Skocz do zawartości
IGNORED

Tanie kable zasilające

Rekomendowane odpowiedzi

W dniu 19.11.2024 o 20:57, rafa napisał:

Rozumiem że porównywałeś. Spoko. 

2 metry tego samego kabla z krótszym nie. 

Opieram się tylko na teorii jak spadek napięcia, intuicyjność, rezystancja, zakłócenia elektromagnetyczne no i uporządkowanie - na pewno lepiej jak nie palenta się pozwijany z innymi kablami. Każdy z tych parametrów bedzie lepszy na krótszym kablu.

Dlatego wolę krótszy.

Chyba że sa przeciwwskazania.

Ale nie będę drazyl tematu więcej wolę propozycje ciekawych kabli. 

Na razie wybieram acrolink 0.5 m nowy i sam składam lub używany 1 m.

Chyba że jest lepsza opcja cena/jakość którą może mi ktoś zaproponować tutaj. 

chwilowy brak działalności w audio.

3 godziny temu, antymalkontent napisał:

Opieram się tylko na teorii jak spadek napięcia, intuicyjność, rezystancja,

Jaja se robisz 😄 

Zgodze sie wylacznie z czescia ze kable lepiej jak sa od siebie w miare odsparowane i najlepiej kiedy przecinaja sie pod katem prostym lub zblizonym a nie sa do siebie rownolegle. Reszta to fantazja.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Mówiłem nie chce kontynuować tych pogadanek raczej konkrety mnie interesują jakieś fajne propozycje coś z dobrą góra w miarę neutralnego. 

Dziś miałem trochę czasu i poprzegladalem testy i dosłownie zglupialem. 

Sprawdzałem 

Belden 83803
Viablue X25

Acrolink 4020/30

Neotech nep 3001/3003

Oyaide tunami v2

Furutech s32n

Z jednej strony szukam czegoś co podkreśli wysokie a nawet delikatnie rozjasni A z drugiej strony mam wrażenie że wszystkie te kable może poza belden mają albo łagodne albo wrecz przyciemnianie brzmienie. 

Nie wiem od czego zacząć. Może doradzicie? 

Edytowane przez antymalkontent

A próbowałeś Supre Lorad silver? U mnie się dobrze sprawdził. Jest zrównoważony, zmiany są na plus i w dole i górze pasma. Pojawiła się fajna przestrzeń. Wcześniej na zwykłym "komputerowcu" wszystko było zbite na środku.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Gość

(Konto usunięte)
13 godzin temu, antymalkontent napisał:

Dziś miałem trochę czasu i poprzegladalem testy i dosłownie zglupialem. 

Sprawdzałem 

Belden 83803
Viablue X25

Acrolink 4020/30

Neotech nep 3001/3003

Oyaide tunami v2

Furutech s32n

Z jednej strony szukam czegoś co podkreśli wysokie a nawet delikatnie rozjasni A z drugiej strony mam wrażenie że wszystkie te kable może poza belden mają albo łagodne albo wrecz przyciemnianie brzmienie. 

Nie wiem od czego zacząć. Może doradzicie? 

Z mojej strony polecam zacząć od:

1) jeśli ma być tanio i najbardziej ekonomicznie Belden 19364 + wtyki Wattgate 320/360 (można się pokusić o coś droższego) ale wtedy lepiej iść w opcję nr 2

2) Oyaide V2 + Wattgate 320/360 wersja ekonomiczna (lepszy kabel, tańsze wtyczki) lub drożej Oyaide V2 + wtyczki Oyaide rodowane  lub 004 ale cena robi się już spora. V2 na tyvh droższych wtykach gra naprawdę bardzo bardzo fajnie.

to są moje typy.

11 godzin temu, Kuki12325 napisał:

Z mojej strony polecam zacząć od:

1) jeśli ma być tanio i najbardziej ekonomicznie Belden 19364 + wtyki Wattgate 320/360 (można się pokusić o coś droższego) ale wtedy lepiej iść w opcję nr 2

2) Oyaide V2 + Wattgate 320/360 wersja ekonomiczna (lepszy kabel, tańsze wtyczki) lub drożej Oyaide V2 + wtyczki Oyaide rodowane  lub 004 ale cena robi się już spora. V2 na tyvh droższych wtykach gra naprawdę bardzo bardzo fajnie.

to są moje typy.

Czy ten oyaide v2 zagra dość jasno i szczegółowo bo opinie są różne. Mam okazję kupić tanio.

Miałem 2 typy supra silver i neotech 3003

Edytowane przez antymalkontent

Gość

(Konto usunięte)

Oyaide pokazuje bardzo fajnie i dobrze wyciąga detale, jednak nie jest w żaden sposób nachalny. Ma super barwy, nie jest mułkiem i nie jest jasny. Bezpieczny przewód z rodem lub wtykami 004. 

Edytowane przez Kuki12325

Dzisiaj porównywałem Supre silver z kablem z ali - ATaudio green rose i Supra wypadła bez porównania lepiej. Kabel z ali jedynie bas miał trochę mocniejszy, ale praktycznie wycinał górę, do tego pojawiły się sybilanty. Przestrzeń też lekko siadła. Supra to jednak dobry kabel.

projektor: Epson LS10000; procesor/blu-ray: Cambridge CXU; końcówka mocy: Arcam FMJ P7; kolumny: Polk Reserve R700 + Paradigm CC-590 v4 + Studio 10 v5; sub: Paradigm Seismic 110; DAC stereo: Topping dx9

Dzisiaj porównywałem Supre silver z kablem z ali - ATaudio green rose i Supra wypadła bez porównania lepiej. Kabel z ali jedynie bas miał trochę mocniejszy, ale praktycznie wycinał górę, do tego pojawiły się sybilanty. Przestrzeń też lekko siadła. Supra to jednak dobry kabel.
Daj mu pograć to co 5 min będzie się dźwięk zmieniać

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

7 godzin temu, venom200 napisał:

Daj mu pograć to co 5 min będzie się dźwięk zmieniać

Trochę to podchodzi pod jakieś voodoo, ale ostatnio już nic mnie nie dziwi, więc zobaczymy...

W dniu 25.11.2024 o 21:56, Kuki12325 napisał:

Oyaide pokazuje bardzo fajnie i dobrze wyciąga detale, jednak nie jest w żaden sposób nachalny. Ma super barwy, nie jest mułkiem i nie jest jasny. Bezpieczny przewód z rodem lub wtykami 004. 

Więc w końcu temat sfinalizowany. 

Qyaide tunami v2 plus wtyki wattate 320evo udało mi się zmieścić w budżecie 400zl za używki. 

Zobaczymy co z tego wyjdzie. Jeszcze potrzebuje do zasilacza linowego do dac jeden tylko tutaj poczekam z miesiąc posłucham wyciągnę wnioski i będę wiedział w jakim kierunku pójść z tym drugim. 

Takie pytanie - jak macie kabel skrętkę to zakładacie na koniec miedziane zaciskane tulejki ? Przed zalozeniem wtyczki ?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

6 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Takie pytanie - jak macie kabel skrętkę to zakładacie na koniec miedziane zaciskane tulejki ? Przed zalozeniem wtyczki ?

Zawsze. Zrób bardzo prosty test. Weź jakikolwiek kabel poskręcany bez użycia tulejek. Rozkręć go i zobacz w jakim stanie są przewody w miejscu, w którym były dociskane we wtykach przez śruby. Całe pierdzielenie o kosmicznej geometrii przewodów, skomplikowanym układzie żył w przewodzie i wszystkich teoriach jednoznacznie sugerujących, że kabel zasilający jest bardziej skomplikowany od promu kosmicznego biorą w łeb w konfrontacji z małą śrubeczką 😁

Przetestowalem 2 kable.

1. Oyame tunami v2. Wtyki wattable 320evo

2. Furutech 314ag. Wtyki supra.

Oyame pełny dźwięk jest potęga jest przestrzeń duża naturalność dźwięku i różnicowanie są też szczegóły. 

Na minus nie jest to neutralny kabel ociepla dźwięk czyli lekko przyciemnia. 

Furutech uwypukla górę pasma z takich największych plusów. Z minusów splyca scenę dźwiękową małą przestrzeń ograniczone niskie częstotliwości mało angażuje. Za niska jakość na mój system ogranicza go. 

Na razie mam połączenie obydwu i jest poprawa ale będą chciał ostatecznie czegoś co ma zalety obydwu bez ich wad ale to nie teraz bo jeszcze myślę nad opcja zasilania bateryjnego transportu przez uptone wtedy dopadnie jeden kabel i poprawi się szczegółowośc przestrzeń i jawnośc. Wtedy do dac trzeba będzie coś neutralnego przestrzennego z pełnym dźwiękiem i lekkim akcentem na górę pasma.

Takie wnioski po testach. Jeszcze tylko mi pozostała zamiana kabli dac transport A raczej ich zasilacze. 

Zawsze. Zrób bardzo prosty test. Weź jakikolwiek kabel poskręcany bez użycia tulejek. Rozkręć go i zobacz w jakim stanie są przewody w miejscu, w którym były dociskane we wtykach przez śruby. Całe pierdzielenie o kosmicznej geometrii przewodów, skomplikowanym układzie żył w przewodzie i wszystkich teoriach jednoznacznie sugerujących, że kabel zasilający jest bardziej skomplikowany od promu kosmicznego biorą w łeb w konfrontacji z małą śrubeczką

Ma to sens co napisałeś Piotr ale rozkręcałem i rzadko były tulejki nawet w markowych sprzętach.
Dzięki za info

Furutech zamiast tulejek stosuje swoje widełki . A to, że wiele markowych firm nie stosuje ich, świadczy w moim odczuciu o ich podejściu do klienta. Nawet wyśmiewana Supra, która reprezentuje typowo techniczne podejście, zawsze zakłada tuleje.

3 godziny temu, piotrek7 napisał:

Furutech zamiast tulejek stosuje swoje widełki . A to, że wiele markowych firm nie stosuje ich, świadczy w moim odczuciu o ich podejściu do klienta. Nawet wyśmiewana Supra, która reprezentuje typowo techniczne podejście, zawsze zakłada tuleje.

Cześć Piotrze

No to np Oyaide ma kiepski stosunek do swoich klientów, bo rozebrałem dwa Tunami GPX i na żadnym nie było tulejek ani widełek. Wiem też, że niektóre egzemplarze np landryny na wtykach Fi50 robione w RCM również były zarabiane na goły drut. Nie żebym był orędownikiem takiego konfekcjonowania kabli, ale takie są fakty. 🙂

Dzień bez muzyki dniem straconym.

Jak będą tanie tulejki lub widełki z miedzi 7N to będzie to miało sens a tak to tylko niepotrzebne psucie sygnału po drodze mz.

W dniu 3.12.2024 o 01:15, Marcin Wielgus napisał:

Nie, powód jak wyżej

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

W dniu 26.11.2024 o 01:53, qbakos napisał:

I jak ?

aż rozkręciłem tani kabel za 7 dych 😉 tulejki są, otakie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

7 minut temu, ro35 napisał:

aż rozkręciłem tani kabel za 7 dych 😉 tulejki są, otakie:

Ukryta Zawartość

Alumnium do audio piszesz?

To z innymi kablami audio, instalacją elektryczną w ścianie  też powinieneś przejść na alumniowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

17 minut temu, ASURA napisał:

Alumnium do audio piszesz?

trudno mi sprawdzić, ale raczej to jest miedź cynowana:

"pokrycie: miedź galwanicznie cynowana" - taki jest opis pierwszego lepszego produktu w sklepie - 5,81zl za 100 sztuk

tak, robią robotę - przewodzą prąd 😉 - bo cyny to w naszych klockach nie ma 😄

chciałem tylko pokazać, że nawet tani ale robiony przez profesjonalistów kabel ma tulejki. nie mi badać jakiej ja kości. bo każdy normalny monter elektryk w instalacjach gdzie jest plecionka to stosuje

Edytowane przez ro35

aż zaciekawiło mnie ile może kosztować tulejka do audio. np. 3,5zl (miedź złocona) czyli 100 razy więcej od zwykłej, ale co to za koszty przy pytonach za 1000 czy więcej:

czyli kupuje takie, zamieniam i będzie lepiej (z czarnym tłem)?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, ASURA napisał:

Jak będą tanie tulejki lub widełki z miedzi 7N to będzie to miało sens a tak to tylko niepotrzebne psucie sygnału po drodze mz

Jakiego sygnału? Użytecznego audio, przemiennego 50Hz, czy sieciowych zakłóceń, tych nisko i wysokoczęstotliwościowych?

Moim zdaniem jedyne czego powinniśmy się obawiać to jest scenariusz, że zakłócenia będą słabo tłumione więc taki paradoks się pojawia, iż kable zasilające powinny mieć wystarczająco małą rezystancję by nie było za dużych spadków napięcia zasilajacego 240 VAC i na tyle dużą by tłumić sygnały zakłóceń sieciowych. Aluminium jest OK zakładając, że to tylko 2m przewodu 😉

Najlepiej gdyby przewod PE będący w obwodzie pętli zakłóceń wspólnych był z aluminium, pozostałe z normalnej miedzi. Nie potrzeba tu 7N czy OCC żadnych drutów.

Ma to sens co napisałeś Piotr ale rozkręcałem i rzadko były tulejki nawet w markowych sprzętach.
Dzięki za info

To nie żeby się z tobą nie zgadzał tylko uważam że dziaduja. Ja już dawno kupiłem tulejki czysta miedź i zaciskarke

5 godzin temu, Ghotti napisał:

I jak ?

Dałem go jako kabel do listwy i tam się sprawdza. Dodaje basu i go utwardza, a w połączeniu z Suprą silver, która idzie do DAC-a fajnie się razem zgrywają. Ogólnie kabelek ok, ale trzeba mieć jeszcze coś co rozjaśni brzmienie i doda przestrzeni, bo tego mu brakuje.

W dniu 3.12.2024 o 07:36, piotrek7 napisał:

Zawsze. Zrób bardzo prosty test. Weź jakikolwiek kabel poskręcany bez użycia tulejek. Rozkręć go i zobacz w jakim stanie są przewody w miejscu, w którym były dociskane we wtykach przez śruby. Całe pierdzielenie o kosmicznej geometrii przewodów, skomplikowanym układzie żył w przewodzie i wszystkich teoriach jednoznacznie sugerujących, że kabel zasilający jest bardziej skomplikowany od promu kosmicznego biorą w łeb w konfrontacji z małą śrubeczką 😁

macie jakieś konkretne tulejki (wiem, że powinny być miedziane) ale tu nie ma chyba różnicy z jakiej firmy kupię?

No i raczej potrzebna będzie zaciskarka

• Pokaż nowe odpowiedzi