Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nawet przemysł to robi.

085968_r0_940.jpg

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

ostatnio miałem deficyt w kuchni , tylko kielbasa ,polowa kapusty chinskiej i mrozonki w postaci calej marchewki i selera zamrozone.

O dziwo udało sie z tego zrobić kiełabase z warzywami z patelni ,zjadlem i nie umarlem po tym .Ekstremalna potrawa .

Generalnie uwielbiam warzywa szybko smażone . Miesko też do tego może być .Jest tego mnustwo wariantÓw ,na ostro ,na slono , na słodko , naturalnie ,z mieskierm i bez .

W dniu 21.01.2023 o 22:41, xajas napisał:

Mialem wczoraj, ale fotografowalem, brakuje mi hasselblada

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Moj nie rdzewieje

Ukryta Zawartość

IMG_3203.thumb.jpg.d26855b24eda265474542e0136e7d9d9.jpg

Na plycie indukcyjnej 3600W i leci conajmniej raz w tygodniu. To jest najlepsza kuchnia „polowa“

IMG_1231.thumb.jpg.e755b2de168089065da4d90f82b9ce3b.jpg

to zostaw w nim potrawe na 12 godzin ,nie rdziewieje jedynie dlatego ze czyscisz go zaraz po użyciu .ale zpozostaw w nim nadmiar potrawy a zobaczysz czy masz nie rdzewiejacy wok  .a z drugiej strony to ogladajac filmy z chin nikt tam nie miał tak czarnego woka ,Smolisz go specjalnie ? Tu nie oto chodzi !

Wok w tradycyjnej kuchni chinskiej jest podczas smażenia potraw ostro szorowany stalowymi łyŻkami .po pracy dopiero jest myty i oliwiony aby nie zardzewiał ,a sam z siebie nieposiada zadnej czarnej powierzchni nie rdziewiejacej .Mam dac filmiki jak używa sie woka ?i jak wygląda jego powierzchnia ?

oryginalny wok chinski jest bardzo klopotliwy w użydkowaniu bo .... rdzewieje .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pierwszy filmik bardziej amatorski ,widac ze zaczernione jest tylko dno woka .

Ultimate Wok Skills | Mongolian Chicken in a Minute - YouTube

wok tez nie jest pokryty czarnym nalotem 

Wok to nie idea nierdzewiejacego naczynia bo rdzewieje jak szalony , wok to idea kształtu naczynia .

Trza szukać woka z stali nierdzewnej i nie babrac sie z tymi tanimi chinskimi co rdzewieja .

A bajki ze w tych z rdzewiejacej stali smaży sie lepiej to do poduszki dzieciakom .

------------------------

Wok tradycyjny czyli z stali weglowej to jedynie gwaracja udreki i wiecznej walki z rdzą .

Cała idea woka to nie stal lecz kształt naczynia .

Może jakas firma podchwyci temat i np. zrobi emaliowany wok? 

Edytowane przez atmeg

Ja mam chiński, rdzewiejący . Po użyciu i umyciu wystarczy przetrzeć go olejem i nic złego się z nim nie dzieje . Patelnie tez mam ze stali węglowej. Tak samo noże . Wystarczy odpowiednio o nie dbać . A odrobina rudej jeszcze nikomu nie zaszkodziła 

Placek po węgiersku jest miarą Wszechrzeczy! 🙂

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

,Smolisz go specjalnie ? Tu nie oto chodzi !

oryginalny wok chinski jest bardzo klopotliwy w użydkowaniu bo .... rdzewieje .

On nie jest „smolony“, to masywny odlew aluminiowy z specjalnym pkryciem. Znosi temperarure, nic sie nie przypala i nic nie rdzewieje. Ale nie wolno „drapac“.

Wok leci raz na tydzien, niemalze zawsze w „kuchni polowej“ (nawet wzimie).

Ukryta Zawartość

BTW. Dzisiaj znowu bedzie WOK
Ulubione skrawki Entrecote marynowane w fermentowanym czarnym pieprzu z warzywami

IMG_1234.thumb.jpg.94c89ff7610c582365b3259a1e4078a5.jpg
IMG_1236.thumb.jpg.07c9b14e3c9dab788bc221cc2bcf614e.jpg
IMG_1237.thumb.jpg.68f3ccfd8b5a40d189ce5e8d98009a45.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 26.01.2023 o 05:59, xajas napisał:

On nie jest „smolony“, to masywny odlew aluminiowy z specjalnym pkryciem. Znosi temperarure, nic sie nie przypala i nic nie rdzewieje. Ale nie wolno „drapac“.

Wok leci raz na tydzien, niemalze zawsze w „kuchni polowej“ (nawet wzimie).

Ukryta Zawartość

BTW. Dzisiaj znowu bedzie WOK emoji106.png
Ulubione skrawki Entrecote marynowane w fermentowanym czarnym pieprzu z warzywami

IMG_1234.thumb.jpg.94c89ff7610c582365b3259a1e4078a5.jpg
IMG_1236.thumb.jpg.07c9b14e3c9dab788bc221cc2bcf614e.jpg
IMG_1237.thumb.jpg.68f3ccfd8b5a40d189ce5e8d98009a45.jpg

aaaaa alu .to nie rdzewieje 

W dniu 24.01.2023 o 20:57, piotrek7 napisał:

Ja mam chiński, rdzewiejący . Po użyciu i umyciu wystarczy przetrzeć go olejem i nic złego się z nim nie dzieje . Patelnie tez mam ze stali węglowej. Tak samo noże . Wystarczy odpowiednio o nie dbać . A odrobina rudej jeszcze nikomu nie zaszkodziła 

ok ,ale musisz dodatkowo dbac o nie zeby nie rdzewialy.Np. nie zostawisz na noc czesci potrawy na nim aby rano podgrzac To razem z rdzą .

a w takim normalnym garnku polskim zostawiasz zupe na noc i rano nie masz dodatku rdzy .

To dziwne ze nasi producenci garnkow jeszcze sie nie zorietowali i nie robia wokow z nierdzewki albo emaliowanych .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atmeg
50 minut temu, atmeg napisał:

ok ,ale musisz dodatkowo dbac o nie zeby nie rdzewialy

Oczywiście, że tak. To element tej zabawy

51 minut temu, atmeg napisał:

To dziwne ze nasi producenci garnkow jeszcze sie nie zorietowali i nie robia wokow z nierdzewki albo emaliowanych .

Zrób test. Usmaż cebulę w woku lub patelni węglowej (tzw cygańskiej). Potem taką samą cebulę usmaż na powłoce teflonowej lub nierdzewce. 

Pierwsza - z żytnim chlebkiem . Przysłowiowe niebo w gębie. 

Druga - nie da się jeść tego syfu.

Test nr 2. 

Zrób karmel. Taki zwykły. Z najzwyklejszego cukru. I ponownie węglówka w konfrontacji z nowoczesnymi powłokami. Bez trudu zobaczysz różnicę

Wolę tradycyjne metody. Trochę upierdliwe. Wymagają dbałości i uwagi ale mają niewątpliwe zalety. Smak i zdrowie. Rdza (żelazo) są dobre dla organizmu. Teflon jest rakotwórczy. To tak w dużym skrócie 

Komu drożdżówki? Żona dziś upiekła! 🙂

A ja piekę skrzydełka. Jak się upieką to wrzucę focię. 🙂

Fn1OMSbWYAA4Qvz?format=jpg&name=large

Fn1OMhQWYAASLZ7?format=jpg&name=large

Fn1OMv4X0AEKyE_?format=jpg&name=large

Fn1OM_XXkAEZZtT?format=jpg&name=large

Skrzydełka upieczone, już w japońskiej misce. 🙂 Teraz sos jaki kto lubi i można zajadać. 😁

Fn1g783WYAAa5-I?format=jpg&name=large

Fn1g8R4XEAA8VgR?format=jpg&name=large

Fn1g8k-WAAA5m_-?format=jpg&name=large

Fn1g889XEAAVbvD?format=jpg&name=large

Edytowane przez il Dottore

W dniu 27.01.2023 o 21:26, piotrek7 napisał:

Oczywiście, że tak. To element tej zabawy

Zrób test. Usmaż cebulę w woku lub patelni węglowej (tzw cygańskiej). Potem taką samą cebulę usmaż na powłoce teflonowej lub nierdzewce. 

Pierwsza - z żytnim chlebkiem . Przysłowiowe niebo w gębie. 

Druga - nie da się jeść tego syfu.

Test nr 2. 

Zrób karmel. Taki zwykły. Z najzwyklejszego cukru. I ponownie węglówka w konfrontacji z nowoczesnymi powłokami. Bez trudu zobaczysz różnicę

Wolę tradycyjne metody. Trochę upierdliwe. Wymagają dbałości i uwagi ale mają niewątpliwe zalety. Smak i zdrowie. Rdza (żelazo) są dobre dla organizmu. Teflon jest rakotwórczy. To tak w dużym skrócie 

pisalem o emalii albo kwasowce nie pisalem o teflonach !!!!

co do testu smarzenia cebuli to bardzo ciekawe bo faktycznie trzeba umiec podsmarzyć cebule  ,nie zależy to od naczynia lecz od temperatur .W każdym naczyniu da sie poprawnie podzmażyć cebule ,tu nie chodzi o to że nieda sie  lecz o to ze ten tradycyjny wok to rdzewiak jest ,i rdzewieje .

22 godziny temu, jackk napisał:

A gdzie piwo albo wino???

Ja alkoholu bardzo mało/wcale. Wtedy we wtorek to walnąłem jednego ciderka o smaku ananasowo-malinowym. 🙂

Kto mi da pączki do rączki? 🙂

FoSovrEXoAAbn17?format=png&name=small

Dziś na śniadanie kanapeczki z wędzonym Kasztelanem z Sierpca, irlandzką szyneczką, pomidorkiem i serkiem Boursin. Do tego sadzone jajeczka z parmezanem. Smacznej kawusi!

FoW1S4JXsAITiAa?format=jpg&name=large

FoW1TKMWcAE15bF?format=jpg&name=4096x409

FoW1TdfXoAEVu5h?format=jpg&name=4096x409

Gość

(Konto usunięte)

Na plycie indukcyjnej 3600W

Jprdl, co za progres. Ja na swojej starej indukcji mam 1,4 i 1,8 kW, z boost 2,1 i 2,5 kW.

I powiem szczerze, że jak dla mnie, mniejsza płyta jest idealna dla mojego woka.
5 godzin temu, tomek4 napisał:

niezdrowo

No ja wiem - robaki by były znacznie zdrowsze, ale w Lidlu akurat nie było. 🙂

11 godzin temu, tomek4 napisał:

I powiem szczerze, że jak dla mnie, mniejsza płyta jest idealna dla mojego woka.

To jakaś paranoja, wok --- ogień, tylko i wyłącznie !!!!!!!!!!!

To ja, gdy zobaczę burgera! 🙂

Pomysłowe.

FoXqaPvWIAAFyXv?format=png&name=small

Żona znowu upiekła drożdżówki. I jak ja mam schudnąć?

FowAmdXXsAAY5_y?format=jpg&name=large

FowAnE0XsAI0jLN?format=jpg&name=large

FowAnjJWYAAA3gA?format=jpg&name=large

FowAn5GXoAA3p3S?format=jpg&name=large

Pomysłowe.
FoXqaPvWIAAFyXv?format=png&name=small

Ja juz duzo lyzek, to i duzo stolow

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mnie raz na jakiś czas dopada barszcz z buraków czerwonych .Ale nie jadam go w formie zupy z jakimś dodatkiem ,dodatkami a pije Jak kompot .

1,5kg buraków czerwonych obieram ,potem tne na plastry takie maks 2mm grubosci i do gara o pojemnosci około 3 litrów .Zalewam wodą .Około 2 litry .Do tego przyprawy ,1 lisć  laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, troszke soli i ja lubie taki barszczyk nieco pikantny wiec sporo czarnego pieprzu i to gotuje tak z 40 minut delikatnie .

Ale dziś dołożyłem 4 kiełbaski białe surowe bo leżą w lodówce już drugi dzień .Bardzo lubie taką kiełbaske 

a niemiałem pomyslu wcześniej na nią .

Na pieć minut przed koncem gotowania sprawdze smak i ewentualnie doprawie .W gre wchodzi też dosłodzenie .

-----------------

Dla osób które chciałyby spróbować coś ugotować to taki barszcz czerwony jest idealny na start ,bez dodawania kiełbasek oczywiście ,Jest mega tani .Nic sie nie przypali .Można pić jak kompot albo podać w formie zupy np. z grubym makaronem -świderki albo rurki .Bardzo polecam dla tych co chcą coś ugotować po raz pierwszy, swoją pierwszą zupe  .No, kompot z winogron czy innych owoców jest łatwiejszy nieco 🙂

PS ,zapomniałem ze trzeba dodać niewielką ilość dobrego octu ,niewiele ale zależy to od indywidualnego smaku , ja nie przepadam za octem wiec na około 2 litry gotowego wywaru ,barszczu dodaje dwie małe łyżeczki octu jabłkowego .Na razie nie wiem kiedy najlepiej to zrobić  ,dodaje pod koniec gotowania .

Edytowane przez atmeg
PS ,zapomniałem ze trzeba dodać niewielką ilość dobrego octu ,niewiele ale zależy to od indywidualnego smaku , ja nie przepadam za octem wiec na około 2 litry gotowego wywaru ,barszczu dodaje dwie małe łyżeczki octu jabłkowego .Na razie nie wiem kiedy najlepiej to zrobić  ,dodaje pod koniec gotowania .

A nie byłoby lepiej zakisić te buraki, po trzech dniach ugotować barszcz bez dodatku octu? O wiele zdrowszy i smaczniejszy.

Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka

5 godzin temu, atmeg napisał:

dwie małe łyżeczki octu jabłkowego

Żona daje sok z cytryny. Słodzenie barszczu konieczne by smaki się równoważyły.

Ja zaś dalej bawię się w piekarza. Tym razem moja ulubiona mieszanka mąki orkiszowej i żytniej. Upieczony wczoraj wieczorem. Rozkrojony dziś rano na śniadanie. Trudno było powstrzymać się ale niestety taki chleb musi odpocząć po wyjęciu z pieca. Ale dzięki temu po 4-5 dniach nadal zachowuje smak i świeżość 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.