lamp jest prawdopodobne, bo tu jeszcze kilka kombinacji jest możliwych jak się ktoś uprze na eksperymenty.

W wątku o Lammie kolega Moltos zbudował tę topologię w oparciu o lampy 6N1P - tyle że to dość prądożerne lampy. I to gra.

W sumie do Lamma wróciłem dzięki Tobie Tomaszu, bo skoro układ AudioNote jaki zastosowałeś już wymiata, to gdy Artur określa tę topologię jako tańszą od wersji AN również budowanych w oparciu o SRPP - to połączenie obu wydaje się być ciekawe do zbadania - i pewnie to zrobię.

Jedyny problem to zdobycie ECC82 i układ zostawię bez zmian, albo faktycznie tak jak kolega Moltos, ją zastąpię, choćby 6N16B czy inną, której cena na powali mnie na kolana.

Napięcie 180V narysowałem jako bezpieczne startowe do pomiarów dla tego układu. W Twojej wersji preampa AudioNote, masz na PCB narysowane zasilanie z zasilacza anodowego na te ECC82 jako 260V.
W serwisówce AudioNote na połączonych równolegle rezystorach 36K oni sami podają spadek napięcia 120V.
Te 260V wchodzi przez 1K na te 18K - czyli mamy 19K.
W AN mamy dwa razy mniejszy rezystor katodowy - 680R.

Jeśli nie będziemy dokładni, to 260V minus 120V na rezystorach wspólnej anody daje różnicę = 140V - na anodzie mniej więcej tyle powinno być z pomiaru - według serwisówki AN, jeśli to nie ściema.
Rezystancja rezystora anodowego ECC82 Lamma to raptem ok. 22k - podobna.

Stąd uznałem, że bezpieczniej jest zacząć od 180V, a nie od 260V. Pomiary z wątku wykazywały korzystne napięcie zasilania jako 220V.

Mając regulowany zasilacz napięcia anodowego, można się pobawić i sprawdzić, kiedy będzie lepiej, a nawet zrobić pomiary.
Druga kwestia - w takim oryginalnym sprzęcie z zasilaczem na lampach kondensatory w zasilaniu anody C103 i C104 100nF są tylko na napięcie 250V. Gdybym projektował tak drogi sprzęt, wybrałbym bardziej bezpieczny zakres zasilania takich kondensatorów, niż wymuszanie ich pracy na krawędzi technologicznego ryzyka - więc jeśli dałbym 100nF / 250V, to raczej nie stosowałbym zasilania w tej linii na 250V. Stąd moje 180V jako najbardziej bezpieczne, by wystartować układ i zacząć pomiary.

Dzięki Tomaszu za podpowiedź w kwestii działania Twojego układu - stwierdziłem, że warto wrócić do porzuconego kiedyś LAMMa.
Jeśli układ nie podejdzie pod DAC'a, to będzie preampem do innych zastosowań. Zawsze można też wyjąć drugą lampę i kilka elementów 😉 i mamy wtedy układ z AudioNote, jak u Ciebie.

Z drugiej strony, raz, że to warto sprawdzić, a dwa - AudioNote stosowało na wyjściu ze swoich DACów kilka lampowych rozwiązań, fakt, często banalnie prostych, często nawet na jednej lampie - i to działało - i tu też możesz mieć rację, że dobre rozwiązania dla DAC to te najprostsze. 
Ale tu się bawimy, więc może warto będzie to sprawdzić - o ile znajdę odpowiednią lampę na wejście. Zastanowię się.
Nikt tu nie gra na tych tanich PSVANE?

Ciekawie o Lammie- 

Ukryta Zawartość

Cytat

Powiem tylko przestrzeń, wyrafinowanie, namacalność, a potęga i wybuchowa dynamika wgniata w fotel. Ten przedwzmacniacz potrafi ożywić każdy anemicznie brzmiący wzmacniacz, który się wydaje, że nie ma mocy lub wydajności prądowej. Poprawia on brzmienie praktycznie każdego wzmacniacza lampowego, w tym zintegrowanego oraz tranzystorowych końcówek. Wzmacniacze tranzystorowe otrzymują w jego towarzystwie nowe życie. Jest bardziej neutralny, niż magiczny, czy romantyczny i z ogromnym wykopem. Wzmacniacze podpięte do tego preampa wydają się jakby miały 2x większą moc i znacznie lepszy bas, bez utraty wyrafinowania i przy zachowaniu ich sonicznych indywidualnych właściwości.

Tu jest spory potencjał do zabawy. Mamy pomysłowe przekazanie energii poprzez sprzężenie zwrotne podawane na pierwszą lampę - i wtedy mamy tę wybuchową dynamike, namacalność, jak w/w cytacie. 
Mamy też ważny rezystor katodowy 1k2, gdzie w takich preampach stosuje się go w zakresie od 680R - jak w Twoim Tomaszu module, do 1k2 jak w Lammie- dla ECC82.
Kiedyś przeczytałem gdzieś coś takiego:
"W sumie każda lampa jest nieliniowa w początkowym zakresie swojej charakterystyki przy niskich prądach lampy. Lekarstwem na to jest ustawienie odpowiednio dużego spoczynkowego prądu anody lampy, aby wyjść poza ten zakres, ale to zawsze musi być pewien kompromis. Jak to się objawia?
Lampa w zakresie małych prądów działa trochę jak ekspander/gate, ponieważ najcichsze dźwięki są najsłabiej wzmacniane.
Czasami jest to celowy zabieg, aby preamp zachowywał się tak, jakby miał wbudowaną bramkę szumów. W przypadku lamp takiego preampu, wartość prądu lampy ustala się właśnie wartością rezystora katodowego. Dla liniowej pracy powinien mieć on wartość od 680R do 1K2 dla lampy ECC82. Czasami we wzmacniaczach często celowo zaniża się prąd lamp preampu tylko po to by osłabić szumy, ale właśnie wtedy traci się "plastyczność" brzmienia i dynamikę. Coś za coś."

A w takim preampie jest sporo do eksperymentowania - i to będzie ciekawe. Tylko te przeklęte drogie lampy ECC82... 😉 

Moltos-circuit-6n1p.jpg

schemat-AudioNote-T1685-version.jpg

250V.jpg

PCB-C1-AudioNote.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi