Skocz do zawartości
IGNORED

Listwa sieciowa pobór prądu.

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem sobie miernik poboru energii Brennenstuhl i z ciekawości chciałem pomierzyć różne urządzenia. Na pierwszy ogień wziąłem sprzęt, bo gra prawie połowę dnia.

W miernik poprzez listwę sieciowa Gigawatt PF-1 wpiąłem wzmacniacz, DAC, i streamer. Licznik wskazywał 72W. Wyłączałem po kolei urządzenia i patrzyłem jak spadają waty, wyłączyłem wszystkie , a miernik wskazywał 30 kilka W. Wypiąłem sieciówki i sama listwa pobiera 31W, na listwie jest informacja o poborze 0,8W.

Chyba coś nie jest ok, czy może to normalne? Zwykła listwa/rozgałęźnik  komp. nie pobiera nic, czy tam jakieś drobne.

Nie znam się na elektryce, wiec pytam.

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

https://www.audiostereo.pl/topic/151655-listwa-sieciowa-pob%C3%B3r-pr%C4%85du/
Gość

(Konto usunięte)

to nie jest normalne, musisz miec jakies zwarcie w środku byc może na elementach odpowiadających za ohronę przed przepięiem bądź jakiś kondensator równoległy zjarał się na węgiel i stworzył obciążenie w postaci grzałki

Tak, myślałem, a pytanie zadałem bo na elektrodzie ktos tam miał podobny problem i wyliczyli mu, ze taka listwa moze pobierać w stanie spoczynku nawet ok. 20W. Mnie się nie zgadzało to z tym, co napisane jest na listwie - 0,8W. No i trochę to nie logiczne, żeby sama listwa "żarła" tyle prądu co wzm. DAC i streamer razem wzięte?

Dzięki za pomoc. 

Ja bym jeszcze przebadał wiarygodność tego miernika, np. podłączył jakieś spore nieobciążone trafo. Ten akurat

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

mierzy wsp. mocy, napięcie i prąd, ale nie wiem o jakim konkretnie mierniku mówimy.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Jaro_747

Jestem Europejczykiem.

7 godzin temu, Jacchusia napisał:

nie logiczne, żeby sama listwa "żarła" tyle prądu co wzm. DAC i streamer razem wzięte?

Dzięki za pomoc. 

iitam jak gra to żreć musi , a jak gra lepiej od wzmacniacza i Dac to i żre wiecej , pomierz te audiofilskie kable co masz może setki watów na godzinę jak zimne zanim się wygrzeją 

Takich zjawisk nie mierzy się jakimiś gównianymi miernikami mocy (energii). 

Wpinasz miernik prądu (np. dobry cęgowy) w fazę i mierzysz.

Mierniki cyfrowe mają niedokładności odniesione do wartości mierzonej dla pełnego zakresu (%) i w liczbie jednostek wskazania (w ilości); np: 1% + 10jednostek. Te 10 jednostek przy zerowej wartości wielkości mierzonej może stanowić niezłą zmyłę. 

1 godzinę temu, Jaro_747 napisał:

Ja bym jeszcze przebadał wiarygodność tego miernika, np. podłączył jakieś spore nieobciążone trafo. Ten akurat

Ukryta Zawartość

mierzy wsp. mocy, napięcie i prąd, ale nie wiem o jakim konkretnie mierniku mówimy.

589686_0_i1064.jpg

Takie cuś.

Dzisiaj zadzwoniłem do Gigawatt-a z zapytaniem czy nie przyjęli by tego do przeglądu/naprawy oczywiście odpłatnie bo listwę mam już 5-7 lat. Pan stwierdził, ze listwa jest dobra bo takim miernikiem poboru się  nie zmierzy i moze on fałszować pomiar, potrzebny jest watomierz. Hmm, mam znajomego elektronika, więc mu ja musze podrzucić.

Godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

Takich zjawisk nie mierzy się jakimiś gównianymi miernikami mocy (energii). 

Wpinasz miernik prądu (np. dobry cęgowy) w fazę i mierzysz.

Mierniki cyfrowe mają niedokładności odniesione do wartości mierzonej dla pełnego zakresu (%) i w liczbie jednostek wskazania (w ilości); np: 1% + 10jednostek. Te 10 jednostek przy zerowej wartości wielkości mierzonej może stanowić niezłą zmyłę. 

:)) Ten Pan z Giga tez tak do mnie mówił, albo coś w ten deseń, nie zrozumiałem zbyt wiele choć mówił ładną polszczyzną ?

Ukryta Zawartość

Mierzyłem rozmaite listwy przyjaciół i nie ma tam jakichś ekstremów. Zdarzało się kilka watów ale dlatego, że tam była zaaplikowana elektronika (prawidłowość włączenia, analiza przepięć,...).

Nie wykluczam oczywiście jakichś uszkodzeń. Np warystorów po przepięciu. Ale wówczas grzałyby się i zapewne wyłączyły bezpieczniki albo poczułbyś swąd.

3 minuty temu, Grzegorz7 napisał:

Ale wówczas grzałyby się i zapewne wyłączyły bezpieczniki albo poczułbyś swąd.

Nic z tych rzeczy, wszystko jest ok. Tak jak pisałem, kupiłem miernik, żeby to i tamto pomierzyć, tak z ciekawości i wyszło zupełnie przypadkiem.

9 minut temu, Jacchusia napisał:

Ukryta Zawartość

Takie cuś.

Dzisiaj zadzwoniłem do Gigawatt-a z zapytaniem czy nie przyjęli by tego do przeglądu/naprawy oczywiście odpłatnie bo listwę mam już 5-7 lat. Pan stwierdził, ze listwa jest dobra bo takim miernikiem poboru się  nie zmierzy i moze on fałszować pomiar, potrzebny jest watomierz. Hmm, mam znajomego elektronika, więc mu ja musze podrzucić.

Ciekawa sprawa. Jeżeli miernik mierzy współczynnik mocy i moc czynną to Pan z Gigawatt nie miał racji, bo to JEST watomierz. Oczywiście słuszne jest pytanie z jaką dokładnością mierzy. Ale żeby miał uchyb aż 30W?

Tak jak pisałem, kontrolnie podłączyłbym jakieś trafo na biegu jałowym i ew. kondensator, ale z tym może być większy kłopot.

Ta listwa podpięta do zasilania nie jest ciepła?

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

11 minut temu, Jaro_747 napisał:

Ta listwa podpięta do zasilania nie jest ciepła?

Zimna jak trup.

Na instr, obslugi pisze EM240 FR/BE 3698

Urządzenie do pomiarów kosztów energii.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Hmmm...

Patrząc na parametry to jednak nie to, co PM 231 e.

Podana dokładność to +-3% i +-2W. Ale dla obciążenia wybitnie reaktancyjnego + możliwe zniekształcenia napięcia zasilającego wynik może być dziwny.

Ten droższy PM231  ma dokładność pomiarową mocy: +/-1% lub +/-0.2 W.

Jestem Europejczykiem.

Teraz mi tak przyszło do głowy żeby zrobić prosty test. Zmierzyć tym przyrządem pobór mocy zwykłej żarowej żarówki setki, a jeszcze lepiej dwóch równolegle bezpośrednio i przez badana listwę. Ciekaw jestem wyników.

Jestem Europejczykiem.

12 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Teraz mi tak przyszło do głowy żeby zrobić prosty test. Zmierzyć tym przyrządem pobór mocy zwykłej żarowej żarówki setki, a jeszcze lepiej dwóch równolegle bezpośrednio i przez badana listwę. Ciekaw jestem wyników.

Spróbuję.

3 godziny temu, witek_z napisał:

Jacchusia spróbuj żarówkę 230V 15 W, ciekawe czy do tych 30-tu doda się te 15W

Spróbowałem z 85W i dodało te 31W, równiusieńkie 116 pokazało.

2 minuty temu, Jacchusia napisał:

cyknij fotkę co jest w środku bo jeszcze takich czarów to nie widziałem

Kiedyś robiło się takie "mierniki" energii na układzie ADE7755. Do pomiaru mocy i energii pobierany było napięcie (rzecz prosta) i prąd mierzony najczęściej na rezystorze. Wyobraźcie sobie jak duże mogą być prądy na dole zakresu a zakresy były nieprzełączalne...

2 minuty temu, fetek napisał:

nie jest, mam ich ponad 10 i żaden takich numerów nie robi.

Ależ oczywiście, że robią.

Każdy miernik cyfrowy ma podawaną dokładność jako x%+d gdzie:

x to klasa miernika (błąd odniesiony do wartości pełnego zakresu), d to błąd odniesiony do wskaźnika (ilości jednostek). 

Może się zdarzyć, że przyrząd wskazuje 5 na wyświetlaczu 3,5 cyfry a napięcia ni ma.

Owszem, powszechne są układy autozerowania. Ale pewne metody pomiaru nie poddają się łatwo. 

O ile nie ma problemu aby w multimetrze 5 cyfrowym było 0 przy zwartych zaciskach to już taki amperomierz cęgowy DC (czujnik efektu halla) nie widziałem utrzymania przez dłuższy czas 0. 

Trzeba rozróżnić te dwie rzeczy. Możliwość autozerowania i przetwornik z jego wartością wielkości wyjściowej przy braku wymuszenia.

Niezależnie od powyższego x%+d jest standardem.

Gość

(Konto usunięte)
2 godziny temu, Jacchusia napisał:

włacz tę żarówkę bezpośrednio do gniazdka w ścianie jesli miernik pokaże 85wat to znaczy, że jest w pełni sprawny a problem jest w listwie

1 godzinę temu, slawek.xm napisał:

włacz tę żarówkę bezpośrednio do gniazdka w ścianie jesli miernik pokaże 85wat to znaczy, że jest w pełni sprawny a problem jest w listwie

No tak.

żarówkę bezpośrednio do gniazdka w ścianie żeby miernik był dobrze oświetlony i żeby wyraźnie było widać co pokazuje.

No właśnie - a co pokaże miernik jak żarówka będzie podłączona bezpośrednio do gniazdka w ścianie?

Podpowiem - korelacja jego wskazań z poborem mocy żarówki będzie niewielka ;-).

Przemyśl to sławciu jeszcze raz, bo pierwsze podejście mocno wątpliwe ;-).

Jestem Europejczykiem.

2 godziny temu, slawek.xm napisał:

problem

Widzisz jaki jest problem z pomiarami, a pytałeś czy moje trafa są wystarczająco szerokopasmowe, - czy 1Mhz przeniosą ?

Technika pomiarowa to szeroka i poważna dziedzina, bez warunków prawdziwego laboratorium nie sposób niczego zmierzyć w audio.

Miałbym trafo, ktoś by pomierzył i okrzyknął wynik, mógłby być kompletnie fikcyjny, stąd napisałem Tobie że nie wiem jakie frekfencje niosą i bazuje nie na wyniku pomiaru, lecz na fizyce konstrukcji, co w konsekwencji musi wymusić bardzo wysokie pasmo pracy trafa.

W dniu 17.08.2020 o 21:15, Jacchusia napisał:

kupiłem miernik

Nie kupiłeś miernika.

Mierniki są dość drogie.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.