Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 10.11.2024 o 00:40, xetras napisał:

Walcowane w trójkąt

Łatwe do ostrzenia 

Wcale dobre nadal mimo ostrza powichrowanego (po wielu dekadach ostrzeń)

co ty tu gadasz.

3 godziny temu, atmeg napisał:

co ty tu gadasz.

O nożach i ich kształcie.

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

Beef Wellington - fajny przepis!

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kuchnia francuska jest spektakularna.

Ale stokroć wolę włoską - prostą i szybką, bo zobaczcie ile jest pitolenia ze zwykłymi zapiekanymi ziemniakami, jeśli chcemy zrobić je prawidłowo na sposób francuski.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Fajne ale wolę prostsze rozwiązania. Gotuję ziemniaki na parze w mundurkach. Po ugotowaniu i obraniu pozostawiam do ostygnięcia i odparowania. Ważne aby unikać ziemniaków mącznistych. Najlepsze są odmiany sałatkowe. Najlepiej gdy poczekają do następnego dnia w lodówce. Pokrojone w ćwiartki wrzucam na patelnię. Obowiązkowo ze stali węglowej. To ma ogromne znaczenie. Na teflonie i innych świństwach nie uda się. A poza tym teflon to trucizna. Ja używam  De Buyer Lyonnaise. Tu akurat nawiązanie do kuchni francuskiej. Ziemniaki smażę na ogromnej ilości dobrego masła choć nieźle nadaje się oliwa z oliwek. Ważne aby nie była z pierwszego tłoczenia. Nie nadaje się do smażenia w wysokiej temperaturze i ma zbyt intensywny smak. Z przypraw jedynie sól i dorzucona podczas smażenia gałązka rozmarynu. 



Najlepiej gdy poczekają do następnego dnia w lodówce.


Skrobia zamienia się w lodówce w skrobię oporną, która nie jest trawiona i o to właśnie chodzi.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

A ja dziś miałem na obiadek fajitas i poczułem się jak El Chapo! 😄 

Muszę żonę pochwalić - lepsze fajitas jej wyszły niż na Teneryfie jadłem.

Oczywiście u mnie nie było tak ładnie, zdjęcie wyłącznie poglądowe. 😄 

1fdb644a-21c4-11ec-8427-fe9ad3f85560_faj

chapo.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."



Ziemniaki smażę na ogromnej ilości dobrego masła choć nieźle nadaje się oliwa z oliwek.


Ja, generalnie, mieszam oliwę i masło - tylko tu już każdy sam musi trafić swoje proporcje w zależności od tego co smaży i jaki efekt chce uzyskać.

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

W dniu 29.10.2024 o 22:59, xajas napisał:

wybierzesz sie do rzeznika zamiast Lidla

Mam wrażenie "mięso mielone" które sprzedają w Lidlu to jest MOM. Mielone czy klobziki smakuja z tego jak papier. A jak kupuję mielone w polskim to smakują jak mięso.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

1 godzinę temu, il Dottore napisał:

Mam wrażenie "mięso mielone" które sprzedają w Lidlu to jest MOM. Mielone czy klobziki smakuja z tego jak papier. A jak kupuję mielone w polskim to smakują jak mięso.

Z kontraktowych zwierząt pędzonych na maxa , np ta świnia jednego zielonego listka nie widziała , nie ma co porównywać do tej na pokrzywach ,lucernie ,liściach z buraków itd 

8 minut temu, jarekb napisał:

Z kontraktowych zwierząt pędzonych na maxa

Ale przecież w polskim sklepie jest dokładnie z takiej samej świni mięso. Też kontraktowej i też pędzonej. To dlaczego mielony z polskiego sklepu smakuje normalnie a z Lidla jakbyś papier jadł?

To jest MOM moim zdaniem, tylko udający mielone mięso.

Więcej mielonego w Lidlu nie kupię.

 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

6 minut temu, il Dottore napisał:

Ale przecież w polskim sklepie jest dokładnie z takiej samej świni mięso. Też kontraktowej i też pędzonej. To dlaczego mielony z polskiego sklepu smakuje normalnie a z Lidla jakbyś papier jadł?

To jest MOM moim zdaniem, tylko udający mielone mięso.

Więcej mielonego w Lidlu nie kupię.

 

no to nie wim , może mało mięsa w mięsie :) a dużo wody ? 

ale dobrze przypomniałeś ,trza zrobić coś po Grecku :), Mielonidasy 

Edytowane przez jarekb
no to nie wim , może mało mięsa w mięsie :) a dużo wody ? 


Dokladnie to

Patrz powyzej. 3,6kG Roastbeefa wsadzilem do dryagera na 4 tygodnie. Po „dojrzewaniu“ zostalo niecale 2,8kg. Po oczyszczeniu tylko 2,2kG. Czyli tylko 2/3

Ale smakowaly
To 400g tłuszczyku wołowego wywaliłeś...
I to o jakim smaku. Zbrodnia wręcz.

-----

A u mnie luz, comiesięczny bigos wystartował.
I zawsze będzie niespodzianka w składzie.

43039c5c5be8906a8bb9581511683a00.jpg

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

W dniu 29.10.2024 o 13:27, il Dottore napisał:

Ryż kleisty jest podstawą wyżywienia w Wietnamie i w niektórych rejonach Tajlandii. Oni innego ryżu nie uznają.

To nie jest prawda. Ten ryż jest popularny w pln. Wietnamie ale zdecydowanie najbardziej powszechny jest długo ziarnisty. Natomiast tzw. Sticky Rice jest powszechny na ulicy z oczywistych względów.Ma tez zastosowanie do deserów.

W dniu 12.11.2024 o 05:54, il Dottore napisał:

Beef Wellington - fajny przepis!

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kuchnia francuska jest spektakularna.

Ale stokroć wolę włoską - prostą i szybką, bo zobaczcie ile jest pitolenia ze zwykłymi zapiekanymi ziemniakami, jeśli chcemy zrobić je prawidłowo na sposób francuski.

 

Ten facet to Pro kucharz czy celebryta? On tego Wellingtona zmasakrował - wyszło prawie well done!

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ch.jpg

 

Kiedyś jedzenie biedaków. Chleb z mąki z kasztanów jadalnych. Ja zrobiłem z mąki pszenno - żytniej  z dodatkiem kasztanowej. Około 1/5 wagi. Lekko słodkawy, zapach ciasta biszkoptowego W sklepie takiego się nie kupi 👍

wczoraj dusiłem/gotowałem żeberka  kości wypadły do mięsa mix warzyw częściowo mrożone świeże przewaga ''styl'' meksykański  i makaron kukurydziany , dobre , mięso przy żeberkach ma swój smak , z karkówki czy łopatki to nie to samo 

I taki sklep to ja popieram.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

„brak chęci rozmowy jedynie szukanie winnego którym to jest sam user”

Co zrobić ze świni?

Fajny schab z gruszką na początku.

 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zostaje przy krowce.

Roastbeef!

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_7075.jpg

IMG_7077.jpg

IMG_7080.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez xajas
W dniu 23.11.2024 o 21:01, piotrek7 napisał:

Curry z ciecierzycy 

3778739_print_1.png?resize=max_sizes&key

images?q=tbn:ANd9GcQcYy09KVD5jBquruosygf

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Żona czyści zamrażarkę przed Bożym Narodzeniem i wyciągnęła cudny kawałek Eye of the Round.

Nie miałem innego wyjścia, jak tylko zrobić zrazy. Boże, jak ja chciałbym kupować wołowinę w Polsce! Gdy moja mama kupuje mięso na zrazy czy na schabowe, to w sklepie mają (jak nazwać taką maszynę?) ubijarkę do kotletów i odpada w domu połowa roboty. A tu musiałem walić samodzielnie. Dobrze, że kupiłem na Amazonie potwornie ciężki tłuczek WFM i jest trochę łatwiej niż z dotychczasowym dużo lżejszym tłuczkiem.

Dla odmiany postanowiłem zrobić do zrazów sos pieczarkowy.

W sumie 4 godziny roboty plus 2 godziny duszenia. Za 40 minut się przekonam, czy zabawa była warta włożonego wysiłku.

zr1.jpg

zr.jpg

zr2.jpg

zr3.jpg

zr4.jpg

 

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Jeden z fajniejszych kucharzy youtuberów. W przeciwieństwie do tych wszystkich pajaców, który skaczą nad garnkami gotując w "nowoczesnym stylu", ten przygotowuje prawdziwe jedzenie. Kompletnie nie znam włoskiego ale z włączonymi napisami z opcją automatycznego tłumaczenia, można się sporo nauczyć 

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.