Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha R-N602 Jakie kolumny na +20m2 do 4k zł?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam kolegów

Wiem że temat kolumn do Yamachy był wałkowany, ale każdy ma inne wymagania, potrzeby i gust, zatem szuka czego innego

Otóż mam kupić powyższą Yamahę N602,  Nie jestem audiofilem, podoba mi się funkcja loud ?, będzie głównie pracować "do wszystkiego" jako odtwarzacz sieciowy, YT, tel, Spotify, czasami TV, radio

Kiedyś miałem przez kilka lat HK AV 3390 (chyba ) i Paradigmy 7v5, ale to historia.

Teraz szukam kolumn do N602.

Pokój 6,5x3,5m z kuchnią + otwarty mały korytarz, generalnie będe siedział na kanapie w trójkącie 3m z kolumnami, a obok wolna przestrzeń (kuchnia)

kolumny w narożnikach

I--kuchnia--I♫------TV------♫I

I                                            I

I  korytarz I------kanapa-----I

Muzyka praktycznie każda, Rock, Kulty, Pop, Metal, ballady, trip hop, akustyczna, czasem klasyczna, i nawet Disco

Chciał bym żeby miały zauważalny bas, raczej szybki, dynamiczny, ale fajnie jak by miał masę

Wokal na pierwszym planie, może być wysunięty, taki bliski, trochę przestrzeń, scena,  stereo, trochę (albo nie tylko trochę) detaliczności, szczegółów, ale żeby nie było za rzadko w przestrzei

Kwota tak do 4.000zł, ale np STX electrino 250 za 999zł tez biorę pod uwagę.

No i fajnie jak by ładnie wyglądały, bo i dla mnie ma to pewne znaczenie, a dla mojej drugiej polówki nawet spore

Co powiecie o  Kef Q750 i Monitor Audio Bronze 6- to moi faworyci, czym różnią się te kolumny w bezpośrednim porównaniu? 

Recenzje i testy mają dobre, choć ciężko spotkać test MA 6, no i gdzieś na forum spotkałem się z opinią że MA nie pasuje pod Yamachę, ale to było dawno, może się zmieniło?

Myślę jeszcze o Klipsh RP-260F i STX electrino 250, ale wydaje mi się że lepsze dla mnie są te wyżej.

Zapraszam do dyskusji

ta yamaha gra dość jasno,znajomemu posiadaczowi tego ampli ściszałem wysokotonówkę w kolumnach,myślę ,że potrzebujesz ciepło grających paczek,Monitor Audio bronze 6 miałem w domu-mnie się nie podobały,chyba najlepiej będzie jak sobie odsłuchasz w jakimś salonie audio parę zestawów z tą yamahą

W ogóle bym się nie zastanawiał, bo w tym temacie proponowane przeze mnie Dynaudio zamiatają większość jak nie wszystkich potencjalnych faworytów. Myślę też, że ich wykończenie spokojnie zaspokoi najbardziej wybredny gust kobiety.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PS. Zachęcam do szybkiej decyzji i reakcji, bo zainteresowanie nimi jest spore.

Ukryta Zawartość

Roon + SOtM sMS-200 Neo, DAC-Wolfson WM8741, Denon DCD-1700NE, Naim Supernait 2, ProAc Response DB1, REL T/5x

Cześć,

Monitor Audio Bronze 6 mogą przypaść Ci do gustu tylko pozostaje kwestia basu. Jest on szybki, energiczny i bardzo dokładny ale nie jest go aż tak dużo. W tym przypadku ciężko stwierdzić czy dla Ciebie będzie on w odpowiedniej proporcji. W takim metrażu koniecznie zwróć uwagę na polskie kolumny Pylon Audio Ruby 25 mk2, które świetnie zgrywają się z Yamahą RN602 i jest to częsty wybór. 
Wspomniane STX Electrino to półka zdecydowanie niższa i nie ma sensu porównywać tych kolumn. Klipsch będą za ostre do Yamahy i góra po pewnym czasie zacznie być dla Ciebie męcząca. 

Zapraszam do kontaktu w sprawie wyceny.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

4 minuty temu, Soomi napisał:

Indiana line tesi 561

Jak czytałem opinie fajnie grające kolumny, ale bas nie szybki i dynamiczny, były opinie że luźny, a nie punktowy. To tylko co czytałem, osobiście ich nie słuchałem.

W dniu 3.05.2020 o 02:20, and00 napisał:

Wokal na pierwszym planie, może być wysunięty, taki bliski, trochę przestrzeń, scena,  stereo, trochę (albo nie tylko trochę) detaliczności, szczegółów, ale żeby nie było za rzadko w przestrzei

Te warunki spełni Audio Physic Yara

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , osobiście posiadam Yara Evolution . Koledzy w klubie polecali mi też, Spark 5, charakter brzmienie zachowany, a grają jeszcze lepiej od Yar

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, Prewwit napisał:

Jak czytałem opinie fajnie grające kolumny, ale bas nie szybki i dynamiczny, były opinie że luźny, a nie punktowy. To tylko co czytałem, osobiście ich nie słuchałem.

Po części się zgodzę apropo szybkości i punktowego basu. Natomiast słucha się ich przyjmie i nie są męczące przy dłuższych odsłuchach. 

Dzięki za odpowiedzi

Ponieważ nie mam doświadczenia, ani zahamowań, nie jestem osobą zazwyczaj słuchającą muzyki na "pure direct" to np te MA bronze 6, mają potencjał że gdyby pogrzebać w ustawieniach bass/loudness, to mają potencjał żeby ten basu było więcej, ? Bo głośniki i cała kolumna wyglądają solidnie

Co do Kefów Q750, czytałem na fb taki prywatny test, komuś się bardzo podobały, i wybrał je do Yamachy 803D. Co o nich sadzicie, bo jak widzę to nie są zbyt popularne na tym forum, a firma wydaje się zacna

Szczególnie ciekawy jestem różnic między MA bronze 6 a Kef Q750, co różni te kolumny, i jaka może być, jest różnica w odsłuch na tym wzmacniaczy 602. Może ktoś ma osobiste doświadczenia, nawet jak nie na konkretnie tym wzmacniaczu, ale czym się różnią te kolumny? Będę wdzięczny za opinie

ja bym do Indiany Tesi 561 dopisał jeszcze Elaci Debut 2.0 B6. To też jest dobry i sprawdzony kompan dla tej Yamahy. Miękkie granie z dobrym i nisko schodzącym basem. 

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

• 2 tygodnie później...