Skocz do zawartości
IGNORED

....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?

Rekomendowane odpowiedzi

Obrazowo dopiero jak do mieszkania wjedzie koparka to ją słyszysz

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

uściślę mój poprzedni wpis, bas był w BR nisko strojonym... W OB basu nie robiłem jeszcze, zwłaszcza tak ekstremalnego 🙂

10 godzin temu, sly30 napisał:

Rozważam założenie o tym wątku, choć wiem, że wyleje się szambo hejterów. Z drugiej strony, forum czyta wielu pasjonatów i dla nich warto. Może akurat kogoś zainspiruje jakiś pomysł, detal, idea itd. 

niestety, ludzie to wilcy. Szczęśliwie wielu i ja nie ma problemu z tym, ze sąsiad ma fajniejszą chałupę. 

36 minut temu, piano napisał:

niestety, ludzie to wilcy. Szczęśliwie wielu i ja nie ma problemu z tym, ze sąsiad ma fajniejszą chałupę. 

Projekty diy trzeba popierać, jestem za, zwłaszcza w kategorii kolumny głośnikowe. Można się zainspirować i zrobić coś czego fabryczne rozwiązania nie oferują albo oferują za absurdalną kasę. Tak jak się zastanowić to takie odgrody to może i mają sens, dla sztywności konstrukcji zrobiłbym zespolenie z podłogą i sufitem.

8 godzin temu, slawek.xm napisał:

jeśli ogdroda jest dipolem to zwarcie akustyczne nie zależy od dostarcznej mocy

takie samo natężenie wytwarza przednia jak i tylna strona membrany

bez względu na to ile ta membrana się wychyli

jeśli przekroczysz wychylenie maksymalne to glośnik wypluje membranę bez względu na to czy jest w OB czy w CL czy w BR

głośniki subowe mają często większy x-max  i też wypluwają membrany dlatego ,że poniżej częstotliwości strojenia portu nie mają już wytrzymalości mocowej

i moc np 5 watow dla impulsu 15 hz powoduje ,że membrana wylatuje

glośnik dobiera się do projektu przeprowadza symulacje również mocowe

otwarta odgroda podlega tym samym warunkom

Głośniki subwooferowe sa specjalnie na miękkim zawieszeniu i z możliwością dużego wychylenia, właśnie po to aby uzyskać swobodnie niskie zakresy, mogą byc strojone i działać na pierwszych oktawach

Usztywniona membrana zmienia zakres działania i może pracować na wyższych oktawach a ciśnienie akustyczne to strojenie zależności od konstrukcji kolumn

To tak jak strojenie bębnów.
Duze usztywnione przetworniki maja podobny charakter jak te stosowane na estradzie, dlatego mamy złudzenie LIVE.
Swoboda i mniejszy wpływ charakterystyki jest wtedy, gdy membrana porusza się bez ograniczenia, swobodnie

Podsumowanie:
tej samej wielkości przetworniki to z większymi wychyleniami potrafi zejść swobodnie niżej niz ten z mniejszymi wychyleniami

To ze jakieś zestawy kolumn zagraja lepiej lub gorzej (inaczej) to tylko ich własne możliwości i porównywanie ogromnych zestawów z mniejszymi jest bez sensu

Edytowane przez .:Gerard:.
15 minut temu, Waldek-Wadia9 napisał:

Projekty diy trzeba popierać, jestem za, zwłaszcza w kategorii kolumny głośnikowe. Można się zainspirować i zrobić coś czego fabryczne rozwiązania nie oferują albo oferują za absurdalną kasę. Tak jak się zastanowić to takie odgrody to może i mają sens, dla sztywności konstrukcji zrobiłbym zespolenie z podłogą i sufitem.

to jest nas już dwóch 😉

7 godzin temu, sly30 napisał:

U mnie bas schodzi do 14hz. Przy 20hz membrany minimalnie się wychylają, a przy normalnej muzyce gdzie jest mocny bas, nie wychylają się wcale, a bas potrafi zaskoczyć. No i co ty na to? 

To ze gdybyś zamienił w tych przetwornikach na miękkie zawieszenie to bys odleciał z fotelem

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Przy jakim spadku-ilu decybeli masz zejście na 14Hz. W sumie chodzi mi o to że przy jakiej głośności SPL musisz te 14Hz odtwarzać żeby je zgodnie z krzywą Flethera Munsona usłyszeć

-6dB i tych 14hz nie słychać. To jest rodzaj pomruku, niewidzialnego ciśnienia. 

Sly....masz w konstrukcjach OB doświadczenie więc zapytam.....jaki jest koszt kolumn OB do mojej klitki i do tych wzmacniaczy które posiadam....oczywiście tak z grubsza....nie żebym się przymierzał - tylko pytam....

8 minut temu, sly30 napisał:

-6dB i tych 14hz nie słychać. To jest rodzaj pomruku, niewidzialnego ciśnienia. 

W sumie książkowo słyszymy 16Hz ale da radę usłyszeć te 14Hz tak że w końcu ktoś kto ma system pełnopasmowy od dołu pasma :)))

Efekt ciekawy i o dziwo nie wzbudzający niepokoju no i...rzadki :)))

W sumie przy tych -6dB to coś tam w ogóle zaczyna cliwić ucho jak poziom słuchania zaczyna się od ponad 85dB i to jest taki umowny poziom "basowego" hałasu 0dB. Mimo wszystko- tych przeciwności warto usłyszeć w systemie mz.

1 godzinę temu, piano napisał:

Nawet jak nie chcesz to wartość Twojej chaty przy sąsiedzie rośnie ale to trzeba mieć trochę większy rozumek niż kubuś Puchatek 

2 godziny temu, Waldek-Wadia9 napisał:

A ja tak. Powiem więcej, miałem takie coś, tylko z 12 calowcami i podziałem nieco wyższym, grało ZAJE....

To bym już na tym i podobnych forach nie był-temat audio zamknięty LOL

...słówko jeszcze o tej hybrydzie Extraudio.....ona fajnie gra z OPEN 5.....ostatnio napisałem do Holandii coby dopytać się o upgrade.....(trochę dziwną politykę mają ale nie moja to sprawa) robią coś takiego ,,lepszy dzwięk i większa moc,, tak w skrócie.... w przyszłym roku pożyczę od dystrybutora integrę już po ''ulepszeniu'' i jak okaże się  że faktycznie tak  jest to dokonam takiej zmiany.....

Godzinę temu, Waldek-Wadia9 napisał:

Tak jak się zastanowić to takie odgrody to może i mają sens, dla sztywności konstrukcji zrobiłbym zespolenie z podłogą i sufitem.

Co by sąsiedzi lepiej bas usłyszeli 🙂

58 minut temu, Miroslav1 napisał:

Sly....masz w konstrukcjach OB doświadczenie więc zapytam.....jaki jest koszt kolumn OB do mojej klitki i do tych wzmacniaczy które posiadam....oczywiście tak z grubsza....nie żebym się przymierzał - tylko pytam....

To zależy od tak wielu kwestii, ze nie da się określić kwoty. 

10 minut temu, sly30 napisał:

To zależy od tak wielu kwestii, ze nie da się określić kwoty. 

...przymierzasz się do założenia wątku o takich konstrukcjach więc takie pytanie jak moje będzie jedno z pierwszych - jaki koszt?.....jeszcze dopytam....może z drugiej mańki....wyobraz  sobie kolumny takie jak Twoje tylko w wersji mini....takie dla mnie na dobrych komponentach itd....czy jest to koszt między 80-100tys? czy znacznie więcej ? powiedzmy 150-200tys? 

Takie połowę mniejsze od moich, to sam koszt materiałów, driverów, zwrotnic itd, to koszt  ok 80-100 tys.w zależnie od materiału obudowy, rodzaju driverów, elementów zwrotnic. No i teraz dochodzi robocizna. Sam raczej tego nie zrobisz. Za darmo też nikt tego robić nie będzie, a przy kolumnach koszt użytych materiałów, to max 20% ceny finalnej. Myśle że trzeba się liczyć z kosztem 250 tys.ale porównywalne wielkością kolumny znanych marek mają ceny 500-800 tys,a wartość użytych w nich części, znacznie niższa niż przy tych odgrodach. 

Edytowane przez sly30
9 minut temu, Sovereign napisał:

Długo siedziałeś - do 3-ej w nocy.

Pobudka o 10-ej i wpis.

...nie żebym był za bardzo wścibski ale zapytam....badasz może jakość/ilość wpisów po ilości przespanych godzin....

13 minut temu, Miroslav1 napisał:

...nie żebym był za bardzo wścibski ale zapytam....badasz może jakość/ilość wpisów po ilości przespanych godzin....

Zbudził go podkręcony estradowy 70-80Hz bas na Everestach z AVS w...Moskwie 😉

Edytowane przez ASURA

Godzinę temu, Miroslav1 napisał:

....no i sprawa jasna - nie są to kolumny dla mnie.....ale dzięki za odpowiedz....

może zamówim do spółki? Ty jedną, ja drugą. Wolisz L czy R ? ;-))))

Teraz, Sovereign napisał:

''29Hz – 60kHz (half space); 45Hz – 60kHz (anechoic)'' najwyższej jakości, tak że Asura, slawek.xm itp. z bólem tyłka, chowają się ze swoimi głośnikowymi zestawami/pierdziawkami.

Gul wam skacze i będzie skakał do końca waszych dni.

Jestem bardzo spokojny, trzy razy słuchałem tych i szerszych o drugi subwoofer JBL-i no i piękne jak żyletką odcięcie tymi harmonijkowymi zawieszeniami jest na dole basu, jak dla mnie nie akceptowalne jak na High End. Poza tym ta pani śpiewa bardzo prywatnie kameralnie bezpośrednio- z bliska do słuchającego a z tego kurna zrobiono nagłośnioną "krzykaczkę"

No kurna posłuchaj a nie oglądaj...

Wokal powinien być deczko wycofany tak skromnie moim zdaniem

Posłuchaj sobie następny z płyty utwór Home pani Dominique tak dokladnego frazowania basu na przyciężkich przypomnij ile Wat głośnikach nie usłyszysz

2 godziny temu, sly30 napisał:

Takie połowę mniejsze od moich, to sam koszt materiałów, driverów, zwrotnic itd, to koszt  ok 80-100 tys.w zależnie od materiału obudowy, rodzaju driverów, elementów zwrotnic. No i teraz dochodzi robocizna.

Spodziewałem się, że będzie drogo, ale nie aż tak. 

2 godziny temu, sly30 napisał:

przy kolumnach koszt użytych materiałów, to max 20% ceny finalnej.

Chwila, 20% to 1/5 z około 80-100 tysięcy zł, czyli około 80% to budowa, wykończenie, tak? Jeśli około 80% to budowa kolumn, to wychodzi, że sama robocizna to jakieś 400 tysięcy...

54 minuty temu, ASURA napisał:
Godzinę temu, Sovereign napisał:

''29Hz – 60kHz (half space); 45Hz – 60kHz (anechoic)'' najwyższej jakości, tak że Asura, slawek.xm itp. z bólem tyłka, chowają się ze swoimi głośnikowymi zestawami/pierdziawkami.

Jestem bardzo spokojny, trzy razy słuchałem tych i szerszych o drugi subwoofer JBL-i no i piękne jak żyletką odcięcie tymi harmonijkowymi zawieszeniami jest na dole basu, jak dla mnie nie akceptowalne jak na High End. Poza tym ta pani śpiewa bardzo prywatnie kameralnie bezpośrednio- z bliska do słuchającego a z tego kurna zrobiono nagłośnioną "krzykaczkę"

No kurna posłuchaj a nie oglądaj...

Wokal powinien być deczko wycofany tak skromnie moim zdaniem

Posłuchaj sobie następny z płyty utwór Home pani Dominique tak dokladnego frazowania basu na przyciężkich przypomnij ile Wat głośnikach nie usłyszysz

Jak wiadomo zajmujesz się audiofilskimi platformami/akcesoriami ''ASURA™ QRS-Quality Recovery System'' 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  pod listwy zasilające, a nie systemami głośnikowymi. Od systemów głośnikowych są inżynierowie elektroakustycy itp. spece, a nie panowie od platform pod listwy zasilające.

54 minuty temu, ASURA napisał:

harmonijkowymi zawieszeniami

Woofery na ''harmonijkowych zawieszeniach'' z potrójną membraną. Gra jak trza.

A jak ktoś będzie chciał więcej subsonicznych częstotliwości, to dokupi sobie topowe subwoofery od JBL Synthesis.

Jak ''harmonijkowe zawieszenia'' Ci przeszkadzają to masz Project Everest DD65000 z wooferami mającymi Fs 18.4573 Hz :

post-28079-0-31207800-1482055451_thumb.jpgpost-28079-0-34411600-1482055491_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png

Spokojnie można samemu zrobić, obecnie w marketach budowlanych jest wszystko co trzeba, belki drewniane 10x10 cm na wymiar przytną, inne prace można zlecić stolarzowi jak się nie ma narzędzi (wyfrezowania, polerowania, itd) ale niezłe narzędzia są śmiesznie tanie teraz.... Zwrotnice można dać aktywną między basem a środkiem coś z miniDSP lub pasywnie, ale tu zalecam nie oszczędzać na cewkach do basów i dawać cewki bardzo niskiej rezystancji...

Główne wydatki to na przetworniki, te AE Dipol18 wydają się być bardzo dobre i nie są aż tak drogie (w kategoriach cen sr**-endu tj. jakiś tan sonus faberów itp. bezsensów)  

Gość

(Konto usunięte)
1 godzinę temu, Sovereign napisał:

.

trudno opanowac uśmiech kiedy oceniasz innych swoją miarą 🙂

ale zyczę Ci bys nigdy w zyciu nie usłyszal lepszego systemu niz posiadasz, bo przy takim podejściu to bedzie naprawdę bolesne 🙂

2 godziny temu, Adi777 napisał:

Spodziewałem się, że będzie drogo, ale nie aż tak. 

A wiesz w ogóle jakie są ceny dużych markowych kolumn? Od ok 400 tys.do nawet miliona. A niektóre grubo ponad milion, a wkład materiałowy w nich to 10% do max.20%, częściej jest to 10%. Ja podałem koszt materiałów i szacunkowy koszt robocizny w Polsce i wtedy wychodzi to taniej oraz relacja kosztów materiałów do ogólnego kosztu jest korzystniejsza. Można też próbować zejść z kosztów , zrobić dużo samemu i użyć tańszych części, tylko wtedy musimy sobie zadać pytanie, czy chcemy by było to najlepsze czy najtańsze. Poza tym własna praca też jednak ma wartość. Z drugiej strony bez obrabiarki CNC nie da się tego zrobić dobrze. Zbijanie desek czy klejenie belek drewna, to ponury żart. To nie są szafki do składziku! 

....fajnie być tak pozytywnie zakręconym....jakby mnie było stać to też uderzałbym w to co najlepsze....

...ale puki co - bambusami  przyszło mi się tylko  cieszyć, i jest git 😉 

Gość

(Konto usunięte)
26 minut temu, Sovereign napisał:

Ile kasy wyciągnąłeś od innych.

widzisz ,ja wszystkie ciekawe moim zdaniem rozwiązania publikuje na forum by inni mogli je sobie zrobić i zweryfikować

a zanim tak głupio kogoś oskarżysz warto byłoby podać choć jeden przykład ,że kogokolwiek na cokolwiek naciągnąłem 🙂
trzymaj się i nie oczekuj juz ode mnie odpowiedzi na swoje insymuacje

pozdrawiam serdecznie

42 minuty temu, sly30 napisał:

Z drugiej strony bez obrabiarki CNC nie da się tego zrobić dobrze. Zbijanie desek czy klejenie belek drewna, to ponury żart. To nie są szafki do składziku! 

Bez przesady! Poza tym nie klejenie tylko belki (conajmniej 2 na stronę, może 3 dla usztywnienia z tyłu) od podłogi do sufitu solidnie przytwierdzone. Taka belka 10x10 to może w chałupie dach podtrzymywać JEDNA, więc czym problem, gdzie tu żart? Jak masz ochotę wydawać na CNC (konstrukcje z aluminium?) to rób tak sobie, będzie super, gratuluję. Zainspirowałeś mnie tymi odgrodami, wcześniej myślałem o "projekcie życia" w stylu Wilson Audio WAMM Master Chronosonic. Jeszcze nie zdecydowałem, z odgrodami będzie zdecydowanie mniej pracy... 

Mnie Sławek podpowiedział pare kwestii, pomógł w doborze nowych, lepszych driverów na średnice i nie dostał za to ani złotówki. Nie domagał się niczego w zamian. Tak wiec oskarżanie go o interesowność na forum jest bardzo nie na miejscu!

6 minut temu, Waldek-Wadia9 napisał:

Bez przesady! Poza tym nie klejenie tylko belki (conajmniej 2 na stronę, może 3 dla usztywnienia z tyłu) od podłogi do sufitu solidnie przytwierdzone. Taka belka 10x10 to może w chałupie dach podtrzymywać JEDNA, więc czym problem, gdzie tu żart? Jak masz ochotę wydawać na CNC (konstrukcje z aluminium?) to rób tak sobie, będzie super, gratuluję. Zainspirowałeś mnie tymi odgrodami, wcześniej myślałem o "projekcie życia" w stylu Wilson Audio WAMM Master Chronosonic. Jeszcze nie zdecydowałem, z odgrodami będzie zdecydowanie mniej pracy... 

i to jest błędne myślenie i taki stereotyp, że odgroda to kilka prostych desek. Jeśli to ma być bardzo dobre, to trzeba to zrobić bardzo dobrze. Albo mówimy o high endzie, albo odwołamy klamizerkę i dziadostwo!

Edytowane przez sly30
  • Pokaż nowe odpowiedzi