Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do Focal Chora 826

Rekomendowane odpowiedzi

16 godzin temu, Tonnii99 napisał:

Jeżeli już coś Ci się podobało w Nad-zie C375 no to może spróbuj cyfrówek C388? To będzie innych charakter co prawda, ale w dalszym ciągu godny uwagi.

Jak w C375 basu mu brakuje to nie ma sensu brać C388 na testy bo tam go będzie stanowczo mniej. Według mnie NAD zostaw pomyśl nad kolumnami z obszerniejszym dołem. Propozycja XT 8F jest godna uwagi.

15 minut temu, Soomi napisał:

Jak już w nadzie c375 brakuje basu to może jednak trzeba pomyśleć nad dodaniem suba. Albo popracować nad akustyką pomieszczenia. 

Nad tym drugim bardziej ? 

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Jak w C375 basu mu brakuje to nie ma sensu brać C388 na testy bo tam go będzie stanowczo mniej. Według mnie NAD zostaw pomyśl nad kolumnami z obszerniejszym dołem. Propozycja XT 8F jest godna uwagi.
Albo któreś duże Fyne Audio.
6 minut temu, Sine Metu napisał:

Jak chce basu, to ja bym się w 6" popierdółki nie bawił jednak.

F501 również ma sporo tego dołu i zdecydowanie łagodniejszy środek i górę w porównaniu z F502. Warunek - wydajny wzmak.

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
F501 również ma sporo tego dołu i zdecydowanie łagodniejszy środek i górę w porównaniu z F502. Warunek - wydajny wzmak.

Z wpisów wygląda że ma być naprawdę dużo basu, dlatego proponuję 2x 8" - bo to chyba właśnie pod takie oczekiwania zrobiono te modele.

A jakie masz mody pomieszczenie, i gdzie miejsc odsłuchowe w przestrzeni bo może po prostu nałożyły się mody i miejsce gdzie się znoszą niskie tony i ile cm basu byś nie wstawił to i tak sie go tam nie usłyszy. 

Pomiary, adaptacja i aktywna korekta i powinno dać się ogarnąć lepiej niż zmienianiem wzmakow czy kręcenia gałka korektora.

.

17 godzin temu, Sine Metu napisał:

Z wpisów wygląda że ma być naprawdę dużo basu, dlatego proponuję 2x 8" - bo to chyba właśnie pod takie oczekiwania zrobiono te modele.

Pytania czy ma być grubo z mięsem, czy szybciej ale z dobrym uderzeniem.

Panowie, ja nigdzie nie napisałem, ze basu w NAD C375bee było mi mało. Było Ok, jak przekręciłem gałkę na godzinę druga/trzecia to było idealnie. Chodzi o to ze granie nada jest jakieś zamulone i bez przestrzeni. Jakbym słuchał muzyki z tekturowego pudełka 

18 minut temu, fck444 napisał:

Chodzi o to ze granie nada jest jakieś zamulone i bez przestrzeni. Jakbym słuchał muzyki z tekturowego pudełka 

I to jest konkret! Atoll'a IN200Sig będzie świetnym rozwiązaniem tylko że kwota inna...
Również alternatywą byłby Cyrus 82DAC 

Edytowane przez S4Home

Kupiłem eksperymentalnie NADa c390DD. ma moc C375bee ale przestrzeń i czytelność Atolla a może i lepsza, Jest cud miód ? jeszcze tylko muszę pobawić się ustawieniami korekcji pomieszczenia, podobno działa cuda ? 

37 minut temu, fck444 napisał:

Kupiłem eksperymentalnie NADa c390DD. ma moc C375bee ale przestrzeń i czytelność Atolla a może i lepsza, Jest cud miód ? jeszcze tylko muszę pobawić się ustawieniami korekcji pomieszczenia, podobno działa cuda ? 

Mówisz że jest taka różnica między 375 a 390? Fakt że to inna półka cenowa... Ja 375 odsłuchiwałem kiedyś i w miarę było. Mówisz że do Atolla 100, 375 zamula mocno? Nie porównywalem ich bezpośrednio na tych samych głośnikach. Ale Atoll jest u mnie a Nada wtedy nie kupiłem, coś mi nie siadło. Dziwi mnie tylko że basu Ci brakuje, bo u mnie w Atollu jest go bardzo dużo 

Pomoc dla Alana 1%KRS 0000037904(32459 MAŁECKI ALAN)

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Panowie, ja nigdzie nie napisałem, ze basu w NAD C375bee było mi mało. Było Ok, jak przekręciłem gałkę na godzinę druga/trzecia to było idealnie. Chodzi o to ze granie nada jest jakieś zamulone i bez przestrzeni. Jakbym słuchał muzyki z tekturowego pudełka 
To może Yamaha A-S2000 lub A-S1100 żeby utrzymać się w budżecie.
15 godzin temu, marcinmarcin napisał:

Ale Atoll jest u mnie a Nada wtedy nie kupiłem, coś mi nie siadło. Dziwi mnie tylko że basu Ci brakuje, bo u mnie w Atollu jest go bardzo dużo 

W obu jest sporo dołu, w NAD nie co więcej, a Atoll schodzi niżej.

Bez zakładania nowego tematu. Polecicie mi jakieś kable głośnikowe dobre jakościowo ale bardzo elastyczne a wręcz lejące ? Budżet 500/600zl . Mogą byc używki 

W dniu 21.07.2020 o 14:33, S4Home napisał:

czemu? a jak w jego warunkach domowych okaże się inaczej? Po za tym, w nowych Nadach nie brakuje moim zdaniem basu...

Głośniki Focala nie są biedne w te rejestry.

Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Bez zakładania nowego tematu. Polecicie mi jakieś kable głośnikowe dobre jakościowo ale bardzo elastyczne a wręcz lejące ? Budżet 500/600zl . Mogą byc używki 
No co też Ty, kable muszą kosztować przynajmniej dziesięć razy więcej niż Twój cały sprzęt

A w używanych, to nie mniej niż sto razy.

Godzinę temu, Sine Metu napisał:

No co też Ty, kable muszą kosztować przynajmniej dziesięć razy więcej niż Twój cały sprzęt emoji23.png

A w używanych, to nie mniej niż sto razy.

To zawsze jest ciężki temat.... ?

dlatego tylko albo aż 500zl. Chodzi mi bardziej o ich plastykę a nie o magiczne moce ?

17 godzin temu, fck444 napisał:

Cardas 101 bardzo elastyczne kable, no i może coś z ortofona

13 godzin temu, Tonnii99 napisał:

czemu? a jak w jego warunkach domowych okaże się inaczej? Po za tym, w nowych Nadach nie brakuje moim zdaniem basu...

Może i nie brakuje basu ale w starszej linii jest go zdecydowanie więcej. O ile 388 prezentuje coś więcej dołem to 368 jest raczej spokojniejszy.

Godzinę temu, vade napisał:

Cardas 101 bardzo elastyczne kable, no i może coś z ortofona

Cardas 101 fakt jest przyjemny w dotyku i elastyczny, raczej neutralne granie.

W dniu 23.07.2020 o 14:55, fck444 napisał:

zobacz Tellurium Q Ultra Blue, powinny dobrze wpisać się w ten system.

Pozdrawiam,

Michał

Zapraszamy na odsłuchy i do wypożyczeń - www.natemataudio.pl

W dniu 24.07.2020 o 10:44, tomgda napisał:

S4Home a jak przy basie Nada 375 wypada bas Rotela ra1572 ? Porównywałeś może ?

Pod względem ilości basu NAD na pewno wygrywa.

• 6 miesięcy później...

Słuchałem Focal Chora 826 z Atoll in100se i basu zdecydowanie nie brakowało, było i uderzenie i rozciągnięcie ale nie schodził może bardzo nisko 

• Pokaż nowe odpowiedzi