Skocz do zawartości
IGNORED

Wątek kulinarny imienia Atmega


skynyrd
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi


Zglodnialem, jade na zakupy


Mialy byc zrazy, a wyszly gniocchi z kurczakiem w bazylikowym pesto.

Tez niezle


Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_3146.thumb.jpg.1991960a16973fffd551540c6a182727.jpg

IMG_3147.thumb.jpg.918573417b163664b63d285a7ab6d6b9.jpg

IMG_3149.thumb.jpg.d88b9288a1c111fff0c8bc73a51ad187.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
7 godzin temu, Divide napisał:

A z ogórkiem kiszonym w środku czy bez ?

W środku każdego zraza (posmarowany od środka musztardą sarepską Kamis i koncentratem pomidorowym) znajduje się: skórka chleba razowego, słonina solona z czosnkiem po ukraińsku, ogórek kiszony, papryka surowa czerwona, cebula surowa.  Wszystkiego oczywiście po odrobince.

xlarge

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tym ktorzy maja balkon albo taras, lubia rybki albo wok polecam moj najnowszy nabytek (146€)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_3187.thumb.jpg.d9808632d2e42c8066ad31f5bf76f58f.jpg

Opymalny na „kuchnie polowa“.
Ma „power“ 3500W, i wszystkie zapachy i pryskajacy olej pozostaja poza kuchnia

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kurde,dzis zrobiłem pieczarki z jajkiem i troszke wedlinki zdominacją pieczarek ,Z patelni na kolacje .

To miło że ten wątek funkcjonuje ,Smacznego .

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atmeg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

co do musztard ,kamis juz są popsute ,cieżko kupić klasyczną musztarde .Wszystkie  są kwaśne od octu i mają mało oryginalnego smaku .Teraz ostrosc musztardy jest podbarwiana papryką ostrą ale co to ma wspólnego z musztardą ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, atmeg napisał:

co to ma wspólnego z musztardą ?

Uwierz mi na słowo - najgorsza polska musztarda jest o niebo lepsza, niż najlepsza francuska.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Bezlitosna Niusia napisał:

Uwierz mi na słowo - najgorsza polska musztarda jest o niebo lepsza, niż najlepsza francuska.

W tej kwesti wierze Tobie 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
55 minut temu, atmeg napisał:

co do musztard ,kamis juz są popsute ,cieżko kupić klasyczną musztarde

Ja kupuję Kamis, Prymat, Roleski - co się nawinie. Ostatnio Królewska ze Słowacji - nawet fajna, ale to koncerniak Devleya.

thumb_page_af783126e14eea7d66cde9befd330

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

sweet ,kapela o olbrzymim potencjale ,niestety wiekszosć kompozycji to takie srednie komercyjne ,jak te musztardy nowe.

Może nagrali z trzy ciekawsze kompozycje  ,jedna z nich .

wiecie o co chodzi , o  ten balans smaków .

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobra jest Żydowska od Roleskiego. Nie wiem, co było niepoprawne politycznie ale teraz nazywa się Jerozolimska. 🙂 Jeszcze Roleski ma fajną Klasztorną.

A próbowaliście fioletowej? Kolor pochodzi chyba od wina. Nieco ponad 4€ słoiczek. Jak będę fe Francji to sobie kupię. Albo z Amazona. 🙂

b-62d7f200b972b-anblog_thumb.jpg

I-Grande-2294-violet-mustard-of-brive-wi

Piszą, że dobra do wieprzowiny i kaczki. 🙂

A u nas we wsi najpopularniejsza jest angielska Colmansa. Ta musztarda nie ma nic wspólnego z naszymi poczciwymi, słodkimi na ogół wyrobami. To jest potwór, smok! Ostra w cholerę! Zupełnie odmienna od polskich, bardzo specyficzna. Czasem kupuję i coraz bardziej mi smakuje. Jeszcze z 15 lat na Wyspach i tylko na angielskiej będę leciał. 🙂

Jak przywożę ją do Polski to nikomu nie smakuje - zbyt odmienna, zbyt specyficzna.

colmans-mustard-data.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja do Colmansa nigdy się nie przyzwyczaiłem.

Cała jej ostrość to wściekły chrzan i sól.

Mało ma wspólnego z musztardą bo nic innego w jej smaku nie mogłem wyczuć.

Dla odmiany kupuję ostatnio Stołową od Pegaza z Poznania.

Klasyczny łagodny smak jak za komuny.

Składniki:

Woda , gorczyca , ocet ( który nie dominuje smaku ), cukier , sól i przyprawy.Etykieta nie informuje o żadnych dodatkach E- ....

Dobra do golonki i kanapek ma lekko miodowy/słodkawy posmak i cały bukiet smaku miksu gorczycy i przypraw.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
41 minutes ago, Divide said:

Klasyczny łagodny smak jak za komuny.

Ja pierdziele. Klasyczny jak za komuny??? To były wyroby musztardowo podobne tak jak większość polskich musztard. 

10 hours ago, Bezlitosna Niusia said:

Uwierz mi na słowo - najgorsza polska musztarda jest o niebo lepsza, niż najlepsza francuska

Wierzymy naprawdę. Gdzie tacy znawcy kulinarni się rodzą?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Redaktorzy

Dwanaście lat temu, na prośbę koleżanki z pracy (notabene siostry rodzonej Mietka "Mechanika" Jureckiego) zrobiłem "tutorial" fotograficzny z mojej sesji gołąbkowej. Nie znajdziecie tutaj słownych opisów, ani pięknych przykładów jak je serwować do  stołu. Robione "na starym mieszkaniu", skromnie. Metoda gotowania w garnkach. Można zapiekać w piekarniku. Można dorobić sos pomidorowy, grzybowy.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pobrane02.jpeg

pobrane03.jpeg

pobrane04.jpeg

pobrane05.jpeg

pobrane06.jpeg

pobrane07.jpeg

pobrane08.jpeg

pobrane09.jpeg

pobrane10.jpeg

Cz.2.

Uwaga: suszone grzyby, moczone przez dobę, dodają niesamowitego smaku. "Chwilę potem pojawiły się u mnie - przyszły na świat - dzieci, zatem wstrzymałem dodawanie grzybów do tej potrawy.

Dawno nie robiłem gołąbków. Ze trzy lata...

pobrane11.jpeg

pobrane12.jpeg

pobrane13.jpeg

pobrane14.jpeg

pobrane15.jpeg

pobrane16.jpeg

pobrane17.jpeg

pobrane18.jpeg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Life is too short for boring HiFi..."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
2 godziny temu, jackk napisał:

pierdziele. Klasyczny jak za komuny??? To były wyroby musztardowo podobne tak jak większość polskich musztard. 

Ja tam stołową lubiłem .

Może na lepszą trafiałem.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Redaktorzy
2 godziny temu, Divide napisał:

Ja tam stołową lubiłem .

Pamiętam jak w latach 80-tych ubiegłego stulecia prężnie działał Zakład Przetwórstwa Owocowo-Warzywnego w Pietrzykowicach pod Wrocławiem. Dawał pracę okolicznym mieszkańcom. Rolnicy zwozili tutaj swoje płody rolne. Pracowało tam kilka osób z mojej rodziny. Dziadek i wujek przynosili w dużych litrowych słoikach musztardę. Ja miałem wtedy kilka lat, ale pamiętam smak i zapach tamtej musztardy. Być może to związane ze wspomnieniami i powrotem do młodości, ale to smakowało wybornie. Pamiętam, że smakowały mi musztardy łagodne, dorosłym zaś - ostre.

Dzisiaj sięgam po musztardy "Roleski" i zdaję sobie sprawę z potencjalnych przyszłych problemów z dostępnością gorczycy, a Ukraina była ponoć największym jej producentem w Europie.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pietrzykowice_8142713.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Life is too short for boring HiFi..."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
13 godzin temu, Divide napisał:

Ja do Colmansa nigdy się nie przyzwyczaiłem.

Cała jej ostrość to wściekły chrzan i sól.

Jest wściekle ostra - to fakt. I kto wyrósł na polskich łagodnych musztardach ten do smaku Colmansa nie ma raczej szans się przyzwyczaić. To jest coś tak odmiennego od polskich musztard, że tylko nazwa ta sama.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 1.11.2022 o 06:29, kangie napisał:

Dwanaście lat temu, na prośbę koleżanki z pracy (notabene siostry rodzonej Mietka "Mechanika" Jureckiego) zrobiłem "tutorial" fotograficzny z mojej sesji gołąbkowej. Nie znajdziecie tutaj słownych opisów, ani pięknych przykładów jak je serwować do  stołu. Robione "na starym mieszkaniu", skromnie. Metoda gotowania w garnkach. Można zapiekać w piekarniku. Można dorobić sos pomidorowy, grzybowy.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pobrane02.jpeg

pobrane03.jpeg

pobrane04.jpeg

pobrane05.jpeg

pobrane06.jpeg

pobrane07.jpeg

pobrane08.jpeg

pobrane09.jpeg

pobrane10.jpeg

Cz.2.

Uwaga: suszone grzyby, moczone przez dobę, dodają niesamowitego smaku. "Chwilę potem pojawiły się u mnie - przyszły na świat - dzieci, zatem wstrzymałem dodawanie grzybów do tej potrawy.

Dawno nie robiłem gołąbków. Ze trzy lata...

pobrane11.jpeg

pobrane12.jpeg

pobrane13.jpeg

pobrane14.jpeg

pobrane15.jpeg

pobrane16.jpeg

pobrane17.jpeg

pobrane18.jpeg

Sliczność .Większość wie oco chodzi .W tym smaku .No i samo zdrowie .

==========

co do  musztard ,piszecie o ostrosci smaku natomiast nie piszecie z jakich przypraw on wynika ,bo napotkałem musztardy owszem o mocnym smaku ale od pochodził od ostrej papryki a gdzie tu musztarda ?Ja osobiscie niechce w musztardzie papryki ani octu ,może ocet dobry w minimalnej postaci ok ,ale nie papryce ostrej i octowi i cukru  jako Musztarda .To już nie jest musztarda .

Lubie smaki ostrej papryki nawet tu zapodawałem jak bardzo prosto jest zrobić ,dobry ostry sos paprykowy ale .....wara chili od musztardy ,to są zupełnie inne smaki i niepasujące do siebie .

Musztarda jest królową na polskich stołach a sosy paprykowe to jedynie książęta .

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tego co ja wiem to Musztarda jest zawiesiną olejową dwóch składników głównych , gorczycy i pieprzu i dodatków ,cukier ,sól i odrobina octu .Jednak główny smak wynika z mieszanki gorczycy z pieprzem wymieszanym z olejem .

Natomiast obecnie kupując musztarde dostaje sie miks któremu smak nadaje ocet i cukier w dalszej kolejnosci odrobina pieprzu ,papryki ostrej .i wypełniacze i zageszczacze itp.

----------------------------------

Zmienie nieco temat ale bedzie on nadal kulinarny .Trafiłem ostatno na taki filmik na YT . 

polecam zapoznać sie .

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

====================================

robiliście majonez  ? ja drugi raz podchodze do zrobienia majonezu .Za pierwszym razem wyszła mi olejowa mikstura ,smaczna ale nie majonez .

Za drugim razem miałem już konsystencje majonezu ale podkusiło mnie dodać białko z jaj i popsuło sie .Znaczy nie całkowicie ale wyszedł majonez nieco rzadki . Stwierdzam też ze z octem to trzeba bardzo ostroznie ,minimalna ilosc inaczej zabardzo jedzie octem , na pół litra majonezu max to pół małej łyzeczki octu .na yt ludzie leja ten ocet lychami ,ja niewiem oco chodzi im .

Robiliście majonez ?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
9 godzin temu, atmeg napisał:

z octem to trzeba bardzo ostroznie

Z octem to Kielecki. Ohyda. Jak już musisz to kropelka-dwie soku z cytryny, wtedy samodzielny majonez wyjdzie OK.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 12.11.2022 o 05:44, il Dottore napisał:

Z octem to Kielecki. Ohyda. Jak już musisz to kropelka-dwie soku z cytryny, wtedy samodzielny majonez wyjdzie OK.

Dzieki za podpowiedz .

Myśle że za trzecim podejściem będzie majonezik OK.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiliście majonez ?



Majonez to uzywam tylko do wypedzlowajia ryby przed polozeniem na gril, to wtedy sie nie przykleja do rusztu

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_3395.thumb.jpg.93bb9dbbea4b45c64db3304893ed31ce.jpgAle ostatnio przestawilem sie na rybki duszone w warzywach

IMG_3399.thumb.jpg.6dbee4b0b469260a19aff601ff37dced.jpg


IMG_3398.thumb.jpg.de930a1f88281eda3a328eebcc17d761.jpg

A przed tem zupka chrzanowa (swierzo starty korzen)

IMG_3288.thumb.jpg.234634000b86da724c7f6b39f1dcd94c.jpg

Do tego pasowny trunek w specjalnej edycji dla wybranych klientow

IMG_3296.thumb.jpg.78c60160cbbd863aba84316f550523a3.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj dawno nie jadłem dobrej rybki .Ostania jaką moge wspominać była rybka z jeziora ,mała ,płotka ale zaraz usmażona ,pyszność .

z innej manki skąd wział sie zwyczaj skrapiania ryb i owoców morza cytryną ? Bo to śmierdzało i trzeba było ten smród czyms przykryć .

Jesli usmażymy śwerzą rybke to skrapianie jej cytryną to jakbysmy dodali błota dla smaku .

Dobra rybka nie potrzebuje zadnych silnych dodatków bowiem sama w sobie jest królową smaku.

No chyba że śmierdzi ,jest stara ,wtedy cytryna jest potrzebna .

Tak że pamietajcie ,jesli ktoś skrapia rybe cytryną to albo jest snobem bez smaku albo je cos smierdzacego .

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atmeg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
33 minuty temu, atmeg napisał:

Tak że pamietajcie ,jesli ktoś skrapia rybe cytryną to albo jest snobem bez smaku albo je cos smierdzacego .

Jestem snobem bez smku i jem śmierdzące ryby. 🙂 Ale jak mam cytrynę - to skrapiam. Bo lubię! 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy do herbaty dodajesz cytryny bo bez cytryny smierdzi?
Czy Limoncello jest z cytryna bo bez cytryny smierdzi?

Eeee tam.
Nie mozna w kolko jesc tej samej wersji rybki. A juz na pewno nie, jesli jesz rybke 2-3 razy w tygodniu


Ale jak „juz dawno nie jadles dobrej rybki“ to nie dziwota, ze ci to jeszcze nie podpadlo

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, xajas napisał:

Czy do herbaty dodajesz cytryny bo bez cytryny smierdzi?
Czy Limoncello jest z cytryna bo bez cytryny smierdzi?

Eeee tam.
Nie mozna w kolko jesc tej samej wersji rybki. A juz na pewno nie, jesli jesz rybke 2-3 razy w tygodniu


Ale jak „juz dawno nie jadles dobrej rybki“ to nie dziwota, ze ci to jeszcze nie podpadlo

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

stary do herbaty cytrynka komponuje sie .Do ryby nie komponuje sie .Smak cytryny przy rybie jest zbyt ordynarny .

No dobra ,powiedziałem co mysle na temat doboru cytryny do ryby.

Jesli dajesz cytryne do ryby to znaczy ze niechcesz czuć smaku ryby a cytryny chcesz smak .

Ryba ma delikatny subtelny wspaniały  smak ,dodajac cytryne zabijasz to .

Są dodatki ,przyprawy które mocno modyfikują smak albo nawet wypierają oryginalny smak . są też dodatki,przyprawy  które nie eliminują głównego smaku potrawy .

Np.dodatek który nie eliminuje smaku podstawowego ,np .cebula podsmarzona ,jablka ....przyprawy  - np , pieprz jest genialna przyprawa która nie tłamsi głównego smaku .takrze gorczyca .

Co tlamsi smaki w potrawie ,cytryna , chili ,paryki . ocet.

Są pewne dodatki które przejmują decydującą role w smaku a są inne takie które komponują sie .

Chyba nie rozumiemy sie na teraz .

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atmeg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Redaktorzy

@atmeg cos w tym jest co piszesz. Nigdy nie lubiłem cytrynowej "okrasy" na wszelakiej smażonej rybie, ale wiem, że ludzie (nawet ci z bliskiego mi otoczenia) to lubią.

Do herbatki - tak.

Do ryby - nie.

Ale co kogo obchodzi moje zdanie? Co innego celebryci z TV...

😉

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Life is too short for boring HiFi..."

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To że w telewizji jakis typ spryskuje rybe limonką to jego sprawa ,dla mnie psuje rybe .chyba ze kupił ją w markecie już nieswierza i musi skompensować jej odór .

kupcie naprawde swierza rybke i usmażcie w najprostrzy sposób i przez myśl wam nie przejdzie  psuć jej aromatu cytrynami.

świeża smażona rybka to jeden z najpiekniejszych smaków i zapachów w jedzeniu .Jedynie sladowo troszke soli i pieprzu i nic wiecej .Bo jest to doskonałość kulinarna .

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez atmeg
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.