Skocz do zawartości
IGNORED

....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?

Rekomendowane odpowiedzi

Gość

(Konto usunięte)
W dniu 17.12.2021 o 19:15, Miroslav1 napisał:

może się okazać że to już za dużo dobrego jak na mój pokój.

na pewno nie bedzie za duzo a najlepiej zrob z tych piętnastek co masz w obecnych open 5 ripol i zgraj z kolumnami na osiemnastkach ktore przyjdą 🙂

jezeli nie musisz ich sprzedawać

taki sub odgrodowy do dopalenia dołu

obraz.thumb.png.79749bb204474604ab1e0dc4e014e73a.png

Edytowane przez slawek.xm
12 godzin temu, slawek.xm napisał:

na pewno nie bedzie za duzo a najlepiej zrob z tych piętnastek co masz w obecnych open 5 ripol i zgraj z kolumnami na osiemnastkach ktore przyjdą 🙂

jezeli nie musisz ich sprzedawać

taki sub odgrodowy do dopalenia dołu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

....ciekawa sprawa!....zanim nowe OPEN 5 u mnie wylądują to minie kilka miesięcy ale wrócimy do tematu....

Ukryta Zawartość

pomimo tego że jestem na lekkim kacu - piszę to z pełną świadomością/odpowiedzialnością 

.....ostatnio dokonałem trzy zmiany które dały mi odrobine dobrego jeżeli chodzi o dzwięk....a mianowicie 

sufit, wymiana trafo i druga para kabli głośnikowych..... jakbym miał wskazać co dało najwięcej to bez wahania....kable głośnikowe.....

podłączenie drugiej pary kabli spowodowało że wzmacniacz targa nimi jak chce....jakby to nie była integra a końcówka mocy....oczekiwałem poprawy ale nie spodziewałem się aż tyle....

...jedna para kabli plus zworki....tu mi czegoś brakowało natomiast teraz od strony prądowej jest idealnie.....

...na przyszłość daje mi to duże możliwości jeżeli chodzi o kable głośnikowe....powiedzmy srebrne i miedziane....jest pole manewru....cieszy mnie to....

Zaskakujesz @Miroslav1. --------------------- Pozytywnie.

Pod linkiem są wymienione firmy produkujące odgrody i przykładowe ich konstrukcje. Jest też Twoja firma...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

....sam jestem tym zaskoczony że sprawy tak się potoczyły....ale jest OK....to był czysty przypadek że poznałem odgrody......

Godzinę temu, Miroslav1 napisał:

....sam jestem tym zaskoczony że sprawy tak się potoczyły....ale jest OK....to był czysty przypadek że poznałem odgrody......

🙂

...na przyszłość daje mi to duże możliwości jeżeli chodzi o kable głośnikowe....powiedzmy srebrne i miedziane....jest pole manewru....cieszy mnie to....
Od strony wzmacniacza podłączasz dwie pary kabli do dwóch par wyjść ?
Czy "upychasz " do jednego?
41 minut temu, maciek36 napisał:

Od strony wzmacniacza podłączasz dwie pary kabli do dwóch par wyjść ?

...dokładnie.....

...jakbym ''upychał'' do jednego to wtedy kablami bym nie mógł kombinować.....

...do wzmacniacza w miejsce Telefunkenów dałem Mullardy - teraz lampami/kablami czas to dostroić....i będzie git....

• 1 miesiąc później...
5 godzin temu, piano napisał:

.., a co TU jak makiem zasiał? 

Maćku opowiadaj co za nowe nabytki 🙂

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

akurat. Czekam, to za jednym, to za drugim i.., mam już dość chodzenia w koło komina. Stolarz nie rychliwy, inni też jacyś bez ikry., jakby w gratisie robili. Nalegałem, prosiłem, klękać nie będę. W ogóle, to ostatnio ciężko z ludem się dogadać. Jak już się znajdzie, to fortunę sobie życzy. Jednym słowem, odpuściłem. 

Na te sytuacjum, kupiłem sobie zalepdziurę. Nie ma hajenda, jest hifi, ale jedyne co robię, to odkurzam płyty. 😉

Gość

(Konto usunięte)
29 minut temu, piano napisał:

Czekam, to za jednym, to za drugim i.., mam już dość chodzenia w koło komina. Stolarz nie rychliwy, inni też jacyś bez ikry., jakby w gratisie robili.

jesli caly czas myslisz o tym projekcie to kup stopnie dębowe z obi

3szt na stronę oklej je z każdej strony sklejką 18 mm klejem D4 i masz płytę na próby

tylko przycisnij ... może być samochodem  w garażu 🙂

sam powolutku tez to zrobisz

a jak Ci sie spodoba to wtedy podejmiesz decyzję czy warto dokończyć projekt

nie o to chodzi. Posklejać/ wystrugać, to mogę sam. Mam minimum parkowe, aby to wykonać. Nawiasem, nie takie Maciek robił, ale nie tym rzecz. 

Szczerze, nie chce mi się w to babrać, bo raz efekt niewiadomy, a mam też na uwadze co pisał Sly, ze to nie tak hop i za 5 zeta się nie da. Nie wiem jak się to to zachowa w pokoju...

już tyle przewaliłem gratów, ze mi się nie chce.

Jest to do ogarnięcia, ale nie chce mi się. Serio. To też nie wszystko, bo next trzeba to wsio dostroić/ zszyć z pokojem, a Akustyki też z łaski, jakby za darmo robili. Na kolana nie padnę. 

Chyba czas mi odpocząć od hajenda. Nawiasem, nie lubię tego zwrotu. Używam, bo występuję w obrocie językowym, ale nie lubię. Z nim to ciągłe grzebalstwo. Nie ten tweeter, nie to xródło czy kabel... i tak bez końca jak kot z pęcherzem.

A teraz mam rzetelne hifi i święty spokój z grzebalstwem. 

Niby gorzej, ale jakby lepiej 😉

Niestety, należę do tej grupy, co uważa ze rozmiar ma znaczenie, więc nie wiem jak długo wytrzymam z tą ' 8 - ka, ale póki co, przyzwoicie gada i jedyne co robię, to odkurzam płyty. 

Edytowane przez piano

Maćku!

Z wiekiem rozmiar ma mniejsze znaczenia niż technika.... może to już wiesz;-)

Rozumiem, że Ci się nie chce, niestety też mnie to dopadło i mam nadzieję odpuści...

...Ale... jak odkurzasz płyty i czasem chałupę to w sumie dobrze!!!

bo ten High-End to w sumie ślepa uliczka....

.....u mnie poza słuchaniem muzy też nic specjalnego się nie dzieje.....jakieś ruchy odnośnie nowych kolumn TRI ART AUDIO OPEN 5 będę robił pod koniec lutego lub na początku marca....

16 godzin temu, wit-told napisał:

bo ten High-End to w sumie ślepa uliczka....

ale trzeba też uczciwie przyznać, że to też fajna zabawa, a i budowanie budującym bywa 😉

• 2 tygodnie później...

Cisza na pokładzie, więc może ....
Ostatnio w domu słuchałem zestawu Circle Labs P300 i M200 i przyznam się mam dylemat. Polska konstrukcja nawet z przypadkowym dość zestawem kabli zagrała tak,że w sumie nic nie ujęła z tego co lubię w swoim systemie, a dodała różnorodności na basie, niższej średnicy. Może ciut lepsza lokalizacja instrumentów też.
No i myślę co dalej :)
Chciałbym przed ruchem pod tytułem sprzedaz Jadisa i88 zmienić lampy sterujące. Teraz wszystkie 5 mam Gold Lion.
Jakies propozycje z tych relatywnie łatwo dostępnych ?

Maciek, pamiętam że od samego początku i88 jakoś nie za bardzo Ciebie zachwycał....kiedyś wspominałeś o EC teraz Circle Labs.... już dawniej  napisałem że powinieneś sprzedać i88 😉 

....jeżeli chodzi o mnie to i88 cały czas sprawia mi przyjemność.....co chcesz zmienić/poprawić/uzyskać lampami? 

Maciek, pamiętam że od samego początku i88 jakoś nie za bardzo Ciebie zachwycał....kiedyś wspominałeś o EC teraz Circle Labs.... już dawniej  napisałem że powinieneś sprzedać i88  
....jeżeli chodzi o mnie to i88 cały czas sprawia mi przyjemność.....co chcesz zmienić/poprawić/uzyskać lampami? 

Może na początku marudziłem, ale chyba taka moja natura To był dość impulsywny zakup. Niemniej bardzo lubię mój wzmacniacz i sprzedaż to ostateczność.
To świetny wzmacniacz, mogę powiedzieć z pełną odpowiedzialnością. Może zapędziłem się w dosładzaniu systemu i dopiero porządny tran mi to pokazał.
Myślę, że chciałbym ciut dodać zróżnicowania na wyższym basie, basie.
Z Circle basu nie brakowało, a było lżej, więcej faktur, jednoczenie niczego nie brakowało w żadnym pasmie.
....Maciek, jak spisują  się m40.3xd? 
Trudno mi się odnieść do 40.2 już teraz.
Zmiana wynikała wg mojej opinii z wady fabrycznej forniru w moich byłych 40stkach. Wtedy pierwsze wrażenie to więcej góry, basu wcale nie mniej, wiec jakby średnica lekko się wycofała, ale to było na początku
Nadal jestem fanem tego grania.
Sprawia dużo radości, co jest najważniejsze u mnie. Generalnie nie ściągam do domu żadnych sprzętów, żeby nie słuchać ich, a muzykę i jak widać może z Circle Labs wyłom był błędem hihi.

Z takim dzielonym Circle Labs, będziesz miał świetny dźwięk, ale będziesz też miał coś czego lampy nigdy Ci nie dadzą, czyli dużo lepsze wysterowanie kolumn i znacznie lepszy bas. A to otwiera drzwi do świata lepszych, w zasadzie dowolnych kolumn. I każde z nich zagrają na 80-100%, a nie na 30-50%. Nie zastanawiałbym się. Zresztą wiem, że wiele osób pożegnało lampy i weszło w nowe Gryphony. Accuphase czy właśnie Circle Labs. I są zadowoleni. 

9 godzin temu, maciek36 napisał:

Trudno mi się odnieść do 40.2 już teraz.
Zmiana wynikała wg mojej opinii z wady fabrycznej forniru w moich byłych 40stkach. Wtedy pierwsze wrażenie to więcej góry, basu wcale nie mniej, wiec jakby średnica lekko się wycofała, ale to było na początku
Nadal jestem fanem tego grania.
Sprawia dużo radości, co jest najważniejsze u mnie. Generalnie nie ściągam do domu żadnych sprzętów, żeby nie słuchać ich, a muzykę i jak widać może z Circle Labs wyłom był błędem hihi.

....również ,, nadal jestem fanem takiego grania ,, tyle że już na innych kolumnach.....

10 godzin temu, sly30 napisał:

Z takim dzielonym Circle Labs, będziesz miał świetny dźwięk, ale będziesz też miał coś czego lampy nigdy Ci nie dadzą, czyli dużo lepsze wysterowanie kolumn i znacznie lepszy bas. A to otwiera drzwi do świata lepszych, w zasadzie dowolnych kolumn. I każde z nich zagrają na 80-100%, a nie na 30-50%. Nie zastanawiałbym się. Zresztą wiem, że wiele osób pożegnało lampy i weszło w nowe Gryphony. Accuphase czy właśnie Circle Labs. I są zadowoleni. 

A widzisz ja bym z tym lepszym basem z tranzystora polemizował. Na tranzystorze basu zawsze mi brakuję. Wypełnienie oraz naturalna barwa basu jest nie osiągalna dla tranzystora czy tam hybrydy. Oczywiście nie słyszałem wszystkich tranzystorów na rynku także to jest tylko moja subiektywna opinia 😉 Ale tak poważnie to przechodziłem już to parę razy i za każdym razem jak przechodzę na tranzystor to niby dostaję pewne cechy lepsze ale brakuję mi gładkości i naturalności lampy. I można się oszukiwać że tranzystor jest fajny do puki nie włączy się dobrego wzmacniacza lampowego. 

Edytowane przez damazy
13 minut temu, damazy napisał:

A widzisz ja bym z tym lepszym basem z tranzystora polemizował. Na tranzystorze basu zawsze mi brakuję. Wypełnienie oraz naturalna barwa basu jest nie osiągalna dla tranzystora czy tam hybrydy. Oczywiście nie słyszałem wszystkich tranzystorów na rynku także to jest tylko moja subiektywna opinia 😉 Ale tak poważnie to przechodziłem już to parę razy i za każdym razem jak przechodzę na tranzystor to niby dostaję pewne cechy lepsze ale brakuję mi gładkości i naturalności lampy. I można się oszukiwać że tranzystor jest fajny do puki nie włączy się dobrego wzmacniacza lampowego. 

Polemizuj 🙂

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi