Skocz do zawartości
IGNORED

Tani nos dac AD1860 , PCM56 , PCM61 , AD1861 itd - projekt dla wszystkich

Rekomendowane odpowiedzi

Zebrałem się i uruchomiłem dac-a na WM8804 + PCM1794A z analogiem który do niego zaprojektowałem ( w zasadzie to płytka pod opampy ) ale z konwersją pasywną na rezystorach 33R . Na początek sprawdziłem działanie na opampach NE5534 i z kondensatorami wyjściowymi ale offset wyjściowy malutki więc je wlutowałem kondensatory , wstawiłem Bursony V6 VIVID i zagrało naprawdę rasowo . PCM1794A to nie jest zupełnie równo grający przetwornik - trochę eksponuje niski bas i najwyższą górę . Nie jest to dokuczliwe , zwłaszcza ,że reszta jest wysokiej jakości - kontrola basu świetna , średnica czysta , klarowna i bardzo detaliczna , przestrzeń rozbudowana z dobra lokalizacją , góra błyszcząca i zawsze obecna . Nie ma agresji , suchości , szorstkości a średnica jest neutralna - nie jest ciepła ani chłodna . Dźwięk wydaje się potężny ze względu na masywny niski bas chociaż TDA1541A i AD1865 tworzą jeszcze większą masę dźwięku ale są cieplejsze/ okrąglejsze na średnicy i bogatsze w wyższy bas . Jeśli chodzi o detaliczność to żaden z moich dac-ów mu nie dorównuje , słyszę jakieś dźwięki na dalekich planach , których istnienia nie zauważyłem wcześniej . Natomiast jeśli ktoś szuka ciepełka , klimatu , barw , ,,muzykalności" to nie ten kierunek . No chyba , że cieplejsze opampy albo jakiś bufor lampowy na wyjściu i kondensatory miedziane ... ale chyba lepiej od razu zrobić nos-daca na AD1865 z analogiem SRPP lampowym .

A do tego pięknie się prezentuje w kartonowym pudełku . Taki mój ,, Dac in The Box " 🤣

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PCM1794+WM8804.jpg

PŁYTKA analog na pojedynczych opampach dla PCM1794.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

...there is no spoon...

W dniu 6.10.2022 o 19:51, arturp napisał:

Dac no oversampling na 2xTDA1545A ( tzw. kanapka ) 

Artur, a co myślisz o "kanapce" w DAC Vivaro? Mam trochę AD1860, można by spróbować. 

Jakieś ewentualne zmiany w układzie? 

Who's Afraid of Music?

Artur, a co myślisz o "kanapce" w DAC Vivaro? Mam trochę AD1860, można by spróbować. 
Jakieś ewentualne zmiany w układzie? 
Chętnie odkupiłbym dwie sztuki AD.

Panowie , tak se od niechcenia zalicytowałem układ , okazało się , że byłem jedyny i przyszedł dziś

a , że nie bardzo mam doświadczenie z pcm63 to poproszę o opinię co to za cudo i czy warto dalej coś na tych kościach działać czy wyrzucić ? 🙂

obraz.thumb.png.a8967cc1fc3e06a8687196d63397c80c.png

kości są dwie o identycznych numerach wlutowane w płytkę modułową z towarzyszącymi elementami smd

14 minutes ago, slawek.xm said:

że nie bardzo mam doświadczenie z pcm63 to poproszę o opinię co to za cudo i czy warto dalej coś na tych kościach działać czy wyrzucić ? 🙂

Jak się wpisze w guugle pcm63 i wybierze zdjęcia to 99% ma inny układ zupełnie napisów a jedyne jakie znalazłem takich jak te co wrzuciłeś to dokładne te same numerki.

4 minuty temu, Daniel_68412 napisał:

Jak się wpisze w guugle pcm63 i wybierze zdjęcia to 99% ma inny układ zupełnie napisów a jedyne jakie znalazłem takich jak te co wrzuciłeś to dokładne te same numerki.

to podróbki są?

15 godzin temu, Waldi_06 napisał:

Oby.

móglbyś rzucić okiem na te kości na wklejonych przeze mnie zdjęciach i napisać co o nich sądzisz?

7 minutes ago, slawek.xm said:

to podróbki są?

polowałem kiedys na org CD z pcm63 ale niestety sie nie udało i odpuściłem - moze ktoś ma i sprawdzi opór na nogach zasilania np... jedyne co mozna stwierdzać bez kości w ręku to np statystycznie jak wyżej

tak sobie myślę , że jeśli miałyby to być podróbki to niedużo wysiłku trzeba by dopisać kraj gradację  itd

ale pewności nie ma

39 minutes ago, slawek.xm said:

ale pewności nie ma

kiedys na ali kupilem ad1860 to mialy zwarcie na zasilaniu...

wtedy tez zaczalem polowac na allegro sobie skanerem ktory przeszukiwal api pod katem modeli z danym chipem jednak z pcm63 to wiadomo - ten pociag odjechał

5 godzin temu, Music napisał:

Ja też mam ochotę spróbować . Czekam na kości z Chin . Trzeba rozgryźć temat rozłączenia  wyjść napięciowych oraz SJ i Rf dac-ów , które mają pracować równolegle . Jeszcze tego nie analizowałem ale te ,, nogi " raczej nie powinny być łączone . Oczywiście wtedy dac-ki pracują tylko z wyjściami prądowymi . Połączenie dwóch PCM1702 czy dwóch TDA1545A dało dobre rezultaty , może AD1860 też zagrają lepiej ... chociaż VIVAro sugerował ,że to rozwiązanie nie jest dobre . Teoretycznie zwiększy się prąd wyjściowy ( o wielokrotność zastosowanych przetworników na jeden kanał ) , poprawi SNR ,no i trzeba będzie zmniejszyć wartość rezystorów konwersji - wartość rezystora konwersji dzielona przez ilość przetworników na kanał  .

13 minut temu, Daniel_68412 napisał:

jednak z pcm63 to wiadomo - ten pociag odjechał

PCM63 drogie są to chętnie je podrabiają . 

15 minut temu, Daniel_68412 napisał:

kiedys na ali kupilem ad1860 to mialy zwarcie na zasilaniu...

I mnie się takie trafiły .

...there is no spoon...

7 godzin temu, slawek.xm napisał:

Panowie , tak se od niechcenia zalicytowałem układ ........ czy wyrzucić ? 🙂

No nie. Wyrzucić.

Twoje wyglądają ok.
Dla przykładu moje i nie tylko moje. Z różnych źródeł.

Ukryta Zawartość

pcm63.jpg

Ale metoda sprawdzania jest taka sama.
Bierzesz program spetralab, Właczasz sygnał -60dB i patrzysz na zniekształcenia każdego osobno.
Jak wszystkie równe to i to blisko dataszeta to albo oryginał albo świetna podróba. na jedno wychodzi.
Fejk zobaczysz od razu. Gwarantuję.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, Waldi_06 napisał:

Twoje wyglądają ok.

płytka na której są zalutowane ma nadruk 2004 rok

dzięki za opinię

21 godzin temu, _mucha_ napisał:

Chętnie odkupiłbym dwie sztuki AD.

Jeśli nie przeszkadza Ci że to "wyluty", to mógłbym 2 szt odstąpić. Gradacja K, sprawdzone, ta sama seria.

W razie czego PW.

17 godzin temu, arturp napisał:

Ja też mam ochotę spróbować . Czekam na kości z Chin . Trzeba rozgryźć temat rozłączenia  wyjść napięciowych oraz SJ i Rf dac-ów , które mają pracować równolegle . Jeszcze tego nie analizowałem ale te ,, nogi " raczej nie powinny być łączone . Oczywiście wtedy dac-ki pracują tylko z wyjściami prądowymi . Połączenie dwóch PCM1702 czy dwóch TDA1545A dało dobre rezultaty , może AD1860 też zagrają lepiej ... chociaż VIVAro sugerował ,że to rozwiązanie nie jest dobre . Teoretycznie zwiększy się prąd wyjściowy ( o wielokrotność zastosowanych przetworników na jeden kanał ) , poprawi SNR ,no i trzeba będzie zmniejszyć wartość rezystorów konwersji - wartość rezystora konwersji dzielona przez ilość przetworników na kanał  .

.

Warto sprawdzić, może uda się jeszcze trochę podrasować całość.

Liczę na Ciebie, bo ja jestem za cienki w te kostki 😉

Who's Afraid of Music?

47 minut temu, Music napisał:

Jeśli nie przeszkadza Ci że to "wyluty", to mógłbym 2 szt odstąpić. Gradacja K, sprawdzone, ta sama seria.

Z czego je wylutowałeś ? Lepsze niż te z eBay czy Aliexpress bo sprawdzone . 

...there is no spoon...

16 minut temu, arturp napisał:

Z czego je wylutowałeś ? Lepsze niż te z eBay czy Aliexpress bo sprawdzone . 

Post #1926 w tym wątku.

Who's Afraid of Music?

1 minute ago, przjan88 said:

Czy ma ktoś wolne PCB dla układu opartego na TDA1541? Chętnie kupiłbym 🙂

Ukryta Zawartość

Ali w ogóle ostatnio coś przyspieszyło - średnio już niecałe 2tyg na paczki od nich czekam.

Ukryta Zawartość

36 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Ukryta Zawartość

Ali w ogóle ostatnio coś przyspieszyło - średnio już niecałe 2tyg na paczki od nich czekam.

Myślałem o Ali, ale bałem się o czas dostawy. Skoro poprawiło się w tym aspekcie to można zamawiać 🙂 Nasi clą wszystko jak leci?

Ukryta Zawartość

55 minutes ago, przjan88 said:

Myślałem o Ali, ale bałem się o czas dostawy. Skoro poprawiło się w tym aspekcie to można zamawiać 🙂 Nasi clą wszystko jak leci?

Na jakies 20paczek w ciagu ostatnich 2 lat jeszcze mi sie clo nie zdarzyło z ali/ebay/bang.

Edytowane przez Daniel_68412
2 godziny temu, Daniel_68412 napisał:

tak wprowadzili tzw przesyłki łączone i faktycznie dochodzą w dwa tygodnie ale nie obejmuje to wszystkich produktów , trzeba szukać informacji ,że to wysyłka przesyłką łączoną .

Co polecacie w filtrowaniu zasilania cyfry - Sanyo OsCon czy tantale ? Zwykle stosuję tantalowe ale może jednak OsCony maja jakieś ciekawe cechy .

...there is no spoon...

18 godzin temu, arturp napisał:

Co polecacie w filtrowaniu zasilania cyfry - Sanyo OsCon czy tantale ? Zwykle stosuję tantalowe ale może jednak OsCony maja jakieś ciekawe cechy .

OsCon to teraz Panasonic chyba, nie wiem czy nie lepsze sa hybrydowe, małe rozmiary, bardzo niski ESR i dobre parametry w funkcji częstotliwości. No nic kupiłem 0805 22u sie zobaczy.

W dniu 13.10.2022 o 18:17, arturp napisał:

Co polecacie w filtrowaniu zasilania cyfry - Sanyo OsCon czy tantale ? Zwykle stosuję tantalowe ale może jednak OsCony maja jakieś ciekawe cechy

Jedni wolą popa, inni jego żonę. 🙂 W cyfrze tantal jest mały gabarytowo i całkiem skuteczny - co jest zaletą.
Lecz starzy górale z Mielna dość częśto wybierają Sanyo OS-CON'y - ale... tu są też różne serie tych kondensatorów - do różnych zastosowań, więc co z tego, że OS-CON, gdy nie będzie on dobrany do konkretnych zastosowań.
Pewien praktyk eksperymentator podkręcił jakość w pewnym topowym wytworze marki Naim, a o tym podkręcaniu pisał jak w załącznikach stosująć i polecając OS-CONy. Może więc coś w nich jest takiego specjalnego prócz szalonej ceny - jak za antyki już nieprodukowane. Ale może bardziej do analogu.

Ukryta Zawartość

!!!!!zasilanie-2.jpg

!!!!!zasilanie-3.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, dekRe napisał:

stosująć i polecając OS-CONy.

Wlutowałem OsCony ze starej serii 30SC-organic semiconductive electrolyte . Składam drugi egzemplarz dac-a na AD1860 na płytkach , które ostatnio zaprojektowałem bo pierwszy egzemplarz ma dziwny bas - niewystarczająco zwarty i szybki jak na mój gust . Może to być wynik zastosowania niskiego napięcia zasilania sekcji cyfrowej AD1860 - tylko +/- 5V . Tym razem będzie podkręcone na maksa +/-12V . Sprawdzę czy to coś zmieni .

...there is no spoon...

W dniu 13.10.2022 o 17:17, arturp napisał:

Co polecacie w filtrowaniu zasilania cyfry - Sanyo OsCon czy tantale ? Zwykle stosuję tantalowe ale może jednak OsCony maja jakieś ciekawe cechy

Ja ostatnio eksperymentowalem z silmic sprawdziłem je zarówno w samym analogu pcm1794 jak również przy samej kości tda1541a i analogu. Może nie mają tak niskich esr ,ale u mnie po wymiane z OsCon ciekawiej to brzmi bardziej po cieplejszej stronie zwlasza że w tym torze wcześniej mam rezystory tantalowe. Zgrało się to pięknie. Myślę że trzeba eksperymentować. 

Z tańszych próbowałem również panasonic FC i wurth ATLL. Te ostatnie nie grały źle. 

Dobra ,żarty się skończyły . Dac forumowy AD1860/PCM61 na płytkach mojego projektu jest już na ukończeniu . Sporo problemów zostało rozwiązanych od początku tego pomysłu . No i wreszcie gra jak cholera - nie wiem czy nie lepiej niż wersja VIVAro i oczywiście nie ma problemów z grzaniem i uszkodzeniami elementów zasilania , które były zmorą tamtego projektu . Żaden z moich dac-ów nie gra mi tak dobrze , po prostu wciąga nosem i ma wszystko jak trzeba . Na razie odpaliłem na PCM61 w podstawowej gradacji ale zaraz włożę AD1860N-K .

Kilka generalnych uwag :

- CS8414 brzmieniowo w niczym nie ustępuje nowszym odbiornikom o lepszych parametrach a jest łatwiejszy w połączeniu z dac-ami 16,18 czy 20 bitowymi bo nie wymaga dodatkowej logiki ( i to słychać ) 

- proste konstrukcyjnie zasilanie ale rozbudowane na wiele odrębnych zasilaczy na zwykłych scalonych stabilizatorach ( LM317/337 , MC78XX/MC79XX / LM1117 )daje dobre rezultaty 

- AD1860/PCM61 to bardzo dobre przetworniki , które nie ustępują brzmieniowo tym uważanym za ,, kultowe" pod jednym warunkiem - zasilanie musi być najwyższe dopuszczalne przez producenta - czyli około +/-12V na sekcję cyfrową i analogową przetworników 

- analog lampowy wyciąga z nich wszystko co najlepsze - jest barwa i emocje czego nie daje analog dyskretny na tranzystorach czy scalone opampy 

- o wyjściach napięciowych lepiej zapomnieć , tylko wyjścia prądowe 

- OsCony ze starych serii z elektrolitem organicznym w cyfrze brzmią chyba lepiej niż tantalowe - troszkę gładsze , mniej ziarniste brzmienie 

- AD1861, YM4113B itp nie dorównują AD1860 i PCM61 ponieważ nie mogą być zasilane wyższymi napięciami  , natomiast PCM56 nie ma finezji 18-bitowców 

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

Godzinę temu, arturp napisał:

OsCony ze starych serii z elektrolitem organicznym w cyfrze brzmią chyba lepiej niż tantalowe - troszkę gładsze , mniej ziarniste brzmienie 

Zgoda. Ja próbuje na nowszych seriach, ale pamiętam zielone Sanyo niby zwykłe elektrolity low ESR. Te były od OsCon jeszcze lepsze. Polecono mi je i póki miałem to stosowałem. Czasem widuje je na Ebayu, ale czy to te dokładnie? Od dawna nieprodukowane. To nie była seria WL chociaż ta też jest dobra.

OsCon ma czasem tendencje do wysuszania, potrafi specyficznie "świszczeć"

Edytowane przez Krzych 2

porównałem brzmienie AD1860N-K i podstawowej gradacji PCM61 w tym dac-u . Analog lampowy SRPP na 6N2P-EW . Różnice nie są wielkie :

AD1860 ma lepiej kontrolowany bas ale mniejszy , PCM61 daje obszerniejszy bas ale za to odrobinkę przytłaczający i lekko spowolniony

- AD1860 gra trochę mocniej środkiem pasma natomiast PCM podbija skraje 

- góra równie dobra w z obydwu dac-ów ale PCM daje jej nieco więcej 

- przestrzeń bez różnicy , podobnie lokalizacja ,

- plastyczność i czytelność podobna ale PCM61 bardziej konturowy 

- barwy bez różnicy , równie dobre

- ilość detali marginalnie większa z PCM61 ale tzw muzykalność i spójność lekko po stronie AD1860

Ogólnie AD1860 wypadł bardziej analogowo i spokojniej natomiast PCM61 nieco ostrzej i ciężej .

...there is no spoon...

8 godzin temu, arturp napisał:

Dobra ,żarty się skończyły . Dac forumowy AD1860/PCM61 na płytkach mojego projektu jest już na ukończeniu . Sporo problemów zostało rozwiązanych od początku tego pomysłu . No i wreszcie gra jak cholera - nie wiem czy nie lepiej niż wersja VIVAro i oczywiście nie ma problemów z grzaniem i uszkodzeniami elementów zasilania , które były zmorą tamtego projektu . Żaden z moich dac-ów nie gra mi tak dobrze , po prostu wciąga nosem i ma wszystko jak trzeba . Na razie odpaliłem na PCM61 w podstawowej gradacji ale zaraz włożę AD1860N-K .

Kilka generalnych uwag :

- CS8414 brzmieniowo w niczym nie ustępuje nowszym odbiornikom o lepszych parametrach a jest łatwiejszy w połączeniu z dac-ami 16,18 czy 20 bitowymi bo nie wymaga dodatkowej logiki ( i to słychać ) 

- proste konstrukcyjnie zasilanie ale rozbudowane na wiele odrębnych zasilaczy na zwykłych scalonych stabilizatorach ( LM317/337 , MC78XX/MC79XX / LM1117 )daje dobre rezultaty 

- AD1860/PCM61 to bardzo dobre przetworniki , które nie ustępują brzmieniowo tym uważanym za ,, kultowe" pod jednym warunkiem - zasilanie musi być najwyższe dopuszczalne przez producenta - czyli około +/-12V na sekcję cyfrową i analogową przetworników 

- analog lampowy wyciąga z nich wszystko co najlepsze - jest barwa i emocje czego nie daje analog dyskretny na tranzystorach czy scalone opampy 

- o wyjściach napięciowych lepiej zapomnieć , tylko wyjścia prądowe 

- OsCony ze starych serii z elektrolitem organicznym w cyfrze brzmią chyba lepiej niż tantalowe - troszkę gładsze , mniej ziarniste brzmienie 

- AD1861, YM4113B itp nie dorównują AD1860 i PCM61 ponieważ nie mogą być zasilane wyższymi napięciami  , natomiast PCM56 nie ma finezji 18-bitowców 

Byłbym zainteresowany pcb, mam vivaro jednak chciałbym tam wcisnąć regulatory dyskretne a one potrzebują ciut wiecej miejsca. Jeśli Twoja plytka nie bylaby tak "ściśnięta " jak vivaro i dałoby się wcisnąć większe gabaryty kondow oraz regulatorów to jestem bardzo zainteresowany tym dac. 

Chyba zasponsoruje Ci jeden regulator dyskretny jak go posłuchasz nie będzie powroty do tradycyjnych. (Wtedy latwiej dasz się namówić na poszerzenie miejsca 😉)  Chyba że w fazie testów. Nie żartuję. 

Edytowane przez Mariusz03
1 godzinę temu, Mariusz03 napisał:

Jeśli Twoja plytka nie bylaby tak "ściśnięta " jak vivaro

Niestety , moja jest jeszcze bardziej zagęszczona . Istnieje tylko jedna opcja - lutowanie kondensatorów od spodu płytki , wtedy dyskretne staby mogą się zmieścić .

Edytowane przez arturp

...there is no spoon...

12 godzin temu, arturp napisał:

Niestety , moja jest jeszcze bardziej zagęszczona . Istnieje tylko jedna opcja - lutowanie kondensatorów od spodu płytki , wtedy dyskretne staby mogą się zmieścić .

Szkoda odpuszczę sobie, nie chce mi się gimnastykować.  Za dużo czasu straciłem na dac VIVAro. Podaj mi na priv dokladny adres zamówię Ci z Chin dyskretny. Napisz na ile volt interesuje Cię (od +5v do 12v, od +12v do 25v czy ujemne -5v do 12v, od -12v do 25v). Sam sprawdzisz jak to działa. 

• Pokaż nowe odpowiedzi