Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jaką temperaturę ustawiacie w swoich ekspresach do ciemno lub średnio palonych kaw jeśli macie PID? BO czy to co pokazuje ekspres np 93 to tak naprawdę 93 stopnie czy jednak mniej, z tego co słyszałem są wąchania nawet i kilka stopni 

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6422460
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, Szkice napisał:

Ło panie a czemu tak drogo?

 

Muszę poszukać niniejszego zestawu typowo pod espresso 

To nie jest drogo, kiedy ja kupowałem to ponad 300-400 zł z 3 sitkami, a tu masz ich od cholery i jeszcze ładny stojaczek. Same pojedyncze sitka, potrafily kosztować ok 70zł, pod espresso trzeba drobniusie na dole i troszkę grubsze na górze. 

Jak odsiewalem regularnie każdą kawę, to z paczki 250g ok 17-20g odpadu w miale było, a Comandante ma naprawdę niską retencję w porównaniu do innych ręcznych, czy nawet półautomatów.

Zresztą ile spadnie z dozy kawy, zależy od grubości mielenia, w espresso będzie myślę mniej spadu, zależy też od gradacji sitka, jakie zastosujesz. Jak ze wszystkim tu też trzeba eksperymentować, które sitka najlepiej się wstrzeli.

 

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6422461
Udostępnij na innych stronach
24 minuty temu, Szkice napisał:

Jaką temperaturę ustawiacie w swoich ekspresach do ciemno lub średnio palonych kaw jeśli macie PID? BO czy to co pokazuje ekspres np 93 to tak naprawdę 93 stopnie czy jednak mniej, z tego co słyszałem są wąchania nawet i kilka stopni 

Pod ciemno niższą pod jasną wyższą taka reguła

93 stopnie Celsjusza to dla ciemniej palonych a później w górę dla jasno palonych

Sondą pomiarową sobie możesz zmierzyć. 
 

Ogólnie to na początku z racji nie rozgrzania dobrego grupy możesz mieć niższą temperaturę stąd konieczność jej podgrzania celem stabilizacji przez otwarcie zaworu grupy i spuszczenie gorącej wody przez ok. 5 sekund! Po tym czasie dopiero zakładasz kolbę z kawą przez którą przepuszczasz wodę o wyrównanej temperaturze. Powtarzalność parametrów przy robieniu kolejnych kaw to podstawa!

Ja np. najpierw jeszcze spuszczam przez 2-3 sekundy parę co by zbiornik z parą lepiej podgrzewał zbiornik zasilający grupę

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6422489
Udostępnij na innych stronach

Dziś i  jutro szaleństwo kawowe w Krakowie

zapodziany link

 

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
 

 

Już za godzinę

 

 

IMG_9820.thumb.jpeg.36924832e07319531e8318a274e6c0e8.jpeg

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6422595
Udostępnij na innych stronach
14 godzin temu, Szkice napisał:

Ja walczę póki co z nowym młynkiem i ekspresem i nie jest za ciekawie jeśli idzie o smak kawy. 

A co kupiłeś? Ja się przeprosiłem z Lelit. Od czasu zakupu otwartej kolby ani raz nie miałem nieprzyjemnych posmaków metalicznych, czyli wina w 100 procentach leżała w kolbie. Z minionkiem do tego jestem wreszcie zadowolony. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6422614
Udostępnij na innych stronach
53 minuty temu, marcinmarcin napisał:

A co kupiłeś? Ja się przeprosiłem z Lelit. Od czasu zakupu otwartej kolby ani raz nie miałem nieprzyjemnych posmaków metalicznych, czyli wina w 100 procentach leżała w kolbie. Z minionkiem do tego jestem wreszcie zadowolony. 

Wymieniłem lelita anna na quick milla pop up i młynek df 64v.

 

Nie za bardzo smakuję mi te kawy, jakby mało w nich było tych czekoladowych nut a więcej kwaśnych. A kawa już drobno zmielona bo przebijają fusy na górę tego metalowego sitka co daje się na ubitą kawę. W kawie już też są drobiki fusów. Plus że ciastko wygląda dużo lepiej w kolbie. Ale trzeba dawać te 19.5 grama kawy. 

 

Kombinuje z preinfuzja i zmianą ciśnienia w czasie rzeczywistym. 

Młynek też ma opcję zmiany szybkości mielenia od 600 do 1800. Więc zabawa jest. Ostatnio z 19.5 g wychodzi mi okolice 36 g w niecałe 25 sekund. 

 

I sam już nie wiem czy to gorycz się przebija czy kwaśność.

 

Materiał na plus jeśli idzie o kolbę czy grupę oraz bojler i pojemnik na wodę. Bo w lelicie pojemnik śmierdział kilka miesięcy takim gównianym plastikiem że ho Ho. 

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6422652
Udostępnij na innych stronach
24 minuty temu, Szkice napisał:

jakby mało w nich było tych czekoladowych nut a więcej kwaśnych.

daj ze 3C więcej na PID - kwaśna kawa to zwykle zbyt niska temperatura ekstrakcji. I/lub dłużej grzej ekspres przed ekstrakcją.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6422667
Udostępnij na innych stronach

Może to kwestia wody bo kupiłem drugi dzbanek z filtrem tym razem bwt z magnezem, wcześniej używałem aquaphor. I teraz zrobiłem aquaphor i smsk już lepszy. 

 

Mierzyłem twardość tych wód po filtracji i aquaphor miał około 100 a bwt 180 coś. I magnez ponoć bardziej podkręca te kwaśne nuty w kawie

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6422856
Udostępnij na innych stronach

A ja kawe muszę ograniczyć niestety, mocna a taka właśnie lubię. Dlatego postanowiłem pozbyć się z domu ekspresu, coby nie kusiło. Jakby ktoś szukał ekspresu kolbowego, to chętnie odsprzedam w dobre ręce kogoś, kto będzie potrafił docenić i wykorzystać potencjał. 
 

 

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6422963
Udostępnij na innych stronach
4 godziny temu, pdi90 napisał:

A ja kawe muszę ograniczyć niestety, mocna a taka właśnie lubię. Dlatego postanowiłem pozbyć się z domu ekspresu, coby nie kusiło. Jakby ktoś szukał ekspresu kolbowego, to chętnie odsprzedam w dobre ręce kogoś, kto będzie potrafił docenić i wykorzystać potencjał. 
 

 

Czemu? Lekarz zabronił?

 

Ja byłem prawie 20 dni bez kawy i czułem się bardzo dobrze. I sam nie wiem czy po nowym roku nie będę sprzedawał nowego ekspresu z młynkiem - szkoda pieniędzy trochę bo stracę pewno 1000 zł na tym ale jakoś mi ta kawa nie podchodzi od dłuższego czasu a kupiłem właśnie żeby się przekonać, polepszyć, sam nwm.

 

Co to masz za sprzęt?

 

 

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423188
Udostępnij na innych stronach
42 minuty temu, Szkice napisał:

jakoś mi ta kawa nie podchodzi od dłuższego czasu

Eksperymentuj z temperaturą i czasem ekstrakcji a także z gatunkami kawy.

W końcu trafisz.

Na tym polega ta zabawa, że nic nie jest podane na tacy i wszystko musimy zrobić sami. 🙂

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423215
Udostępnij na innych stronach
5 minut temu, il Dottore napisał:

Na tym polega ta zabawa, że nic nie jest podane na tacy i wszystko musimy zrobić sami. 🙂

Są pół automaty 😉 np. DeLonghi La Specialista Maestro EC9865.M 

Kawa wychodzi zawsze dobra i co najważniejsze powtarzalna. Smakuje lepiej niż w niejednej kawiarni. 

Dla mnie absolutnym nr 1 jest kawa New York Extra. Nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba.

Edytowane przez Piopio

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423220
Udostępnij na innych stronach
34 minuty temu, il Dottore napisał:

Eksperymentuj z temperaturą i czasem ekstrakcji a także z gatunkami kawy.

W końcu trafisz.

Na tym polega ta zabawa, że nic nie jest podane na tacy i wszystko musimy zrobić sami. 🙂

Nawet jak wszystko zagra to i tak ten smak nie jest wart tej kasy.

 

Chyba mi poprostu kawa przestała smakować, bo inaczej tego wytłumaczyć się nie da.

 

Kiedyś potrafiłem pić kawę ze smakiem z marketu zmieloną i zaparzoną w ekspresie za 400 zł delongi cały praktycznie z plastiku oprócz grupy. Gdzie ekstrakcja wyglądała jakbym puszczał wodę z kranu.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423238
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, Szkice napisał:

Kiedyś potrafiłem pić kawę ze smakiem z marketu zmieloną

Lubię wracać do Dallmayr prodomo. Bardziej mi smakuje niż większość wynalazków z modnych palarni.... lubię też Mauro de luxe, ale to już mniej marketowe trochę. 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423316
Udostępnij na innych stronach

19 g kawy w 30 sekund nie całe 30 g naparu ciśnienie musiałem dać nawet na 12 barów. Goryczka wyczuwalna mocno. Teraz troszkę grubiej zmielić może dać 18.5 g

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423587
Udostępnij na innych stronach

Od czasu jak mam to otwarte sitko dużo mniej ubijam kawę. Fajnie widać jak powoli sie zaczynają przesączać krople. Przy mocniejszym ubiciu przebijaly prysznice, a tak mam bardziej gęstą. Oczywiście filizanka i tak zawsze trochę uciapana.

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423696
Udostępnij na innych stronach
21 godzin temu, pdi90 napisał:

A ja kawe muszę ograniczyć niestety, mocna a taka właśnie lubię. Dlatego postanowiłem pozbyć się z domu ekspresu, coby nie kusiło. Jakby ktoś szukał ekspresu kolbowego, to chętnie odsprzedam w dobre ręce kogoś, kto będzie potrafił docenić i wykorzystać potencjał. 
 

 

Raczej źle parzona, za długo i wszystkie niekorzystne syfy wyciągane z kawy.

Polecam przejść jak Włosi na Ristretto, tylko trzeba się go nauczyć poprawnie robić i popijać szklanką wody. Ciasteczko odradzam wiadomo cukier, etc.

Oni piją takich kaw sporo dziennie i nie ma żadnej pikawy czy podbitego ciśnienia...

 

1 godzinę temu, Szkice napisał:

19 g kawy w 30 sekund nie całe 30 g naparu ciśnienie musiałem dać nawet na 12 barów. Goryczka wyczuwalna mocno. Teraz troszkę grubiej zmielić może dać 18.5 g

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Goryczka to sygnał że dostawca kawy ją upalił za mocno!
 

Szukaj kaw jaśniej wypalanych niż to co masz

Grubsze mielenie redukuje kwasowość wyczuwalną w kawie

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423711
Udostępnij na innych stronach
Czemu? Lekarz zabronił?
 
Ja byłem prawie 20 dni bez kawy i czułem się bardzo dobrze. I sam nie wiem czy po nowym roku nie będę sprzedawał nowego ekspresu z młynkiem - szkoda pieniędzy trochę bo stracę pewno 1000 zł na tym ale jakoś mi ta kawa nie podchodzi od dłuższego czasu a kupiłem właśnie żeby się przekonać, polepszyć, sam nwm.
 
Co to masz za sprzęt?
 
 
Może organizm daje znać, że ma dość kawy?
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423729
Udostępnij na innych stronach
26 minut temu, marcinmarcin napisał:

Od czasu jak mam to otwarte sitko dużo mniej ubijam kawę. Fajnie widać jak powoli sie zaczynają przesączać krople. Przy mocniejszym ubiciu przebijaly prysznice, a tak mam bardziej gęstą. Oczywiście filizanka i tak zawsze trochę uciapana.

To Ty raczej kawę na modłę przelewową pijasz🤫

 

U mnie to mierzone refraktometrem Zeissa tak gęstość naparu w % się ma:

9,7 grama grube mielenie takie jak na mieście 18-20%

9,7 grama moje mielenie tamper, etc  32-36%

Otwarta kolba 18gram moje mielenie, tamper, etc 63% i..nie ma przebić😁

Ostatniej nie robię, ja chcę jeszcze trochę pożyć😉

Ristretto na otwartym sitku i + 18 gram muszę sobie zrobić , Włochów goszczę w święta. I tak żona skasuje ich pizzą ale będę walczył kto lepiej😉

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423730
Udostępnij na innych stronach
41 minut temu, ASURA napisał:

Raczej źle parzona, za długo i wszystkie niekorzystne syfy wyciągane z kawy.

Polecam przejść jak Włosi na Ristretto, tylko trzeba się go nauczyć poprawnie robić i popijać szklanką wody. Ciasteczko odradzam wiadomo cukier, etc.

Oni piją takich kaw sporo dziennie i nie ma żadnej pikawy czy podbitego ciśnienia...

 

Goryczka to sygnał że dostawca kawy ją upalił za mocno!
 

Szukaj kaw jaśniej wypalanych niż to co masz

Grubsze mielenie redukuje kwasowość wyczuwalną w kawie

Raczej złe patrzenie, bo kawa smakowała. Ta goryczka nie była zła tylko mocno wyczuwalna. Kawa zaczęła dopiero płynąć jak przekręciłem dźwignie na 12 barów! I dopiero w 10 sekundzie. Także następnym razem będzie lepiej 

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423741
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj zniesione na chatę. Próbowany był już drip z ziaren od Miga Coffee Roasters z Raciborza, blend Gwatemali i Kolumbii (80/20), oraz Salwador od Guest, a dzisiaj kafetierka i drip z ziaren od czeskiej palarni, blend Kostaryki i Etiopii (50/50), bardzo mile zaskakuje zarówno jako espresso i przelew, rzeczywiście rodzaj nowoczesnego espresso, jak obiecują w opisie na opakowaniu
Do świąt powinno wystarczyć. A propos, chodzi mi po głowie pomysł zakupu jakiejś porządnie działającej kolby vintage, coś maksymalnie z lat 70-tych. Macie jakieś interesujące typy?
183102ed09d7d0091ac1fafebf0af640.jpg

bb89bca7e41174f16d07da61d07c3ec3.jpg
42ee3be121a0efcc8893a2cd3db16347.jpg

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423745
Udostępnij na innych stronach
28 minut temu, przmor napisał:
17 godzin temu, Szkice napisał:
Czemu? Lekarz zabronił?
 
Ja byłem prawie 20 dni bez kawy i czułem się bardzo dobrze. I sam nie wiem czy po nowym roku nie będę sprzedawał nowego ekspresu z młynkiem - szkoda pieniędzy trochę bo stracę pewno 1000 zł na tym ale jakoś mi ta kawa nie podchodzi od dłuższego czasu a kupiłem właśnie żeby się przekonać, polepszyć, sam nwm.
 
Co to masz za sprzęt?
 
 

Może organizm daje znać, że ma dość kawy?

Też miałem takie sygnały 

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423748
Udostępnij na innych stronach
48 minut temu, ASURA napisał:

Oni piją takich kaw sporo dziennie i nie ma żadnej pikawy czy podbitego ciśnienia...

Dokładnie, lekarze mówią o tym od lat, wskutek regularnego picia kawy organizm się dostosowuje i żadne wahnięcia ciśnienia nie powinny być zauważalne

Trzeba udać się do kardiologa i dokładnie przebadać

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423751
Udostępnij na innych stronach
Godzinę temu, ASURA napisał:

U mnie to mierzone refraktometrem Zeissa tak gęstość naparu w % się ma:

9,7 grama grube mielenie takie jak na mieście 18-20%

9,7 grama moje mielenie tamper, etc  32-36%

Otwarta kolba 18gram moje mielenie, tamper, etc 63% i..nie ma przebić😁

Ostatniej nie robię, ja chcę jeszcze trochę pożyć😉

Ristretto na otwartym sitku i + 18 gram muszę sobie zrobić , Włochów goszczę w święta. I tak żona skasuje ich pizzą ale będę walczył kto lepiej😉

Ale to jest pomiar ekstrakcji, czy zawartości kofeiny?

Zmierz kiedyś u dzieci jakiś dobry przelew.

Na blogu coffeedesk kiedyś czytałem, że przelew ma więcej kofeiny niż espresso z prostej przyczyny, dozy, naparu i czas przelewu jest więcej niż w espresso.

Edytowane przez sir.jax

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423805
Udostępnij na innych stronach
7 minut temu, sir.jax napisał:

Ale to jest pomiar ekstrakcji, czy zawartości kofeiny?

Ekstrakcji naparu w wodzie

8 minut temu, sir.jax napisał:

Na blogu coffeedesk kiedyś czytałem, że przelew ma więcej kofeiny niż espresso z prostej przyczyny, dozy, naparu i czas przelewu jest więcej niż w espresso.

To logiczne, poza tym jest większe ryzyko na pikawę bo przez tak długi czas ekstrahujemy więcej substancji z ziaren nie do końca dla nas zdrowych...

Na kolbie w normalnych parametrach wydłużenie czasu ekstrakcji powyżej 25ml powoduje spadek %stężenia i sygnał że ciągnąc dalej (np lungo) wypłukujemy z kawy resztki.

Przelew też może mieć więcej kofeiny z banalnej przyczyny użycia większej ilości kawy (przypomnij ile dajesz gram)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423818
Udostępnij na innych stronach
19 g kawy w 30 sekund nie całe 30 g naparu ciśnienie musiałem dać nawet na 12 barów. Goryczka wyczuwalna mocno. Teraz troszkę grubiej zmielić może dać 18.5 g

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

30 s to za dlugo, dlatego goryczka! (Jesli za krotko to za kwasna)

Oczywiscie, mozna grubiej zmielic, ale moze lepiej wziac wieksze sitko, to przy tym samym mieleniu szybciej prueleci.

Ja mam 4 sitka (i 3 kolby) na rozne ilosci kawy, abym nie musial przestawiac ani mlynka (wybieram tylko zaprogramowane czasy mielenia) ani czasu extrakcji

Wszystkie extrachuje w 18s

Ukryta Zawartość

    Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423831
Udostępnij na innych stronach
38 minut temu, ASURA napisał:

Przelew też może mieć więcej kofeiny z banalnej przyczyny użycia większej ilości kawy (przypomnij ile dajesz gram)

Zależy jaka kawa i co chcę uzyskać. 

17g/250ml; 18g/270ml w Hario Immersion Coffee Dripper Switch w standardowym dripperze 17g/250ml i 18g/280ml, czasem 19-20g/300ml.

 

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423848
Udostępnij na innych stronach
1 minutę temu, sir.jax napisał:

Zależy jaka kawa i co chcę uzyskać. 

17g/250ml; 18g/270ml w Hario Immersion Coffee Dripper Switch w standardowym dripperze 17g/250ml i 18g/280ml, czasem 19-20g/300ml.

 

To ja skromnie😞bo 9,7gram ale na 25ml i chcę uzyskać aromat jak na dripperze ale z uporem maniaka mi za mocno kawę palą a na rutynowców to nie ma bata...

Mają ziarna na Geishę a palą je na robustę🤦

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423851
Udostępnij na innych stronach
4 minuty temu, ASURA napisał:

Mają ziarna na Geishę a palą je na robustę

To może spróbuj w ekspresie kaw średniopalonych lub jasnopalonych pod przelew.

Z powodzeniem je można stosować w espresso, odwrotnie niestety już nie, kawy pod esspreso nie nadają się do drippa.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Odnośnik do komentarza
https://www.audiostereo.pl/topic/151203-kawa/page/102/#findComment-6423858
Udostępnij na innych stronach
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

    Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM


  • Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

    Ostatnio dodane opinie o albumach

  • Najnowsze wpisy na blogu

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

                  wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!
 

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

 

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.