Skocz do zawartości
IGNORED

Wątek kulinarny imienia Atmega


skynyrd
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

No szacunek wielki! Świetnie pokazałeś wszystko. Czy to jest słonina w środku? My dajemy boczek albo coś włoskiego np. prosciutto. Az się prosi o de-glaze z winem i redukcja ale to pewnie zrobiłeś. Czasami robimy z polędwicy ale opcja dużo droższa. No i polędwica jednak nie ma aż tak dużo smaku. U mnie tego typu zrazy zawijane to z kopytkami plus zapiekane buraczki i szpinak z czosnkiem. Typowo krakowska propozycja.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja spotkalem sie tez z receptami, w ktorych cieniutenkie plasterki wolowiny (filety, Roastbeef, itd) sa marynowane w marynadzie z malym dodatkiem maki przennej, aby z czasem byly bardziej mieciutkie (np. do woku albo makaronu).
Wyprobowalem i to funkcjonuje. Czyli mniej „spieczone“ a bardziej „mieciutkie“, jak dobrze wygrzane, uspokojone steki/filety
 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

IMG_1234.thumb.jpg.8c155d97bd3ea55e73f4b9707e8f2ac3.jpg

IMG_1237.thumb.jpg.52a4a57b6ea3db6433b2636889249e35.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
11 godzin temu, jackk napisał:

Czy to jest słonina w środku? My dajemy boczek albo coś włoskiego np. prosciutto.

Zależy co mam w domu. Teraz słonina z przyprawami po chłopsku od Szubryta.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Najlepiej słonina wędzona, jak nie ma to solona po ukraińsku z czosnkiem. A jak nie mam słoniny to przecież bekonik też się nadaje.

11 godzin temu, jackk napisał:

Az się prosi o de-glaze z winem i redukcja ale to pewnie zrobiłeś.

To oczywiste. Do wołowiny prosi się o czerwone, ale miałem tylko białe. Tys piknie - czym chata bogata. 🙂

8 godzin temu, xajas napisał:

aka role spelnia to obtaczanie w mace?

Ładniej wygląda i sos jest gęstszy.

 

8 godzin temu, xajas napisał:

Nawet skrawek bulki w roladce?

Piętka od chleba żytniego najlepsza. Na szczęście miałem.

Z kilograma takiej ładnej wołowiny wychodzi 10 zrazów dużych i 3 małe. 🙂

Najgorsze jest czekanie 90 minut aż zmiękną dusząc się w sosie. 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najsmutniejsza książka na świecie:

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W Lidlu Tydzień Grecki, więc można kupić ośmiornicę. 🙂 Przypominam, że ośmiornica to jedyny morski produkt który można i należy kupować zamrożony. Zamrożenie i rozmrożenie zmiękcza mianowicie gumowate macki. Nad Morzem Śródziemnym nie bawią się w zamrażanie, tylko walą świeżo złowioną ośmiornicą o nadbrzeżne skały żeby ją zmiękczyć. U mnie nie ma skał, więc kupię mrożoną i będzie po galicyjsku! 🙂

?jwtsig=eyJ0eXAiOiJKV1QiLCJhbGciOiJIUzI1

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
41 minut temu, il Dottore napisał:

W Lidlu Tydzień Grecki, więc można kupić ośmiornicę. 🙂 Przypominam, że ośmiornica to jedyny morski produkt który można i należy kupować zamrożony. Zamrożenie i rozmrożenie zmiękcza mianowicie gumowate macki. Nad Morzem Śródziemnym nie bawią się w zamrażanie, tylko walą świeżo złowioną ośmiornicą o nadbrzeżne skały żeby ją zmiękczyć. U mnie nie ma skał, więc kupię mrożoną i będzie po galicyjsku! 🙂

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W ciekłym azocie sobie zamroź i stuknij młoteczkiem, wtedy będziesz miał jeszcze ślicznie " pokrojoną " w małe kawałki 😉

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tutaj przepis na ośmiornicę po galicyjsku. Nie ma nic prostszego a bardzo smaczne!

 

Tutaj praktycznie to samo ale macie napisy. Klient tłumaczy dlaczego trzeba mrozić paskudę i na czym polega "straszenie" ośmiornicy (to trzykrotne zanurzanie we wrzątku i wyjmowanie). Chodzi o to by skóra z niej nie obłaziła, co brzydko wygląda.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
Nad Morzem Śródziemnym nie bawią się w zamrażanie, tylko walą świeżo złowioną ośmiornicą o nadbrzeżne skały żeby ją zmiękczyć.

Ja mysle ze cel walenia o skaly jest inny.
Osmiornice sa nielicznymi zyjatkami potrafiacymi blyskawiczniw zmieniac kolor skory. Wymaga to specjalnej budowy ostatniej warstwy skory. I ta budowa powoduje, ze dla wielu osob jest ona bardzo ciezkostrawna. Dlatego trzeba ja „zdrapac“.
A jak?
Albo walac o skaly, albo drapiac ostra szczotka albo nozem po podgotowaniu (ta czerwona warstwe)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )


IMG_6551.thumb.jpg.2eeec7d042b59ba11931f3d4373d757b.jpg

A dopiero potem mozesz ja rzucic na gril

IMG_6552.thumb.jpg.473171f650d4dd242d92f7eb33d48cf6.jpg

BTW.
Smakuje znakomicie, ale ma katastrofalne wartosci holesteryny (podobnie jak wiele innych „owocow morza“).
Ale sie tym nie przejmujemy, bo nie jemy tego na codzien

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do kropki nad ,,i'' brakuje lampki białego wina lub łamiąc stereotypy wina czerwonego...

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

,,Żyj prawdziwie, kochaj szczerze zanim wszystko śmierć zabierze".

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raz w życiu tylko jadłem raki. Nałapaliśmy i ugotowaliśmy na biwaku. Pyszności! Krewetki niech się schowają. Niestety - nie mieliśmy kopru a byłyby jeszcze lepsze. 😞

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tymczasem w rzeczywistości równoległej...

Swoją drogą Koszernej porąbało się zupełnie. Przecież karma dla psów jest droższa niż normalne ludzkie żarcie.

FY6WgvCXgAErto8?format=jpg&name=900x900

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jest jeden z bardziej poślednich i najtańszych kawałków wołowiny. Twardy i wymagający wielogodzinnej obróbki termicznej, przez co mięso gotowe, z reguły traci połowę objętości.

Z tego co wiem, to wołowina z Brazylii bywa w Polsce dostępna.

Jest jakościowo podobna do amerykańskiej, ale jako ze bydło tam odżywia się bardziej naturalnie, to nie jest smakowo aż tak dobra. 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

….be still and know….

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No w końcu i do IRL zawitało słoneczko i można było odpalić grilla.

FZwUIBxWIAAXofG?format=jpg&name=900x900

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja biore to i to

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobry wybór! Cowboy steak z kością po lewej a ten mały to stejk z polędwicy. 

Tu stejk z polędwicy już zgrillowany (well done) oprócz tego kofta wołowa i genialna wołowa kiełbaska Chakalaka z irlandzko-południowoafrykańskiej (a właściwie - afrykanerskiej) firmy Hellbent, o której kiedyś tu już wspominałem. I grillowana pieczarka, a właściwie - pieczara. 😉

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
9 minut temu, EmilioE napisał:

Jak można robić steka well-done???

Przecież to zbrodnia przeciwko sztuce stekowej! 😉

Co kto lubi. Jak zamówisz u mnie rare to dostaniesz rare, jak medium - to medium. Stejki są jak garniak u żydowskiego krawca - robi się na indywidualny obstalunek. 🙂 Kolega chciał well done i takiż otrzymał.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
14 hours ago, il Dottore said:

Co kto lubi. Jak zamówisz u mnie rare to dostaniesz rare, jak medium - to medium. Stejki są jak garniak u żydowskiego krawca - robi się na indywidualny obstalunek. 🙂 Kolega chciał well done i takiż otrzymał.

Nie powiedziałbym. Nie dość ze podeszwa to jeszcze za zdrowe to nie jest. No ale co kto lubi. Naprawdę u was na to mówią Cowboy Steak?

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
5 godzin temu, jackk napisał:

Naprawdę u was na to mówią Cowboy Steak?

Tak. To nazwa handlowa akurat takiego cięcia.

images?q=tbn:ANd9GcQTHk3QzRyMUMH_LdyuWuT

 

A jak kość jest długa to się nazywa Tomahawk Steak. 🙂

 

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
7 hours ago, il Dottore said:

Tak. To nazwa handlowa akurat takiego cięcia.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

 

A jak kość jest długa to się nazywa Tomahawk Steak. 🙂

 

 

To ja to wiem ale tam kości raczej nie było. Wyglada na duży bone-in ribeye also nawet rib steak.

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
W dniu 27.07.2022 o 13:29, il Dottore napisał:

W Lidlu Tydzień Grecki...

Wiemy, żremy (mrożnka ale tzatziki domowej roboty)

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) 20220529_161648.thumb.jpg.414345f262d271df4e23f79d41f35d14.jpg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Głowa jest dla mnie najważniejsza, bo nią jem."

Muzyki słucham na kinie domowym.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
18 minut temu, szymon1977 napisał:

Wiemy, żremy

Ja czekam na 15 sierpnia. Mają być w Lidlu stojaki do rowerów po 35€. Kupię sobie, bo tak łatwiej myć i serwisować.

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez il Dottore

Jeśli DAC - to NOS-DAC z buforem lampowym, jeśli wzmacniacz - to Pure Class A.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat.